Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 78

• 45 923
  • 745
  •   1
Отговори
# 270
Винаги има надценени и подценени активи. Не е нужно човек да чака имотите да паднат. Най-добре е да познаваш различни видове активи и инвестиции. Тогава е удачно да чакаш за вход, защото имаш множество врати. Изисква се адаптация към реалността.

# 271
  • София, Bulgaria
Chriss, в нашите среди има понятието " външен брокер", това е човек извън бизнеса, който ти праща клиенти, т.е те препоръчва на негови познати, приятели. Та, външният брокер получава % от комисионата при реализирана сделка.
Това си е било винаги и без значение, какъв е пазара.
При нас съотношението на купувачи и продавачи е 10: 2.
Но при нас бизнесът е само от препоръки, няма целенасочено търсене на определен профил и не работим проекти на зелено.

Последна редакция: вт, 27 фев 2024, 19:55 от tomeva

# 272
Откакто живея самостоятелно, т.е. броим го от над 15 години, е имало само кратки периоди, в които евентуална вноска по заем би надхвърляла актуалния ми наем с тенденция ръст. Т.е. няколко пъти съм смятала дали да си купя или е по-добре под наем - в първите месеци вноската по кредита е по-висока, до една година пазарът така се променя, че би се изравнила или паднала под наема.

Вярно, има други пречки - самоучастие, лихвите са високи, криза и намаление на заплати, лошо предлагане, но като цяло ако можеш да си осигуриш самоучастие, вкл. и с потребителски кредит, покупката дългосрочно е по-изгодна.

Малко данни  за това прословуто "банките продават ипотекирани":

"Най-голям дял от новообразуваните дела се падат на търговците - приблизително 40%, следват държавата и общините с 32%, на трето място са гражданите с 11%. Делата в полза на банки от години трайно са под 10%, отчитат от камарата."

https://www.pariteni.bg/novini/pari/198-000-dela-se-vodiat-sresh … -dlyzhnici-248665

Не е много по-различно и при колекторските фирми. Така че не чакайте хиляди имоти внезапно да се сипят на пазара от кредитори.

# 273
  • София, Bulgaria
Не знам дали съм ви споделяла, но в нашия бранш, винаги фокусът е да привлечеш продавач!  Някои брокери въобще не рабатят с купувачи. Имам предвид купувач, който те наема за негов брокер с цел да намери и организира сделката по покупка на имот.
С много брокери от Европа и Америка съм кантактувала, дори не разбират, какво е това да бъдеш брокер на купувача. Повечето си мислят: ааа...да ще му предложа имот от нашето портфолио и толкова.
В Нидерландия скоро моя близка купи, нае си брокер,  там имаше такъв вариант. И за моя изнената комисионата не беше % от сделката, а твърда сума. Няколко варианта на ангажираност, но в диапазона, около 2000 евро. Изключение ли е, не знам.

# 274
  • София
У нас брокерите си нямат на представа какво продават, с мъжа ми ходехме за обява до Надежда 2 и от обявена цена за 1000м2, брокерът каза че имало много купувачи и цената станала 1200м2. Всичко това в рамките на месец, а жилището не беше кой знае какво!

# 275
Живяла съм в панелна гарсониера без балкон и винаги съм си мислила, че това въобще не може да е жилище. Е излезе същата в нашия район пак за 100 000Е и ми беше интересно. Изчезна за седмица. Купил я  собственик на друг имот от същия вход. Не е мислил дълго.
Не разбирам какъв паралел намират хората между наем и ипотечна вноска. Та наемът е най-несигурното нещо, за което се сещам. От това, че може да решат друго за имота и да се окажеш без  жилище, през това че трябва да се съобразяваш с каквото  друг ти е избрал като мебели и техника, та стигнем рано или късно до момента в който пенсията ти няма да покрива такъв харч.
Дали панелката е най-лошия избор?

# 276
Идва момента, в който можеш да живееш под наем цял живот и на 50 да наследиш имота на родителите си. Защо ти е да купуваш?

# 277
Не сме вечни. Вярно е.
Но къде им  е амбицията на тези млади хора?
 Казвам тези, защото познавам и такива, които си чертаят свой път на избрано от тях място не чакат  за да си построят живота.

# 278
  • София
Идва момента, в който можеш да живееш под наем цял живот и на 50 да наследиш имота на родителите си. Защо ти е да купуваш?

Абсолютно съм съгласна! Вече стана непосилно да се закупи жилище, че и допълнителни разходи за подръжка и ремонт след това...

# 279
  • Бургас
А 50-годишното жилище на родителите няма ли да се разпадне без поДръжка и ремонт?

# 280
Това за комисионната да е твърда сума ,днес го коментирах с майка ми. За мен има логика, какво значение има за брокера цената на имота , че да взема процент от нея? Жилище, панел на 80 години и чисто ново луксозно строителство изискват едни и същи документи при покупка/ продажба. Не виждам логиката комисионната на брокера да е основана на цената на имота, наистина. Ако ми се обясни , бих приела гледната точка. Без значение от цената на имота, обема работа е един и същ, поне в моята глава.

# 281
  • София
А 50-годишното жилище на родителите няма ли да се разпадне без поДръжка и ремонт?

Естествено че не, но разликата е че не купуваш "ново строителство", за да доплащаш и за това.

# 282
  • Бургас
Пари за наем = пари на вятъра.
Да чакам някой да умре, ми не - не е моето.
Ами ако сте три деца? А жилището е само едно? Или овдовелия родител вземе се ожени за някоя кръшна баба или дядо, па тя го наследи? И дойдат нейните деца да се ширят в полагащия ви се апартамент?
Но добре, че моите наематели не разсъждават тъй:) Сигурно и те чакат някой да умре.

# 283
Имат други амбиции. Корекции, пътувания, експириънси, емоции. Не ги ли видяхте в ергена?
Статистически погледнато, за все по-малко хора, ще имавсе повече имоти. Това няма как да го отречете. Ако ще и две вдовици да вземе дедо.

# 284
С много брокери от Европа и Америка съм кантактувала, дори не разбират, какво е това да бъдеш брокер на купувача.
Там и фалшиви обяви не знаят какво е, нито крадени снимки, а у нас като трябва да пресяваш всичко това няма как купувачът да се оправи сам, брокер си трябва да му открие кои са истинските обяви.

Общи условия

Активация на акаунт