Отговори
# 600
Здравейте! Имам въпрос за публикуването на вече преведената, легализирана и подпечатана от немското посолство диплома в онлайн платформите за кандидатстване. Нужно ли е тя задължително да бъде сканирана или снимка от телефон върши същата работа? При качването на документите никъде не е уточнено изрично, че е необходимо той да се сканира.
От телефон до телефон има разлика...Много имат приложение за сканиране, та не е проблем. Но обикновено има изисквания за това какъв да е файлът, сякаш най-често искат pdf.
Това, което мислех да направя, е да снимам всяка страница поотделно и след това да използвам онлайн приложение за конвертиране в pdf формат. Аз не виждам как този вариант се различава от сканиране на документа, но може би нещо ми убягва и реших да попитам, за да съм сигурна...

# 601
  • На планетата Земя
Така със снимане поотделно и мърджване след това е ОК. Важно е финалният документ да е красив и представителен, все пак и той си е част от визитката. Успех!

Последна редакция: пт, 05 юли 2024, 21:25 от Mileto

# 602
Така съм снимане поотделно и мърджване след това е ОК. Важно е финалният документ да е красив и представителен, все пак и той си е част от визитката. Успех!
Много благодаря за бързите отговори! От доста време следя темата и информацията тук ми беше безкрайно полезна, тъй като сама си подавам документите за кандидатстване в Германия и Австрия. Мисля, че с Вашата помощ ще успея да се справя! Relaxed

# 603
Момичета помагайте!
Синът ми вчера установи, че като е подал онлайн за KIT и TU Darmstadt е прикачил превода с апостил, без заверката от немското посолсто. Знаете ли дали това ще е проблем и може ли да се оправи.
Днес ще пише до университетите.

# 604
  • София
Момичета помагайте!
Синът ми вчера установи, че като е подал онлайн за KIT и TU Darmstadt е прикачил превода с апостил, без заверката от немското посолсто. Знаете ли дали това ще е проблем и може ли да се оправи.
Само спокойно, всичко ще се оправи. Simple Smile Нека  пусне мейли и да изчака да види дали ще му отговорят как да действа. Ако се забавят, да вдига телефона и направо да звъни. При това упорито, понеже в  този период на постъпване и обработка на документи на много кандидати обикновено не вдигат от раз.

# 605
Момичета помагайте!
Само спокойно, всичко ще се оправи. Simple Smile Нека  пусне мейли и да изчака да види дали ще му отговорят как да действа. Ако се забавят, да вдига телефона и направо да звъни. При това упорито, понеже в  този период на постъпване и обработка на документи на много кандидати обикновено не вдигат от раз.
Благодаря Русалка. Сега четох и информацията за заверка в немското посолство:
"За следване в Германия може да се заверяват официално до три копия безплатно (при
представяне на писмени потвърждения за необходимостта във формата на кореспонденция с
германски университети). Заверяват се обаче само копия на документи, за които съответното
висше учебно заведение действително изисква да са официално заверени. При това е взето
под внимание, че при актуалните процедури за онлайн кандидатстване за следване всички
документи се качват и изпращат в обикновена форма и по правило чак след приемането за
следване за записването в съответното учебно заведение са необходими удостоверяващи
документи (справки) със заверка на копието.
"
Това малко ме ускопкои. Все пак ще пише до университетите, за да е сигурно.

Последна редакция: пт, 05 юли 2024, 14:52 от diddle07

# 606
  • София
Принципно е  така, да, обаче и аз бих проверила за всеки случай, особено ако кандидатстването  е през отделен университетски портал, понеже тогава университетът си решава сам какво точно иска.

# 607
Момичета помагайте!

Аз също кандидатствах за KIT и исках да сменя адреса за кореспонденция, но данните веднъж подадени не могат да се редактират. Вариант е да изтеглите обратно Bewerbung-а и да го изпратите с попълнено всичко наново, но аз бих изчакала да видя какво ще ми отговорят от университета.

# 608
Здравейте,
Тъй като кандидатствам сама и съм малко объркана покрай целия процес имам нужда от вашата помощ. Дипломата ми оставих за превод и легализация във фирма Интеграл като в сайта им е упоменато че извършват тези процедури: Нотариална заверка, Удостоверение Апостил от НАЦИД, Лицензиран превод на дипломата и Легализация на превода от консулски отдел на МВнР. След като звех дипломата си от тях съм останала с впечатлението, че е минала през Немско посолство, но след като четох форума мисля че не е тъй като ако правилно съм разбрала и ДСД сертификата и дипломата трябва да бъдат пдпечатани от Немско посолство. Чуденката ми е дали е нужно да ида и да изпратя нановодипломата и сертификата след посолство тъй като например кандидатурата ми в Университета в Манхайм е със статус валидна. Въпреки това съм силно притеснена тъй като с някои университети си комуникираме по имейл и вече изпратих дипломата си която те ще изпратят в Констанц и вече е късно да изпращам нови документи до тях. Как трябва да е упоменато в изискванията на университета за да знам че със сигурност изискват да е минала през Немско посолство. Също ако отида днес за 1 ден ли ще ми го подпечатат в немското посолство?
Моля дайте съвет как да процедирам

# 609
Мога да дам съвет само за частта с немско посолство: отивате там в 8 сутринта в понеделник: приемат от 08:15 да 09:00, но не се знае накрая в последната седмица дали няма да има много чакащи. Правите си толкова копия на дипломата и ДСД сертификата, в колкото унита кандидатствате (да са прегънати в горния ляв ъгъл и захванати с телбод). На другия ден - вторник отново от 8:15 до 09:00 отивате да ги вземете. И вече дали ще ги пращате сканирани или по DHL зависи какви са изискванията на университета. Успех!

# 610
Здравейте, има ли такива чиито деца са карали 1 семестър език в университет в Германия и след като изкарат изпита да се запишат да учат. И конкретно ако има в Дармщат?
Интересува ме дали ще има възможност за квартира и дали има нещо по-специално ?
За съжаление не можа да изкара 4х4, а иска да отиде да учи в Германия.

# 611
  • Варна
Писала съм преди в темата. Синът ми и зет ми бяха в Дармщат за езикова година. В ТУ Дармщат са със статут на студенти. Т.е може да ползват общежитие. Но трябва кандидатстване за общежитие много, много рано. За квартира много трудно. Имаше мисля и някакви частни общежития , но по спомен наемите бяха около 700евро.

# 612
Може да бъде полезно за кандидатите за ТУ в Германия - ТУ Дармщат е едниственият от Алианса TU9 https://www.tu9.de/en/, който приема резултат TDN=>16, като дапуска една 3-ка да бъде компенсирана с 5-ца, т.е 5443 или по-висок е допустим резултат

# 613
Писала съм преди в темата. Синът ми и зет ми бяха в Дармщат за езикова година. В ТУ Дармщат са със статут на студенти. Т.е може да ползват общежитие. Но трябва кандидатстване за общежитие много, много рано. За квартира много трудно. Имаше мисля и някакви частни общежития , но по спомен наемите бяха около 700евро.
Благодаря за отговора.
Езикова година или семестър?
Също не можах да открия колко струват?

# 614
  • Варна
Дали семестър или година зависи от нивото на знание на езика. Беше мисля 500евро и семестриална такса. Но синът ми изобщо не беше доволен от обучението. Ако детето е амбициозно и държи да е в Германия, има вариант в Гьоте университет  във Франкфурт. Но там езиковия семестър започва по рано, не знам дали не са изтървани сроковете за кандидатстване. В Гьоте   - Франкфурт има и курсове за 2 месеца, май бяха, но децата нямат статут на студенти. Мисля , че бяха октомври и ноември , а декември са изпитите. Изобщо има много варианти. Първо се успокойте и ще намерите.

Общи условия

Активация на акаунт