Градинарство - моето хоби 34

• 45 154
  • 897
  •   1
Отговори
# 135
  • на кой му пука, майна
Доволна ли си от мулчиращият ефект ? Аз съм леко скептично настроена. Ако пробваш да косиш без мулчиращият вариант, може пък да е по-добре за тревата в твоят случай. И както спомена за лошата почва по-добре си наторявай тревата с торове.

# 136
  • Пловдив
doniboni ,доволна , недоволна ,нямам избор -1дка трева с много слънце и вода  и расте като луда .ММ мисли да  купува от онези косачки тип тракторче   ,пак от мулчиращ тип .Проблемът с мулчирането е ,че тревата не трябва да е висока ,т.е. на всеки 5 дни лятото .

Мариета, и аз мисля че е много рано още .

# 137
  • на кой му пука, майна
Това си е доста ангажиращо...на 5 дни косене. Мисля, че беше казала, че тревната ти смеска е някаква английска, ако не се лъжа. Ние направихме 3 малки градинки през септември и затревихме с 3 различни смески, за да можем да си изберем тревна смеска за голямата площ, която те първа ще затревяваме. Едната смеска е английска ливада. Тъмнозелена с едри стръкове. Голяма красота е, но като я гледам е бързо растяща и ще се коси много по-често от другите 2 вида, които пък изглеждат светло зелени и много фини стръкове с образуващ плътен килим. Ще видим на какво ще се спрем...имам цяло лято да мисля. Ще садя пак на есен.

# 138
  • Пловдив
Да,нашата е английска - в смисъл от Англия Simple Smile ,и миналата зима се бях оплакала,че косим и зимата. Е,тази година нямаме такъв проблем .Не успяхме да хвърлим есенен тор и тревата си остана на същото ниво и пожълтя като съседските .Значи ,не е било от смеската  Simple Smile

Момичета , някой има ли зелена сантолина ? Обмислям да я внедря ,но само ако не се разкекерчва като сребристата .В смисъл ,хубаво стегнато ли расте ?

Последна редакция: пн, 19 фев 2024, 10:39 от nelina_london

# 139

Момичета , някой има ли зелена сантолина ? Обмислям да я внедря ,но само ако не се разкекерчва като сребристата .В смисъл ,хубаво стегнато ли расте ?
За сантолината знам , че за да не се разкекечва трябва да се реже и поддържа ниска. Мисля че даже не се допускаше и цъфреж.

# 140
От моите семенца на цветя и подправки, които сях на 9.02 поникнаха всички, без естрагона. Това не ме разочарова много, защото междувременно научих, че ароматния естрагон (наричан и "френски), не се размножава със семена, значи семената са били от другия вид (наричан "руски"), който не е много ароматен.
Но лошото е, че кученцата ми, които поникнаха първи, след това се натръшкаха (сечене), сега стърчат само няколко, друго всичко е полегнало, а са още много крехки да ги пикирам. Бяха много нагъсто, но семенцата им са много дребни и така се получи. Ще сея пак но ще гледам да е на по-суха почва и ще ги поразредя още в началото... Ще ги покисна в триходерма плюс бацилус субтилис преди сеенето.
Успешно се развиват агератум, иберис, нисък карамфил, висока маргаритка, салвия. Лобелията, за която писах, че семената й са с размер на мляна канела, взе че поникна, но растенийцата са толкова миниатюрни, че не зная, дали и те няма да последват съдбата на кученцата. Това ми беше февруарската серия, нататък чакат да бъдат засяти още десетина вида цветенца.

# 141
От моите семенца на цветя и подправки, които сях на 9.02 поникнаха всички, без естрагона. Това не ме разочарова много, защото междувременно научих, че ароматния естрагон (наричан и "френски), не се размножава със семена, значи семената са били от другия вид (наричан "руски"), който не е много ароматен.
Но лошото е, че кученцата ми, които поникнаха първи, след това се натръшкаха (сечене), сега стърчат само няколко, друго всичко е полегнало, а са още много крехки да ги пикирам. Бяха много нагъсто, но семенцата им са много дребни и така се получи. Ще сея пак но ще гледам да е на по-суха почва и ще ги поразредя още в началото... Ще ги покисна в триходерма плюс бацилус субтилис преди сеенето.
Успешно се развиват агератум, иберис, нисък карамфил, висока маргаритка, салвия. Лобелията, за която писах, че семената й са с размер на мляна канела, взе че поникна, но растенийцата са толкова миниатюрни, че не зная, дали и те няма да последват съдбата на кученцата. Това ми беше февруарската серия, нататък чакат да бъдат засяти още десетина вида цветенца.

Страхотно . Браво за успеха . Дано поникнат и развият всички . В каква почва ги сееш ? Не трябва да са на много топло . Кученца сея с пръс и тор в тарелка от месо . Поникват всички , поливам само с шише от препарат за стъкла . И аз ще сея уикенда .

# 142
Ами аз нямам много опит с такива дребнички семенца - основно домати и краставици, най--дребното ми семенце е било босилека, преди да се захвана с цветенцата. Едно време си правех сама почвата, но откакто установих, колко лесно е всичко с хубавите готови смеси, се отказах от това. Все пак началото е най-важно, като направи човек 2-3 неуспешни опита и вече е изпуснал сезона. За сеене задължително ползвам добър торф, а за пикирането понякога го смесвам с пръст, но ако имам достатъчно от торфа - не. Поливам преди да сея през дъното с определено количество (да се напои добре), след това не поливам до пикирането - към 3 седмици след поникването. Сега ще опитам новите кученца с по малко вода в началото, пък да видим.

# 143
  • София
Здравейте,
може ли да препоръчате някой, от който сте купували лавровишна? Писах на двама продавачи от ОЛХ, звънях, нищо. Изчаках два-три дни да върнат отгоров, не. А са подновени обяви.
На Коледа си взех доста клончета от приятелката ми в Пловдив. Нарязах ги на по-къси, с по 3-4 пъпки, заложих ги в почва+субстрат+перлит, редовно им следя влажността, но няма образували се корени. Странно. Не съм ги топила в активатор.
И още един въпрос - хортензиите къде ще се чувстват по-добре - на североизток, където през целият топъл сезон ще имат  сутрешно слънце, или на северозапад, където ще имат само през дългите летни дни? Виждала съм прекрасно цъфтящи растения и на чист север, където евентуално са получавали малко западно слънце и затова много им се чудя.

# 144
Виждала съм прекрасно цъфтящи растения и на чист север, където евентуално са получавали малко западно слънце и затова много им се чудя.
Ако имат половин ден слънце са окей, всъщност на пълен пек не им е особено добре в жегите, обичат водица. Само на чиста сянка не вървят добре.

# 145
Момичета , здравейте . През уикенда мисля да разсадя малините и да ги сея на ред като ще бъдат малко заровени . Мисля , че така ще е по - лесно за бране и поддържане . Ягодите реших , че няма да ги пипам сега , но дали ще е добре ако ги сложа под найлон на есен ? Да не се разпространяват толкова много , че е трудно за поддръжка . Мисля да направя и един декоративен кладенец с гуми и алпинеум . Та работата е множко дано ми стигне времето . Дали мога да режа дръвчетата , гледам някои вече са ги отрязали , а и да ги варосам ?

Последна редакция: пт, 23 фев 2024, 11:38 от ֍₰꙳꙳ Alisa ꙳꙳₰֍

# 146
Мой приятел ми каза, че си е решил проблема с прекомерното разпространение и сгъстяване на ягодите по най-лесния начин - когато започват да пускат мустаци (или както там се казват издълженията, с които се разпространяват), той ги реже прилежно и си оставя само съществуващите до момента гнезда. Каза, че така си оставали едри, а иначе издребнявали. При мен си стоят едри независимо от разпространението, защото се прехвърлят в нови територии, но при него мястото е ограничено и нямат възможност "да пътуват".

# 147
Мой приятел ми каза, че си е решил проблема с прекомерното разпространение и сгъстяване на ягодите по най-лесния начин - когато започват да пускат мустаци (или както там се казват издълженията, с които се разпространяват), той ги реже прилежно и си оставя само съществуващите до момента гнезда. Каза, че така си оставали едри, а иначе издребнявали. При мен си стоят едри независимо от разпространението, защото се прехвърлят в нови територии, но при него мястото е ограничено и нямат възможност "да пътуват".

Аз съм чувала, че като се режат мустачките тогава ягодите стават по едри . Прекалено много се навъдиха. Рязах сухите листа , но имам още за рязане . Ще почакам още малко да се развият и ще им пръсна дървесна пепел и оборска тор . С цветята в градинките ще процедирам по същия начин .

# 148
  • Бургас
Ех, с какво нетърпение чакам март, за да се развихря в градината. Преди някой като ми каже, че го сърбят ръцете за работа ми беше чудно. Ето сега и мен ме сърбят. Гледам и си набелязвам. В тоя ред на мисли, добре ли е да отрежа върха на лимонов кипарис. Имам 4, които не са един до друг. Станаха повече от 2 метра. Иначе ги оформям с храстореза да не са много разперени.

# 149
И мен , понижи много рано ме засърбяха , затова резултатът засега е това - цинията тръгна като луда

А това са газании

Астрите най-бавно поникнаха

Според вас издължен ли е разсадът и готов ли е за пикиране ?

Общи условия

Активация на акаунт