Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 528
  • 725
  •   1
Отговори
# 255
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Привет!
Много са ви красиви хлебчетата!
Аз съм тук защото имам слабост към домашният хляб. Меся от години, но винаги с мая. Става вкусен, но не е с такива хубави шупли, като вашите. Само веднъж съм яла хляб с квас, беше кисел и не ми хареса. Възможно ли е да се направи без да има кисел вкус? И другото ми чудене е - ще правя хляб веднъж на седмица или две, дали ще е проблем да се организирам с кваса? Струва ми се ядрена физика цялото нещо 😞
Шуплите са характерни за квасния, не за маяния хляб. Simple Smile
И квасният хляб не е кисел.  Освен ако човек не го иска  тъкмо такъв.
Квасът може да гледаш на плота (стига да можеш да го храниш на минимум 12 часа) или в хладилника.
Аз съм почитател на плота. Simple Smile  Много е просто, щом най-добрите температури за Кваса са 23-25 градуса.  А квасът трябва добре да се гледа, за да е добър и хлябът.  И се свиква, става рутина подръжката му.  Важно е да има желание и търпение.

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 23:01 от Morena

# 256
  • Мнения: 5 551
Морена, имаш ли записана любимата ти рецепта за захващане на квас някъде?
Линка, който си споделяла преди вече не е активен☹️

# 257
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Морена, имаш ли записана любимата ти рецепта за захващане на квас някъде?
Линка, който си споделяла преди вече не е активен☹️
Предполагам е временен проблем, но ето и моите записки... за Захващане на Квас,  заповядай!

# 258
  • Мнения: X
Аз реших отдалече да захвана квас за питка за Бъдни вечер, пък той взе, че стана много бързо и сега трябва да го поддържам още 10 дни. Много ми е съвестно непрекъснато да изхвърлям. Confused Месих вече хляб и фокача, но ние не ядем толкова много тесто и още има от хляба. Чудя се в какво мога редовно да влагам по малко квас… Rolling Eyes

# 259
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Аз реших отдалече да захвана квас за питка за Бъдни вечер, пък той взе, че стана много бързо и сега трябва да го поддържам още 10 дни. Много ми е съвестно непрекъснато да изхвърлям. Confused Месих вече хляб и фокача, но ние не ядем толкова много тесто и още има от хляба. Чудя се в какво мога редовно да влагам по малко квас… Rolling Eyes
Основно в тестени неща, каквито казвате, че не ядете..  И като сгъстител на яхнии.

# 260
  • Мнения: 17 037
Аз реших отдалече да захвана квас за питка за Бъдни вечер, пък той взе, че стана много бързо и сега трябва да го поддържам още 10 дни. Много ми е съвестно непрекъснато да изхвърлям. Confused Месих вече хляб и фокача, но ние не ядем толкова много тесто и още има от хляба. Чудя се в какво мога редовно да влагам по малко квас… Rolling Eyes
сложи го в хладилника и не го храни всеки ден. Моят не бях хранила от седмица до днес следобед. Нахраних го, зъбърках тесто за мекици, като гледам ще бутне капака на кутията. Нищо му няма и да не яде всеки ден.

# 261
  • Мнения: X
Седи по 1-2 дни в хладилника, след това храня 2 пъти и пак в хладилника. Искам го силен за празничните печива. Преди години, когато месех редовно, седеше по една седмица в хладилника. Ще пробвам за сгъстяване да го ползвам. Гледам има и сладкиши с квас. Може да се пробвам и ако стане нещо ядливо, ще се похваля. Simple Smile Ръжени меденки с квас също ми звучи ядливо. Grinning

# 262
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Да, тестени варианти има много. Във всичко дето  и без това има течност и брашно.

# 263
  • Мнения: 2 842
Във всичко го влагам, в палачинки, гофрети, тутманик, кекс, че и в прясна паста. Общо взето има ли брашно и течност в рецептата-остатъчния квас заминава там.

# 264
  • Мнения: 465
А правите ли питка за Бъдни вечер с квас и каква рецепта използвате? Аз се научих да правя хляб с квас в началото на тази година и ми се иска този път вместо със сода питката да е с квас.

# 265
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
А правите ли питка за Бъдни вечер с квас и каква рецепта използвате? Аз се научих да правя хляб с квас в началото на тази година и ми се иска този път вместо със сода питката да е с квас.
Откакто имам квас питката за Бъдни вечер е с него.  Тази ще ни е втората Бъдни вечер питка с квас.
Нищо по различно от хляба, нали е постна - брашно, квас, сол и вода.
И все по формулата -  Брашно и спрямо него 20% Квас, 2% сол и от 60% нагоре вода.  
Разбира се може и с повече квас (40-50%) и да се приготви за деня (без забавеното хладилно втасване).
И по тази формула приготвям всякакви квасни тестени. За по богати теста (като питка или козунак) просто е повече квас.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 22:05 от Morena

# 266
  • Мнения: 312
Моренка, а като хлебче или като плоска питка (като фокача без диплите) оформяш тестото?
У нас като бях малка питката беше плоска - в голяма тава и дебелината да е била максимум 3 см.

# 267
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Моренка, а като хлебче или като плоска питка (като фокача без диплите) оформяш тестото?
У нас като бях малка питката беше плоска - в голяма тава и дебелината да е била максимум 3 см.
Лимонче, за тази за Бъдни вечер предполагам питаш...  ако ще слагаш украса, тогава така както си описала.
Но трябва да понатиснеш малко поне, за да е ниска питката. 
Иначе като кръгло хлебче или пък на топки.
И се пече като питка (на 200градуса), не като хляба... забравих да пиша в предния си коментар.

# 268
  • Мнения: 312
Да, за Бъдни вечер питката, не уточних преди, извинявай. Благодаря ти! А за топчета изобщо не се бях сетила, но ми харесва идеята много.

# 269
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Моля, Лимонче, пак заповядай!
Ето с топчета, макар да не е постна питката.





И моите кренвиршки от днес, за училищната кутия, но намазахме и останалите. Simple Smile
Мекички, пухкави, памук...  Simple Smile





Общи условия

Активация на акаунт