За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 261
  • 747
  •   1
Отговори
# 210
  • Русе
Скрит текст:
Колкото пъти видя вафлени кори да се споменават, все са ми пред очите едни неща дето не знам как се и наричат, но ще ги помня до края на живота си...
Като бях малка, кръстницата ми правеше между две вафлени кори някаква смес която според мен е била карамел с масло, имаше и нарязани орехи. Това нещо не много дебело и като стегне, нарязано на малки ромбове, изяждахме си пръстите просто. Нямаше никаква заливка или глазура, само това и беше божествено.
Само че това време беше мнооого отдавна, тогава много трудно се намираха вафлени кори, а сега те са лесни обаче рецептата я нямам... и за съжаление кръстницата ми също я няма вече Sad
От една страна може би е по-добре така, защото бих се изкушила да си правя, а сладко не бива да ям. Но ако някой я помни тая вкусотия и има пропорциите, бих си я записала и прибрала някъде, за много специален случай.

Това според мен прилича на вариант на т.н. "Бигори"

Орехи, пудра захар, белтък и краве масло. Орехите се запичат, след като изстинат се счукват на едри парчета и смесват с разбития белтък. После се овалват в пудра захар и отново запичат на умерена фурна до втърдяване на белтъка. Като изстинат се намазват от двете страни с краве масло и слепват с вафлени кори. Оставят се в хладилник да стегне и се режат на парчета.

# 211
Скрит текст:
Колкото пъти видя вафлени кори да се споменават, все са ми пред очите едни неща дето не знам как се и наричат, но ще ги помня до края на живота си...
Като бях малка, кръстницата ми правеше между две вафлени кори някаква смес която според мен е била карамел с масло, имаше и нарязани орехи. Това нещо не много дебело и като стегне, нарязано на малки ромбове, изяждахме си пръстите просто. Нямаше никаква заливка или глазура, само това и беше божествено.
Само че това време беше мнооого отдавна, тогава много трудно се намираха вафлени кори, а сега те са лесни обаче рецептата я нямам... и за съжаление кръстницата ми също я няма вече Sad
От една страна може би е по-добре така, защото бих се изкушила да си правя, а сладко не бива да ям. Но ако някой я помни тая вкусотия и има пропорциите, бих си я записала и прибрала някъде, за много специален случай.

Орехи, пудра захар, белтък и краве масло. Орехите се запичат, след като изстинат се счукват на едри парчета и смесват с разбития белтък. После се овалват в пудра захар и отново запичат на умерена фурна до втърдяване на белтъка. Като изстинат се намазват от двете страни с краве масло и слепват с вафлени кори. Оставят се в хладилник да стегне и се режат на парчета.
Пепчо, и тези са хубави и пак са от едно време (благодаря, че ми ги припомни), но не е това. Ама като не съм гледала в тавата на свекървата, когато трябва, ами съм зяпала сина й, така ще е, сега не знам какво точно има в пълнежа Simple Smile

# 212
Като бях малка, кръстницата ми правеше между две вафлени кори някаква смес която според мен е била карамел с масло, имаше и нарязани орехи. Това нещо не много дебело и като стегне, нарязано на малки ромбове, ..............................................

natka, Кубратова я вижте дали тази или тази рецепта не е това, което търсите?

# 213
Като бях малка, кръстницата ми правеше между две вафлени кори някаква смес която според мен е била карамел с масло, имаше и нарязани орехи. Това нещо не много дебело и като стегне, нарязано на малки ромбове, ..............................................

natka, Кубратова я вижте дали тази или тази рецепта не е това, което търсите?
Благодаря, 2в1, ще направя проба с втората рецепта ("моята" не е първата със сигурност, natka ще си каже за "нейната") и ще пиша.
Нашият пълнеж не стягаше толкова бързо, както е посочено в рецептата- или съотношението на продуктите е било различно или е имало допълнителна съставка, но помня, че спокойно се работеше. Аз само чиракувах и затова спомените ми са смътни (от приготвянето, от яденето са много ясни Simple Smile ).
За други цели си правя някакви видове домашен карамелен крем или дулсе де лече, даже последното стана много гъсто, че се бях отплеснала в разговор, докато бъркам, но не е същото.

# 214
  • Русе
Скрит текст:
Скрит текст:

Пепчо, и тези са хубави и пак са от едно време (благодаря, че ми ги припомни), но не е това. Ама като не съм гледала в тавата на свекървата, когато трябва, ами съм зяпала сина й, така ще е, сега не знам какво точно има в пълнежа Simple Smile

Кубратова на Заговезни си поканена.  Sweat Smile Flushed

# 215
Благодаря за предложенията, аз едва ли да пробвам скоро но си ги запазвам и двете.
Не мога да кажа повече от това, аз не съм и присъствала като се приготвя лакомството... На снимките и двете приличат, а вижти колко е различно съотношението.
Мисля че за времето си е била доста популярна рецепта, само че става дума за преди повече от 30 години, та кой да помни вече Grinning Дано някой има записана из някой стар тефтер.

# 216
  • Стара Загора
Тази рецепта я приготвя на снаха ми майка и, която е от Русе.
Казват им “халвички”.
Ако е чак толкова зор 😂 ще питам жената.

# 217
Казват им “халвички”.
Зор е, зор е, питай Simple Smile
Аз ще приготвя по всички дадени рецепти, пък да видим - може пък и между рецептите да се комбинира.
Благодаря на всички за съпричастността към терзанията ни! Heart

# 218
Всъщност, като цяло, и двете рецепти, а и тази от клипчето на peych са почти еднакви. Различават се само по количеството и последователността в смесването на продуктите. В крайна сметка сместта, която се получава е една и съща.

# 219
Те няма как да са много различни, все е карамел, масло, орехи, виж за яйца нямам спомени да са ми споменавали ама все пак дете бях, може би аз не си спомням. Въпросът е че се търси точно определен вкус и съответно съотношението на продуктите за него. А не просто някаква вафла с карамел.

# 220
  • Sofia
Благодаря ти, Морена!
Разбирам,че предлагаш да смеся овесеното с бяло брашно,така ли е?Сега забърква 3ти път,преди да видя темата и пека във фурна.Ако не стане,утре пробвам твоят вариант и ще е последно 😊
Аз правя хляб с друг набухвател - мая (дива) и ми трябва глутеново брашно. Simple Smile  Не казвам и ти да смесваш, но както искаш. Кавах, че рецептите с бакпулвер/ сода са един тип,  като тази която ти показа, тип кекс.
А ти какво имаш предвид "здравословен"?  Simple Smile

# 221
  • Стара Загора
Казват им “халвички”.
Аз ще приготвя по всички дадени рецепти, пък да видим - може пък и между рецептите да се комбинира.

6 яйца. Отделят се жълтъците от белтъците.
Жълтъците се разбиват с 1л пудра захар ( предполагам супена).
Чаша и половина захар се карамелизира. (Не много, че ставали твърди)
2 масла (250гр) се разбиват с чаша и половина пудра захар. Към тази смес се прибавят разбитите жълтъци. Слага се на котлона да се сгъсти. Към тях се прибавя карамелизираната захар и пълна чиния начупени орехи (колко голяма чиния не е ясно).
Сместа се слага между вафлени кори и се стяга с преса(в найлон).
(Доста сила за бъркане иска и в съд дето не загаря. Майка ги прави в една тефлонова тенджера)

Забележките в скобите са на снаха ми.

# 222
  • In transit
Моля за рецепта за кекс на тиган. С мраморно покритие е, ето такъв. Имам и с дълга дръжка, пак с мраморно покритие и обикновена форма.
За ябълков сладкиш на тиган, върши ли ти работа?

# 223
  • Sofia
Моля за рецепта за кекс на тиган. С мраморно покритие е, ето такъв. Имам и с дълга дръжка, пак с мраморно покритие и обикновена форма.
Скрит текст:
Ако си нямаш любим кекс, заповядай - https://morrennaa.blogspot.com/2019/11/blog-post.html , като за тигана ползвай половин доза, а и трябва да имаш капак според мен.  Обикновената ти форма може би е по-подходяща, ако може да се пече във фурната.

# 224
Казват им “халвички”.

6 яйца. Отделят се жълтъците от белтъците.
Жълтъците се разбиват с 1л пудра захар ( предполагам супена).
Чаша и половина захар се карамелизира. (Не много, че ставали твърди)
2 масла (250гр) се разбиват с чаша и половина пудра захар. Към тази смес се прибавят разбитите жълтъци. Слага се на котлона да се сгъсти. Към тях се прибавя карамелизираната захар и пълна чиния начупени орехи (колко голяма чиния не е ясно).
Сместа се слага между вафлени кори и се стяга с преса(в найлон).
(Доста сила за бъркане иска и в съд дето не загаря. Майка ги прави в една тефлонова тенджера)

Забележките в скобите са на снаха ми.
Огромна благодарност и на снахата, и на сватята, и на теб!
Понеже наличните ми кори ги изядохме на друго, сега ще взема кори и се захващам. Ще ви държа в течение.

Общи условия

Активация на акаунт