Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 428
  • 725
  •   1
Отговори
# 510
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Аз си чакам формите за франзели и ще се пробвам веднага Simple Smile
Morena, ти правиш хляб с маслинова паста, може ли рецепта?
Маслиновата паста съм я мазала в различни хлябове. Просто я намазвам преди първото или 3тото от 4 сгъвания, зависи колко искам да е концентрирана или разпръсната.

# 511
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Аз си чакам формите за франзели и ще се пробвам веднага Simple Smile
Може ли да споделиш коя форма чакаш?
С огромно удоволствие си купих тази и в упътването пише да не се нагрява празна. Ами сега?
Ще я ползвам явно за бързо, стандартно печене, защото и в загрята фурна не мога да я сложа.
Някой ползва ли форми от тази марка?
https://www.emilehenry.com/fr/303-moule-a-baguettes.html

# 512
  • Мнения: 387
Ооо нещо съвсем евтино е моето 😀

# 513
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 883
Ооо нещо съвсем евтино е моето 😀


И моето е такова

# 514
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Такава и аз имам, тази я взех заради капака. Но ще видим, още не съм се наканила да я пробвам.

# 515
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Джема, доколкото съм виждала, франзели и багети все открито се пекат.
И аз имам показаната метална и, мисля че това е истината, нали франзелите са тъкмо с тези точици отдолу и отстрани.
Изискванията към твоята форма са ми твърде ограничаващи на мен.

Аз помитках малко (донесла съм си и нова купа разбира се Simple Smile ), а моят почти 2 годишен квас престоя за сефте в хладилника за 8дни. Снощи го нахраних и оставих на обичайното му място на плота. Тази сутрин е добре, утре вече ще си е баш той - щастлив и красив. Simple Smile И ще меся.  

# 516
  • Мнения: X
Аз имам форми на Emile Henry от този тип: https://www.emilehenry.com/fr/114-les-plats-a-four. Хубави са.

Във Франция франзелите нямат такива точици. Поне аз не съм виждала. Утре ще ходим до Франция на пазар и специално ще загледам хлябовете. По принцип традиционните пекарни (там има много пекари, които правят хляба с квас) пекат в пещ. За мен французите са големи специалисти в хляба.

Днешният ми ръжен хляб отиде да втасва в правоъгълна форма, защото тестото беше меко и изобщо не успях да го оформя. Поне ще се реже на хубави филии.

# 517
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Поне в бг са с точици, вероятно не всички де...

# 518
  • Мнения: 387
Два въпроса имам Simple Smile
1. Като правите тесто за пица, след насипната ферментация оформят ли се топките или се оставя на студено без да се пипа повече? Предния път като правих тестото ми беше много вкусно и крехко, но не се наду много борда...
2. Имате ли хубава рецепта за франзели?

# 519
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 883
Аз правя по тази, лесна е и стават много добре

https://goodforrecipes.com/best-sourdough-baguettes/

# 520
  • София
  • Мнения: 12 771
Багети правя по 2 рецепти:

Млечни багети

Френски багети със закваска

Пицата ми е тази:

Пица със закваска

# 521
  • Мнения: 311
В другата тема май беше някой пита за брашното, обаче аз забравих да питам навреме и ще питам вас. Как да си съхранявам брашната от спелта, пълнозърнестото (то е в плик от около 2,5 кг) и ръженото?
Пшеничното ми е в голям буркан на плота, а другите за момента са в хладилник, за да не завъдя буби, че не ги ползвам толкова често… Ще им стане ли нещо?
Ако ги замразя - за колко време се замразява брашно, после къде да го държа?

# 522
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 883
Аз също си държа в хладилник бадемовото и кокосовото, за другите не знам

# 523
  • София
  • Мнения: 12 771
И аз моите ги слагам в буркани. Не задържам големи количества, така че за такива не мога да бъда полезна.

# 524
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
В другата тема май беше някой пита за брашното, обаче аз забравих да питам навреме и ще питам вас. Как да си съхранявам брашната от спелта, пълнозърнестото (то е в плик от около 2,5 кг) и ръженото?
Пшеничното ми е в голям буркан на плота, а другите за момента са в хладилник, за да не завъдя буби, че не ги ползвам толкова често… Ще им стане ли нещо?
Ако ги замразя - за колко време се замразява брашно, после къде да го държа?
В хладилника нищо няма да им стане.  За замразяването нямам опит.
Моите са на балкона есен, зима и пролет - 5кг чувалчета и не само.  Лятото също -  под парапета, където е вечна сянка.  В най горещотото време са в шакафа в кухнята. В хладилника нямам място и за брашно. Държа  там само бадемовото и кокосовото, както и конопеното семе и аз, че са мазни и...
Със студено брашно и/или студена вода по хубаво се замесва. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт