За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 239
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
  • На ръба..
Имам останало парче печено свинсо ребро, остана понежа стана жилаво.. дали ако го добавя в нещо тип картофена яхния, има шанс да го поправя..

# 196
  • София
Здравейте, кажете ми някаква изпитана рецепта за класически кукита, моля. Такива които да остава chewy отвътре. Моите след изстиване стават твърди и хрупащи и направо се побърквам. Може би в печенето ми е проблемът - пека 15 минути на 180 градуса. Но не знам, може и в рецептата да бъркам нещо
Скрит текст:
110 гр масло
1/2 ч.ч кафява захар
1/2 ч.ч. бяла захар
1 яйце
1/2 ч.л. сода
185 гр. брашно (това мисля, че е 1 1/2 ч.ч)
1 с.л. царевично нишесте
Шоколадов чипс
Аз ги приготвям по тази рецепта:
Бисквити с фъстъчено масло и парченца шоколад
На пазара видях вафлени кори. За какво могат да се използват?
Медено-карамелени вафлички

# 197
  • Sofia
Да,следвам стриктно.И във фраейра на 180.
Натка ти писа  на по-ниска Т във фрайера.
Доста неточна рецепта...  4 чаши овесени ядки (200мл)  - това всяка чаша по 200мл ли или 4те общо са 200мл.  Пък накрая казва 2.5-3 чаши.  И чашите изглеждат ракиени.  И не е без брашно (ама така е по впечатляващо заглавието), понеже ги смила ядките, та ползва овесено брашно.  Иначе бакпулверът се добавя към брашното, содата е в киселина.

# 198
  • София
Да,извинявам се,не съобразих.2 яйца,200 мл кисело мляко,1к.л.сол ,после слага 200гр брашно от овесени ядки и тогава слага бакпулвера.После продължава с още до 3 чаши брашно и пече на 180 градуса
Обаче,аз и днес пека тухла
Нямам опит с печива от овесени ядки, освен едни бисквитки. Да кажат по-печените, обаче течността не е ли малко? Овесените абсорбират много течност, а има и яйца, които също стягат.
Както казах, не отварям клиповете в ютюб, но намерих една рецепта със описани съставки в коментарите. Там на 400 г брашно се слага 350 г вода, може би това е по-добра пропорция. Не зная доколко е
 сполучлива https://www.youtube.com/watch?v=-niQD-w5M5w

# 199
Благодаря,дами! Може рецептата да не е ок.Тогава,може ли да помоля за изпитана подобна,щото се канех утре пак да бастисам 1 пак.овесени ядки и време.

# 200
  • Sofia
Накрая сместа ѝ изглежда добре. Ползвай това '2 яйца,200 мл кисело мляко,1к.л.сол , 1п. бакпулвер"  и добави брашно (около 500г  предполагам с тия 300г течност) докато получиш нейната консистенция.

Последна редакция: вт, 30 яну 2024, 16:28 от Morena

# 201
Да,следвам стриктно.И във фраейра на 180.
Натка ти писа  на по-ниска Т във фрайера.
Доста неточна рецепта...  4 чаши овесени ядки (200мл)  - това всяка чаша по 200мл ли или 4те общо са 200мл.  Пък накрая казва 2.5-3 чаши.  И чашите изглеждат ракиени.  И не е без брашно (ама така е по впечатляващо заглавието), понеже ги смила ядките, та ползва овесено бршано.  Иначе бакпулверът се добавя към брашното, содата е в киселина.
Да не би несмлените овесени ядки да са 4 чаши а като се смелят да се "слегнат" до 2,5-3 чаши? Те все пак са доста едрички.
Аз и клипчето прецъках до края колкото да видя на какво прилича резултата, нямах как да го изгледам цялото - ами то и нейното не е впечатляващо бухнало, поне аз така го видях.
Но същата температура в еърфраера със сигурност ще направи кора за нула време и каквото се е надигнало до тогава - това ще му е. Отделно че и отвътре ще остане по-мокро така.
Бих потърсила подобна рецепта из групите за рецепти за еърфраер, ако държиш да го печеш там. Поне да се ориентираш за печенето как да подходиш, защото не е същото. За мен проблемът е там, не че тоя "хляб" от видеото ме кефи лично мен но ти явно точно такъв искаш да направиш.

# 202
Не,не,ако ми предложите друга рецепта,ще пробвам нея с удоволствие Имам и фурна,ще пека там.

# 203
  • Sofia
red soul, виж предния ми коментар, допълних ориентировъчно брашното. Ако ще е с бакпулвер/сода, няма много вариации, все нещо подобно ще е. 
Аз ползвам овесено брашно като добавка в моя хлаб.  Само с ов. брашно не съм правила.

# 204
Благодаря ти, Морена!
Разбирам,че предлагаш да смеся овесеното с бяло брашно,така ли е?Сега забърква 3ти път,преди да видя темата и пека във фурна.Ако не стане,утре пробвам твоят вариант и ще е последно 😊

# 205
  • Русе
Скрит текст:
Не,не,ако ми предложите друга рецепта,ще пробвам нея с удоволствие Имам и фурна,ще пека там.

Скрит текст:
СЪСТАВКИ
200 гр. овесени ядки
200 г пшенично брашно
1 ч.л. Бакпулвер
250 мл вода (топла)
3 бр. яйца
1,5-2 с.л. л. захар
1 с.л.  сусам
1 с.л.  Слънчогледови семки
1 с.л.  кимион
4 с.л.  Слънчогледово олио
½ ч.л. Сол

В купа смесете всички сухи съставки: 200 г овесени ядки, 200 г брашно с 1 ч.л. бакпулвер и ½ ч.л. сол. Разбъркайте добре, докато съставките се разпределят напълно.
  СТЪПКА 2
Към сухата смес добавете 3 яйца, 1,5-2 с.л. л. захар, 4 с.л. л. слънчогледово масло и 250 мл топла вода. Разбъркайте сместа с шпатула. Към сместа се добавя микс от слънчогледово и сусамово семе – 1 с.л. л. всеки тип. Добавете половината семена от кимион (½ супена лъжица) към тестото. Оставете другата половина, ще ги използваме по-късно. Оставете получената смес за 20 минути, за да набъбнат люспите със 7 зърна. През това време масата забележимо ще стане по-дебела и по-плътна по структура.
Добавете яйцата, захарта и семената
  СТЪПКА 3
Прехвърлете сместа в тава за печене, като предварително сте я постлали с пергамент и сте я намазали със слънчогледово олио.
  СТЪПКА 4
Тестото се разпределя равномерно и се поръсва с останалите семена от кимион. Печете хляба във фурната на 180 градуса за 50-60 минути.

https://klopotenko.com/ru/ovsyanyj-hleb-s-tminom/

# 206
Колкото пъти видя вафлени кори да се споменават, все са ми пред очите едни неща дето не знам как се и наричат, но ще ги помня до края на живота си...
Като бях малка, кръстницата ми правеше между две вафлени кори някаква смес която според мен е била карамел с масло, имаше и нарязани орехи. Това нещо не много дебело и като стегне, нарязано на малки ромбове, изяждахме си пръстите просто. Нямаше никаква заливка или глазура, само това и беше божествено.
Само че това време беше мнооого отдавна, тогава много трудно се намираха вафлени кори, а сега те са лесни обаче рецептата я нямам... и за съжаление кръстницата ми също я няма вече Sad
От една страна може би е по-добре така, защото бих се изкушила да си правя, а сладко не бива да ям. Но ако някой я помни тая вкусотия и има пропорциите, бих си я записала и прибрала някъде, за много специален случай.
Моята мила свекърва, която също не е сред нас отдавна, правеше точно този сладкиш и напълно разбирам терзанията ти, те са и мои. Още не съм го улучила, не мога да намеря нейната рецепта записана, но правя опити. Веднага ще информирам, когато достигна онзи божествен вкус (сега, ще рече някой, че надали го помня, ама помня го и още как!).

# 207
Охх, то как да го забравиш?? Слюнча се като помисля само, а дори не обичам сладко кой знае колко Grinning

Благодаря ти, Морена!
Разбирам,че предлагаш да смеся овесеното с бяло брашно,така ли е?Сега забърква 3ти път,преди да видя темата и пека във фурна.Ако не стане,утре пробвам твоят вариант и ще е последно 😊
Дай първо някакъв ориентир какви са ти изискванията към рецептата, защото нещо само с овесени ядки и нещо с добавка на овесени ядки може да са съвсем различни неща...

# 208
Чак изисквания с моите кулинарни възможности,нямам😊
Искам лесен,здравословен хляб.Само това😊Имах овесени ядки и намерих тази рецепта,ама явно е трудна за мен.
Благодаря,peych!

# 209
  • Бургас
Моля за рецепта за кекс на тиган. С мраморно покритие е, ето такъв. Имам и с дълга дръжка, пак с мраморно покритие и обикновена форма.

Общи условия

Активация на акаунт