Влезте във форма със съветите на фитнес инструктора Владислав Хаджиперев

• 45 637
  • 147
  •   1
Отговори
# 75
Скрит текст:
Здравейте, опасно ли е за жена, която все още не е раждала да тренира с много кг тежести. И по конкретно за клек питам, до колко кг е подходящо? В момента клякам с 55 кг, 160 височина 50 кг съм, но знам че мога да издържа и със 70 кг, но се спирам, защото на различни места чувам, че не е безопасно за нераждали още жени. Както и хип тръст и тяга с много тежко. До колко кг е безопасно?

Здравейте,

ThinkingКлекът е потенциално опасно упражнение, когато се изпълнява с неправилна техника, неоптимално разположение на крайниците и неподходящи килограми. Стига да имате здраво тазово дъно, добра техника и силна долна част, е напълно безопасен за вас, дори и с по-голям товар. Правилната техника е пряко свързана с предизвикателството, което товарът представлява за вас. Изпълнявайте клека като упражнение, докато не установите наличие на лоша техника. Това ще ви бъде ориентир за подходящия товар. Ако клякате с тези килограми, всъщност имате доста добра мускулатура, и в заключение, клекът е напълно безопасен, когато са налице гореспоменатите елементи.
[/spoiler]

Благодаря за отговора, чудех се, защото все пак има разлика в тялото на мъжа и на жената. Иначе постепенно увеличавам тежеста по 2.5 кг и то чак когато се почувствам напълно свикнала, с месеци съм с една и съща тежест.

А как е по-добре да се прави в една тренировка:
-повече серии с повече повторения на едни кг, примерно 3 серии по 6 клека с 35 кг,
-или по 2-3 клека увеличавайки тежеста 15-35-45-55

# 76
Здравейте,
Искам да попитам следното нещо.През последната една година свалих килограми ,и се промених драстично .Не тренирам изобщо ,а и няма как да се случи това нещо в близко бъдеще.Един познат ми препоръча гейнър на Евърбилд - 100 Leen gain mass,който да приемам по три пъти ,с цел освен храната да си набавям останалите калории с него ,за да мога лека по леко да започна да се укрепвам Какво е вашето мнение за този продукт и като цяло за гейнарите от ново поколение  .В описанието му пише че има 12.4 г протеин ,витамини А,С,Д и тн. Какво ви е мнението за тази марка ,и западен продукт ли е ,или си е нашенско !!Ще приложа скрийншот .

Поздрави ,

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 15:15 от pavlin_76

# 77
Скрит текст:
Здравейте, опасно ли е за жена, която все още не е раждала да тренира с много кг тежести. И по конкретно за клек питам, до колко кг е подходящо? В момента клякам с 55 кг, 160 височина 50 кг съм, но знам че мога да издържа и със 70 кг, но се спирам, защото на различни места чувам, че не е безопасно за нераждали още жени. Както и хип тръст и тяга с много тежко. До колко кг е безопасно?

Здравейте,

ThinkingКлекът е потенциално опасно упражнение, когато се изпълнява с неправилна техника, неоптимално разположение на крайниците и неподходящи килограми. Стига да имате здраво тазово дъно, добра техника и силна долна част, е напълно безопасен за вас, дори и с по-голям товар. Правилната техника е пряко свързана с предизвикателството, което товарът представлява за вас. Изпълнявайте клека като упражнение, докато не установите наличие на лоша техника. Това ще ви бъде ориентир за подходящия товар. Ако клякате с тези килограми, всъщност имате доста добра мускулатура, и в заключение, клекът е напълно безопасен, когато са налице гореспоменатите елементи.
[/spoiler]

Благодаря за отговора, чудех се, защото все пак има разлика в тялото на мъжа и на жената. Иначе постепенно увеличавам тежеста по 2.5 кг и то чак когато се почувствам напълно свикнала, с месеци съм с една и съща тежест.

А как е по-добре да се прави в една тренировка:
-повече серии с повече повторения на едни кг, примерно 3 серии по 6 клека с 35 кг,
-или по 2-3 клека увеличавайки тежеста 15-35-45-55

Зависи от Вашите цели. Като цяло, да се спортува е добре във всякаква форма, но ако искате да подобрите производителността си в залата, ще е необходимо да имате различни периоди с различни тежести и контрасти в тренировките си като повторения и серии. Ако целите сила, ниските повторения с по-висок товар са за Вас. Хипертрофията вече идва, когато имаме по-голям диапазон от повторения и подходящ, предизвикателен товар.

Може да потърсите помощ от сертифициран треньор, вещ в тренирането, за да изготвите тренировка за индивидуалните Ви нужди. Важно е тренировката да се адаптира спрямо индивидуалните нужди, цели и физическото състояние на трениращия.

Ето една таблица, с която може да се ориентирате и приложите към тренировките си Hands Muscle

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:50 от Рaдост

# 78
Здравейте,
Искам да попитам следното нещо.През последната една година свалих килограми ,и се промених драстично .Не тренирам изобщо ,а и няма как да се случи това нещо в близко бъдеще.Един познат ми препоръча гейнър на Евърбилд - 100 Leen gain mass,който да приемам по три пъти ,с цел освен храната да си набавям останалите калории с него ,за да мога лека по леко да започна да се укрепвам Какво е вашето мнение за този продукт и като цяло за гейнарите от ново поколение  .В описанието му пише че има 12.4 г протеин ,витамини А,С,Д и тн. Какво ви е мнението за тази марка ,и западен продукт ли е ,или си е нашенско !!Ще приложа скрийншот .

Поздрави ,

Здравейте,

Neutral Face Като за начало, не се доверявайте на съмнителни марки като посочената, както и на познати, ползващи продукта. Гейнерите са създадени, за да допълват менюто на трениращите с цел покачване на маса чрез многото калории в самия шейк. За съжаление обаче, те са бедни на така важните белтъчини и още по-бедни на витамини, от които всъщност имаме нужда. Що се отнася до вземането на продукт, който ще пиете с определена цел, имайте предвид, че това засяга изцяло Вашето здраве Sign Triangular Flag On Post. При положение че няма регулация на пазара за хранителни добавки, разчитаме на коректността на производителя, в случая Евърбилд Sign No Entry Sign . Когато вземате нещо, просто напишете тази марка в Google и ако резултатите са изцяло от български сайтове..., знаете какво искам да кажа. По отношение на добавките, аз се доверявам на https://labdoor.com/rankings 
И това, че на етикета има някакви стойности, не означава, че са вътре.

Тук може да видите какво имам предвид https://www.iskra.bg/sluzhiteli-na-gdbop-presyakoha-nezakonno-ra … anitelni-dobavki/

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 14:17 от Рaдост

# 79
Влади , благодаря ти за инфото.👍Ами.. мисля че думите са излишни .Всъщност ,това ще ми е за урок. Просто в отчаянието  си 😶‍🌫️да си  помогна ,се получи обратното,щеше да се получи обратното

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 22:03 от pavlin_76

# 80
Влади , благодаря ти за инфото.👍Ами.. мисля че думите са излишни .Всъщност ,това ще ми е за урок. Просто в отчаянието  си 😶‍🌫️да си  помогна ,се получи обратното,щеше да се получи обратното

Моля, моля. Винаги трябва да имаме едно наум и голяма доза критично мислене за всичко, което касае нашето здраве. Fork And KnifeАко мога да бъда полезен с насоки относно храната и добавките Battery, не се притеснявайте да питате. Simple Smile

Поздрави

# 81
Здравейте. Искам да отслабна и ми трябва помощ с изчисляването на калории и макронутриенти. Аз съм 148см и 57 кг. На 27г. Колко калории трябва да приемам за да отслабвам? За сега не тренирам, но смятам да започна вкъщи . Имам проблем с набавянето на протеин, повече от 50-60гр на ден с храна не мога да приема, имам протеин на прах и той добавя още 30гр за деня. Но добре ли е всеки ден да се приема? Да не ми навреди нещо?

# 82
Здравейте. Искам да отслабна и ми трябва помощ с изчисляването на калории и макронутриенти. Аз съм 148см и 57 кг. На 27г. Колко калории трябва да приемам за да отслабвам? За сега не тренирам, но смятам да започна вкъщи . Имам проблем с набавянето на протеин, повече от 50-60гр на ден с храна не мога да приема, имам протеин на прах и той добавя още 30гр за деня. Но добре ли е всеки ден да се приема? Да не ми навреди нещо?

Здравейте,

Можете да приемате всеки ден протеин на прах, тъй като това е добавка към храната Ви и е допълнително средство за набавяне на белтъчини към менюто Ви, особено ако то е бедно на протеини. И не, в никакъв случай той няма да Ви навреди, а точно обратното – ще подобри метаболизма Ви заради термичния ефект от самата храна, както и всички структури, тъкани и хормони при прием на достатъчно белтъчини на дневна база.

Що се отнася до изчисляването на калорийния Ви баланс, може да го направите съвсем лесно с всеки калориен калкулатор, който ще покаже, че Вашият енергоразход е приблизително 1750 калории, силно зависещ от Вашата активност. Големината на дефицита в случая зависи от опита Ви с броенето на калории. Около 20% дефицит от енергоразхода Ви е препоръчителен, което се равнява на 1300-1400 калории в дневното меню, но това може да подлежи на промени. Ако в рамките на 15-16 дни при тези калории не виждате редуциране на теглото, е възможно да допускате грешка при въвеждането или изчисленията на храната.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 10:26 от Рaдост

# 83
  • Бургас
Здравейте Влади, имам нужда от помощ за избор на креатин. Фитнесът е начин на живот за мен и тренирам от много години, но откъм добавки съм ползвала спорадично ацетил л - карнитин и нямам никакъв опит с тях. Сега синът ми иска да пробва креатин. Той е на 20 години, тренира от 2 или 3 години и според мен няма нужда от покачване на маса или ускорен растеж на мускулите (има стрии на ръцете, гърба и гърдите), но щом е решил ще пробва, а не ми се иска да попадне на некачествена добавка и да си навреди.
Можете ли да препоръчате начин на прием и конкретен продукт, както и препоръка къде мога да намеря повече информация.
Той е с отстранен далак след травма преди много години, не знам има ли значение това.

# 84
Здравейте, Влади,
моя приятелка е с височина 1,75 и е много изчистена откъм мазнини, фит и с коремна преса. Пробва да наддаде, но иска да запази коремната преса. Какъв режим на хранене и евентуални упражнения бихте препоръчал?
Храни се здравословно и предимно с риба, пилешко месо, яйца и умерен прием на въглехидрати под формата на ориз, зеленчуци, овесени ядки. Приема допълнително и протеин на прах от време на време. Има активен начин на живот.
Предварително благодаря!

# 85
Здравейте Влади, имам нужда от помощ за избор на креатин. Фитнесът е начин на живот за мен и тренирам от много години, но откъм добавки съм ползвала спорадично ацетил л - карнитин и нямам никакъв опит с тях. Сега синът ми иска да пробва креатин. Той е на 20 години, тренира от 2 или 3 години и според мен няма нужда от покачване на маса или ускорен растеж на мускулите (има стрии на ръцете, гърба и гърдите), но щом е решил ще пробва, а не ми се иска да попадне на некачествена добавка и да си навреди.
Можете ли да препоръчате начин на прием и конкретен продукт, както и препоръка къде мога да намеря повече информация.
Той е с отстранен далак след травма преди много години, не знам има ли значение това.

Здравей, Йен,

Креатинът е може би най-изследваната, проучвана и ефективна добавка.

Какво е креатин?

Креатинът (който идва от гръцката дума „kreas“, което означава „месо“) е молекула, която се произвежда в тялото от аминокиселините аргинин, глицин и метионин. Основно се произвежда в черния дроб и (в по-малка степен) в бъбреците и панкреаса. Креатинът съхранява високоенергийни фосфатни групи под формата на фосфокреатин. Тези фосфатни групи се надграждат на ADP, за да го регенерират до ATP – основният енергиен носител в тялото. Ролята на креатина в производството на енергия е особено важна при условия на високо енергийно търсене, като например интензивна физическа или умствена дейност.
Може да прочетете повече тук https://examine.com/supplements/creatine/

Спортистите обикновено го приемат на прах или капсули. По отношение на премахната слезка (далак) няма достатъчно сведения за негативна връзка с креатина.

Относно препоръки за марки, не се наемам да давам такива, но бих ви насочил към този сайт. https://labdoor.com/rankings/creatine  https://labdoor.com/review/myprotein-creatine-monohydrate
За съжаление, мнозинството от хранителните добавки, предлагани на нашия пазар, не са под регулация, а и качеството им е много противоречиво. Все пак, креатинът е сравнително евтина добавка и може лесно да се намери.

В заключение ще добавя, че креатинът е безопасна добавка, която помага не само в спортните среди, а очаквам скоро и лекари да я предписват като добавка за мнозинството от хора.Hands Ok Hand

# 86
Здравейте, Влади,
моя приятелка е с височина 1,75 и е много изчистена откъм мазнини, фит и с коремна преса. Пробва да наддаде, но иска да запази коремната преса. Какъв режим на хранене и евентуални упражнения бихте препоръчал?
Храни се здравословно и предимно с риба, пилешко месо, яйца и умерен прием на въглехидрати под формата на ориз, зеленчуци, овесени ядки. Приема допълнително и протеин на прах от време на време. Има активен начин на живот.
Предварително благодаря!

Здравей, BasilA,

Понеже липсва повече информация за вашата приятелка освен нейния ръст и начина на хранене, за да си съставя по-точна анамнеза, мога да дам съвет единствено по отношение на това да започне да следи приетото количество енергия (калории). Тя може да изчисли ориентировъчно поддържащото количество калории с някой калориен калкулатор в интернет. За да наддаде, трябва да създаде калориен излишък или поне да приема поддържащо ниво калории, за да има енергия, от която тялото да черпи ресурси за покачване на теглото.

# 87

Здравей, Йен,

Креатинът е може би най-изследваната, проучвана и ефективна добавка.

Какво е креатин?

Креатинът (който идва от гръцката дума „kreas“, което означава „месо“) е молекула, която се произвежда в тялото от аминокиселините аргинин, глицин и метионин. Основно се произвежда в черния дроб и (в по-малка степен) в бъбреците и панкреаса. Креатинът съхранява високоенергийни фосфатни групи под формата на фосфокреатин. Тези фосфатни групи се надграждат на ADP, за да го регенерират до ATP – основният енергиен носител в тялото. Ролята на креатина в производството на енергия е особено важна при условия на високо енергийно търсене, като например интензивна физическа или умствена дейност.
Може да прочетете повече тук https://examine.com/supplements/creatine/

Спортистите обикновено го приемат на прах или капсули. По отношение на премахната слезка (далак) няма достатъчно сведения за негативна връзка с креатина.

Относно препоръки за марки, не се наемам да давам такива, но бих ви насочил към този сайт. https://labdoor.com/rankings/creatine  https://labdoor.com/review/myprotein-creatine-monohydrate
За съжаление, мнозинството от хранителните добавки, предлагани на нашия пазар, не са под регулация, а и качеството им е много противоречиво. Все пак, креатинът е сравнително евтина добавка и може лесно да се намери.

В заключение ще добавя, че креатинът е безопасна добавка, която помага не само в спортните среди, а очаквам скоро и лекари да я предписват като добавка за мнозинството от хора.Hands Ok Hand

Така е, но моят син /на 20/ си беше направил страхотна беля с този Креатин - много трябва да се внимава как се приема. Писала съм и в тази тема по случая...Според мен на тази възраст не им е нужен!

# 88
  • Бургас
mamaLina, благодаря за вкючването. Намерих старото Ви мнение и в интерес на истината съм много притеснена, но при нас проблем е, че той живее и учи в друга страна и поне ще пробва, доколкото го познавам.

# 89
Здравейте,
Претърпях секцио миналата година през май, а преди 5 месеца имах лека манипулация във връзка с полип на матката. Преди тренирах всеки ден с около 25кг и бягах редовно, но с оглед на тези операции се притеснявам да вдигам тежко и да бягам отново. Бариерата е чисто психологическа, но я има. За момента тренирам с 6кг, като смятам до няколко месеца да ги удвоя, но дотам. Въпросът ми е може ли с 12кг тежести и без бягане да се постигне релеф и сила, каквито имах преди.

Общи условия

Активация на акаунт