Седмокласници 2023/2024 - тема 5

• 38 733
  • 771
  •   1
Отговори
# 600
Е, то и НВО не е задължително, ама е нужно. За 80% от децата наистина и втори модул не е нужен, защото само точките от първи ще им стигнат и то дори няма да са 65, да не забравяме, че средния резултата миналата година беше около 35т. Средностатистическото дете, което не се бори за топ училище ще постигне около 45-55 точки на математика и около 60-70 на БЕЛ.

# 601
  • София
Русалке, Сали, за нашия "учител" по математика говорите. Това е същият, който на РС уверено каза, че вторият модул на НВО не е задължителен, а е само за тези, които ще кандидатстват в математически паралелки. И половината родители уверено кимаха. Още много мога да разкажа за него, но засега ще замълча Sad
Събуди любопитството ми с този екземпляр, при следваща  среща на лаф,  хапване и пийване с въпросните родители ще поразпитам за още "хубавинки" по въпроса. Но ето, още двама души потвърждавате казаното - фактът, че си в  спряганото за супер 125-то  (тук можем да сложим всяко друго елитно като номер/име, за да няма персонално засегнати) въобще не гарантира, че децата оттам са  като ниво на светлинни години по-напред от тези в някое квартално, но пък с добър учител.

# 602
  • София
Паднало им се е на хората,  за щастие, мотивирано и амбициозно дете, в добавка и бързо схващащо,  което вечер дежурно очаква родител (който е свободен) да обяснява от А до Я неразбраното в училище, особено  в частта с геометрията.
Хи-хи, мотивирана и амбициозна в нашия случай е бабата Joy  останалото е валидно и у нас.

# 603
За това ми дете хиляди пъти съжалявам, че е в 125 СУ. Много заблудена съм била. За голямата ми дъщеря беше супер, но тя попадна и на страхотни учители.

Мама Ру, че НВО  не е задължително е спекулация върху това, което казвам. Моята реплика е в посока на това, че учителят заблуждава родителите. Интересно как ще влезе ученик в ЕГ без втори модул.

# 604
Не навсякъде. Има и заслужени, независимо дали става въпрос за тройка или шестица, има и субективни.
Да, училища сами определят  кое НВО с каква тежест да е, както и кои да са балообразуващите.
Разбирам съфорумката, моето момиче се справя на тестове по-добре по руски и английски, отколкото по БЕЛ, макар че не мога да кажа, че по БЕЛ няма знания, просто формата на теста явно й пречи, начинът по който са зададени въпросите. На частния урок по БЕЛ самата тя се изумява колко знае, но в училище е трагедия? Защо? Защо на едно и също нещо на двете места показва различни знания?
А имат ли право да махнат от балообразуването едното НВО?

# 605
И двете НВОта участват в балообразуването

# 606
Май не, но не съм сигурна

# 607
  • София
И така да е, Sisill,  (води се, че и родителите участват в този процес), какви препоръки ще даде учител за едно не толкова добре справящо се дете в 4 клас? Няма да го насочи към гимназия, затова казах, че отрано попадат в определен коловоз, от който по-трудно се излиза. А реално има деца, които към 5-6 клас (особено ако попаднат в по-добра среда) се мобилизират  и почват да учат, появява се здравословна  амбиция у тях и  се справят отлично.  В този смисъл нашата система, с всичките й недъзи, е по-добра. До 7 клас децата ни имат много повече време да се ориентират, посъбудят и наваксат при необходимост..

Може в бал да участва само едното НВО,  примерно в училища към Министерство на културата. НГДЕК не отчита никъде НВО по мат.

Последна редакция: нд, 04 фев 2024, 17:17 от пенсионирана русалка

# 608
Мартеа, така е, особено за София. Извън София не е невъзможно - 3*90 на БЕЛ + 60 на мат = 330 и като прибавим две шестици от свидетелството, ето ти 430 бал, който извън София си е напълно достатъчен за ЕГ.
А ако детето кандидатства с рисуване в художествено училище, или в балетното май изобщо може и да не отиде на НВО. Дете, което не се бори за СМГ или ЕГ вероятно също може да мине и без втори модул. Така, че зависи от целите. НВО е вход за повечето училища, но на практика не е обвързан със завършването на степен като ДЗИ. Наистина ли родителите на деца, които ще кандидатстват в топ училищата на София не знаят, че без втори модул децата им нямат шанс?

# 609
За това ми дете хиляди пъти съжалявам, че е в 125 СУ. Много заблудена съм била. За голямата ми дъщеря беше супер, но тя попадна и на страхотни учители.

Мама Ру, че НВО  не е задължително е спекулация върху това, което казвам. Моята реплика е в посока на това, че учителят заблуждава родителите. Интересно как ще влезе ученик в ЕГ без втори модул.
И моят е в 125 СУ. Както вече писах техният учител, напусна точно преди 7ми клас.
Сега положението е зле. Учим си го ние и ходи 1 път седмично на курс по математика.
Той е "З" клас природни науки с МАТ.
Училището изглежда се отказва от МАТ. Нямат МАТ паралелка след 8ми клас тази година и след 5ти махат математическата паралелка.
А за мен 125то си е едно голямо квартално училище.

# 610
Ако не могат да осигурят квалифициран преподавател за математическите паралелки е логично да ги орежат.

# 611
Мартеа, така е, особено за София. Извън София не е невъзможно - 3*90 на БЕЛ + 60 на мат = 330 и като прибавим две шестици от свидетелството, ето ти 430 бал, който извън София си е напълно достатъчен за ЕГ.
А ако детето кандидатства с рисуване в художествено училище, или в балетното май изобщо може и да не отиде на НВО. Дете, което не се бори за СМГ или ЕГ вероятно също може да мине и без втори модул. Така, че зависи от целите. НВО е вход за повечето училища, но на практика не е обвързан със завършването на степен като ДЗИ. Наистина ли родителите на деца, които ще кандидатстват в топ училищата на София не знаят, че без втори модул децата им нямат шанс?

Училището е в София.
Може и да е учудващо, но не всички родители са наясно с тънкостите на НВО и кандидатстване след 7 клас. А и не за топ гимназии в София няма да стигне бал с математика без втори модул.

Не ми се дъвче темата за София/провинция пак, така че повече по този въпрос няма да пиша.

# 612
Ако не могат да осигурят квалифициран преподавател за математическите паралелки е логично да ги орежат.
За съжаление точно това е причината - липса на добър преподавател. Още един преподавател по математика отиде в друго училище, въобще славата на 125-то като училище със силна математика май залязва.

# 613
В който и да е град или село, учител да дава така категорично грешна или подвеждаща информация, е абсолютно несериозно и дори трябва да бъде санкционирано Confounded Като не знае, поне да си замълчи, това не е нещо, което да подлежи на тълкование.
Естествено и нормално е много голяма част от родителите да се доверяват безрезервно на чутото от преподавател.
Преди няколко години, ако се сещате, директор на доста голямо училище не разреши да се дадат формулите на изпита по математика на седмокласниците. След това получи някакво административно наказание - предупреждение за уволнение, мисля - но децата нямаше как да бъдат компенсирани.

# 614
  • В Страната на чудесата
За съжаление точно това е причината - липса на добър преподавател. Още един преподавател по математика отиде в друго училище, въобще славата на 125-то като училище със силна математика май залязва.

Скрит текст:
Те сами си изгониха прекрасните математици още преди години. Добре известно е - рибата се вмирисва от главата.🤢

Общи условия

Активация на акаунт