За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 598
  • 747
  •   1
Отговори
# 525
  • София
  • Мнения: 8 497
...Иначе аз супите с фиде ги обичам, с ориз някак не ги възприемам.
Според мен няма как да се сготви една зеленчукова или картофена супа с фиде. Традиционно този тип супи ги готвят с ориз.

# 526
  • Мнения: 17 116
Аз никога не съм правила супа топчета. По заведенията не ям супи, нашите отдавна и те не са готвели и съм забравила как я правят. Намерих и аз много различни рецепти с и без фиде и се зачудих коя е оригиналната класическа.
Няма фиде, това не значи че ако на теб ти харесва с фиде не може да го добавиш.

# 527
  • In transit
  • Мнения: 14 180
...Иначе аз супите с фиде ги обичам, с ориз някак не ги възприемам.
Според мен няма как да се сготви една зеленчукова или картофена супа с фиде. Традиционно този тип супи ги готвят с ориз.
В твоя край, може би...в моя винаги супите са се правели в фиде, вкл. картофената. С ориз само супата от агнешки дреболии.

# 528
  • Мнения: 5 386
...Иначе аз супите с фиде ги обичам, с ориз някак не ги възприемам.
Според мен няма как да се сготви една зеленчукова или картофена супа с фиде. Традиционно този тип супи ги готвят с ориз.
Аз тези ги пасирам и не им слагам фиде. На пилешка или подобни на нея някои слагат ориз вместо фиде. Баба ми пък си готви спанак с ориз под формата на супа и пак ми е леко странно. Аз на такава спаначена пак слагам фиде и пасирам. Повечето супи, които готвя аз са крем супи и ако е необходимо нещо за сгъстяване слагам фиде.

# 529
  • Русе
  • Мнения: 6 134
Предимно фидето върви на бистри супи и някои зеленчукови. В единния сборник от рецепти за заведенията за обществено хранене предимно преобладават супи с ориз, с фиде аз не срещнах там. Например, където е нужно супата да бъде по гъста /плътна/ някои предпочитат фидето. Както посочих по горе това е въпрос на вкус. Супа топчета, класическата е с ориз, останалото е вариации по темата на отделните кулинари.

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 11:37 от peych

# 530
  • София
  • Мнения: 12 216
Предимно фидето върви на бистри супи и някои зеленчукови. В единния сборник от рецепти за заведенията за обществено хранене предимно преобладават супи с ориз, с фиде аз не срещнах там. Например, където е нужно супата да бъде по гъста /платна/ някои предпочитат фидето. Както посочих по горе това е въпрос на вкус. Супа топчета, класическата е с ориз, останалото е вариации по темата на отделните кулинари.
Точно написано, но аз съм по вариациите и всички супи си ги готвя с фиде, първо, защото малката така ги харесва и аз също, а и така сме свикнали. Може би само на спаначената супа слагам ориз, а супа от агнешки дреболии аз не готвя, категорично, а сега ,де , всичко е въпрос на вкус и усещане

# 531
  • Мнения: 5 386
Ще си поръчам 🤭 да видим как я готвят у нас тази супа топчета.
Аз май не съм виждала до сега в чорбата да има ориз, в кюфтенцата-да, но в чорбата 🤔

# 532
  • Бургас
  • Мнения: 23 957
Обичам в супата ми да има фиде! От тънкото фиде. И ориз също.
Ами хубава супа става!

# 533
  • Мнения: 24 544
Върти ми се в главата спомен за някакъв кус-кус който обаче не се вари а само се попарва с гореща вода. Вероятно тук някъде съм го срещнала, но сега не успявам да изровя нищо...
Какво е това чудо и къде и под какво име да го търся? В супермаркета какъвто видях по рафтовете, все пише да се вари, то все едно че макарони вариш. Явно е нещо различно.

За това в кое фиде и в кое ориз наистина си е до вкус най-вече. Баща ми например не признава супа ако не е застроена и трябва и фиде да има задължително. С ориз отказва да ги яде, въпреки че на някои наистина им отива. Други пък фидето не харесват. Трети харесват да заместват с овесени ядки, с киноа и с какво ли не. Четвърти не искат нито едното да слагат.

# 534
  • Мнения: 7 350
Едната мама правеше супите само с фиде. Другата мама и баба - и с фиде, и с ориз - според супата. Ориз слагаха на агнешки дреболии и свинска супа със зелев сок (тази само ядях преди да се омъжа, ама виждах какво има и в тези, които не ядях  Simple Smile ). Във всеки край, пък и домакинство може да е било различно - манджите са като фолклора, не е еднакъв в различните райони на страната и това е чудесно и голямо богатство.

# 535
  • Мнения: 5 386
В Лидл май кускуса не се вари, ако не греша е този . Трябва да е супер дребен, че да става само с накисване. В салати май се слага този вид от рода на табуле. И аз все се каня да взема да го опитам и все си забравям. Този с варенето си е наистина като макарони,  аз го ям със захар и масло 😂😂😂

# 536
  • Мнения: 24 544
Ясно, значи пак си се води кус-кус а не го пишат по някакъв друг начин.
Този дето се вари и на мен като малка ми го давата както макароните, с масло и сирене. Ама в случая друго се търси.
Точно за в салата и ще ми трябва много малко количество защото за мен ще е без, няма да се хвана да варя нещо дето сварено ще е една шепа, по-добре друга салата да е тогава Grinning То така и ще стане, ако не срещна някъде, Лидл в момента не ми е особено наблизо иначе ще го имам предвид.

# 537
  • Мнения: 269
Върти ми се в главата спомен за някакъв кус-кус който обаче не се вари а само се попарва с гореща вода. Вероятно тук някъде съм го срещнала, но сега не успявам да изровя нищо...
Какво е това чудо и къде и под какво име да го търся? В супермаркета какъвто видях по рафтовете, все пише да се вари, то все едно че макарони вариш. Явно е нещо различно.
Аз го знам като марокански/арабски кус кус и съм го купувала от Кауфланд и Била преди. Наскоро не съм обаче, но тази марка беше в Кауфланд, когато последно купувах https://magazinnatural.bg/wp-content/uploads/2022/12/originalen- … -martino.jpg.webp
Този от Лидл ми изглежда същият.
Не се вари, на опаковката си пише какво е съотношението между вода и кус кус, просто се попарва и се чака да набъбне.

# 538
  • Sofia
  • Мнения: 22 554
Върти ми се в главата спомен за някакъв кус-кус който обаче не се вари а само се попарва с гореща вода. Вероятно тук някъде съм го срещнала, но сега не успявам да изровя нищо...
Какво е това чудо и къде и под какво име да го търся? В супермаркета какъвто видях по рафтовете, все пише да се вари, то все едно че макарони вариш. Явно е нещо различно.
 Да, арабски/марокански е въпросният кус-кус и подобно на булгура е вече "готвен", затова не се вари.  Просто гледай да е ситен, по-ситен от просото. Покриваш го с 1см отгоре с гореща вода/бульон/мляко и изчакваш да я поеме, разрохкваш го с вилица.  Може и подправен да бъде.

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 13:43 от Morena

# 539
  • Мнения: 1 760
Добро утро,
имам останал почти цял шоколадов кекс, тип брауни, който започва да изсъхва. Освен за скалички, за какво друго бих могла да го ползвам? По принцип се изяжда без проблем, но сега бе тотално пренебрегнат от семейството.

Супите ги правим по наш си вкус във всякакви варианти и комбинации.  Не спазваме никакви превила.

Общи условия

Активация на акаунт