Нашите орхидеи – тема 43

• 27 732
  • 744
  •   1
Отговори
# 240
От къде си купувате тези красавици? Снимките ви ме мотивираха да разширя “семейството” Simple Smile
Аз съм от Пловдив. Препоръчайте ми моля разсадник или градински център, от който мога да купя.

# 241

Поливайки орхидеите днес, забелязах това ново растенийце отдолу. Бебе ли е?

# 242
  • София
Empathy, аз купувам основно от Кауфланд, Хоуммакс, в София пазарът Д. Петков и от борсата в Обеля. Борсата пращат по куриер, от пазарът нямат онлайн и трябва само на място. Последно в Билла се впечатлих от зареждането. Иначе от оранжерии в чужбина /Европа/ също може, но транспортът си е цифра, а и цените са други.
Pippi_, да, детка е. Не я делете. Рисковано е и за двете растения. Гледайте си ги така.

# 243
Защо е рисковано? Нямам опит с бебета, за пръв път ми се "ражда" такова орхидеено. Мислех, че всяко бебе може да се отдели.
Ето го другото ми бебе, почти разцъфнало, подарък от приятел.

# 244
  • на последния етаж
Какъв е сайтът на борсата?

# 245
Привет Simple Smile щом сте от Пловдив, приятелка си е поръчвала от една пловдивска борса и растенията бяха ок.
Можете да я проверите също:
Борса за цветя Пловдив My Flower BG
https://www.facebook.com/profile.php?id=100050990566278

От къде си купувате тези красавици? Снимките ви ме мотивираха да разширя “семейството” Simple Smile
Аз съм от Пловдив. Препоръчайте ми моля разсадник или градински център, от който мога да купя.

# 246
  • Бургас
Привет Hug

Много красоти, обичам цветовете на всички видове орхидеи Heart

Разходихме се до оранжерията на БАН. Имаше много и предимно цъфнали Цимбидиум

Не много Фаленопсис

Този фал е с много дълъг цветонос, който е подпрян на дърво, от снимката не се забелязва, но много ме впечатли
Имаше много красоти, но много не цъфтяха. Е забърсах две орхидеи, но не обичайните познати. - pholidota conchoidea
- coelogyne speciosa
Да видим ще оцелеят ли?! Едната се наложи да пресадя или да вкарам по навътре, че новата булба щеше да излезе на ръба на саксията и видях, че от долу са слагали пясък и дребни камъчета.

# 247
Непременно си ги преместете, всичките им цветя са в пясък Pensive

Привет Hug

Много красоти, обичам цветовете на всички видове орхидеи Heart

Разходихме се до оранжерията на БАН. Имаше много и предимно цъфнали Цимбидиум

Не много Фаленопсис

Този фал е с много дълъг цветонос, който е подпрян на дърво, от снимката не се забелязва, но много ме впечатли
Имаше много красоти, но много не цъфтяха. Е забърсах две орхидеи, но не обичайните познати. - pholidota conchoidea
- coelogyne speciosa
Да видим ще оцелеят ли?! Едната се наложи да пресадя или да вкарам по навътре, че новата булба щеше да излезе на ръба на саксията и видях, че от долу са слагали пясък и дребни камъчета.

# 248
  • София
В нета не намирам снимка на Сценшъл. Raya я беше споменала в коментар. Фалаенопсис ли е или друг вид?
Всички показани орхидеи са много красиви!

# 249
phal. Scention
https://www.sion.eu/en/assortiment/scention/

Скрит текст:

# 250
  • София
Impala, благодаря!
Изписах по друг начин орхидеята и това ми излезе в гугъл:

Красива е! Пише, че е ароматна.

# 251
  • София
Pippi_, не винаги и всички се отделят. Ако бебето е на цветонос - да, разбира се, но когато излиза измежду листата, не винаги може да се разделят без да се реже дълбоко в майката. Понякога кейкито е на много къса дръжка /като цветонос/ и тогава е лесно - тя просто се прерязва. Друг път излиза изотвътре, като понякога разкъсва листа. Тогава трябва да има основателна причина /майката да загива примерно/, че да рискувам. Срезовете са чудесно начало на всякакви заболявания.
Лита, сайт на борсата е plants.bg. Имат вероятно и други, но аз съм от София и не ги знам. Имат поне две групи в Фейса, като едната се казва Борса за екзотични цветя и орхидеи, където качват, при промоции и големи зареждания.

# 252
Благодаря за съветите, Рая! Ще я изчакам да прецъфти, което едва ли ще е скоро, с два цветоноса и супер много разклонения е. Ще се опитам да я снимам цялата. И чак тогава ще я извадя и огледам дали е възможно отделянето.
И още едно питане - това бебе дали ще изтощи майката, нужни ли са някакви по-специални грижи за нея, като по-често торене примерно?
Ето я.

# 253
  • Мадрид / София
Няма нужда от допълнителни грижи. Така, както си я гледала до сега, просто продължавай по същия начин.

# 254
Amiamo,
Да, силно ароматна е (може да се усети от разстояние), като ароматът е сладък и според мен много приятен.

Общи условия

Активация на акаунт