Лещи за очи - 9

• 26 658
  • 357
  •   1
Отговори
# 345
  • пустинята Гоби
Зависи и от конкретния случай, аз бих се доверила на лекаря. Иначе марката лещи не виждам причина да не може да се смени. Нали са дадени лещи за проба, пробвайте ги пък преценете виждате ли с тях, харесва ли ви марката…

# 346
Здравейте! Днес бях на преглед и реших да сложа лещи( за първи път) . Лекарката ми сложи лещи , измерва нещо, обясни ми как да ги слага/ махам и т.н.. Даде ми също така 4 лещи на Total 1 да пробвам и ако са добре да си купувам. Сега разглеждам рецептата и видях, че най-долу пише марката Total 1, също така лещите са ми с 0,26 по-висок диоптър от очилата.
Сега се чудя дали мога да си взема друга марка лещи.
И прочетох, че диоптърът на лещите е по-малък от този на очилата. Чудя се да не ми е сгрешена рецептата.

Няма как да е 0.26. Трябва да е 0.25. DAILIES TOTAL 1 е най-добрият продукт по характеристики. Диоптрите се намалят с 0.25 ако рецептата е с над -4.00 диоптъра и (ВНИМАНИЕ) се увеличават с 0.25 ако рецептата е с над +4.00 диоптъра. Лекарите понякога го правят и при по-ниски диоптри (обосновано или не). Каква е корекцията в рецептата Ви. Ако ще носите лещи всеки ден и DAILIES TOTAL 1 Ви идват по-скъпи, най-добрата алтернатива са едномесечните TOTAL30 на същия производител и с материал със същите (и дори по-добри) технологии и характеристики.

# 347
Привет! Аз съм с диоптър -0.75 и на двете очи, а рецептата за лещите е -1. Също така имам промяна в астегматизма, свален е с 0,25 и на двете очи -  ляво око от 2.00 на 1.75 и на дясното от 2.75 на 2.25. Май ще посетя лекарката отново, за да обсъдим нещата, които ме притесняват.

# 348
Привет! Аз съм с диоптър -0.75 и на двете очи, а рецептата за лещите е -1. Също така имам промяна в астегматизма, свален е с 0,25 и на двете очи -  ляво око от 2.00 на 1.75 и на дясното от 2.75 на 2.25. Май ще посетя лекарката отново, за да обсъдим нещата, които ме притесняват.

Офталмологът е преизчислил рецептата Ви и е приложил сферичния еквивалент на стойностите.

1. Астигматизмът на лявото Ви око е 1.75 за лещи вместо 2.00, защото никоя компания производител на контактни лещи не произвежда лещи със стойност на астигматизма точно -2.00. Стандартните стойности при контактни лещи са -0.75; -1.25; -1.75; -2.00; -2.75 (това вече е извън стандартните диоптри, влиза в XR серия и е по-скъпо). Когато има закръглен диоптър на астигматизма (като -2.00 например), офталмологът трябва да го свали до най-близката по-ниска стойност (в случая -1.75). Правилото на сферичния еквивалент е, че за да не се губи зрителна острота, половината от намалената стойност на цилиндъра (астигматизма) трябва да се добави към сферата (диоптъра). В случая половината от 0.25 са 0.125. По-малко е от стандартната стъпка от 0.25, така че е решение на офталмолога дали да го добави или не. В случая е решил да го направи, защото вероятно лявото око е доминантното Ви око - мозъкът Ви разчита на него повече при гледане на далеч - и този допълнителен лек минус помага.

2. За дясното око: -2.75 астигматизъм Ви вкарва в XR зоната - XR лещите се водят с нестандартни диоптри. Някои компании ги произвеждат, но цената е по-висока и не предоставят (или изключително рядко) пробни лещи. Офталмологът Ви е свалил цилиндъра от -2.75 на -2.25 (с 0.50 диоптъра) и е приложил сферичен еквивалент - добавил е половината от намаления цилиндър (0.25) към сферата (диоптъра). Така е станал от -0.75 на -1.00. Така има възможност да запази стойностите и да предостави пробни лещи.

Поискайте пробни лещи с изписаните стойности. Вносителите трябва да осигуряват такива на офталмолози и оптометристи, които напасват лещи.

# 349
Много благодаря за изчерпателния отговор. Тези неща не ми бяха обяснени. Имам записан час за преглед и след това ще купувам лещи.

# 350
Стара Загора...Понеже споменахте "сух въздух",при мен наблюдавам най-вече обратното.Например когато се къпя от парата впоследствие имам симптоми.Това когато съм с лещи.Без лещи нямам никакъв  проблем.Въобще как се доказва наличие на такова заболяване?
Аз съм от Стара Загора и от 10 години нося лещи.Поне 2-3 пъти ми се случва в годината от нищото да ми се радразни окото.Въздуха ни не е чист,но в градска среда няма какво друго да се очаква.

# 351
Въпрос към оптометристите в темата. Как трябва да се преизчислят параметрите за  лещи, но не торични, при следните стойности за очила? Възможна ли е само сферична корекция?

# 352
  • София
Здравейте , синът ми носи очила и лещи. Купувах Biofinity  месечни до скоро, когато сподели, че откакто носи лещи (вече 4 години), още след 2-3 ползване лещата сивее и е надрана . Не му пречи да вижда обаче. Четох,че не е добре да се ползва в такъв случай.  Чудя се защо и то само и единствено на лявото око. От тогава много пъти е бил на лекар, не са споменати проблеми. На това око има астигматизъм и леко кривогледство, което не се вижда. Чудя се от какво е.

Като следствие взех дневни лещи, за да сменя и да не ги носи повредени.
MyDay, които са от същия производител  като Biofinity.  Удобни са , но гледам сега в сайта на letting.bgима намаление нa Gelone.
По-скъпи самото My Day,  но не знам дали това е свидетелство за качество.

# 353
От Биофинити много хора в темата се оплакват, вкл. аз.Отдавна не ги купувам.

# 354
  • В полите на Пирин планина
Аз с Gelone не се разбрах - не са ми удобни и не виждам добре с тях. Трябва да се гледа каква е базовата кривина и размера на лещата. Ежедневните лещи са много по-добър вариант. My day ми харесват и на мен.

# 355
  • София
Днес питах офталмолога, доц. Танев е, каза,че няма идея каква е причината за сивеенето на лещата и че е надрана, ще ходим на преглед . Той харесва лещите Alcon.  Някой има ли впечатление от тях ?

# 356
Аз съм ползвала на Алкон Total 1, Total 30 и Precision 1. От първите Total 1 съм доволна, дневни са. От другите не съм, месечните Total 30  ми изсъхваха много, но много хора ги харсват. Precision 1, също дневни, едва ги свалях, също много изсъхваха, при тях кривината е доста малка - 8.3 и може би това е причината. Аз пък с my day хич не виждах, но щом на синът Ви са му добре, според мен да си стои на тях, те са с добри характеристики. Но наистина е добре лекар обстойно да го прегледа, щом на 2-3 носения лещата е надрана. Успех и дано всичко е наред!

# 357
  • при моите любими
Синът ми ползва Precision 1 и са му добре.  Но той няма много опит с лещите. Сега като ги е носил около 6 месеца тези, ще му взема едни тестови Total 1, да може да прецени по-добре. Тествал и тях, но още в началото на носенето на лещите и тогава не можеше да направи точна преценка.

Общи условия

Активация на акаунт