Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

• 34 437
  • 725
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Днес, за пореден път приготвям от този хляб, който е само от ръжено брашно с добавка на тиквено и слънчогледово семе:

# 481
  • Be realistic - plan for a miracle.
Здравейте на всички в тази прекрасна тема.
Вървя първите си стъпки в създаването на квас, което ми доставя огромно удоволствие. Предстои ми сега петък-събота да замеся първия си хляб с квас.
Изчела съм доста за печенето и забелязвам, че почти навсякъде се твърди, че трябва да се пече в съд с капак.
Искам да попитам един доста лаишки въпрос и той е - мога ли да изпека хляба просто в тава? Grinning Говорим без капак.
Помня, че някога прабаба ми си печеше този хляб директно в печката на дърва и в тава, без да го захлупва. Разбира се, нямам идея дали технологията на това печене не зависи от самата печка на дърва.
Много ще съм благодарна някой да ми отговори мога ли да го изпека просто в тава открит или да налазвам емаг Grinning

# 482
Много ще съм благодарна някой да ми отговори мога ли да го изпека просто в тава открит или да налазвам емаг Grinning
Разбира се ,че можеш да го изпечеш открит. Аз доста често го правя. Следвам правилото 25 мин на 250 градуса с малко вода за пара и след това още 20 мин на 200 градуса без вода.
Всеки сам избира нужният  и предпочитан от него  метод за печене.

# 483
  • София
И аз го пека по същия начин - без капак. Различните хлябове - в различни съдове. В началото на по-силна температура, с вода на дъното на фурната, след това намалявам градусите.

# 484
  • Sofia
Здравейте на всички в тази прекрасна тема.
Вървя първите си стъпки в създаването на квас, което ми доставя огромно удоволствие. Предстои ми сега петък-събота да замеся първия си хляб с квас.
Изчела съм доста за печенето и забелязвам, че почти навсякъде се твърди, че трябва да се пече в съд с капак.
Искам да попитам един доста лаишки въпрос и той е - мога ли да изпека хляба просто в тава? Grinning Говорим без капак.
Помня, че някога прабаба ми си печеше този хляб директно в печката на дърва и в тава, без да го захлупва. Разбира се, нямам идея дали технологията на това печене не зависи от самата печка на дърва.
Добре дошла сред нас и в квасното приключение! Simple Smile
Успех с първото печене!  
     Важното е първата половина от печенето да има пара, втората -  без.  Фурната се загрява заедно със съда за печене и поне 40мин., а чугун или карамика и 50-60мин.
      Ако се ползва съд с капак, тестото само си образува конденз и нужната пара, след това се маха капака за останалата част от печенето. Ако се пече без съд/открито, трябва да се  създадат подобни условия.  Така че загряваш фурната на макс заедно с тавата, на която ще се пече хлябът, както и със съд (шоличка или малка тавичка, също и малка консервена кутия върши работа) с вода на на дъното на фурната за парата.
    Капакът (на съда), ще е друга тава, под горния реотан, която се слага когато и тестото. Ако няма такъв "капак", горещината отгоре ще направи кора, която пречи на бухването и на отварянето при разреза, което значи и по сбит хляб.  
    Пече се 20-25мин. на маск. Т с капак/пара и после с 30градуса по-ниска темература - 20-15мин. без капак/пара, за общо около 40мин.
Остава да си познаваш фурната и да се нагласиш по нея.  Ако е силна, може да загряваш не на макс, на малко по ниска Т, важното е между двете части на печене да има 30градуса разлика.
Стъпките от процеса от мен тук, ако ще са ти полезни - https://www.youtube.com/watch?v=NqYG0upB8ik&t=28s

# 485
Привет банда,
Искам утре да направя тесто за пица. Четох рецепти, но съм малко объркана...
1. Имам манитоба вкъщи, ще стане ли с него или да му добавя и друго?
2. Насипната ферментация като за хляб ли да е - да удвои?
3. Няма ли да ми превтаса в хладилника, ако го оставя за неделя или дори понеделник вечерта?

# 486
Не  е  добре да е само манитоба. Най-добре  смеси манитобата с по-ниско протеиново 50-50 или 30-70 манитоба-нископротеиново или брашно 12% мах протеин. И можеш да оставиш тестото за повече от 24 час, до 72- 96 часа.
Да, действаш като за хляба.

# 487
Момичета, да ви питам и аз за печенето. Досега пека хляба в открита тава с пара отдолу. Много ми се иска да пробвам и в съд с капак, но в момента нямам възможност да си купя нещо наистина хубаво и единствено разполагам с йенска тенджера с капак. От доста време се чудя дали да пробвам с нея, но малко ме е страх да я нагрявам на 250 градуса и въобще ще стане ли хубав хляб в нея? Някоя от вас пробвала ли е и как се пече в йенски съд, или да не си правя експерименти?

# 488
Привет банда,
Искам утре да направя тесто за пица. Четох рецепти, но съм малко объркана...
1. Имам манитоба вкъщи, ще стане ли с него или да му добавя и друго?
2. Насипната ферментация като за хляб ли да е - да удвои?
3. Няма ли да ми превтаса в хладилника, ако го оставя за неделя или дори понеделник вечерта?

Мога да споделя аз как процедирам когато искам да пека след два, три, може до 5-7 дни да престои в хладилника и да печеш когато решиш.
Автолиза - добавяне на квас - размесване - сол и омесване.
Без насипна ферментация, тя си се случва в хладилника.
Прибирам в кутия и в хладилника, като всеки ден го вадя и правя по 2-3 вътрешни сгъвания и пак прибирам.
Когато реша, вадя и пека.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 18:48 от Sysly

# 489
Момичета, да ви питам и аз за печенето. Досега пека хляба в открита тава с пара отдолу. Много ми се иска да пробвам и в съд с капак, но в момента нямам възможност да си купя нещо наистина хубаво и единствено разполагам с йенска тенджера с капак. От доста време се чудя дали да пробвам с нея, но малко ме е страх да я нагрявам на 250 градуса и въобще ще стане ли хубав хляб в нея? Някоя от вас пробвала ли е и как се пече в йенски съд, или да не си правя експерименти?
Аз съм пекла в йена преди да си купя чугун. Слагам я в студена фурна и загрявам до 250. Хляба го слагам на хартия и с хартията в горещата йена. Не съм имала проблем, добре си става. Но ако е по-голям хляба може да опре в капака и да не се надуе хубаво.

# 490
  • Sofia
Аз съм пекла в йена преди да си купя чугун. Слагам я в студена фурна и загрявам до 250. Хляба го слагам на хартия и с хартията в горещата йена. Не съм имала проблем, добре си става. Но ако е по-голям хляба може да опре в капака и да не се надуе хубаво.
За йената потвърждавам, идеално си се пече хляба.

# 491
Благодаря, значи ще се пробва! Wink

# 492
  • София
Момичета, някой пробвал ли е чугунените тенджери на Steinzeitwerk? В момента използвам на Лава, но ми малее и реших да пробвам тази.

https://www.emag.bg/tendzhera-steinzeitwerk-s-kapak-ot-emajliran … BM/?ref=cart_item

Последното хлебче се получи много добре, даже гребенче си има Simple Smile

Може ли изпитана рецепта за тостерен хляб?

# 493
  • Sofia
nat_tab, размерите й са подходящи,  не й се чуди. Simple Smile
Разрезът на хлебчето ти е  подходящ за овален хляб,  с него  кръгъл не се отваря добре. Режи на кръст или на повече парчета като торта... на квадрат, триъгълник...

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 16:10 от Morena

# 494
  • София
Може ли изпитана рецепта за тостерен хляб?
Бял хляб със закваска

Общи условия

Активация на акаунт