Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

• 34 464
  • 725
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Разбира се, че се мери по малко. Защо да се изхвърлят по-големи количества?
Ето колко нараства само с бяло брашно (но не е млад)

Захлупвам с копачката без да я завинтвам.
Ами нали и аз това пиша: след като го захване вече може да му добавя бяло брашно или каквото там е решила. Просто с ръженото и пълнозърнестото захващането става най-бързо и лесно.

# 406
С времето се свиква и даже не е нужно да се мери, усеща се консистенцията при бъркането. Вече не меря, всичко "на око" и по усет. Simple Smile Карам го като бабите, пък ето, получава се, щом като и с остатъчен квас успях да омеся перфектен хляб. Grinning

# 407
  • София
Жената пита за захващане на квас. Wink

# 408
Затова си намираш рецепта (има и тук в групата) и си я следваш. А не като попиташ и всеки различно нещо ти казва Simple Smile

# 409
Аз бях намерила и една рецепта с 30грама, но умишлено реших да слагам по-малко, за да не хвърлям толкова много. От утре вече като мога да го събирам остатъчния ще започна да слагам повече брашно. Мисля да започна с 20 грама и след седмица да станат 30грама. Да ми стане повече да има и за хляб.
Значи довечера почвам леко да намалям ръженото.

# 410
Ръжта съдържа около 5г глутен на 100г, пшеницата – 8г/100г. От тук: https://www.leibniz-lsb.de/fileadmin/doc/PDF/glutenhaltige_Getreidearten.pdf.

Пшеницата и спелтата съдържат глиадин и глутенин, ръжта – секалин (secalin). Еднозърнестият лимец, двузърнестият лимец и ечемикът също съдържат по-различни протеини. Който е месил с всичките тези брашна, знае колко по-различно се държи тестото с всеки отделен вид.

Намесих се, защото не обичам грешна информация. Пък в днешно време вярната е на един клик разстояние. Wink

За мен колко добре нараства квасът зависи по-скоро от конкретното брашно. По принцип за кваса си купувам по-евтино и наскоро случих на едно много смотано. Когато захранвам за месене, вече захранвам с това, с което ще меся. (Меся основно с ръжено типово или пълнозърнесто брашно.)

# 411
  • Sofia
Аз бях намерила и една рецепта с 30грама, но умишлено реших да слагам по-малко, за да не хвърлям толкова много. От утре вече като мога да го събирам остатъчния ще започна да слагам повече брашно. Мисля да започна с 20 грама и след седмица да станат 30грама. Да ми стане повече да има и за хляб.
Значи довечера почвам леко да намалям ръженото.
Морковелка, ако не правиш тестени неща, къде ще влагаш остатъка?  По принцип се чудим как да го употребим, не да го увеличаваме.  Simple Smile
Когато ще месиш, си взимаш от КМ (кваса майка)  при храненето му  и си захранваш с част от него нужното количество за месенето в отделен съд и си го влагаш това цялото директно в тестото - Закваска е.  
Но има време за месене, за сега в Кваса се съсредоточи,  да стане добър/ балансиран. Simple Smile
     Аз храня 4г квас по 3, с по 12г брашно и вода, така имам 24г остатък или за забъркване на Закваска за месене.  Та при храненето на Квас вечер, взимам 5-7г, които нахранвам по 4-5, зависи кога искам да замесвам на следващия ден.  И получвам по около 65-70г Закваска за 325-350г брашно.

# 412
Аз не бях правила хляб от миналия октомври. И тези дни викам айде ще пробвам пак от кръгличкия. Ами не ми хареса. Нещо не правя както трябва. Лепне ми от вътре, леко влажен.
Ето ми кваса:
Ето ми и хляба:

Срязах след 3-4 часа. Не е бил горещ. Но влажен и това е. Бъркам някъде, но не знам къде.
350гр вода
500гр брашно
50гр квас
5хр сол.
Смесих всичко, оставих на страна за час. После направих 4 сгъвания през 30 мин. Стана хубава гладка топка. Оставих за цяла нощ на плота. Значи вечерта към 10:30, до сутринта 6ч.  Беше поизпълнил купата. Прехвърлих в набрашнения банетон и сложих в хладилника. Пекох след обяд към 3-4ч на 250гр закрит 1 час. Но не ми харесва. Средата му ми лепне леко. С тостерния нямам проблем. Той си става супер.

# 413
  • София

През 12 часа го храня, след малко ще го храня, но повече от това не се надига. Чудя се нормално ли е или пак нещо греша. Мирише ми на кисело като на джибри. С какво да го завивам отгоре, че ми хваща коричка? Днес му е 5ти ден- храня 10 гр квас, 10 гр вода и по 5 грама от ръженото брашно и бяло за пица на София Мел. Образуват се и малко балончета, но защо не бухва повече?

Моковелка, аз съм новобранец в месенето на хляба, но с кваса се справям за сега много добре. Щом ти мирише на кисело, значи квасът ти е гладен. Имаше едни картинки от Morena, с които показваше кога трябва да се храни квасът - когато има куполче, значи още расте, когато отгоре стане равен - трябва да храниш, когато хлътне - гладен е и започва да мирише на кисело. Аз храня 10 г квас с 20г вода и 20 г брашно ( 16г бяло и 4 г ръжено) и при температура 18-20 градуса издържа да следващото хранене след 12 часа. Ако у вас е по-топло, пробвай да го храниш 10:30:30 квас:вода:брашно, за да издържи 12 часа, иначе осен кисел квас ще си имаш след време и кисел хляб. Аз захлупвам с капачката без да я затягам и не ми се е получавало кора отгоре. Бялото брашно ми е на Евамел екстра, с разни купешки бели брашна с добавки квасът не ми изглеждаше щастлив.

# 414
vici75, с какво брашно меси? Според мен хидратацията ти е по-голям процент отколкото оптимално поема брашното. Опитай с по-малко количество - 150 гр брашно и 90 гр. вода. Кваса да е 30 гр. и сол 2 гр. Това е 60% хидратация и виж какъв ще е резултата, като си го правиш по същия начин като до сега.

# 415
Благодаря за коментара. С all purpose flour. И между другото е доста сухичко в началото. С по-малко вода дали ще мога да го увлажня въобще….. Но ще пробвам и с твоето предложение.

# 416
Благодаря за коментара. С all purpose flour. И между другото е доста сухичко в началото. С по-малко вода дали ще мога да го увлажня въобще….. Но ще пробвам и с твоето предложение.
По принцип в много от клиповете в мрежата месят с със силни брашна и тестото изглежда почти течно, не със всяко брашно не се получава така. При премесването и сгъването също се добавя вода - нали се прави с мокри ръце, това също добавя допълнителен процент вода. Има брашна при които и два грама в повече скофтват положението. Grinning

# 417
  • Под сянката на разлистените кактуси
vici75, аз съм начинаеща и затова грешките ми са съвсем пресни Grinning Правя по същата рецепта кръгло хлебче, ето какво открих - първо, мисля, кваса ти е малко, аз слагам 100 гр на толкова брашно. Второ, температурата ми е много важна, ако пека на по-ниска, остава влажен в средата. Последния пекох на 460 F (ти май си в Щатите, знаеш за какво говоря), 30 мин в загрята чугунена тенджера с капак, и още 10 мин без. Стана перфектно! Брашно - organic unbleached на COSTCO

# 418
tunata, права си за кваса, сега като каза обърнах внимание. Вики меси със 70% хидратация и кваса трябва да е 100гр.

# 419
Да ви пусна и средата как изглежда. Вземам си бележка от казаното. И ще експериментирам следващия път. Tunata, и моето брашно от коско. Иначе пекох на 450, с две иенски захлюпени едно върху друго, че нямам друг съд. А по-малко квас слагам, че в нас е много топло и да не ми превтаса.

Общи условия

Активация на акаунт