Седмокласници 2023/2024 - тема 6

• 40 014
  • 803
  •   1
Отговори
# 255
  • Бургас
Няма нито една оценка все още. Чака резултати от тестове по химия, математика, биология и български език.
Прибра се в 13:30, яде, ака, игра, полежа и сега започва ученето. Домашна по мат, урок и домашна по химия, по английски, проект и урок по география, домашна по литература.
Аз едно време не помня да съм била толкова заета, честно.  
 Проекта познайте кой го прави 🙋‍♀️
Вие помагате ли?

Последна редакция: ср, 14 фев 2024, 17:30 от *Sesil*

# 256
  • София
И все пак говорим за най-доброто за децата. Свръх амбицията не е такова според мен.
Може да има свръх амбиция, ако някой не успява да си даде ясна сметка за възможностите на детето.
Но пък НВО-то не е косимически изпит, все пак Simple Smile

Аз съм виждала как родителската амбиция проваля амбициозно и изключително талантливо дете. Така че, не, изобщо не съм съгласна с вашето мнение.
Амбицията трябва да е на децата, не на родителите.

Едно е да си амбициран на 5 години детето ти да рецитира Шекспир в оригинал и да решава квадратни уравнения, друго е да го запишеш на курсове или уроци, за да му дадеш възможност да учи в по-добро училище.

И, да, има по-добри и по-лоши училища.

На тези години единици са истински амбициозните деца. Както много пъти съм казвала, децата нямат способността да гонят дългосрочни цели - учи сега, за да изкараш добър резултат на изпита, да влезеш в добра гимназия, после в хубава специалност в университета, да имаш добре платена работа, защото това ще ти е животът..... Тези сметки ги правят родителите.
На децата им дай точно и в момента игра на компютъра или нещо друго, по-забавно от ученето.

Нямам предвид родител на пет годишно дете. Дотолкова мога да направя разликата. И нямам предвид това, че някой е записал детето си на курсове. Моето също ходи на такива. И не, не правя сметки... А аз явно съм щастливка, защото детето ми слага игрите, социалния живот и забавленията на второ място. След ученето.  Аз също съм била амбициозна. Не свръх амбициозна, но амбициозна. Отчитам го като грешка.

# 257
Аз имах майка с болната амбиция да съм пълна отличничка, че да ми сложат снимката на таблото до входа и на 24.05 - лента отличник на манифестацията. А да, и да не се свива във влака, когато другите се хвалят, че децата им са пълни отличници и златни медалисти. Бях отличничка до гимназията, ама не пълна. Учех за себе си, защото ми беше интересно, защото бях любопитна, естествено не по всеки предмет. Ходех на училище с удоволствие. До ден днешен не разбирам амбицията на майка ми за пълното отличие. По-лошото е, че ако срещах някакви затруднения нямаше кой да ми помогне нито с курсове, нито с частни уроци. Тогава си дадох деца, че няма да натискам моите деца да са отличници на всяка цена и, ако имат нужда от помощ ще им я дам - лично или като плащам за уроци.
Sesil, помагам на щерката по малко - информация, насока, показване някои неща как да си ги направи. Няма нещо, което аз да съм й направила.

# 258
  • София
Блазе ви. Всичко друго е преди ученето при моята щерка. Тук там има поистижения като по математика, понеже Гжата яко ги стяга от 5ти клас. Остане ли  на нея си, всичко друго прави преди ученето

# 259
Малкият е трети клас, отличник ми  е, справя се самостоятелно, рядко търси помощ или разяснение за нещо. Амбиция - 0, игри - #1. Все мрънка как училището крадяло дванайсет години от живота му 😂. Поне във футбола е със завидно постоянство - за половин година няма пропусната тренировка.
Наборката е разсеяна и непостоянна  като мен. И аз на нейните години се палех да уча, ама и бързо се разсейвах. За разлика от нея аз компенсирах с бързо схващане и отлична памет.

# 260
Аз не мисля, че е лошо родителите да са амбициозни. Но в нормални граници. Т.е. да искат детето им да върви напред и нагоре, да му осигуряват подкрепа и помощ /уроци, курсове, ако трябва/, но все пак детето е отделен индивид. Отделна личност. Много съм против болните амбиции, неизживяните блянове, копирането на семейния модел т.е. ако аз съм учила в МГ, задължително и детето ми трябва там да учи. Еми, не! Детето може да има талант, може да има интерес към биология, примерно или да няма капацитет за МГ.
Въобще всичко да е в някакви нормални граници, не да ги побъркваме, защото наистина са натоварени, а са си деца.
П.С.
Приятелката ми е завършила с пълно 6 до 12 клас. Снимката и е била на видно място в училището, обаче ме вика да реша задача на дъщеря и по математика за 3 клас. Толкова за пълното 6

# 261
Моята майка казваше "Знам, че можеш повече". Мисля си, че в някои отношения ме е надценявала. Парадоксът е, че тя от София отива (евакуират ги) на село отличник в началния курс, там от пети клас май по дефолт са й писали шестиците и в гимназията в съседното градче закъсва по математика и прекъсва. Завършва вечерно доста години по-късно, в момент, когато няма матура по математика.
Аз затова подкрепям детето, което има нужда и не изисквам от другото да ходи по състезания, да печели грамоти и медали или да е перфектен по всичко. Понеже му знам възможностите бих се разтревожила само, ако падне под 5 по основните предмети. Има силите един ден да отиде в МГ, ако иска, макар че аз мисля, че повече му подхожда една професионална гимназия, а той заявява интерес към друга. Той е дете, което ще има избор и смятам да го уважа.
Сетих се днес една история, разказана ми от познат преди години. Самият той е от работническо семейство. Докато учел в техникум, 80-те години си бяха уважавани техникумите, срещат съседка. Двете жени се заговарят. Съседката започва да се хвали с дъщеря си как не излизала никъде, само учела, пълен отличник, майка му се свива, а той се подсмихва, защото знае, че всичко наговорено от майката на момичето не е точно така.

# 262
За АЕГ  Бургас няма квоти долколото знам.
Излезли са паралелките за тази година. Утрояват оценката по БЕЛ от НВО. Различно е балообразоуването за Графичен дизайн....тази година с руски език.
При нас БЕЛ  е по-силен от математиката.
Има само една оценка....госпожата по БЕЛ е започнала да изпитва на Опълченците на Шипка, като освен определени части наизуст е задавала и въпроси по творбата.

Амибициите дотолкова доколкото да попадне в горе долу нормална среда(училище).

# 263
Направо ви завиждам като чета - стихотворения наизуст, тези и преразкази за домашно и в училище... Нищо, бе, хора, нищо такова няма при нас.
Има приятели от други училища. Казва, че пишело познато дете по два преразказа за домашно на седмица. Викам й да му поиска темите и да пише и тя. Пита ме "Защо да пиша като няма кой да ми го провери?".

# 264
Право си е детето. Точно за преразказ и аз не виждам смисъл да се прави, ако не се провери, да му се обяснят грешките и какво да промени. Тест да е, отговорите ще покажат вярно ли е, но преразказа...

Последна редакция: ср, 14 фев 2024, 20:35 от mariagd

# 265
  • Бургас
За АЕГ  Бургас няма квоти долколото знам.
Излезли са паралелките за тази година. Утрояват оценката по БЕЛ от НВО. Различно е балообразоуването за Графичен дизайн....тази година с руски език.
При нас БЕЛ  е по-силен от математиката.
Има само една оценка....госпожата по БЕЛ е започнала да изпитва на Опълченците на Шипка, като освен определени части наизуст е задавала и въпроси по творбата.

Амибициите дотолкова доколкото да попадне в горе долу нормална среда(училище).
И аз вчера видях, че се взима бел 3 пъти и малко се успокоих, защото и на моя бел му е по-силната страна.
 Амбициите при нас са същите, не ми е ок, че няма квоти 😁

# 266
Право си е детето. Точно за преразказ и аз не виждам смисъл да се прави, ако не се провери, да му се обяснят грешките и какво да промени. Тест да е, отговорите ще покажат вярно ли е, но преразказа...
От друга страна преразказ и само за упражнение пак върши работа. Ясно е, че тя не се бори за максимален резултат, но ако и у дома не пише на изпита съвсем няма да има навик и да се справи. Освен това учителката на частните уроци няма да откаже да рецензира. И стихотворенията не ще да учи, защото не им ги искали и не ги изпитвали на стихотворения. За мен това бяха най-лесните и приятни шестици, а и са добра тренировка на паметта. Сега веднъж за три години не им дадоха да научат стихотворение наизуст и да ги изпитат. В началния курс дават чат -пат по желание. Абе нас не ни питаха в кварталното училище дали искаме или не. Даваха и изпитваха. Яд ме е, че в други училища дават и изпитват на стихотворения, пишат преразкази пък ние не.

# 267
Мама Ру, доколкото разбирам, детето ходи на уроци по БЕЛ, така ли е? Ако да, то от там трябва да й дават преразкази, тези и т.н. за домашно. Няма как да стане добър текст без да се упражнява. Всяка седмица поне по един-два трябва да пише. Айде, поне един.... Но после да бъде проверен и да се обсъдят грешките. Иначе няма как да стане.
Моят примерно пишеше прекалено много един, една, едно....също много лични местоимения. След като му обърнаха внимание и го проговорихме, че изреченията звучат добре и без тези думи, взе си бележка и започна да ги избягва.

# 268
Соул, тази година я записах на школа по БЕЛ и по математика. Не виждам домашни от там или не я следят, че не ги пише, или не им дават.
Тръгна на частни уроци, защото в училище наниза двойки на писмени изпитвания, та трябваше да издърпаме там нещата до тройка поне. До миналата година беше между четири и пет, тази година се срина и не знам защо. Явно тестовете в този формат я объркват, защото на частните уроци виждам, че до голяма степен знае материала от училище. И въпреки това на тестовете има слаби или средни оценки. Толкова е уморена вече, че дава на заден и, ако не е за училище отказва да пише каквото и да било. Ще спра от другия месец школата и ще ходи още веднъж на частен урок - единия път ще готвят за училище, а другия ден ще се готви специално за формата на НВО - ще решава първи модул или ще пише преразкази. Освен това НВО се наложи да включим и уроци по физика и химия - по физика по необходимост, по химия по нейно желание за по-висока оценка, но на практика остана без почивен ден, което е нечовешко.

# 269
Странно ми е школа, в която да няма домашни и да нямаш обратна връзка от преподавателите. Ти обажда ли се да питаш?
Вероятно има натрупани много пропуски и също се панира при тестове. Трябва да работите за справяне с това, за да покаже какво знае.

Общи условия

Активация на акаунт