Майски бебета 2024г. - Тема 7

• 31 637
  • 747
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
За определяне на вида раждане - някои си знаят от толкова рано, защото имат предпоставки за секцио, други - защото така желаят. Баткото например до много късно беше седалищно и се обърна буквално около месец преди раждането. Сега миналата седмица бебето си беше много добре застанало главично, но знам, че още си има място да се върти и нищо не е решено. А да не говорим, че и много други фактори накрая могат да решат нещата в полза на секцио. Затова гледам да не се фиксирам върху това - както е писано, така ще излезе.

Лина, в коя лаборатория си пускала изследвания? Хемоглобин, жск, феритин, б12 как са?
Иначе за желязото - моята АГ ми препоръча на Смартхит. С първата ми бременност съм пила малтофер и сорбифер, като сорбифера определено имаше по-голям ефект. Но като цяло не бих препоръчала да си самопредписваш на сляпо.

# 631
И мен ме е страх от раждането. Аз за сега ще съм естествено, дилемата е с упойка или без. Страх ме е да не се обърка нещо, дали ще се възстановя бързо, да не се проточи твърде дълго... такива неща. За бебето, честно казано, не ме е страх толкова, защото вярвам на лекарите и болницата, все пак то е приоритетът им и знаят какво да правят.

# 632
И аз съм пила ф фолгама първата б

# 633
В коя лаборатория го пусна? Само желязото е 6 лв.

В Synevo го пуснах.
Ама се следя в токуда и по здравна.
Тая по здравна ми пусна микробиологията в в тази лаб и от там реших, че е окей, защото двете лекарките се познават и знаят, че се следя и при двете.
Карай де ще отида пак явно. Иначе и хемоглобина ми е под референтните стойности, но явно тотално няма доверие на тая лаборатория. Което за мен е жалко, защото ми е близко и вс става мн бързо там

# 634
Идвам и аз да се оплача. Никога не съм имала проблеми с кръвна захар, хормони, килограми. След като забременях ТСХ ми се завиши сега съм на еутирокс 0.25, но ТСХ ми е станало 4.09 и аз реших да се консултирам и с втори ендокринолог, който ме кара да си направя обременяване с глюкоза. Качила съм за 25 г.с. 5 кг ии бебето си върви на този етап в седмиците. В петък съм на преглед ори аг и ще питам лекаря дали има съмнения и нужно ли е да го правя. Според вас редно ли е при положение, че само ТСХ е завишено да ме праща на обременяване? Не че нещо, но това ми звучи като най-гадното нещо, което може да трябва да направя.

# 635

В Synevo го пуснах.
Тая по здравна ми пусна микробиологията в в тази лаб и от там реших, че е окей, защото двете лекарките се познават и знаят, че се следя и при двете.
Карай де ще отида пак явно. Иначе и хемоглобина ми е под референтните стойности, но явно тотално няма доверие на тая лаборатория. Което за мен е жалко, защото ми е близко и вс става мн бързо там

Малко странно ми звучи тая работа. 2 бременности изкарах със Синево, не съм чула такива отзиви. Ми да си раздават листчета с лаборатории, на които вярват.
И аз съм на Сорбифер, но определено е добре доктор да прецени какво да изпише заради другите показатели, които са ти изброили по-горе. Моето желязо е добро, например, но заради другите пия Сорбифер.

# 636
  • Пловдив
Съгласна съм с Луси, за Синево и аз не съм чувала такива отзиви, и лично аз смятам, че са ОК (основно се изследвам в Бодимед, но и в Синево съм пускала и не съм имала някакви странни разминавания, за да се усъмня в достоверност). Най-често за Рамус съм чувала такива проблеми.

Ако ще пускаш отново изследвания, те съветвам и останалите показатели, които ти писах да ги проследиш за по-добро тълкуване. Само на база хемоглобин и желязо не смятам, че е достатъчно. При мен например желязо и хемоглобин все още са в референтни, но ЖСК и феритин друго показват (както очакваше моята АГ и специално ми каза и тях да пусна за проследяване).

Пипилота, аз бих послушала лекаря. Не е чак толкова неприятно обременяването, а дава полезна информация. При мен нямаше предпоставки АГ да подозира проблем, но все пак ми го поиска като застраховка, защото все пак е имала случаи, в които кг на бременната, бебе, води, кръвна захар на гладно за ОК, но изниква проблем при обременяването. Та за собствено спокойствие реших да не си го спестявам. Всичко е ОК, но можеше и да не е, така че...
Също за ТСХ се надявам да ти проследяват и ФТ4 и ФТ3, защото също са важни.

# 637
А тази лекарка защо не те пратила в лаборатория на която вярва? Така двойна работа, да ходиш два пъти да те бодат и да платиш два пъти…

# 638

В Synevo го пуснах.

Аз не я харесвам Синево, но едва ли чак толкова са сбъркали хемоглобин и желязо. Нормално е хемоглобина да ти е нисък, щом желязото е. Със сигурност трябва да приемаш нещо, но най-добре лекар да си каже.

LucyFord, защо пиеш желязо, ако другите ти показатели са ок?

# 639
Момичета, малко извън темата.. пренаписвам си списъка с покупки за бебо и гледам в нета следните неща - назален аспиратор, инхалатор, физиологичен разтвор.. Тези неща дали ще ми трябват първите седмици или по-нататък?

ПС: моето желязо е добре, но хемоглобина ми е нисък и съм на Магнерот 3х2.

# 640
VaniaK Обратното- желязото е добре, останалите не са Simple Smile ЖСК, феритин, хемоглобин

Em22, магнерот за хемоглобина? Това не е ли магнезий?

# 641
Идвам и аз да се оплача. Никога не съм имала проблеми с кръвна захар, хормони, килограми. След като забременях ТСХ ми се завиши сега съм на еутирокс 0.25, но ТСХ ми е станало 4.09 и аз реших да се консултирам и с втори ендокринолог, който ме кара да си направя обременяване с глюкоза. Качила съм за 25 г.с. 5 кг ии бебето си върви на този етап в седмиците. В петък съм на преглед ори аг и ще питам лекаря дали има съмнения и нужно ли е да го правя. Според вас редно ли е при положение, че само ТСХ е завишено да ме праща на обременяване? Не че нещо, но това ми звучи като най-гадното нещо, което може да трябва да направя.

Защо те притеснява обременяването така? Аз честно казано се забавлявах на процеса - изпиваш няколко глътки подсладена вода и после си чакаш да мине времето - аз си четях, в лабораторияра влизаха и излизаха всякакви хора, все нещо интересно се случваше 😄 В никакъв случай не бих го определила като “най-гадното нещо”. Времето минава много бързо. Аз лично се радвам, че го направих, защото обичам да съм наясно, та да видя добри резултати ме радва

# 642
Момичета, малко извън темата.. пренаписвам си списъка с покупки за бебо и гледам в нета следните неща - назален аспиратор, инхалатор, физиологичен разтвор.. Тези неща дали ще ми трябват първите седмици или по-нататък?

ПС: моето желязо е добре, но хемоглобина ми е нисък и съм на Магнерот 3х2.

Инхалатор със сигурност не, той ти трябва ако детето е болно (сополи, хрема). За назалния аспиратор аз съм чувала от приятелки, че не вършат мн. работа електронните, по-скоро един като фуния с тръбичка бил по-добър вариант.

# 643
Аз пия ферофолгама.

Физиологичен разтвор е хубаво да имаш отначало, ползва се за почистване на очичките, може да се капе и в нослето ако има твърди сополчета да овлажни преди да сенизвадят. Аз съм най-доволни от аспиратора за дърпане с уста(компактен е, за път е супер), сестра ми от този за прахосмукачка(но според мен е твърде силен), другата ми сестра си е ползвала обикновения аспиратор на помпичка, но аз не се справих с него. 😅 Имам и към инхалатора електрически и върши работа, но рядко съм го ползвала, защото трябва да се вади инхалатора. Една колежка ми препоръча пинсети за вадене на твърди сополи и съм взела от Амазон, но не съм ги ползвала, защото баткото си ги вади сам вече.

# 644
За раждането се притеснявам, че не съм си избрала болница все още. Anguished Хич не искам в Майчин дом, но май на там се насочвам, защото са школата, от която всички други идват, а и имат топ неонатология. В този ред на мисли, някоя от вас следи ли се в МЦ "Марковс"? Защото прочетох, че лекарите там насочват към лекари от МД за израждане и съответно могат да ти организират среща.
И за мен уебинарите на "Училище МА-МА" са много полезни, така че хвърлете им по един поглед.

Общи условия

Активация на акаунт