ЗОНАТА и ние - тема 16

• 44 821
  • 748
  •   1
Отговори
# 465
Момичета, много се радва, че темата се размърда. Аз също готвя основно в неделя, през седмицата нямам време. Открих супер лесна рецепта за банички, хапвам за следобедна закуска. Разбивам протеини за 10 блока - 2 яйца, 5 блока обезмаслена извара "Добротица" - 200 гр, 3 блока сирене "Добротица" - 120 гр. Добавям сода с айран - да стане гъста смес. Измервам колко е за блок. Имах фини кори на "Родна стряха", за два блока се падаха 1,5 кори. Завих като плик един блок протеин с два блока кори, намазах с малко масло и наредих в тава върху хартия за печене. За следобедна закуска добавям още един блок протеин. Засища доста, нищо че червенее.

# 466
Мисти, с готвеното гледам още при приготвянето да го сметна и балансирам. Снощи сварих бутчета, после, като се прибера, ще ги обезкостя и притегля. По тяхното количество в блокове ще добавя ориза и 1 свободен ще оставя за лук и морков.
За супата, ако реша да правя, по същия начин. По блоковете в месото ще наредя въглехидратите. В случая картофи, печена чушка, фиде. Яйцата от застройката също ще ги добавя като блокове протеин към месото. След това теглиш готово ястие и разделяш на блоковете, които си вложил. Като готвя супа в Зоната, се старая "чорбата" да е по-малко, защото в нея няма почти нищо, а е количество.

# 467
  • София
И аз се радвам, че темата се оживи. Simple Smile
Бях започнала да се "отчитам" тук, но нещо се разсеях последните месеци. Та, сега отчитам твърдо свалени 12 кг за 4 месеца.  Всъщност от 5 съм на Зоната, но декември не го броя, защото едни 3 седмици от него бяха изпъстрени с разни червени неща, ядене по никое време и прочие празнични прегрешения Simple Smile. Тоест, през него първо свалих 1, после качих 2, които сега ликвидирам през последните 10 дни, та в крайна сметка до ден-два ще се върна на "кота 30 ноември".

И аз опитвам да мина без голямо готвене, решила съм така да е поне докато сваля още 10 кг, като гледам да съм в зелената зона. Най-много да направя крем супа от разни зеленчуци, която да използвам за БВ. Малкото неща, които съм готвила през последните месеци, са пилешко с кисело зеле и пилешко в слоукукъра. Последното ми е много лесно и любимо - слагам 6 блока пилешко, 3 блока лук на кръгчета, 1 блок настъргани моркови и 3 блока зехтин, а после деля на две и допълвам с по 1 блок овес.

Другото, което правя набързо, са 2 блока карфиол или броколи в тигана, леко задушени и после запечени, добавям 2-4 белтъка, да стане като омлет и след това балансирам с един блок овес и 1 или 2 блока скир (обикновено на айрян).

И аз правих някакви варианти на зонова баница, като изчислявах блоковете на място (записала съм, че една кора "Фамилия" е 2 ВБ - ок. 30 г, с 18 г въглехидрати). Brandywine18, благодаря за рецептата, записах си я и следващия път непременно ще пробвам по нея.

# 468
  • Пловдив
1 блок овес? Т.е...? Овесени ядки с какво?

# 469
  • София
Овес на зърна, обикновено го намирам в DM. Приготвям го 2-3 пъти седмично, да е готов за добавяне към салати или ястия.
Претеглям 6-8 блока, може да се накисне предварително за няколко часа, но може и без това. Кипвам вода в тенджерка и когато заври, изсипвам вътре измития овес. След това изчаквам да заври отново, изключвам котлона и оставям тенджерката на него до сутринта. Водата трябва да е поне няколко пръста над овеса, за да е сигурно, че ще поеме колкото може. На сутринта отново го прецеждам, претеглям го, за да знам колко грама е един блок (обикновено 45-50), слагам го в кутия и го прибирам в хладилника.
По същия начин приготвям и ечемик.

Понякога, като много ми се прияде десерт, в 1 блок и половина овес добавям половин блок фруктоза - 4 грама или малко фурми или стафиди, и накълцани на ситно 4-5 бадема.

А за овкусяване на солен вариант добавям накълцани маслини и нискомаслено сирене.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 18:19 от Beretsheri

# 470
1 блок овес? Т.е...? Овесени ядки с какво?
Не са овесени ядки, а зърна - овес. В зоната се препоръчва яденето на овес в ограничени количества.
Аз смесвах ечемик и овес, сварявах 10 блока например и така винаги имах зелен въглехидрат в малки количества. Някои го заменят вместо ориз.
Има много свободна информация, която трябва да се изчете, за да се разбере същността на режима. Сайта взоната.ком е абсолютно достъпен, с отговори на всеки въпрос, може би, както и книги на Сиърс. Смятам, че без четене и разбиране на Зоната, трудно се бута напред.
Мисти, това горното, не конкретно към теб.

# 471
Така е,научиш ли основата,после е лесно.Аз съм така с нахута,кисна,сварявам,подправям с малко червен пипер и си го добавям към всичко.Много ми е вкусен и засищащ.Не помня тук ли се бях похвалила или във фейса в началото,намерих на пазара една събота домашен,ами няма такъв вкус просто.Има и чист печен,на жар,личи си че ми допада.Но който не е пробвал като мен,аз преди съм яла само в салата по ресторантите и честно казано ми беше странен.Но в зоната го открих и е много мое нещо,и на яхния си го правя,и на салата и печен го хапвам,само че става малко сух.

# 472
  • София
Белушани, благодаря. Пропуснах да пиша, че не бива да се прекалява с овеса. Аз обикновено го редувам с ечемик.

Лещичка, и аз много ценя нахута. Когато не ме мързи, го готвя със спанак - задушавам лук и моркови с малко зехтин и подправка сухи зеленчуци, накрая добавям спанака и след като стане готово, добавям нахут от буркан.

# 473
Лещичка, аз не можах да го захаресам. Както и овеса/ечемика. Когато ги ползвам гледам да не са повече от 1 блок. Ама разнообразяват менюто, де.
Червения боб е моето зелено нещо.

# 474
Защо не трябва да се консумира много овес , аз го използвам за супи, замествам ориза в тях? Колко трябва да е позволеното количество? И нали е в зелена зона, сметнах, че ок Simple Smile

# 475
  • София
Ето тук е обяснено в какъв вид и в какви количества.
https://www.vzonata.com/za-niakoi-hrani/

# 476
Beretsheri, писали сме заедно. Трия.

# 477
  • София
В началото на темата има много и крайно полезна информация с линкове, но може би си струва, заради новонавлизащите в Зоната, които нямат време или не могат да се ориентират, да съберем на едно място най-важните конкретни теми и въпроси, които не са обхванати в началото (като това конкретно питане за овеса), и този списък с линкове да се добави при публикването на следващата тема. Ако мислите, че е добра идея и някой има желание да се включи, пишете ми на лични.

# 478
Като цяло съм съгласна с теб, но не разбирам защо някой трябва да си изгуби времето да търси и вади линкове, за да улесни друг, на който не му се губи време да рови и търси полезна информация.
По- лесно ще е да се сложат няколко сайта, които се считат за достоверни и заинтересованите да четат вътре.
Не искам да звуча грубо, просто смятам, че който иска, ще намери лесно цялата важна информация.

# 479
Тук съм съгласна с Белушани,мен често ме питат откъде тази енергия,как смогваш и ей такива.Като почна да говоря за зоната и се почва,о тва смятане не е за мене,дай направо рецепта да опитам.Малко усилие трябва,малко осъзнатост,който е поискал и се е поинтересувал бързо е схванал схемата и видял ползите.Наготово един два пъти,но няма кой да се занимава с цели режими.Затова Катина има успех,хората са мързеливи и не осъзнават смисъла на зоната,търсят само отслабване.А то е резултат от цялостното подобрение и настройване на организма в зоната,бонус към здравето,което ни осигурява здравословното хранене.Не искам никой да обидя,всеки е зает,но ако ние не се погрижим за нашето здраве и хранене,за това на децата и семействата ни,няма кой да го направи.Затова предизвикателства са за старт,не като свършат да си свалил пет кила и пак да си ядеш каквото искаш и след два месеца същия порочен кръг.

Общи условия

Активация на акаунт