Седмокласници 2023/2024 - тема 6

• 39 715
  • 803
  •   1
Отговори
# 630
  • у дома
И ние вчера получихме резултата по математика и той е потресаващ - 32 точки.
В крайна сметка затова са тези пробни изпити, за да ни покажат къде сме и по какво да работим. Мисля, че седмокласникът малко се стресна от резултата, та да видим как ще подейства това.

И аз на това се надявам да се стреснат. 3 година сме с частен учител по математика, от скоро сме 2 седмично. Но според мен тук отдавна сме изпуснали всичко. Задачите стават все по-трудни.
По БЕЛ ходят 2 година, гиспожата е от Американския, а и е проверяваща матури, та уж знае къде на какво да наблегне....
Ако ще и всеки ден да ходят на уроци,ако не осъзнаят,че трябва доста да се решава и у дома,просто е безсмислено...

# 631
  • София
Nina,  какво казва частния учител който 3 години ви дава уроците? Все нещо ще каже... То може проблемът да е психологически, знам ли... Панира се детето и до там..
Тя мрази математиката и отказва да учи. Рисува много и там й е силата

# 632
Тя значи си е творческа натура, те рядко обичат математиката .. Но пък какво по- хубаво от това , че детето си е намерило призванието

# 633
Моето заряза и рисуването. Уф.
Колкото и уроци да вземат някои деца, ако ще най-голямото светило да им преподава, трябва да приемете, че капацитетът им е толкова, затова и резултатите им ще са максимум 30-40. Същото е и с БЕЛ - има деца, които може наизуст да рецитират правилата и теорията, но опре ли до писмена работа да пишат с много и груби грешки, да не умеят да се изразят дори и да четат книги. Ако на такова дете се отреже допълнителната подкрепа ще се срине под тези резултати.

# 634
  • у дома
Имайте предвид че ПП физика като 3 или 4 ПП много трудно се прави група от желаещи-тази година знам за 2АЕГ и 18то-та ако дете иска физика е по-добре да е там,където тя е 1 или 2ри ПП.

# 635
Колко са профилиращите предмети в 11 и 12 клас в СУ? Ако за профил СХН например са обявени Информатика, Информационни технологии, Математика и Английски и четирите ли се избират?

# 636
  • Варна
Моята също рисува, колкото и трудно да ми е, трябва да я разбера. Това са творчески натури, те мислят по друг начин, възприемат по друг начин, абе много сме различни.
Но има лъч надежда, вчера ми се обади, че ще остане след часовете за консултация по математика, другата седмица щяла да ходи и по БЕЛ. Е, подвела се е по съученици, които майките им са ги натирили, но дори и така да е, пак съм много щастлива. Все нещо ще и влезе в главата.

# 637
  • София
Мога да споделя опит от СМГ с профилите. Освен двата задължителни, в 10 клас децата гласуваха дали да са 3 или 4 профила т.е. още 1 или 2 допълнителни. Нашият набор избра 4. Осигуриха им всички желани профили, като само за БЕЛ не се събраха желаещи.
Профилите са важни за кандидатстване в чужбина, особено в Нидерландия, защото там вече правят разлика от ДЗИ по ПП и ОП. (особено по математика и физика). ДЗИ по ПП може да осигури по-лесен прием или да спести приемен изпит в инженерните специалности, но пък от своя страна профилите са тежки, яко се учи, а и ДЗИ също не са от леките. (май тук се спрягаше инфо, че деца от провинциална МГ имат двойки на ДЗИ по ПП математика).
Също е важно да има и достатъчно хорариум часове. Пак в Нидерландия искат хорариум часове за много икономически специалности в т.ч. и за право. Нямам личен опит, но живо се интересувах в Нидерландската тема имали ли са пречки деца от професионални гимназии, които нямат необходимия хорариум заради повечето специални предмети. Мои познати имаха неприятни случки със смяна на втори профил в 9 клас в софийска професионална гимназия - при обявен АЕ/НЕ, НЕ стана ФЕ, защото не могат да осигурят учител. Или профил биология само с 1 учител  40 деца накуп,  които провеждат часове в актовата зала. Тегаво стана, Sad

Последна редакция: чт, 22 фев 2024, 16:15 от bibi

# 638
Моята също рисува, колкото и трудно да ми е, трябва да я разбера. Това са творчески натури, те мислят по друг начин, възприемат по друг начин, абе много сме различни.

За тях е най-трудно да се напаснат към сбърканата система на образованието ни. Но да са ни здрави, ще си намерят пътя. Едвам издържа(ме) вече и не толкова от притеснение какво ще стане на матурите, аз съм добила някаква представа и очакванията ми са реалистични. Чакам с нетърпение да приключи тази лудост и да не откачи(м) междувременно.

Моята голяма дъщеря във ФЕГ е с 4 профилиращи - първите два се водят езиците - ФЕ и АЕ, вторите два ги избра след 10 клас.

Като избирахме училище и тя си избра настоящото, аз я съветвах да запише испански като втори език. Тя не ме послуша и избра АЕ и това беше най-правилното, което можа да направи. Благодарение на това сега второто й ДЗИ ще е по АЕ. Испанският във ФЕГ за нашия випуск е абсолютна проформа, ФЕ така го намрази, че дори не иска да се яви за сертификат.

# 639
Мама Ру, първите 2 профила са определени още с ДПП, т.е. ги избират още в 7 клас. Трети и четвърти (или само трети) избират в края на 10 клас според това, което може да им предложи училището. Примерно за СХН първите 2 профила са Информатика и Информационни технологии, след 10 клас ще избират останалите 1 или 2 ПП.

# 640
А ако училището не е от ранга на МГ или ЕГ, но все пак са с профил, в нашия град това са ПН, СХН и Предприемачество, т.е няма да са кандидати за чужди университети?  И ако паралелката е само една на випуск как се процедира с профилите в 11 и 12 клас? В учебните планове са изброени няколко предмета, но всички учат едно и също или избират между тях? Английският е интензивен или разширен, така че там е ясно, че продължава в 11 и 12 клас с В1 и В2 нивата. Най-много ме тревожи математиката. Така, че ако може да се избегне, защо не?

# 641
Mama Ru, това си е проблем за по-малките училища, при нас например (при това са около 190 деца във випуска) имаше условие за минимален брой желаещи, доколкото помня - 14, за да се сформира група за профил. Желаещите за физика бяха съвсем малко над този брой и в нашия випуск все пак сформираха група за Физика, но в горните випуски не е имало.

# 642
  • София
Това е голям проблем с тези профили. Моята иска Природни науки и отсега се замислям дали на  това да държа като избираме паралелка или примерно езика, интензивно, език различен от английски? Голяма каша. Но ще изберем френски, примерно и там ще ни 'тропнат' една география да речем... Дето после на никъде...

# 643
  • София
Девойката рисува, ама младежа е лошото, че не знае какво иска. Негови приятели се целят за испанка, английска, някои строителния.
А аз не знам за него кое ще е добре.
В 145 сме били с английски, разширено от ПГ още, това са 8 год с Британика. Така че АЕ не ми е 1 желание....но какво после?
Той се занимава с футбол, но определено не е за спортно.

# 644
Това е голям проблем с тези профили. Моята иска Природни науки и отсега се замислям дали на  това да държа като избираме паралелка или примерно езика, интензивно, език различен от английски? Голяма каша. Но ще изберем френски, примерно и там ще ни 'тропнат' една география да речем... Дето после на никъде...

Сложна работа е, наистина. За съжаление, никой не може да гарантира, че интересът на едно дете в тази възраст е траен. Освен това,  един грешен учител и посоката се променя. Или пък един мотивиращ учител. Така стана при нас - един грешен учител по история и този предмет беше заклеймен завинаги. Ако бяхме избирали след 7 клас, изборът щеше да е категорично БЕЛ и история. След 10 клас избра все пак хуманитарно насочени профили - БЕЛ и философия. Но пък при дъщерята на моя близка от съседния клас посоката беше съвсем променена - хуманитарно насочено дете в 7 клас срещна мотивиращ преподавател в лицето на учителката по химия и пое в тази посока след 10 клас. Та изборът си е сложен.

Общи условия

Активация на акаунт