Лещи за очи - 9

• 32 220
  • 428
  •   1
Отговори
# 420
  • В полите на Пирин планина
По-скоро е от лещите. И аз отдавна ги замених с ежедневни. Наистина идва леко по-скъпо, но удобството е несравнимо.

# 421
Благодаря ви, ще опитам и аз с ежедневни.

# 422
Здравейте,

Има ли някой тук, чието дете носи орто-К лещи. Дъщеря ми е на 14, с -5.75 и -7.00 миопия. Очилата с периферен дефокус, правени в Грандоптикс, не спряха увеличаването на диоптрите. Никой офталмолог не ни е предлагал или споменавал нощните лещи. Детето ми е във възраст, в която се терзае изключително много от факта, че носи очила. Все още не разбира кое е важното в случая. Просто иска да не носи очила, а късогледството за жалост се увеличава. Чудех се дали някой има наблюдения с лещите?

# 423
Здравейте! На 14г съвсем спокойно може да носи обикновени лещи за корекция. Дъщеря ми беше дори по-малка, когато се наложи да носи лещи, защото спортуваше активно и нямаше как да е с очила. Свикна точно за два дена да ги слага. Направете консултация с лекар и пробвайте. Детето просто ще се роди с лещи. Аз също нося от 15 годишна, вече съм почти на 50г.

# 424
Аз започнах да нося лещи на 12 г. Лесно се научих да ги слагам, свалянето ми беше проблем. Тогава спря да ми расте и диоптъра( беше много над-7). Носих лещи до преди две години, когато се оперирах и сложих вътреочни лещи. Имам обаче структурни промени от дългото носене на лещи. Почти съм на 50 г.

# 425
Димис, с меки лещи ли сте? И защо се наложи операция?
Аз съм с твърди тъй като едно време нямаше меки, които да коригират и астигматизъм. Вероятно и аз ще имам изменения, но удобството, когато си с висок диоптър, е незаменимо.

# 426
С меки лещи съм. Започна да се образува перде, аз започнах да се замислям докога ще я карам с лещите. Освен големия диоптър и разликата между очите беше голяма и нямаше как да карам с очила, а без корекция не можех. При изследванията се оказа, че неясния образ е и от промените по роговицата, които пък са следствие на носене на лещите. И сега при силно слънце вследствие на неправилното пречупване на светлината далечния образ пак не ми е ясен. Без слънчеви очила не мога лятото.Диоптрите са малки, е къщи мога и да съм без очила. Трябва да си направя допълнително лазерна корекция, но още събирам мнения.
Не казвам, че с всеки така ще стане, но явно има рискове носенето на лещи. В ония години нито интернет, нито форуми имаше за четене. И родителите ми са се притеснявали за високия ми диоптър, това са им предложили и са се съгласили. Направили са най- доброто за момента. Не може всичко да се предвиди като усложнения.

Синът ми също е с очила, друг е проблема при него. И ММ е с очила и детето откакто се помни все гледа хора с очила и никога не е правил проблем да ги носи. Може би в края на детската градина е имало подигравки към него, защото не искаше да е в клас с определени деца. Нарочно избрах класна с очила, и в класа се случиха много деца с очила и проблеми не е имало. Очилата като момче също много си пази. Вече е голям, капризен е на тема рамки, особено за слънчевите очила, които прави с диоптри.

# 427
Здравейте! На 14г съвсем спокойно може да носи обикновени лещи за корекция. Дъщеря ми беше дори по-малка, когато се наложи да носи лещи, защото спортуваше активно и нямаше как да е с очила. Свикна точно за два дена да ги слага. Направете консултация с лекар и пробвайте. Детето просто ще се роди с лещи. Аз също нося от 15 годишна, вече съм почти на 50г.

Позволявам се да се намеся, защото съветът Ви е крайно неуместен и дори опасен за 14 годишно дете с толкова висока миопия. При деца с толкова високи стойности целта не е само корекция, а и контрол на миопията, тоест забавяне на нарастването на диоптрите. Ако тази мярка не се предприеме, вероятността това дете да достигне -10.00 до 20-тата си година е съвсем реална. След като очила с лещи за контрол на миопията не помагат. Решение с Orto-K е един от начините за контрол. Да, консултация с детски офталмолог е абсолютно задължителна, но с цел контрол на миопията, а не само корекция на настоящите диоптри.

@Smiley5, oтносно Orto-K лещи, насочете се към д-р Галя Христова в клиника Вижън - София. В момента сте на границата, защото максималните диоптри, при които може да се прилага терапията са до -7.00.

https://www.facebook.com/CMIcontactLenses/videos/3222088544568046/
Това е д-р Галя Христова.
Намерете я тук: https://visionclinic.bg/team/dr-galya-hristova/

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 22:08 от I know about lenses

# 428
Написала съм съвсем ясно, че трябва консултация с лекар.Естествено, че не могат да си изпишат лещи сами. Оценявам мнението Ви като полезно!
Желая успех на детето!

Общи условия

Активация на акаунт