Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 46

• 47 802
  • 798
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
Здравейте,
Следя темата отдавна и знам, че има хора, които ще ме посъветват правилно.
Харесахме си новопостроена готова къща по БДС в местностите край Варна. Къщата е с монтирано подово отопление, пречиствателна станция (няма канализация наоколо) и собствен сондаж на около 20 метра. Не е свързана с водоснабдяването, защото според собственика, нямало нужда. Но мен това ме притеснява.
Има ли начин да разбера дали има някакъв скрит проблем с присъединяването. И самото присъединяване скъпа и сложна процедура ли е? Да уточня, че има изкарана връзка за вода на входа на имота за всеки случай.
В голяма част на местностите около Варна има кооперации за вода. Но те не винаги  допускат нови член кооператори. Разпитайте съседите. Може да поискате становище от ВИК , искаха извадка от действащ план ( взема се от кметството ).  Ако споделиш в кой район на Варна може някой да знае нещо.

# 181
Здравейте, имам въпрос към по-опитните.
Все още очакваме да излезе ПУП-а за нашата къща и сме на етап идеен проект.
Когато започвахте още в началото, как и от кого успяхте да получите някаква ориентировъчна цена колко ще ви излезе цялото строителство, на какъв етап получихте оферта и накрая припокри ли се крайната цена с това , което сте очаквали?

Ние ще строим многофамилна къща, близо до Варна.

# 182
  • София
Цена чак като имахме завършен проект и поискахме конкретна оферта от строител по количествена сметка от проекта.

# 183
Здравейте, имам въпрос към по-опитните.
Все още очакваме да излезе ПУП-а за нашата къща и сме на етап идеен проект.
Когато започвахте още в началото, как и от кого успяхте да получите някаква ориентировъчна цена колко ще ви излезе цялото строителство, на какъв етап получихте оферта и накрая припокри ли се крайната цена с това , което сте очаквали?

Ние ще строим многофамилна къща, близо до Варна.

Това е много относително. Какво разбирате под цялото стройтелсто. Подозирам че повечето го правят за пръв път та трудно да прецениш многото малки неща - някоя друга изолация, усложнение, предложение за по-добър материал. Много неща се появяват като започнете, самите майстори почват да преглат решения, за които не можем да се сетим, защото нямаме опит. За това може би да поясните какво разбирате под цялото стройтелство.

# 184
  • София
Аз предположох най-вече груб строеж, за другите неща надали някой би се обвързал с цени, при все, че и материали и труд са променливи, а пък при довършителните е и въпрос на вкус на клиента, съответно там едно нещо може да е и 2 и200.
Така или иначе без конкретен проект за цени трудно може да се говори.

# 185
Много майстори дават решения, защото и проектите са много бзисни.

Ако проекта е много добре направен с много детайли, то по време на строежа няма да възникват въпроси от типа - да има или няма хидроизолация на основите. Как да се направи тя. Дограмата каква да е точно, в проекта е заложена някаква, ама тя не е адекватна на съвременните норми за енергийна ефективност. Изолация на под и таван, почти винаги липсват, а те са важни и пак почват едни свободни съчинения.

Иначе ние преди да се решим на строеж разпитахме наши познати, които бяха строили скоро, за да се ориентираме. Ами нищо общо нямаше с техните цифри.
Фирмите обикновенно дават оферта само за груб строж, малко фирми могат да построят от-до. А ако могат за да получите адекватна цена на ниво проект, трябва в проекта да е заложено всичко, което искате, за да не се налагат свободни съчинения, които струват пари и може да не сте подготвени за тях.
И въпреки всичко бих заложила 30% непредвидени разходи.

# 186
Mоя съвет е да се огледате за познат стройл скоро къща и следил сравнително стриктно разходи. След това можете да идете и да искате ориентировъчни оферти, но без Количествена сметка трудно да ви дадът точна цена. После е хубаво, ако намерите човек с добро водене на записки за разходи, да прецените до колко изхарчените пари ви влизат във вашия бюджет (примерно за дограма можете разликте да са 3-5 път от ПВЦ до Алуминиева и марките). Тогава може да допуснете че на това дето сте избрали и сметнали, може да излезнат до 20% разлики.

Последна редакция: пн, 25 мар 2024, 22:35 от Божидар Петков

# 187
Благодаря и на тримата за бързия отговор!
Съвсем нови сме в строителството и тепърва започвам да чета активно, защото предимно аз движа нещата.

Накратко къщата ще бъде на 3 етажа (третият етаж е подпокривен, панорамен, с площ приблизително 100м2), първите два етажа са 230м2 всеки като в тях се поместват 3 самостоятелни апартамента, единият от които е мезонет. Баните и тоалетните са общо 9 в цялата сграда.

Намерих сайт, в който има ориентировъчен калкулатор за цената на строителството до ключ и има различни опции за избор според броя на баните, видът на покривната конструкция и т.н. Много ми хареса, но не знам доколко е адекватен.

Идейният проект от архитекта наистина е страхотен и доста се размечтахме цялото семейство, но ми се иска да имам някаква реалистична цена за реализирането му, за да знаем например колко би се оскъпило с подземен етаж и мази. Дали 3-тия етаж да е с голяма остъклена тераса и изобщо този проект вмества ли се в предвидения бюджет Simple Smile))

Доколкото разбирам, когато има мнение на конструктор и е готов техническият проект, едва на този етап би могло да се направи количествена сметка и да се обикалят различни строителни фирми за оферти и т.н.

Ще следя с удоволствие темата и се надявам един ден да реализираме мечтата си. С много любов и търпение започваме, дано да стане Simple Smile

# 188
  • Бургас
Ефлоресценция е за мен нова дума. Открих я, защото се оказа, че това е моят проблем с клинкерните павета по пътеките и около къщата. Какво се случва. Когато вали дъжд и после изсъхне се появяват бели петна. Чистих, търках и какво ли не. Ту ги има, ту ги няма. Има ги обаче не навсякъде. Оказва се, че при производството, ако са не що объркали или забъркали сместа с морска вода излиза тази сол. И според това къде и от кой палет са редени там се появяват. Не трябва да се чисти с вода, защото солта се разтваря и си се скрива до следващия път. Сега издирвам препарат за почистване в моя случай и после импрегниране или мазане с масло. Представете си павенце по павенце ще си лазя аз в близките месеци. Не може нацяло, защото се фугира с пясък и той пък ще изчезне. В немските сайтове пише, че това е дефект и се прави рекламация. Ние няма как. С градинска подложка за колена ще излазя аз двора.

# 189
  • София
Ужас, много неприятно добре де ти и да го измиеш то няма ли да остане в камъка и пак да пусне на следващо мокрене включително с импрегнант?
Всъщност намерих една статия да се информирам, там даже пише някакви препарати, понеже мислим на верандата да сложим клинкер, за мен извода е слагаме и веднага импрегнираме. Та благодаря за инфото.

Последна редакция: пн, 25 мар 2024, 16:01 от Angel_Dust

# 190
  • Варна
Ние сме с клинкерни павета и клинкерни плочи. Червени. Паветата са добре, но при плочките е ужас. Вечно са мръсни. Имаме  и куче и цялата веранда е на лапи. Личи се всяко петънце. Чистя непрекъснато. Импрегнирали сме с масло, по добре стана , но е за няколко месеца . Тук не намирам маслото, което ползвахме преди и ще поръчвам от Амазон. Ако знаех, че ще се личи толкова много мръсотията щях да помисля за нещо друго. Ние ги избрахме, защото имаме стъпала. Преди имаше гранитогрес, но на стъпалата започна да се отлепя . А клинкера има много хубави елементи за стъпала.
Мисля, че преди време Земелрок имаха някакви препарати при осоляване

# 191
  • София
Да и аз заради стъпалата и борда на верандата, иначе никак не държа на клинкер.. Обаче ми се ще някакъв сив, все се надявам да не личи толкова мн всяко петънце... 🤷‍♀️

# 192
  • Варна
Когато ние купувахме имаше червен и бежов . Трябваше да вземем светлия. Има клинкер, който е със фабричен гланц и по малко се личи мръсотията.Нашият е матов.

# 193
  • Бургас
Препарата, който открих е обяснено, че като се маже прави химическа реакция със солта и тя не излиза разтворена от водата. Не съм химик, ама дано го обясних
И да допълня. Не се цапа от лапи или друго нещо. Излиза солта от вътре. Ето една снимка от под пейката.

# 194
  • София/Варна
Bar B Q много неприятно това.

Henriette то това е една малка кооперация-560кв.м. Цифрите са с много нули за такова строителство. Сподели какво ти показва калкулатора или поне дай линк, за да видим дали са близки до реалните тези цени, които дава. Също така цената мноооого звиси и от района където ще строите.

Скрит текст:
Благодаря и на тримата за бързия отговор!
Съвсем нови сме в строителството и тепърва започвам да чета активно, защото предимно аз движа нещата.

Накратко къщата ще бъде на 3 етажа (третият етаж е подпокривен, панорамен, с площ приблизително 100м2), първите два етажа са 230м2 всеки като в тях се поместват 3 самостоятелни апартамента, единият от които е мезонет. Баните и тоалетните са общо 9 в цялата сграда.

Намерих сайт, в който има ориентировъчен калкулатор за цената на строителството до ключ и има различни опции за избор според броя на баните, видът на покривната конструкция и т.н. Много ми хареса, но не знам доколко е адекватен.

Идейният проект от архитекта наистина е страхотен и доста се размечтахме цялото семейство, но ми се иска да имам някаква реалистична цена за реализирането му, за да знаем например колко би се оскъпило с подземен етаж и мази. Дали 3-тия етаж да е с голяма остъклена тераса и изобщо този проект вмества ли се в предвидения бюджет Simple Smile))

Доколкото разбирам, когато има мнение на конструктор и е готов техническият проект, едва на този етап би могло да се направи количествена сметка и да се обикалят различни строителни фирми за оферти и т.н.

Ще следя с удоволствие темата и се надявам един ден да реализираме мечтата си. С много любов и търпение започваме, дано да стане Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт