Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 437
  • 725
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 387
Добър вечер,
Захранила съм квас за утре сутринта и си купих пълнозърнесто брашно от лимец. До сега не съм ползвала такова, та се чудя колко да добавя в бялото от него? Има ли нещо специфично, което да имам в предвид?

# 451
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Добър вечер,
Захранила съм квас за утре сутринта и си купих пълнозърнесто брашно от лимец. До сега не съм ползвала такова, та се чудя колко да добавя в бялото от него? Има ли нещо специфично, което да имам в предвид?
До 20% щом ти е за първи път.  Почти безглутенов е и разтеглив, затова ако правиш Автолиза, с лимеца я пропусни.

# 452
  • София
  • Мнения: 11 118
Морена, ще чакам рецептата ти за козунак Simple Smile

Не бях правила хляб с квас от пандемията. Преди три седмици захванах квас и вече пека трети хляб.  Не помня да са ми ставали толкова бухнали хлебчетата, сега утрояват обема изключително бързо. Отдавам го на царевичното брашно което добавям в много малко количество при храненето на кваса. Вид още няма, но вкуса и консистенцията са уникални.

https://youtube.com/shorts/V5Ebril1G8E

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 11:29 от nad_tab

# 453
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
nad_tab, добре си дошла в темата и завърнала се в квасното приключение! Simple Smile
    Козунакът ми е  все същият, маяният, от няколко години насам. Само ползвам квас вместо мая, добавям солта след почивка от замесването и оформеното тесто преспива в хладилника за цяла нощ.  Това са разликите от маяния.
  Заповядай, снимката е линк. Simple Smile



А твоят линк не е активен. Трябва да го "облечеш" в таговете за връзка.

# 454
  • Мнения: 311
Маяният е страхотен! Правих го лятото два пъти поне Heartpulse ще пробвам и квасеният, живот и здраве, скоро.
И глупав въпрос, но ще питам - правили ли сте сухари от квасен хляб? Стават ли хубави?

# 455
  • Мнения: 3 668
............
И глупав въпрос, но ще питам - правили ли сте сухари от квасен хляб? Стават ли хубави?
Правила съм сухари, но са много твърди. И галета правих, но не стават, толкова са твърди, че все едно се опитваш да схрускаш пясък. Само си надрах чопъра.

Само с този вид хляб стават сполучливи, но той от тип бриош, като козунак.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 10:24 от Sysly

# 456
  • София
  • Мнения: 11 118
Благодаря, Морена! Ще взема да замеся пробно козунак тези дни. Питката ти с кисело мляко също ни е любима – ще я тествам с квас Simple Smile
Показвам как ми бяга тестото в хладилника, такъв силен квас не съм имала 🙈

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 16:24 от nad_tab

# 457
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
...И глупав въпрос, но ще питам - правили ли сте сухари от квасен хляб? Стават ли хубави?
Не е глупав въпросът.  Както и Сисли  писа, подкрепям напълно.
От тостерния  хляб също става, бидейки печен във форма и съотвено е с друга структура, като питка донякъде.
Ако искам галета или крутони (каквито днес ще ми трябват за крем супата, понеже хлябът ни е малко) купувам хляб с мека среда, в моя случай най-често пълнозърнест тост хляб на Лидл.

nat_tab, бяга, защото му е недостатъчно мястото. Simple Smile

# 458
  • Мнения: 311
Благодаря, момичета!
Исках за детето да направя, обаче няма с обикновения тогава. Ще изчакам, живи и здрави, и ще пробвам с тостерен, защото в рецептата, която ползвам, има и мед. Във вашите има ли?
А ако направя хляб с мая и дълго втасване, след това сухари, би трябвало пак да е по-добре от купешкия, нали?

# 459
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Благодаря, момичета!
Исках за детето да направя, обаче няма с обикновения тогава. Ще изчакам, живи и здрави, и ще пробвам с тостерен, защото в рецептата, която ползвам, има и мед. Във вашите има ли?
А ако направя хляб с мая и дълго втасване, след това сухари, би трябвало пак да е по-добре от купешкия, нали?
Малко мед или захар (ако са повече, забавят ферментацията) не са с някаква конкретна роля, така че спокойно може да ги изключиш.
И разбира се, домашният хляб е по -добре от купешки.
Аз днес правя тостерен и е само брашно, вода, сол и квас.

# 460
  • София
  • Мнения: 12 771
Медът и захарта, в количеството, в което се добавят в тестата за хлябовете, могат само да ускорят процеса на ферментация и да подобрят вкусовите качества на крайния продукт.

# 461
  • София
  • Мнения: 11 118


nat_tab, бяга, защото му е недостатъчно мястото. Simple Smile

Тази купа за това количество брашно винаги ми е била перфектната мярка, ако тесто  надигне малко връхче над купата, значи е станало, тази сутрин ме изненада обаче неприятно, защото не обичам превтасал хляб, при следващото замесване, ще намаля количеството квас или ще го оставям по-малко да втасва след сгъванията и преди да го сложа в хладилник.

Чакам си с нетърпение ратановите кошнички за втасване.

# 462
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Чакам си с нетърпение ратановите кошнички за втасване.
Разбирам те.... с такова си чакам всеки квасен аксесоар.  Simple Smile
А Аликеспрес има всичко. Simple Smile

# 463
  • София
  • Мнения: 11 118
Чакам си с нетърпение ратановите кошнички за втасване.
Разбирам те.... с такова си чакам всеки квасен аксесоар.  Simple Smile
А Аликеспрес има всичко. Simple Smile
О даааа, и ножчета и форми за багети, от тему ги чакам, пуснали са безумна оферта, плащаш 100лв. връщат ти 80 Mr. Green

Забърках първият си козунак с мая тази вечер, по моя, измислена рецепта. Тестото стана ужасно, твърдо и тежко, но след 3ч. сгъване с мокри ръце стана хубаво козуначено тесто. Оформих и след малко ще го прибера на студено. Установих, че съм изхабила яйцата, дайте акъл с какво да го намажа  newsm78

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 00:17 от nad_tab

# 464
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Тук само квасни печива нищим... 
С пр. мляко с малко олио може да намажеш, като не очакваш същия ефект разбира се.  Аз затова разбивам яйцата и веднага си отсипвам за мазането, после продължавам с месенето. Simple Smile

Моите най-нови квасни придобивки. Обичам да имам разнообразни. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт