Майски бебета 2024г. - Тема 7

• 32 587
  • 747
  •   1
Отговори
# 330
Социалното майчинство е към 200 лв. Еднократната помощ за раждане на дете е към 300-350, но трябва детето да е родено тук, подават се документи.

Ако не си на трудов договор в БГ, не можеш да получиш повече от това.

Еми то Сърбия ме реже ,ако родя в родната си страна така,че ще взимам 200 лв. значи.Подигравка е .Тук в срб ,дават по около 1000 на месец ,10 000 лв за раждане на 1 дете, условието им е да имаш завършено средно.Но пък да родиш тук ....То малко подигравателно с мамите честно казано в бг.Колко години работа и с висше и накрая ти тропнат стотинки някакви.Благодаря иначе.Едното за сметка на другото.Те вече съвсем се изхитриха.Не стига,че от нас бременните спечелват толкова пари.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 01:02 от Mims1900

# 331
Малко се обърках кое визираш под тук и там, но както каза Ваня преди мен - за да взимаш хубаво майчинство трябва да си на трудов договор. Ако си работиш и се осигуряваш на добра заплата, си е съвсем прилично според мен - 90% от заплатата, за първата година.

И пак тук имаме доста дълго, че и платено майчинство. В много западни държави не е така, САЩ да не ги споменавам изобщо.

# 332
Малко се обърках кое визираш под тук и там, но както каза Ваня преди мен - за да взимаш хубаво майчинство трябва да си на трудов договор. Ако си работиш и се осигуряваш на добра заплата, си е съвсем прилично според мен - 90% от заплатата, за първата година.

И пак тук имаме доста дълго, че и платено майчинство. В много западни държави не е така, САЩ да не ги споменавам изобщо.

В Сърбия нещата с майчинството са много по-добре и условието е само да си завършил средно,това имах в предвид,тоест не ти изискват да си работил ,а да си учил.Помощта е 5000 евро,не 350 лв еднократната ,плюс 2 години взимаш всеки месец хубаво майчинство,бременните също взимат помощи няколко хиляди,и има и някакви други придобивки и помощи ,освен месечното и тези.Но условието е да си родиш в Сърбия.Нямам трудов договор в БГ ,защото не живея там,но ,ако раждам в София например,като бг гражданин все пак имам право на нещо.Защото ако родя в Бг,сърбия ще ме отреже.А всяка майка е добре да има някакма помощ ,всеки има нужда от пари за детето си.Обаче в Сърбия нямам доверие,много изстрадах тази бст.Аз не казвам,че в Бг няма помощи ,но тук бременните получават постоянно ,и после след раждането доста големи суми ,а при нас в БГ това го няма.Не е всичко до пари ,в крайна сметка здравето е най-важно ,но е трудно наистина,всеки има нужда от помощ.А тук в Срб пък няма нормално проследяване ,което е много кофти и за това и нямам доверие да раждам тук.Искам си в София или Пловдив раждане...Просто ситуацията е сложна или едното или другото,рискуваш...Иначе това исках да разбера ,социалната колко пари е в БГ.Благодаря.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 00:28 от Mims1900

# 333
И аз не разбрах какво визираш под тук и там, но висшето няма връзка с майчинството. Ако работиш на трудов договор и си на добра заплата, а не де осигуряваш на минималната, майчинството е доста добро, поне през първата година. Втората мисля, че е колкото минималната, която май стана 900 и няколко лева, което пак не е толкова зле според мен.
едит
А защо тогава не родиш в Сърбия след като условията са по-добри откъм майчинство? Тази еднократна помощ ще ти покрие раждането, пък и щом те устройва майчинството.

# 334
Мимс, не знам как е в Сърбия, сумите, които споменаваш, ми се струват невероятни. Но в България има голям проблем с малцинствата, представям си ако им изплащат хиляди в помощи и майчинства. Те и без това сега някои от това живеят... В момента всеки работещ издържа 1-2ма пенсионери и по още толкова социално слаби. Системата съвсем ще рухне.

Добре, а ти в Сърбия нямаш ли трудов договор? Имам спомен, че работиш в болница. Ако е така, то няма значение къде е родено детето, предполагам имаш право на майчинство спрямо техните закони, ако работиш и се осигуряваш там?

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 00:21 от mokka

# 335
Мимс, не знам как е в Сърбия, сумите, които споменаваш, ми се струват невероятни. Но в България има голям проблем с малцинствата, представям си ако им изплащат хиляди в помощи и майчинства. Те и без това сега някои от това живеят... В момента всеки работещ издържа 1-2ма пенсионери и по още толкова социално слаби. Системата съвсем ще рухне.

Добре, а ти в Сърбия нямаш ли трудов договор? Имам спомен, че работиш в болница. Ако е така, то няма значение къде е родено детето, предполагам имаш право на майчинство спрямо техните закони, ако работиш и се осигуряваш там?

Сумите са реалност ,защото доста се разпитахме по различни институции с мъжа ми ,120 000 динара помощ за бременните от общината ,после след раждането дават 5000 евро за първо родено дете на майката ,и отделно 2 години хубаво майчинство всеки месец взимаш ,независимо дали си на договор.Изискването им е да имаш средно и да ти е преведена дипломата в Београд.Няма значение имаш или не, договор условието е да родиш в Сърбия.Срб не е в ЕС ,и нещата са различни спрямо другите страни .Аз просто се притеснявам ,устройва ме ,като помощи да наистина,обаче много ме е страх ,до тук много настрадах,постоянно проблеми и обърквания ,а в БГ здравеопазването си ми е най-хубаво ,дори съжалявам ,че от начало не се следях там..Просто се чудя как да постъпя.Тук ме е страх да рискувам в срб за раждане,а пък в бг,ако реша ще ми е трудно финансово.Това ми е дилемата на мен.😁Не хиляди ,но все пак за една майка 200 лева ми е смешно.Аз съм родена и отраснала в Бг,работила години наред,от 14 годишна,ако трябва да уточнявам съм се издържала сама.Не живея толкова отдавна тук в срб,нито имам гражданство сръбско.А в бг си платих всички осигуровки иначе.Просто родиш ли в Бг-Сърбия майчинство не ти дава ,това е.Защото ме е страх в срб да родя,това е голяма коремна операция,нямам им доверие много.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 00:53 от Mims1900

# 336
Важни са парите след майчинство, но пък ако платиш 10к лв за секцио (беше споменала, че е толкова) се обезсмисля първоначалната помощ. Най-важно е да си под добри грижи и да родиш здраво дете, а пък все ще се оправите с парите. Ако нямаш доверие в Сърбия, по-добре си роди тук. Иначе наистина, ако в България се даваха такива пари за раждане, то малцинствата щяха да са ни превзели. За това системата е така - работиш на светло с договор и осигуровки - взимаш добро майчинство. Аз си смятах моето и първата година ще ми е доста прилично, спрямо заплатата.

# 337
Важни са парите след майчинство, но пък ако платиш 10к лв за секцио (беше споменала, че е толкова) се обезсмисля първоначалната помощ. Най-важно е да си под добри грижи и да родиш здраво дете, а пък все ще се оправите с парите. Ако нямаш доверие в Сърбия, по-добре си роди тук. Иначе наистина, ако в България се даваха такива пари за раждане, то малцинствата щяха да са ни превзели. За това системата е така - работиш на светло с договор и осигуровки - взимаш добро майчинство. Аз си смятах моето и първата година ще ми е доста прилично, спрямо заплатата.

Да точно така е ,аз не говоря за малцинствата,някои народности украинци и тн взимат доста по-добри помощи от нас бг граждани просто например и раждането им е безплатно било ,сега нз как е  и то по частните съм виждала.Нямам против хората,но все пак ,ние сме си родени,отраснали там ,работили,учили,говоря за нас си..Иначе то там проблеми ,колкото щеш за съжаление ,има много неща за оправяне в Бг нередни,но това е друг въпрос...Благодаря ,ами наистина ще помисля,здравето е преди всичко в крайна сметка.Да ние все ще се оправим ,има кой  и да помага,просто исках да разбера гд какво дават ,ако се реша в Бг да се си прибера и да  си раждам.Хубаво е иначе да взимаш все пак нещо,все ще идат за бебчо. А цените са надути до небето и това е факт,ако искаш някакви нормални условия и адекватни,отношение на ниво,например за раждане,не би трябвало да е така ,но това е.

# 338
Мимс, ти беше споменавала, че си се следила там в града, в който живеете. Предполагам в Белград и в частна болница нещата би следвало да са различни. Няма ли кого да попитате там за мнения, раждали в такава болница, евентуално с проблемни бременности?
Потърси из фб някоя сръбска група за майки и поразпитай как седят нещата според мен, за да знаеш би ли могла спокойно да родиш там в болница.

# 339
  • Пловдив
Мимс, не знам за Сърбия доколкото това като инфо е актуално (извън еднократната помощ, която споменаваш). Но се споменава и думата заплата, тоест ни следвало да си внасяла осигуровки в тяхната осигурителна система за определен период (така е и логично, иначе никоя социална система не би издържала да раздава всекиму по-равно независимо от доходи и т.н)

В съседна Сърбия майките имат право на 20 седмици майчинство с обезщетение върху 100% от заплатата си. След този период законът позволява до една година отпуск от работа, но процентът на обезщетението намалява – на 60%, а за последните 12 седмици – на 30%. Бащите получават една седмица платен отпуск за отглеждане на дете в 100-процентов размер.

Конкретно за България - бих казала, че сме сред най-социалните държави. 2 години майчинство - да, втората година не зависи от дохода ти, сумата не е голяма. Когато бях с баткото в отпуск по майчинство беше още по-малко, но поне имаш възможността да си гледаш детето.
В момента ситуацията е следната:

1. Осигуряваш се на ТД или като самоосигуряващо се лице с ОЗМ към момента на излизане в 45-дневен болничен преди раждане и имаш 12 месеца трудов стаж през целия ти живот (говорим за осигуровки за Общо заболяване и майчинство, а не само здравно)

- сумарно 410 дни (включват се в тях горните 45) получаваш 90% от осигурителния ти доход за последните 18 месеца, като не може да бъде под минимална работна заплата и над получаваното нетно възнаграждение, като максимума е максималния осигурителен доход. Месеците, в които не си имала доход - приравняват се на минимална работна заплата като база. Ако са те осигурявали на 10000 лв, не можеш да взимаш 90% от тях, а ще те ограничат до максимален осигурителен доход. Има калкулатори из нета, както и с ПИК към НОИ можеш да си провериш прогнозното майчинство.

- след тези 410 дни до навършване на 2-години на детето се получават 780 лв. Ако решиш да се върнеш на работа през този период, взимаш си заплатата + 50% от 780 лв т.е. 390 лв

- право на трета година майчинство (неплатено) до навършване на 8 години на детето.

2. Ако нямаш необходимия трудов стаж - 100 лв месечно социално майчинство за първата година

Отделно от тези суми са и еднократните помощи за всички без оглед трудов стаж и т.н., като някои общини имат и допълнителни, но в общия случай:
- първо дете - 350 лв
- второ дете - 900 лв
- трето дете - 450 лв
- всяко следващо - 300 лв
- при близнаци - 1200 за всяко дете

Тази помощ може да бъде заявена до 3 години след раждането на детето, при близнаците - 6 месеца.

Та всички тези ограничения откъм доходи, осигуровки са направени с цел да не може всеки на общо основание да взима, защото просто социалната система няма да издържи.  Положението е работиш и плащаш осигуровки, получаваш майчинство и така е логично да бъде. В крайна сметка не е справедливо и с години да внасяш едни изобщо немалки суми и накрая да вземеш колкото някой, който не е внесъл и стотинка в бюджета.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 09:19 от Karina*

# 340
  • София
Момичета, простете, ако вече съм питала тук. На какъв бебефон се спряхте?

# 341
Аз също се инт защото ще се местим и не мога да ги следя какво правят ап ще е 4 стаи, а може би с камера ще търся

# 342
Момичета, простете, ако вече съм питала тук. На какъв бебефон се спряхте?

И аз от това се вълнувам 😄

# 343
Всички мои приятелки са било с бебефон на Моторола. Ние купихме камера доста отдавна, та ще си карам с нея.
Към опитните мами - как стоят нещата с документите за ясла? Тоест с ММ нямаме брак, аз съм на един адрес той се води на друг(че и друг град). И се чудя дали да не го прехвърля на моя адрес. Като самотна майка ли ще се водя.. нали тези неща се гледат по 12-24месеца назад, знам ли.

# 344
България има едно от най-добрите майчинства. Две години платени са абсолютен лукс, поне в западния свят. И е съвсем логично плащаш данъци - получаваш помощ, не плащаш - не получаваш. Аз също ако сега се прибера да родя в БГ ще взимам само социално, защото работя и се осигурявам в чужбина, макар и в ЕС.

Общи условия

Активация на акаунт