“Вина“ - втори сезон по БНТ 1, тема №6

• 42 013
  • 762
  •   1
Отговори
# 600
  • София
По онова време е било напълно нормално да се женят на по-голяма възраст, особено тези с по-добро образование и училите по чужбина.
Тези без образование и далеч от модните тенденции са се женили рано.

# 601
Ако има нещо, за което тук  почти всички сме съгласни, то е че  сериалът е реалистичен и персонажите пъстри и сложни като истинския живот. Т.е. нито един от героите не е ангел небесен и дори „злодеите“ будят съпричастност понякога. Та в този контекст на мен лично ми е малко странно меренето и тегленето на Марко и Филип, и обявяването на Филип за неставащ.
Най-малкото – дайте ако ще ги мерим, да ги мерим с един аршин! Мисля че като зрители, би трябвало да умеем да отсяваме и да гледаме критично; ясно е, че скоростното проговаряне на френски с перфектен акцент, беше кинематографичен похват да ни „разкажат“ в 2 секунди колко умно дете е Марко;също така е ясно че той ни е симпатичен като човек, но е почти сигурно че в очите на близките родственици на Никола, пък и не само , Марко си е кукувиче, изместило родните пиленца от гнездото... макар и непредумишлено. Каза се тук, че е простим бракът му без любов с Катина-продиктуван от чувство за признание и дълг към благодетеля му. Тогава нека не съдим и Филип, че остана с Марта в строшения им брак, от чувство за съпружески и бащин дълг. Прощаваме на Марко, че като женен мъж обикна и люби друга жена, при това зълва си! Нека тогава не съдим Филип, че обикна Елина и прави любов един единствен път с нея! Да Марко е способен, начетен и оправен човек и предприемач, но той наследи много капитали и просперираща търговия... Филип завари и наследи банкрутирало предприятие, с много ожесточени противници...  Та така, в реалния живот почтеността и морала са доста условни и разтегливи понятия... Който не е правил компромиси в живота, той да съди. Аз предпочитам да се питам, как бих постъпила на мястото на всички тези хора...

Случаят с Филип е различен. Първо по времето на Филип разводите не са нещо немисилимо, нито те женят насила. Други времена - други нрави.
Второ щом е избрал да остане в "строшен брак" поведението на Филип - ту да търчи при жена си, ту при Елина, ту да вика на мястото на Елина човек, когото ненавижда (Кристоф Вале) е меко казано индеферетно. За разлика от него избора на Марко е очевиден - останал е до жена си, включително е избрал да бяга заедно с нея, а не с друга жена.

Няма как всички да са доволни. Освен това Филип казваше, че не може да почувства детето, което предстои да се роди, а Марко искрено се радваше, даже уговори кръстници.
Марко полож усилия за да спечели любовта на жена си,  въпреки че брака му беше натрапен. И по тази точка Филип отстъпва. В един  брак, който не му е приятен той не обръща никакво внимание на жена си, не прави усилие .

Къде видяхме, че избора на Марко е очевиден? Кога разбрахме, че е нямал намерение след време да се върне за Виола? И кога въобще разбрахме защо тръгва да бяга с Катина? Че той оставя най - милото си - детето си, и бяга. Защо не го съдим за това? А съдим Филип, че не става да нищо, защото го е страх да остави детето си без баща? Предстои да видим Марко що за човек е бил, особено като умря стария.

# 602
Колкото и да са учили 30+ си е бая възраст за женене за жена поне за него време , направо отървана работа, бай Никола как го е допуснал не знам Grinning Ама сигурно щото е смятал Марко за сигурен зет. Тя Катина две висши ли е карала Thinking Simple Smile
Другия кандидат-зет пък изглеждаше на ученик, с едва наболи мустачки.

# 603
Епизодът започна през 1922г.,Марко беше на 12,Катина на 9,Виола на 6.През 1931г. Катина се върна от учене,Марко няколко месеца след това и ги ожениха.Което значи че са били на 21 Марко,тя на 18.Няма как едни и същи актьори да играят и 18 годишни и 40 годишни,убиват ги 44 година или 46.На мен не ми е проблем,че да задълбавам толкова.
Разбира се,че никой не оправдава Марко че е оставил детето си,ще видим обаче причината.И Филип ако беше казал на Марта приключваме с този брак,обичам друга,но ще се грижа за детето си,щях да го уважавам повече,не да лъже и двете.

# 604
Колкото и да са учили 30+ си е бая възраст за женене за жена поне за него време , направо отървана работа, бай Никола как го е допуснал не знам Grinning Ама сигурно щото е смятал Марко за сигурен зет. Тя Катина две висши ли е карала Thinking Simple Smile
Другия кандидат-зет пък изглеждаше на ученик, с едва наболи мустачки.

Къде във филма е споменато, че са на 30+? Според мен са на около 25.

# 605
Епизодът започна през 1922г.,Марко беше на 12,Катина на 9,Виола на 6.През 1931г. Катина се върна от учене,Марко няколко месеца след това и ги ожениха.Което значи че са били на 21 Марко,тя на 18.
  Значи всичко е точно, омешала съм годините на актьорите и героите Joy

# 606
На 18... мислих, че са учили в университет...

# 607
  • Варна
На 18... мислих, че са учили в университет...
Катина доколкото помня в американския колеж в Стара Загора /или Ловеч беше?/, така че може да е под 20.

# 608
  • София
...
Съгласно Привременния устав за народните училища (1878) се създават 3 степени училища: първоначални (3-годишен срок на обучение, над тях се изграждат другите 2 степени), средни (2 години) и главни (4 години). - т.е. 8 години обучение.
...
Със закона от 1909 г. се оформя структурата на образователната система, която се запазва с незначителни изменения в продължение на няколко десетилетия. Съгласно закона долният курс на гимназията се преустройва в прогимназия с 3-годишен курс на обучение и служи като продължение на началните училища и основа на средните. Задължителното образование става от 7 до 14-годишна възраст, но фактически се прилага само за децата в началното училище. Курсът на гимназията става 5-годишен. ... - 11 години общо.

Завършвали са го по-рано училище и после колеж, но пак са завършвали по-рано от сегашните студенти.

# 609
Хвърлих сега поглед на началото (1922г) на последния епизод. Бях запомнила Катина и Виола като по-големи, но на второ гледане наистина са на 9-10 и 6-7 в началото. Катина и тогава си е дръпната и тросната.

# 610
Харизановата рода може да не са били забележими с каквото и да е, а Харизанов старши да е направил сам парите си в престъпни схеми с каквито продължава да се занимава. Очевидно не е имал никакво време за сина си, което ми подсказва, че той е създал сам това което е и не е в резултат на наследства. И не е нормално всички да са с пари по наследство. Все някой трябва да го бива повече от предшествениците си (жалко, че това става основно с далавери).

# 611
Във финалните надписа е дадена точната възраст на децата през 1922г , така през 1931 Катина е 19 годишна, след месеци се прибира Марко - 22 г. и след около 2 години се завръща Виола - 18г. Личат им годините, но пък актьорите ще представят около 15 годишен период. За момичетата образованието се равнява на сегашно средно/гимназиално, докато Марко учи в университет в Монпелие с френския на Теофана. Wink

Снимката беше качена в темата, благодаря!

# 612
Момичето, което играе в ролята на Катина, не детето, а голямата Катина е дъщеря на бате Енчо.
За, който питаше, ще има още една серия от миналото и тя ще свърши със започването на войната.
Дария е пра-пра внучка, или като се пада там на Емил и Ана ли беше съпругата му, че ми изчезна името.

# 613
  • Варна
Дария е пра-пра внучка, или като се пада там на Емил и Ана ли беше съпругата му, че ми изчезна името.
Само внучка, без пра-.  Simple Smile

# 614
Привет, да попитам очакваме в следващия епизод Марко да се залюби с Виола ли ?

Общи условия

Активация на акаунт