Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 78

• 44 671
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
Редовно се случва да има изнудване. Печелите вие печели и той. Въпроса е дали приехте и дали се поддаваме на такава корупция. Вероятно често пъти отговора е да. Щом ние правим неморални неща, защо се учудваме, че брокерите правят същото? И те са от същата черга.

# 571
  • София
Никаква корупция не е, няма лице на публична длъжност. Това си е типична нелоялна търговска практика.

# 572
Ето какво ми попадна днес случайно - сайт, който сравнява брутната доходност от инвестиране в жилищни имоти за отдаване под наем:

Доколкото виждам, определят доходност под 4.5% като "лоша", 4.5-5.5 "умерена" и над 5.5% "добра" а пък над 7% "много добра".
Някои държави, подобни на нас: Черна Гора 5.95%, Румъния 6.16%, Литва 6.67%, Полша 5.75%
За България дават 4.56%, явно за цялата страна. Ето обаче за София как е:

Бих казал, че наемите са горе-долу реални, но цената да инвестираш в имот май не е. Например в Център къде ще намериш 2-bedroom (тристаен по нашенски) за 230к, или в Манастирски Ливади 1-bedroom (двустаен по нашенски) за 125к? Трябва да е готов за нанасяне, не на Ш/З - нали ще го отдаваш под наем.
Ако се коригират с по-реални данни, едва ли ще се получи и 3.5%, което за мен недостатъчно и по-ниско, отколкото в подобни на нас държави. Но може и за тях данните да не са им ОК, кой знае.

# 573
Не съм убеден, че масово се плащат тези наеми. Има много ама много стари договори на много под пазарните цени. Не са обновени. Скоро познат ми сподели, че е на 700лв за 3ст панелка в среден квартал. Нашите наеми може би скочиха заради украинците. В Грузия знам, че заради руснаци и украинци наемите са излетяли. Но какво ще стане като свърши войната? В Украина вече започнаха да строят нови жилища цели квартали със замах с пари за възстановяване.

# 574
Украинците са ограничен фактор, например във Варна (и то не всички райони), в София колко да са, че да предизвикат скок на пазара?

Онзи ден смятах, че доходността от наем, ако сега трябваше да купя или да избирам дали да продам, би могла да е добра само при условие, че имотът не е се нуждае от ремонт, не изисква обзавеждане, разчитам на коректни наематели, непрекъснато отдаване под наем и данъците не се вдигнат.

Иначе е по-изгодно тези пари да отидат някъде в нискорискова инвестиция. Освен ако не разчиташ, че след няколко години цената на самия имот ще е скочила и ще го продадеш или ще вдигаш постоянно наемите.

# 575
Даааа, ама това са БРУТНИ доходи, върху които се дължи данък. А у нас той е 10%, отделно има нормативно признати разходи и е още по-малък.  Докато в много от споменатите държави данъкът доста по-сериозен, което много изменя картинката.

# 576
  • София
Еййй, ама къде е тази брокерка Sweat Smile Брокерите, с които сме се срещали не само, че не опитват ,ами само ме убеждават как един или друг апартамент е на топ цена....Включително и текущия наш брокер. Предходния пък умишлено пусна най-ниска цена на нашия апартамент, за която бяхме говорили, за да го продаде бързо, както и стана, за няколко дни. Но да кажем, че нямаше да се преобогатим с още 5к евро...И аз се чудя защо мислите, че хората са готови да платят цената. Те ли са ви го казали или вие така мислите. Това, че те не са искали коментар от вас лично не значи, че не го търсят. Нашия брокер рядко пита за коментар, та аз си ги водя тези дебати с брокери и собственици. Но нормално брокера пита и уговаря. Не съм чула никой да споделя такъв казус досега Thinking
Но варианта, който Пинко казва е факт. Тука има потребители, които даже се хвалят с придобивките си с точно този подход ....

# 577
Даааа, ама това са БРУТНИ доходи, върху които се дължи данък. А у нас той е 10%, отделно има нормативно признати разходи и е още по-малък.  Докато в много от споменатите държави данъкът доста по-сериозен, което много изменя картинката.
В много държави може да е по-зле с данъка, но в някои е по-благоприятно.
В САЩ например си приспадаш амортизацията, като на актива клас недвижим имот е 29 години, но на другите подобрение според полезния им живот (например уреди, мебели и т.н.) е 5. Както и всички направени разходи, консумативи, сметки, лихви по ипотека и т.н. - а не само до 10% от прихода като тук. Като го продадеш, ако с получената сума до 6 месеца купиш друг имот, печалбата не ти се облага, а отива към базиса на новопридобития, и почваш да начисляваш и на нея амортизация.
В много държави има подобни преференции, няма как да ги знам всички къде какви са, но не напразно най-големите милиардери от близкото минало бяха станали такива от имоти (като Тръмп, Сам Зел и т.н.). Сега вече са от биткойни и технологии, но преференциите за имоти в много държави си остават.

# 578
  • София, Bulgaria
Хора, който не му разбира на акции и други финансови инструменти избира имота. А, който му разбира и има повече капитал избира и двете.
Миналата година имаме няколко сделки за инвестиция. Двуснайни ап. в Банишора, на зелено,  за 95К. В края годината взеха акт 16, излезнаха им тотал с обзавеждане 120К. Сега ги дадохме под наем за 900лв. Имат инвестиции и акции. С едните бяха на загуба и не искаха да продават, та взеха малък кредит, за да доплатят имотите.

# 579
  • Бургас
Аз не смятам, че украинци и руснаци нямат влияние на пазара. За София може би не, но за Варна и Бургас - да. Цените и на имотите, и на наемите пораснаха и заради тях. Същото се случва в Грузия, Армения - навсякъде, където тези хора могат и бягат - както украинци, така и несъгласните с режима руснаци. През декември бях в Армения - цените са скочили и там, а ербнб-тата отдават дългосрочно на руснаци.
Моята украинска фризьорка нае помещение с още две девойки, оглеждат се сега да купуват апартамент. Продали са апартамента си в Одеса. Кой купува по време на война - ами и там купуват, защото цените са паднали. Както тя каза - по-добре да го продам дори и евтино, отколкото да го разруши някоя ракета.
А колко са още в Бургас като нея - ами че половината само от моите наематели са рускоговорящи...

# 580
Във Варна също доста купуват, не ми се струва да чакат с нетърпение да се върнат в Украйна.
В София около нас има доста под наем, децата на ясли и в градини, родителите - на работа.
Според мен значителна част се установяват трайно.

# 581
  • Бургас
Мен ме порази фактът как тя гледа на града ни. Доволна от градината, от госпожите, хвали градския транспорт и автобусите, кварталът много й харесва (обикновен панелен блок, вярно саниран в обикновен квартал), за природата и морето даже не говорим. Понеже следя рускоговорящите групи - там хората споделят постоянно възторга си от забележителности, постановки в Бургас, новия общински спа център и разни други придобивки. Много интересно да чуеш неща за града си от гледната точка на чужденеца.
А ако чуеш редовия бургазлия - той вечно мрънка и все ще намери кое да не хареса.

# 582
Мен ме порази фактът как тя гледа на града ни. Доволна от градината, от госпожите, хвали градския транспорт и автобусите, кварталът много й харесва (обикновен панелен блок, вярно саниран в обикновен квартал), за природата и морето даже не говорим. Понеже следя рускоговорящите групи - там хората споделят постоянно възторга си от забележителности, постановки в Бургас, новия общински спа център и разни други придобивки. Много интересно да чуеш неща за града си от гледната точка на чужденеца.
А ако чуеш редовия бургазлия - той вечно мрънка и все ще намери кое да не хареса.

Ами нормално е да мрънка и недоволства редовия бургазлия.

Въпреки не малкото неща, които се подобриха в града последните години, все още има много неща, които трябва да се уредят. Само един лек пример - вижте в какво състояние са тротоарите, уличното осветление, зелените площи и чистотата.

Точно в момента Русия и Украйна не са страни, които трябва да се вземат, като база за сравнение.

Вижте само в Прага и Братислава състоянието на градската инфраструктура и ще разберете, защо редовия бургазлия мрънка и недоволства.

# 583
Бях в Братислава точно преди около година и макар да не е сред най-развитите европейски столици, ако трябва да сравнявам с у нас - ами няма база за сравнение. Дори в "по-ретро" частта там инфраструктурата е на добро ниво. Останах очарована от градския транспорт, въпреки че те нямат метро, имат добра свързаност. Билетите им са като у нас - за време, но на всяка спирка има автомат и може да си закупиш. И са евтини.

# 584
  • Бургас
Съгласна съм. Но подобряването на инфраструктурата е дългогодишен процес, а не еднократно действие.
Скоро гледах филм с кадри от Бургас от 1997-ма. Неугледни спирки, облепени с прокъсани плакати, коли паркирани една връз друга по тротоарите ... А и си спомням много години преди това как газехме кал до ушите и в какво потресаващо състояние беше градският транспорт. За улично осветление изобщо не говоря - такова нямаше.
Бургас е уреден и добър за живеене, с къси разстояния. Особено ако си с небургаска заплата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт