С какво ви дразнят свекървите? -- 153

• 36 366
  • 744
  •   2
Отговори
# 285
  • София
Бебетата са все още едно цяло с майка си – на емоционално ниво. И много сензитивни.
Това бебе просто усеща, че майка му не харесва свекърва си, че е напрегната в нейно присъствие, и реагира по начина, по който може – с плач.
Бас държа, че в другата баба не плаче – точно защото усеща спокойствието на майка си в нейното присъствие.
А всички останали хора, на които реагира с усмивка социалното бебе – все пак те не са оставали насаме с него да го гледат, винаги са общували в присъствието на родителите. И явно майката също е била спокойна в тяхно присъствие.

Tочно това си помислих . Ако отидеш и го оставиш на най-добрата си приятелка ще си с едно усещане и е много вероятно бебето да не плаче, поне в  началото. Но, ако го оставиш на непознатата за теб моя колежка от етноса ще е друго (аз повече на нея бих имала доверие, отколкото на много други хора, но както и да е). Мисълта ми е, че ти няма да си спокойна, нали (макар че 2-месечно бебенце, ако е оставено повече от 2-3 часа ще плаче винаги, какво остава за цяла нощ). Аз като сам родител не съм оставяла моята до 3 годишна  възраст с преспиване.
Според мен прекрати това, независимо с кого. Бебето трябва да е до майка си и баща си основно. Сега, за някой и друг час, разбира се.
Успокой се и се радвай на бебето си!

# 286
Доколкото разбрах, не го е оставяла за цяла нощ, а именно за два три часа, да напазарува и да оправи болничните си.
То после е ревало при нея, не при свекървата.
Може просто да е съвпадение.
Да реве от колики тогава просто по случайност и да няма нищо общо с това, кой го е гледал.
На два месеца бебетата ту реват, ту не реват, понякога без да има външна причина.
Един, два пъти съвпадение и майката се шашка, особено ако и е първо дете.
Редактирам: Да, намерих първото мнение на авторката и наистина става въпрос за няколко часа. Не са компютри, а компоти Wink
Скрит текст:
Привет!

Не знам дали казуса ми е точно за тук, но
ще го споделя.
Имаме бебче на 2 месеца. Най-усмихнатото и социално бебе, което съм виждала, радва се на всеки, когото го е виждал.
Да, обаче, когато свекърва ми го гледа не е така (оставяли сме ѝ го за по няколко часа). Винаги е плакал или мрънкал повече от обичайното, не е искал да спи, не е искал да си играе, нищо не му е било интересно. Винаги след няколко часа прекарани с нея има най-тежките следобеди, много трудни заспивания, става изключително нервен и раздразнителен. Първоначално си мислех, че случайно, но такова поведение показва винаги, когато е бил с нея. Сега някой ще си каже: “въобразяваш си, не харесваш свекърва си (не ми е любима, да)”. Наскоро споделих на мъжа си и за моя изненада той също има такива наблюдения. Пик беше последния път, преди седмица, когато детето беше и цяла нощ неспокойно и просто решихме, че повече няма да ѝ го оставяме. Днес свекърва ми мина за около половин час, детето беше в чудесно настроение, докато не ѝ дадохме да го гушне - вцепени се и почна да мърмори, след това пак имаше момент на истерия преди заспиване следобед. Сега вече е спокоен.

Та, въпрос, може ли детето просто да не харесва баба си? Да усеща нещо в нея, което го притеснява?

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 16:15 от Opossum

# 287
Бабата да не е решила да захранва тайно детето и да го боли коремчето после.

# 288
Бабата да не е решила да захранва тайно детето и да го боли коремчето после.

Добро предположение. Няма да се изненадам.

# 289
На два месеца, абсурд.

# 290
Не всявайте паника 🙂 Само това ѝ трябва на авторката!
Бабата на двумесечното сигурно е на 50-50+ години. По нейно време не са захранвали рано бебетата.

АМ не е захранване. А и бебето надали е на кърма, щом често го оставят за по два часа при бабите.

# 291
След 3 месеца прясно сокче, морков, по натам плюс ябълка. Това е  първото преди 50 близо години. Не знам сега.

# 292
И на мен ми се струва невероятно, но няма невероятни неща в тази тема.
Тук ли се споменаваше свекърва, която дава лукче на малко дете?
А дали не му пуска телевизор?
Моята свеки е супер пристрастена към гледане на тв, защото живеят на село и като дойде, всеки път гледа жадно телевизора.
Голяма мъка и е, че нямаме кабелна и имаме само един малък телевизор, който стои изключен през 99% от времето.
В началото се съобразяваше, сега пуска телевизора постоянно, защото нощува при нас, а не при другите син и снаха. И понеже е на 70 и недочува, го пуска силно.
Аз съм отвикнала и вечер главата ми е на шиник, какво остава, ако това се прилага на малко дете.
Нэ я търпя засега, разбирам че пристрастяването е нещо трудно и за пристрастения, и за околните, освен това беше временно. Ще купим още един телевизор по-нататък и ще я пращаме в другата стая да гледа на спокойствие като има сериал.
Но мисълта ми е, това дете да не е било облъчвано как малката булка не може да се вземе с големия младоженец.
Те уж не виждат и не чуват добре, ама кой ги знае в действителност какво им става в малките мозъчета. Нервната им система много бързо се претоварва. Close

# 293
  • Пловдив
На два месеца, абсурд.
Да и аз мисля, че не го захранва. То и най-върлите привърженици на ранното захранване започват с цедени ябълки и моркови от третия месец нататък.
Може би бебето просто иска да усеща майка си, аз не съм оставяла толкова малки децата си по баби. Дори като е трябвало да ходя на преглед след раждането съм викала майка ми, но и ММ си е бил вкъщи. За по няколко часа едва след 6-7 месец и то от началото винаги вкъщи го гледат, не в тях. Даже и като по-големи винаги са ми ревали моите деца, като ги оставя при някой друг (различен  от мен и баща им) да ги гледа.

# 294
Е тя по изпражненията ще познае ако го захранва. То веднага се променя консистенцията. Телевизор и силни шумове са по-вероятни.

# 295
Opossum,
Моите деца са отгледани и кърмени на бял шум - включено радио и телевизия. Нито са пристрастени, нито им има нещо. Сучеха си най-спокойно, заспиваха си и дори на Нова година нищо не ги смущаваше.
Никой не е пазил тишина, защото бебето спи. Просто всяко дете реагира различно при отсъствието на майката. Моите не искаха да пият кърма от шише. Чакаха си мама, съответно аз максимум 3 часа можех да изляза сама.

# 296
За шума не го намирам за драматично. Дали ще се съберем 10 човека или телевизорът е пуснат е все тая. Но като нищо детето да мрънка, а бабата да му пуска да гледа детско, за да й е мирна главата.

# 297
На 2-мес. бебе детско не знам, дали би го заинтересувало. Просто трябва родителите да останат с бабата и да видят, защо е нервно бебето. Да видят, тя как общува с него.

# 298
Привет, отново!

Бебето е на АМ, но не мисля, че свекърва ми го захранва с някакви сокове.
Пак да кажа, с нея имаме спорове, но не би направила нещо такова.
От всички предположения, единственото, което може да е правила е да пуска телевизор.
Той доста се заглежда по екрани и вкъщи всичко е изключено. Това би обяснило и раздразнението вечер. Ще я попитам, не ми беше хрумвало като причина.

Както и да е, свекърва ми не е лош човек, просто няма как всеки да харесва всичко в другия. Направила е редица грозни неща към мен, на които и аз съм реагирала не по-красиво и така. Та, наистина, просто се чудех дали на тази възраст едно дете може да проявява симпатии или не. Явно когато съм го оставяла с нея той е чувствал, че не съм толкова спокойна колкото например с моята майка.

П.С. Разбира се, че за няколко часа е оставяно, не повече от 3. Не бих го оставила да нощува при някого, все още съм с всичкия си въпреки екшъна с първо дете.

# 299
Възможно е нищо лошо да не е направила баба му. Просто ако е по-емоционална и му се радва много, бебето се възбужда и не може да отработи тези емоции.
Дъщеря ни реагираше така, ако някой много й се радваше и вдигаше шум покрай нея. Ако я вземеше и я държи тихо и кротко, не е имало проблеми. Оставяла съм я веднъж, на 3 месеца, за 2-3 часа на моите родители. Те забелязаха същото. Ако й се навирали в лицето да й говорят, започвала да плаче. Само я бяха нахранили един път без много много приказки и я бяха оставили да си лежи и гледа в нищото.

Общи условия

Активация на акаунт