Февруарчета 2024 - Тема 10

• 41 405
  • 799
  •   1
Отговори
# 90
Ние сме си избрали частен педиатър, който обаче няма право да слага ваксини...Другата седмица ще ходим до ДКЦ-то в квартала и се надявам да успеем да се запишем при някого

# 91
Според мен е безмислено чак толкова да се засягате, кой какво казал, поспорете малко, няма как и всичко да е цветя и рози и биберони, ясно е че ще има и някой спор по темата, нормално е, мен не ме натоварва, но няма смисъл от крайности. Всеки подкрепя различни тези, теории, изказва се, къде по-грубо, къде по-дипломатично, ма чак да се засягаме толкова надълбоко от думи на леко непознати, защото се познаваме предимно по бебешките теми, но не сме приятелки. Излишно е, изпуснете парата със спора и после по живо по здраво пак да бъбрим за полезни неща/ и споровете за мен са полезни/.
Люлка няма да позлвам, не съм ползвала и с първото както и гнездо, не намерих необходимост от тях.

# 92
Просто естрогена е малко в повече сега третия триместър, нормално да сме по-чувствителни Grinning
Аз само да попитам за болничния - знам, че е 90% от среднобрутното за 18 месеца назад, а майчинството е 90% от среднобрутното за 24 месеца, нали така?

# 93
Болничните се подават към НОИ и от лечебното заведение при издаване и от работодател.

80% от 18м. за обикновен болничен
90% от 24м. за майчинството, като това включва и 45- дневния преди раждане.

# 94
Може и да родиш, може и да не родиш... кой знае 😁 аз съм със серклаж и говорихме са махане 38ма. Четох, че на някой веднага им се появява разкритие и до няколко часа раждат (ако наистина е била цервикална недостатъчност причината за слагането).
Аз си имам контракции и може би ще съм от тези късметлийки.. надявам се само някой да е вел решение до тогава и да се е обърнал с главата надолу, че хич не ми се иска секцио..

Редактирам се, сега видях какво сте писали за даване на пари на лекаря. Това за мен е пълно безумие и много лоша практика, еле па да дам 1000лв. Изборът на екип според вас защо се плаща?
Бих му взела нещо символично, някаква почерпка за отделението и това е.

П.с. направо се върнах във времената с парите в куфарчета.. тъжно.

И на мен ми е много странно толкова пари да ке дават. В държавните болници имат избор на екип, а в частните и без това се плаща една торба пари. На следящата ми докторка взех две книги и подарък за детето й преди да си кажем "чао", тъй като избрах да раждам в друга болница. Смятам, че по-приятно е личен подарък, отколкото нещо скъпо, което я се ползва, я не. Знам го и покрай майка ми, която е лекар. В "Надежда" живот и здраве ще занесем почерпка като родя, а на лекаря, който ще ме изражда, отново нещо символично, но по-лично когато отида на първи преглед след раждането.

# 95
Относно педиатъра ние решихме да вземем пакет в п-ка България, струва около 1000 лв на година и включва неограничени прегледи, включва ваксини и всичко задължително. Поликлиниката е денонощна, на 5 мин ни е, отделят болни и здрави деца и т.н.  Всичко, което чух за педиатрите там до момента е, че са невероятни.
Видях, че се размятат някакви 1000 лева тук в темата, та моите ще отидат в тази посока.

# 96
Момичета, обезщетенията за януари кога се изплащат? Аз за декември получих вече, но болничният за януари не ми е изплатен.

# 97
Момичета, от днес трябва да съм в 45 дневен. Обаче в НОИ няма нищо все още. Знаете ли дали излиза в справките на същия ден или на следващия?

При мен излезе на следващия ден..може би зависи от начина на обработка 🤷🏽‍♀️

# 98
Момичета, обезщетенията за януари кога се изплащат? Аз за декември получих вече, но болничният за януари не ми е изплатен.

АЗ още си чакам болничния за декември Sad Май ще че трябва да звъня до НОИ

# 99
Същото сега мислих и аз, че се получи същата история като в чата на месинджъра …

Ама изобщо не ме изненадва какво се случи в темата. Във фейсбук стана абсолютно същото още в началото. Крайно Време беше 😄

Знаете ,че аз пък живея в чужбина. Нито за раждане плащам, нито подаръци вземам. Изобщо не го приемам. Но който имал - дал.

# 100
  • София
Аз съм от средата на декември в 45 дневен и ми казаха да си го чакам края на януари. Иначе останалите болнични винаги в края на месеца ми се изплащаха.
За да се виждат въведени в НОИ зависи кога ги подаде счетоводството на фирмата работодател, т.е. болницата издава болничния, вие го представяте пред работодателя и от там счетоводството го завежда към НОИ.

Точно се върнах от тонове....дечко пак спа 😔 та стоях седнала. Изскочиха и 2 контракции, които не усетих. Озадачих се как като ме сложиха в седнало положение диаграмата скочи до 170, а чета, че нормален диапазон е до 160. АГ каза, че всичко е ок, ама аз си се притесних. Другата седмица ми е последния преглед и съм в шаш паника ако пренося какво правим, ще ме гледат ли или....уффф.... от сега почвам да си записвам всички въпроси, че другата седмица да задам всичко към лекарката. Термина ми е на 01.02.

# 101
Доколкото знам при пренасяне викат всеки ден на тонове,чакат макс 7 дни ако всичко е ок и ако до тогава не тръгне предизвикват раждане.

# 102
  • София
Криси, благодаря за уточнението! Моят болничен ММ тъкмо го занесе в офиса, утре трябва да стигне при HR и ще видим кога ще го въведат в НОИ. Засега там си виждам само някакви стари болнични (последно съм ползвала такова нещо през 2017), така че явно поне от Надежда не изпращат към НОИ.
За преносването защо се притесняваш толкова? Аз познавам не едно и две преносени с по няколко дни деца - екстра са си Simple Smile Пък АГ ще ти каже какво и кога да правиш, няма да те остави ти да откриваш топлата вода, сигурна съм Wink
За диапазона предполагам, че важи в легнало положение, то няма как да няма разлика между легнал, седнал и прав човек - кръвното се променя, значи сърдечен ритъм също Wink

Излязоха ми и резултати за вит Д и вит Б12. Качила съм Д-то от 37,8 на 42,86 (пия по 3-4 капки на ден); Б12 от 470 на 578,5. Това за почти 3 седмици. Желязото пак си е окей, но е спаднало малко - от 18,9 на 17,9.
Вдругиден ще пусна и феритин, заедно с коагулацията, че той ми е най-интересен. И ще говоря с АГ и с хематоложката дали да се мъчим да го вдигаме. Хемоглобинът ми засега е добре - 118.

# 103
Тони, какви са ти референтните на Д3? 🌞

Ето ги моите от понеделник.

А моят болничен за декември е изплатен. Не знам защо, но го получавам на два пъти 😀 от 1 до 15 число един и после за 15 -30то число втори превод 😀
Аз от понеделник съм този 45-дневния и ще видим как ще го изплащат. Май по същия начин. А за него сумата на работен ден би трябвало да е същата, нали? Моята приятелка ми каза, че колкото е взимала болничен, толкова +/- е взимала и майчинство първата година.

# 104
Изпращат, Тони, от всяко лечебно заведение подават информация към НОИ.
Това се отразява в друга справка, не тази, която гледаш. Не помня точното има, ама малко по- нагоре в списъка на сайта Sweat Smile Ако много те интересува, ще погледна, ама няма особено значение, защото забавянето в изплащането идва от работодател обикновено, който има срок до 10-то число на следващия месец да подаде болничните. Лечебното заведение ги подава още на същия, макс на следващия.

Анастасия, зависи от осигуровките. По принцип, дори да са едни и същи, 45- дневния и майчинството се изплащат на по- висок процент и сумата е по- голяма от обикновения болничен.

Общи условия

Активация на акаунт