Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 441
  • 725
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 5 551
Снощи го захраних с 10 гр квас и с по 20 гр вода и брашно и днес беше двоен. Много се зарадвах.

Довечера ще е още повече, защото го обърках 😆. Нещо се заблудих и вместо да сложа общо 20 грама брашно аз му сложих 40. Бъркам и се чудя защо е толкова гъсто, сипах му и още малко вода, за да го разреда и чак след време се сетих кво съм направила. Преместих го в друга чаша към 11 нещо го храних и вече е двоен и има супер много балончета.

Докато му дойде времето за хранене ще стане още повече. По рано ли ще трябва да го нахраня?
А има ли някакъв аромат ? Моя винаги ми мирише на джибри. Как да премахна аромата с често хранене ли?

# 436
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Морковелка, на първата ти снимка се вижда спадане, което не трябва да допускаш и тогава няма да мирише, както описваш.   Една  жена, на която бях пратила от моя квас, се изрази, че "на бебе мирише, толкова сладко" .  Както съм писала и в блога си, само първите дни е нормална такава миризма. След това  вече само много приятна, много леко на кисело и то само в Пик.
Ако е готов по-рано, нахранваш го и то с повече, за да изкара до сутрешния час на хранене, когато също го нахранваш с повече, защото очевиднно не му стига.

# 437
  • Мнения: 5 551
Снощи го изпуснах наистина, без да разбера беше спаднал почти до нивото на ластика. Обаче бях забравила, че от 7мия ден се храни 1:2:2. Снощи така го нахраних и днес не беше спаднал. Чашата я мия веднага след като махна количество, което ми трябва. После веднага още мокра я пълня наново и като сложа новото брашно полепва по мокрите стени. На първата снимка това се вижда изцапаната чаша и изглежда все едно е спаднал. Онзи ден като го показах за първи път пак беше зацапана чашата. Довечера вече ще смеся брачната както ми каза ти и ще го следя. Може така да си издържа по 12 часа и да не мирише.

# 438
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Снощи го изпуснах наистина, без да разбера беше спаднал почти до нивото на ластика. Обаче бях забравила, че от 7мия ден се храни 1:2:2. Снощи така го нахраних и днес не беше спаднал. Чашата я мия веднага след като махна количество, което ми трябва. После веднага още мокра я пълня наново и като сложа новото брашно полепва по мокрите стени. На първата снимка това се вижда изцапаната чаша и изглежда все едно е спаднал. Онзи ден като го показах за първи път пак беше зацапана чашата. Довечера вече ще смеся брачната както ми каза ти и ще го следя. Може така да си издържа по 12 часа и да не мирише.
Ако ползваш по малката чаша за Кваса (за Заквската когато ще месиш - друг и по голям съд нали...), можеш да правиш както аз... като го разбъркам добре (да няма бучки, защото това ще е неусвоена храна и съответно ще огладнява по рано) с лъжичката избутвам сместа от страните надолу и след това минавам по стените с влажни пръсти или направо с кърпа и така почиствам останалото, близо до нивото на сместа. За да се следи нарастването по добре.  Та в по ниската чаша, ще е по удобно почистването. Нали видя моите бурканчета.

# 439
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 883
Да си покажа франзелите



Не знам защо всеки път се изненадвам, когато ми се получи нещо Grinning

# 440
  • Мнения: 5 551
Да, като почна да правя хляб ще ползвам високата чаша. Остатъка от днес започнах да го събирам и той е в буркан в хладилника. На края на седмицата ще видя да направя нещо с него. Майката ще си стои в тази малката, удобна ми е, че е ниска и лесно се мие и се вади от нея. Аз имам и още 1-2 такива, но не знам къде съм ги сложила и си ползвам само една. Аз мога и да я суша преди да я напълня, но си карам малко джаста праста и затова не я бърша или суша.
А каква е разликата между нормален и тостерен хляб? Само забравям да ви питам.

Tunata, много апетитни изглеждат франзелките! Браво на теб!

# 441
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
А каква е разликата между нормален и тостерен хляб? Само забравям да ви питам.
Тостерният се пече във форма (и има по мека коричка, заради формата и начина на печене, като питка) затова е тостерен. Ако  се изпече без форма си  е класическия хляб.

Ей го и днешния ни хляб. С 20% ПЗ ечемик е, както и с още трици (спелтени) от мен (за повече фибри) и сусам.
20% квас, 2 % сол и 90% хидратация.



Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 18:40 от Morena

# 442
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 883
Моят мъж не го хареса тостерния.

Морена, време е да започна репетиции за козунаците! Ама тъкмо се вкарахме във форма след празниците, а знам каква неудържима дегустация ще настане....

# 443
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Туната, аз тъкмо заради Козунак направиха кваса.  Започнах го края на март 2023г., направих няколко хляба и  дойде Великден и козунка - супер беше нежен и ефирен.

# 444
  • София
  • Мнения: 2 012
Да, като почна да правя хляб ще ползвам високата чаша. Остатъка от днес започнах да го събирам и той е в буркан в хладилника. На края на седмицата ще видя да направя нещо с него. Майката ще си стои в тази малката, удобна ми е, че е ниска и лесно се мие и се вади от нея. Аз имам и още 1-2 такива, но не знам къде съм ги сложила и си ползвам само една. Аз мога и да я суша преди да я напълня, но си карам малко джаста праста и затова не я бърша или суша.
А каква е разликата между нормален и тостерен хляб? Само забравям да ви питам.

Tunata, много апетитни изглеждат франзелките! Браво на теб!

Morkovelka99, не е задължително да миеш чашата или бурканчето при всяко хранене, можеш да го миеш, когато се зацапа повече и тръгне да засъхва изцапаното. При мен е на около седмица и квасчо няма нищо против така, както гледам Grinning

# 445
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Аз както описах, че действам, всъщност изобщо не мия бурканчето. Изваждам, за да ми останат 4г квас, който нахранвам, разбърквам и почиствам стените. Simple Smile  Работа за 2-3мин.

# 446
  • Мнения: 3
А каква е разликата между нормален и тостерен хляб? Само забравям да ви питам.
Тостерният се пече във форма (и има по мека коричка, заради формата и начина на печене, като питка) затова е тостерен. Ако  се изпече без форма си  е класическия хляб.

Ей го и днешния ни хляб. С 20% ПЗ ечемик е, както и с още трици (спелтени) от мен (за повече фибри) и сусам.
20% квас, 2 % сол и 90% хидратация.




Може ли рецептата за ечемичния хляб, изглежда много добре. Браво!

# 447
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Благодаря!
За можене, може разбира се, но предвид различните ни условия и квас (моят е 90% хидратиран), резултатите също се предполага да са различни. Simple Smile
Ако не ползвате съвсем същите брашна,  хидратацията и процесът ще са различни.
Аз имам и дълга нощна (студена) автолиза.
Та рецептата е брашно Капуто Куоко с 20% ечемичено брашно (на Теньо Тенев) и 1% брашно от бял трън.
20% квас, 2% сол и 90% вода (толкова поемат тези брашна в моите условия, много е ниска влажността в дома ми - 30% само). 
Моите брашна са 325г в случая (с 300; 325 или 350г работя обичайно).
След автолизата вложих кваса с малко вода, след това солта с малко вода докао ми хареса тестото.
Направих 2 разтягания и сгъвания (strech and fold) през 30мин. и след 45мин. ламинирах със спелтени трици и небелен сусам (който много вода гълта).
После 3 вътрешни сгъвания (coli folds) и оставих да втасва в покой.  Оформих и след 40мин. прибрах в хладилника за 14 часа. Пекох директно от хладилника 250/25мин. с капак и 220/15мин. без капак.
Ако нещо от стъпките от процеса не е ясно, тук имам клипчета, както и такова с всички стъпки нагледно - https://www.youtube.com/playlist?list=PLZgN-SkB_QFKOVM8QItpcvRQOYRIp2BXR

# 448
  • София
  • Мнения: 1 580
Искам да благодаря на всички, които се включиха с коментари и съвети по въпросите ми преди няколко страници!
Най-вече на Морена Flowers Hibiscus
Оказа се, че имам пропуск във важна стъпка - бях разбрала, че автолизата протича с добавяне И на квас.
Продължавам с опитите (добре, че у дома не са претенциозни), надявам се скоро да се включа със снимка на хубав хляб.

# 449
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Ако все още не сте опитали спелтов хляб, непременно го направете. Спелтата е толкова вкусна!
Рецепта и видео тук -  https://youtu.be/Q0MwIWn2LXM





Брашната



и смесени с водата за 1.30часа Автолиза, при което глутенът беше развит, както се вижда на клипчето.





Bettie Page, пак заповядай! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт