Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 46

• 47 825
  • 798
  •   1
Отговори
# 195
Благодаря и на тримата за бързия отговор!
Съвсем нови сме в строителството и тепърва започвам да чета активно, защото предимно аз движа нещата.

Накратко къщата ще бъде на 3 етажа (третият етаж е подпокривен, панорамен, с площ приблизително 100м2), първите два етажа са 230м2 всеки като в тях се поместват 3 самостоятелни апартамента, единият от които е мезонет. Баните и тоалетните са общо 9 в цялата сграда.

Намерих сайт, в който има ориентировъчен калкулатор за цената на строителството до ключ и има различни опции за избор според броя на баните, видът на покривната конструкция и т.н. Много ми хареса, но не знам доколко е адекватен.

Идейният проект от архитекта наистина е страхотен и доста се размечтахме цялото семейство, но ми се иска да имам някаква реалистична цена за реализирането му, за да знаем например колко би се оскъпило с подземен етаж и мази. Дали 3-тия етаж да е с голяма остъклена тераса и изобщо този проект вмества ли се в предвидения бюджет Simple Smile))
Доколкото разбирам, когато има мнение на конструктор и е готов техническият проект, едва на този етап би могло да се направи количествена сметка и да се обикалят различни строителни фирми за оферти и т.н.

Ще следя с удоволствие темата и се надявам един ден да реализираме мечтата си. С много любов и търпение започваме, дано да стане Simple Smile
Не бих се доверила на тези калкулатори.Няма нищо общо с действителността-реалната цена на материалите и труда.Подземен етаж - ще оскъпи доста(зависи колко можете да си позволите).Там е механизацията(изкопи);бетони(като гледам квадратурата доста ще са);на какво разстояние сте от бетоновите възли(никой не го отчита ,а транспорта на бетона е съществено перо);хидроизолации;дренажи и т.н.Но това е след проекта на конструктора.На този етап никой не може да Ви даде цена на строителство.Без проект никоя фирма не може да Ви даде цена даже и ориентировъчна.Ако ви кажат цена на квадрат  -трябва много да се замислите.Поискайте им подробна оферта съобразно количествената сметка на проектанта.

# 196

Пускам скрийншот от въпросния калкулатор, след въвеждане на данните. Едва ли е реален.

Да, убедих се, че на този етап не можем да придобием представа. Продължаваме напред и пристъпваме към техническия проект, след който вече могат да се правят количествени сметки, след като мине през конструктор.  Ще направим 2 варианта - с подземен етаж и без, за да преценим финансово с кое ще се справим и с кое не.

Bar B Q много неприятно това.

Henriette то това е една малка кооперация-560кв.м. Цифрите са с много нули за такова строителство. Сподели какво ти показва калкулатора или поне дай линк, за да видим дали са близки до реалните тези цени, които дава. Също така цената мноооого звиси и от района където ще строите.

Скрит текст:
Съвсем нови сме в строителството и тепърва започвам да чета активно, защото предимно аз движа нещата.

Накратко къщата ще бъде на 3 етажа (третият етаж е подпокривен, панорамен, с площ приблизително 100м2), първите два етажа са 230м2 всеки като в тях се поместват 3 самостоятелни апартамента, единият от които е мезонет. Баните и тоалетните са общо 9 в цялата сграда.

Намерих сайт, в който има ориентировъчен калкулатор за цената на строителството до ключ и има различни опции за избор според броя на баните, видът на покривната конструкция и т.н. Много ми хареса, но не знам доколко е адекватен.

Идейният проект от архитекта наистина е страхотен и доста се размечтахме цялото семейство, но ми се иска да имам някаква реалистична цена за реализирането му, за да знаем например колко би се оскъпило с подземен етаж и мази. Дали 3-тия етаж да е с голяма остъклена тераса и изобщо този проект вмества ли се в предвидения бюджет Simple Smile))

Доколкото разбирам, когато има мнение на конструктор и е готов техническият проект, едва на този етап би могло да се направи количествена сметка и да се обикалят различни строителни фирми за оферти и т.н.

Ще следя с удоволствие темата и се надявам един ден да реализираме мечтата си. С много любов и търпение започваме, дано да стане Simple Smile

# 197

Пускам скрийншот от въпросния калкулатор, след въвеждане на данните. Едва ли е реален.

Да, убедих се, че на този етап не можем да придобием представа. Продължаваме напред и пристъпваме към техническия проект, след който вече могат да се правят количествени сметки, след като мине през конструктор.  Ще направим 2 варианта - с подземен етаж и без, за да преценим финансово с кое ще се справим и с кое не.

Bar B Q много неприятно това.

Henriette то това е една малка кооперация-560кв.м. Цифрите са с много нули за такова строителство. Сподели какво ти показва калкулатора или поне дай линк, за да видим дали са близки до реалните тези цени, които дава. Също така цената мноооого звиси и от района където ще строите.

Скрит текст:

Такъв размер къща преди около 15 години ни излезе около 500 евро на квадрат, донякъде до ключ, има и недовършени неща, но все пак почти готова. Сега не знам дали и с 1000 ще стане, пазарът е полудял, особено цената на труда е в небесата. Според мен като се спука балона с масовите строежи на кооперации ще се успокоят нещата, но не пречи дотогава да си правите проекти, присъединяване на ток вода и прочие подробности, това отнема време. На нас ни отне три години преди първа копка.

# 198
Леле защо толкова много...3 години? ВиК и електрото нямат ли срок, в който да разгледат проекта в тяхната част и да го одобрят?

# 199
За Варна нямам идея какви са ви цените, а и зависи къде около Варна смятате да строите, но едвали цените особено се различават от тези около София. В села около София, дори не толкова желани като локация, цените на нови къщи по БДС стандарт, т.е. завършени вън и вътре до шпакловка и замазка, водопровод на тапа, само с входна врата, без отопление, без климатизация, без осветление и т.н. с драстично по-малка квадратура от вашата вървят между  1700 - 2000 и нагоре евро на кв. м. Еми сметнете си ги тези цени по вашата квадратура и сложете за довършване поне още толкова и ще ви излезе една "чудна" сума от няколко милиона лева. Цените от 2020 нямат нищо общо с настоящите, нито като материали, нито като труд, нито като услуги и траспорт, нито като проектиране.

Ето ви няколко подобни оферти.
https://kambanite.eu/?gad_source=1#za-proekta
https://www.imoti.net/bg/obiava/prodava/s-prolesha/kashta/571345 … sid=iPB1DG&page=1
https://delta3.bg/category/blog/kashti/
https://www.imoti.net/bg/obiava/prodava/sofia/bistrica/kashta/54 … sid=hGTXa3&page=1

# 200
Е това са цени да си купиш готово, има сложена доста солидна печалба. За жилищните сгради е между 40 и 60%, за еднофамилни не знам колко.

# 201
А то защото като строиш фирмите не си начисляват печалба! Обект с такава квадратура неизбежно ще се стори от фирма и хич няма да се церемони да си начислят каквото им се полага, че и отгоре. Мой близък строи къща около 400 кв.м., със сутерен, гаражи и три надземни етажа, лукс изпълнение, която завърши през 2015 г. Ами още тогава сумата беше 1 200 000 лв. Проектът на питащия/щата е колкото кооперация, дали ще му излезе по малко от цените, които съм постнала. Ние строихме през вече далечните 2019/2020 г., при в пъти по-ниски цени от настоящите и въпреки това крайнта цена нямаше нищо общо с тази, която уж бяхме бюджетирали. В нашият случай става въпрос за драстично по-малка квадратура, със среден клас материали и съвсем стандартен проект. Като им стане готов проектът  ще разбрат за какви яки пари става въпрос и то само на хартия, а реалността до завършване на строителството ще бъде още по сериозна.

# 202
Нашия строител (София) , който само с това се занимава (строителство на къщи) ни каза преди месец, че тъкмо е завършил къща 200 кв за около 120 хил. или 130, не помня вече. Аз съм приела тази цена като ориентир, тъй като всеки проект си е индивидуален и предполагам,че цената ще се върти около 120-150 хил.лв за 200 квадрата. Сега строи някакви къщи в Елин Пелин, като ги завърши ще видим какви пари са излезли

# 203
  • София
120 хил евро може би...груб строеж?

# 204
  • София
Нашия строител (София) , който само с това се занимава (строителство на къщи) ни каза преди месец, че тъкмо е завършил къща 200 кв за около 120 хил. или 130, не помня вече. Аз съм приела тази цена като ориентир, тъй като всеки проект си е индивидуален и предполагам,че цената ще се върти около 120-150 хил.лв за 200 квадрата. Сега строи някакви къщи в Елин Пелин, като ги завърши ще видим какви пари са излезли

Най-вероятно това е цена за груб строеж.Даже ми се вижда доста ниска.
Ние строим в момента 160 квадрата къща,един етаж,и цената значително ще надхвърли споменатата от Вас.

# 205
За 200 м2 къща -120 000лв това е само труда.Материалите среден клас отделно.Завършен вид сграда 200 м2 за тази цена е невъзможно.Освен да са сглобяеми.

# 206
А то защото като строиш фирмите не си начисляват печалба! Обект с такава квадратура неизбежно ще се стори от фирма и хич няма да се церемони да си начислят каквото им се полага, че и отгоре. Мой близък строи къща около 400 кв.м., със сутерен, гаражи и три надземни етажа, лукс изпълнение, която завърши през 2015 г. Ами още тогава сумата беше 1 200 000 лв. Проектът на питащия/щата е колкото кооперация, дали ще му излезе по малко от цените, които съм постнала. Ние строихме през вече далечните 2019/2020 г., при в пъти по-ниски цени от настоящите и въпреки това крайнта цена нямаше нищо общо с тази, която уж бяхме бюджетирали. В нашият случай става въпрос за драстично по-малка квадратура, със среден клас материали и съвсем стандартен проект. Като им стане готов проектът  ще разбрат за какви яки пари става въпрос и то само на хартия, а реалността до завършване на строителството ще бъде още по сериозна.

Леле мале, 1500 евро на м2... И то преди години.

# 207
  • София/Варна
Тази цена е реалистична само за бетон и покрив. После следват зидарии, дограма,изолация,мазика, замазка, електро,ВиК и още неща, които са минимум още толкова и от там започват вече довършителни работи,бани, врати и обзвеждане, пътеки отвън, вертикална.

# 208
  • София
На нас толкова ни беше грубия строеж (с покрив) преди 3 години и това беше към по-ниските цени и не за София, те в общо малко по-евтин район, няма никакъв начин в момента да е все още толкова, еле пък да се завърши строежа...

# 209
Тази цена е реалистична само за бетон и покрив. После следват зидарии, дограма,изолация,мазика, замазка, електро,ВиК и още неща, които са минимум още толкова и от там започват вече довършителни работи,бани, врати и обзвеждане, пътеки отвън, вертикална.

Е то това е груб строеж, заедно със зидарията. Дограма, изолации, мазилки, замазка и прочие вече са към довършителни. На строителя може и наистина да му излезе 350 евро на квадрат, като сметнем посочените цифри, въпроса е дали ще оферира такава цена. После още два пъти по толкова за довършителни минимум, тотал ако върже 1000 евро на м2 до ключ би било супер. Но според мен ще е възможно когато се спука балона със безбройните кооперации в строеж в момента, просто няма кой да предложи конкурентна цена за малък обект, всички са заети с големи. Или ти отказват или ти обявяват такава цена, че сам да се откажеш.

Общи условия

Активация на акаунт