Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

• 34 409
  • 725
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Мелко ги има в Била.

Форми взех от Тему, много добре изглеждат, но не съм ги пробвала още.
https://share.temu.com/H1m8xlnQ0eA

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 00:23 от nad_tab

# 556
  • Sofia
А вие за тостерен какви форми ползвате? ... мисля вече да си купя, но не знам от къде
Ако си в София, моята е от Фантастико.

# 557
И двете много ми харесаха, ще си поръчам и аз от Тему. Не съм от София, но идвам често и ще потърся и във Фантастико. Много ви благодаря. Ох, това хлебче колко апетитно изглежда, Морена! Това са ми любимите със семена и пълнозърнести брашна. Аз затова питах за ламинирането, защото искам да им слагам семена и прочетох, че тогава е подходящият момент.
Моя хляб като не е втасъл добре дали ще става за ядене? Във хладилника съм почти сигурна, че изобщо няма да се надигне. Една седмица оставих квас в него и на другия ден като се прибрах изобщо не беше мръднал. Правих с остатъчен квас фокача и тя не ставаше изобщо за ядене и сега малко се притеснявам 😀. Толкова беше твърда, че можеше зъб да ти счупи.

# 558
  • Sofia
Морковелка, моят е ръжен и е най-вкусният хляб. Като несладък кекс е, самодостатъчен си е, но и филийка с дебело масло и малко сол е убиец... Simple Smile    На мен обаче ми е много скучен за приготвяне. Simple Smile

Семената и други добавки  се добавят  при развит глутен, а той до ламинацията трябва да е развит.
    Квасът ти сугурна ли си че е добре - системно нараства тройно или повече, покрит е с балончета  в пика и мирише,  и на вкус е приятен.    Ако той не нараства, разбира се и тестото не може да  надигне.   Не може да втаса тестото навреме и се компрометира глутеновата мрежа, затова и не би имало обем печивото.
А фокачата ти имаше ли и мая за набухвател, защото остатъчният ти квас е още млад да бъде такъв (особено ако не е балансиран/добре), добавяш го само като ферментирал продукт.
        В хладилника може и почти никакво нарастване да няма, ако е студен, както е добре да бъде - 3-4 градуса и ако при насипната ферментация (тази на топло) преди това,  е втасало оптимално тестото.

П.П. Снимах заквската си тази сутрин, увеличи си звука да чуеш балончетата - този приятен шум се чува при разбъркването  в пика. Simple Smile  А линкът ще е активен до 6.03. - https://dox.abv.bg/download?id=4806154cc9

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 09:33 от Morena

# 559
Чуден е, може ли рецептата, аз и ръж обичам и цял пакет с такова брашно за използване имам.
Увеличава много обема си, но няма много балончета. С пицата на София мел го гледам, храня или 1:2:2 или 1:3:3. Моя хляб остана за вечерно печене. Дано не твърд поне и става за ядене.
 На фокачата не съм слагала друго освен остатъчен квас. Рецептата, която бях намерила в нета нямаше друго.

# 560
  • Sofia
Чуден е, може ли рецептата, аз и ръж обичам и цял пакет с такова брашно за използване имам.
Увеличава много обема си, но няма много балончета. С пицата на София мел го гледам, храня или 1:2:2 или 1:3:3. Моя хляб остана за вечерно печене. Дано не твърд поне и става за ядене.
 На фокачата не съм слагала друго освен остатъчен квас. Рецептата, която бях намерила в нета нямаше друго.
Затова все казвам, че при тестените печива не се следват дословно рецептите.  
В рецептата е нямало мая, защото е имал  балансиран/ силен квас авторът.  А ти е трябвало да ползваш и мая, защото ти е слаб (вероятно) кваса, а  съответно и остатъчния.  

За Ръжения хляб:
Предната вечер забърках 50% Закваска (бяла) и на сутринта я вложих,  солта е 2% , хидратацията 93%,  брашно - 100% ръж.
Разтворих кваса във водата (83%),... добавих брашното и смесих добре. Оставих за 30минутна почивка, да се хидратира брашното.  Тогава добавих по 2% сол и захар с 10% вода  и ги вложих добре, оставих пак за 30мин.  Семената запекох на сух тиган,  добавих  и овесени трици,  сос от фурми и вода и задуших  към 10мин.  Размесих ги добре в тестото и...  това е работата. 🙂   Намазах формата с меко масло и покрих с микса семена. Поставих тестото,  натъпках, заравних и загладих и отново поръсих семена.  Покрих  и оставих на стайна температура (24-25 градуса).  Когато видях че е на 1см от ръба на формата, че има дупчици по повърхността, включих  фурната.
Загрях на 230градуса с тавичка на дъното, сложих хляба на 2 от 5 степени на фурната и две ледчета в тавичката и настроих таймера на 8мин. Ледът се беше стопил, намалих на 220градуса и пекох така 22мин.  за общо 30, след това още толкова на 190 градуса.  Проверих готовността с термометъра. Оставих  да се охлажда  до следващия ден( 16ч.) и тогава го срязах.

# 561
  • София
Морена, може ли за новаците с грамове. Аз още се губя така както си го написала.

От мен една елементарна рецепта от нет-а, която противоречи на всичките ми знания за квасен хляб, която се получи много успешно.

Аз я направих със съставки на половина, че вкъщи правим малки хлебчета.

Според рецептата се влага квас на 3-4 дена директно от хладилника, аз нямах такъв и вложих нормален, днес обаче втория опит беше с квас от хладилника, прибран вчера.

80гр. квас
200гр. вода
6гр. сол
325гр. силно бяло брашно, аз сложих 200гр. бяло за баница на София Мел и 125гр. пълнозърнесто на Мелко.

Обърквате всичко за минута с вилица и оставяте да удвои покрито без да го пипате, аз не се сдържах и сгънах 2 пъти. При мен удвои за 5ч.

Оформяте и оставяте в хладилника за нощ. Вадите, рязвате и слагате на хартия за печене в студена фурна в чугунена тенджера. Включвате за 1ч. за час.

Неочаквано се получи чудно хлебче, в къщи много го харесаха, тъй като о думите на домашните не киселее.

Похвалвам и силиконовата форма за втасване, много по-удобна ми е от ратановата, брашното добре се лепи по нея и лесно се почиства в миялната.
https://share.temu.com/dJruKbo90DA
Преди хладилник.

След 12ч. в хладилник.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 21:06 от nad_tab

# 562
  • Sofia
nad_tab,  то зависи от формата ти. С колко брашно ще месиш?
За моята аз ползвах 400г брашно. Но ако твоето брашно е друг грамаж, моите грамажи не ти вършат работа.
В калкулатора на телефона лесно се смятат %.

Студеното печене (в незагрята фурна) съм го пробвала, но не е  моето (пестящо енергия е).  Харесвам шока от студено тесто в горещ съд и фурна.  Simple Smile

# 563
Тази силиконова форма я дават, че може и да се пече в нея, но не видях до колко градуса издържа. Обикновено силиконовите форми са до 200-220 гр, а пък нали в началото хлябът с квас се пече на 240.

# 564
  • Sofia
Тази силиконова форма я дават, че може и да се пече в нея, но не видях до колко градуса издържа. Обикновено силиконовите форми са до 200-220 гр, а пък нали в началото хлябът с квас се пече на 240.
Тя за втасване я ползва, като банетон.

# 565
Да, разбрах, но понеже в Тему пише, че става и за печене, а пък не са упоменати градуси, та затова реших да питам дали не пише нещо по опаковката.

# 566
Не бих пекла в силикон и то китайски. Кой знае какви гадости пуска в храната.

# 567
  • Sofia
А печенето не е точно на 240, на максимума на фурната е. И ако пък фурната е силна, може да не е на максимума. Важното е да има най малко 30градуса разлика между двата етапа на печене.

# 568
Не бих пекла в силикон и то китайски. Кой знае какви гадости пуска в храната.
Аз изобщо не бих използвала никакви домакински пособия със съмнителен произход.

# 569
  • София
Каква полемика предизвика формата за втасване 🙈

Написах, че за мен е много по-удобно и чистичко след втасване да отиде в миялната. Пека в чугунена тенджера на Лава.

Морена, може ли рецепта при 400гр. брашно? Много по-лесно ми е да преизчисля, ако имам написан грамаж.

Общи условия

Активация на акаунт