Седмокласници 2023/2024 - тема 6

• 39 694
  • 803
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Санчо, хубаво го обобщи!

# 661
Има два варианта (поне за езиковите) за избор на профилите - в единия вариант профилите са фиксирани още при кандидатстването, при другия имаш фиксирани първите два профила (езици) за първи гимназиален етап, а трети и четвърти профил избираш след 10 клас. Примерно във 2. АЕГ (за 1. не помня) важи първият вариант, за ФЕГ и, доколкото знам, за НЕГ и ИЕГ избираш след 10 клас трети и четвърти профилиращ предмет.

# 662
  • София
Няма първи вариант. И във 2АЕГ трети и четвърти профил се избират в 10 клас, независимо, че продължават да си ги пишат в план-приема с по 4 профила. Може да си приет с трети и четвърти профил география и мат, напр., а в 10 клас, вместо тях, да избереш химия и био.

# 663
  • при моите любими
Има два варианта (поне за езиковите) за избор на профилите - в единия вариант профилите са фиксирани още при кандидатстването, при другия имаш фиксирани първите два профила (езици) за първи гимназиален етап, а трети и четвърти профил избираш след 10 клас. Примерно във 2. АЕГ (за 1. не помня) важи първият вариант, за ФЕГ и, доколкото знам, за НЕГ и ИЕГ избираш след 10 клас трети и четвърти профилиращ предмет.
Информацията за 2АЕГ не е вярна. При кандидатстване има уж профили, но реално няма такива. В 10ти клас се избират.

# 664
Сигурно ми е стара информацията, значи. От кампанията преди 5 години помня, че така бяха описани паралелките.

# 665
  • София
При старата програма беше така във 2АЕГ. От години вече не е, но заблудата идва от това, че продължават да си пишат по 4 профила в план-приема. Според мен, за да си разпределят изначално паралелките по този начин.

# 666
Рано е за бележките за НВО, точно преди НВОто ги раздават
Рано е, ама им ги раздадоха вече.

# 667
  • София
Големият въпрос е детето да има избор за профил, не да се налага профил според броя желаещи, да, като нищо музика ще изберат. Joy Може да иде реч за чужд университет или както реши, но да има избор е акцента, съответно хорариум, ако се изисква за университет. Що да учи музика, география или както там има свободен учител

Последна редакция: чт, 22 фев 2024, 19:12 от Cabo San Lucas 40

# 668
За съжаление, профил музика и изобразително изкуство няма. Защото има деца, които и натам се ориентират след 10 клас, като моята голяма дъщеря, а с подготовка за изобразително изкуство се кандидатства в съответните висши училища. И пак се започва с уроците Wink

# 669
  • София
В СМГ имаше профил изобразително изкуство. Поне в една от годините. Но масово не се предлага такъв.

# 670
  • София
Ами това е, излиза че ако не го изберем сега - Природни науки, после гаранция Франция. И да, ако не е за български университет? , затова си мисля... Абе да има избор на профил, най - добре би било... Head Band Нямам нито спомен, Confused нито опит, най - голямото ни дете след 9ти клас се премести и завърши в чужбина.  Наборката обаче ще учи тук и срам не срам ще звъня и ще питам по училищата. Когато имаме балове и подредба. Ако има кой да каже от сега... Де.. Thinking

Последна редакция: чт, 22 фев 2024, 18:59 от Cabo San Lucas 40

# 671
Мен това с профилите много ме обърква , това към което се в насочил моят син е в гимназия - профил софтуерни и хардуерни науки с интензивно изучаване на английски .Тоест сега влиза с това, а после в десети клас може да им сложат друг профил или аз не разбрах ?
А ако избере пак гимназия - английски с немски ?
Профил СХН е с профили информатика и ИТ, заложени в държавния план прием. И те задължително се учат в 11 и 12 клас. В зависимост от решението на училището, в 10 клас ще избере още 1 или 2 профила. Например НПМГ СХН последните две години ги карат всички да запишат трети профил математика, което предизвика недоволство, защото после втората матура се избира между информатика, ИТ и математика.

В повечето училища има минимум за група за сформиране на профила, гледат се и нормативите на учителите, щатните бройки, защото влияят на бюджета. Не знам в колко училища са водещи желанията на учениците за 3 и 4 профил и до каква степен ги удовлетворят.

# 672
  • В Страната на чудесата
В СМГ имаше профил изобразително изкуство. Поне в една от годините. Но масово не се предлага такъв.

Продължава да има и е търсен, доколкото ми е известно.

# 673
  • София
Ами те в СХН, без профил математика, нямат никакъв шанс да продължат висше образование в същата сфера в чужбина. Не и в читав университет.
Минимум за сформиране на профил има навсякъде в държавните училища. В повечето ЕГ в София удовлетворяват всички желания, като някъде предметите за 3 и 4 профил са сдвонени, другаде се избират самостоятелно. Единствено профил физика бих казала, че е рисков в ЕГ, защото не винаги се събират необходимия брой желаещи. Но математика, химия, биология, география и история аз ги броя сигурни във всички софийски ЕГ.

# 674
  • у дома
Моето е СХН 11 кл-избра си 3ПП мат 4 ПП ае-ПП мат е много твжка-от класа му има деца с 3ПП бел,а 4ПП философия,нищо че са СХН

Общи условия

Активация на акаунт