Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са мненията относно достъпността на жилищата за хора със средни или по-ниски доходи?
Какви са мненията за приемливия доход за закупуване на жилище?
Какво е мнението за комисионите на брокерите и възможността за закупуване на жилище?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са мненията относно достъпността на жилищата за хора със средни или по-ниски доходи?
Мненията относно достъпността на жилищата за хора със средни или по-ниски доходи варират. Някои твърдят, че средните доходи не са достатъчни за закупуване на жилище, особено в градските райони. Други смятат, че с разумно планиране и финансови усилия хората с по-ниски доходи могат да си позволят жилище. Въпреки това преобладаващото мнение е, че цените на жилищата са твърде високи, което затруднява достъпността за тези с по-ниски доходи.
-
Какви са мненията за приемливия доход за закупуване на жилище?
Мненията относно приемливия доход за закупуване на жилище варират. Един участник спомена, че с над 2000 лева средна заплата е възможно да се закупи жилище от 180 000 евро с ипотечен кредит. Други обаче твърдят, че средните доходи не са достатъчни за закупуване на жилище, особено в големите градове. Общото мнение е, че приемливият доход за закупуване на жилище е значително по-висок от средната заплата, като се посочва, че хората с по-високи доходи имат повече възможности за закупуване на жилище.
-
Какво е мнението за комисионите на брокерите и възможността за закупуване на жилище?
Мненията относно комисионите на брокерите и възможността за закупуване на жилище са разнообразни. Някои хора смятат, че комисионната не е значителен разход, който да възпрепятства покупката на жилище, ако имат стабилни доходи. Въпреки това други твърдят, че средните доходи може да не са достатъчни за закупуване на жилище, особено в градските райони. Като цяло мнението е, че комисионите на брокерите не са непреодолима пречка за закупуване на жилище при високи доходи, но могат да представляват допълнително финансово бреме за тези с по-ниски доходи.
-
Какви са мненията относно достъпността на жилищата за млади семейства?
-
Какви са ползите и недостатъците от закупуването на имот без брокер?

Брокерите, с които сме се срещали не само, че не опитват ,ами само ме убеждават как един или друг апартамент е на топ цена....Включително и текущия наш брокер. Предходния пък умишлено пусна най-ниска цена на нашия апартамент, за която бяхме говорили, за да го продаде бързо, както и стана, за няколко дни. Но да кажем, че нямаше да се преобогатим с още 5к евро...И аз се чудя защо мислите, че хората са готови да платят цената. Те ли са ви го казали или вие така мислите. Това, че те не са искали коментар от вас лично не значи, че не го търсят. Нашия брокер рядко пита за коментар, та аз си ги водя тези дебати с брокери и собственици. Но нормално брокера пита и уговаря. Не съм чула никой да споделя такъв казус досега