Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 46

• 48 045
  • 798
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, следя ви от близо година, но сега вече се включвам с моите въпроси.След вадене на разрешение за строеж на едноетажна къща около 80 кв.м. в близко село до Бургас, стартирахме най-после на 22.04.Бригадата работи бързо и вече сме до 2-ра плоча.В момента довършват кофража и възникна чуденка относно местоположението на комина.По проект е поставен в дневната на една от страните с кухнеските шкафове.Ние обаче не знаем какво отопление да изберем, никога не сме се занимавали с дърва, пелети и т.н.Смятаме да направим изолация с вата 20 см., тухлите ни са ни висок клас и така къщата ще стане енергоефективна.Комшиите до нас са с камина с водна риза и подово отопление, но се консултирахме с тях и не препоръчват в кухнята да се слага камината, заради мръсотията и прохоляка.Дават идея да е изнесена инсталацията отвън.Въпросът ми е дали да си оставим възможност все пак за отопление с камина поне в дневната или да купуваме енергоспестяващи климатици и генератор за всеки случай?

Камина си струва за красота и да си я палиш чат пат за кефа. Иначе кой ще се занимава, пенсионер ли си? То дори пенсионерите не им се занимава вече и слагат климатици или дори термопомпи. С тази малка квадратура и отлична изолация един два климатика ще са достатъчни, или една малка термопомпа. И да не забравите да сложите топлоизолация към земята под плочата и на тавана, повече отколкото на стените. И разбира се добра дограма с тройни стъклопакети, по възможност предимно с южно изложение и с К стъкло или разните модерни сега сложни варианти, има по назад разни дискусии по темата.

# 541
Ако в селото не ви спират често тока и същият е с нормално напрежение 220 V, то може да разчитате на климатици. Иначе в зависимост от отопляемата площ може да си поставите пелетен котел в допълнително помещение, свързано с къщата, който да е с автоматично подаване на пелетите, дори мисля, че вече има и с wi-fi (за него ви трябва да имате вкаран интернет в къщата) има за отдалечено включване или да си поставите затворена камина(така няма да ви цапа много и няма да има пушеци) на дърва с водна риза и подово и/или радиатори или пък с въздуховоди. Със сигурност обаче не трябва да е долепена до шкафове, уреди и т.н. особено ако и помещението ви е малко. Този проектиран "комин" дали не е отдушник за абсорбатор, че е лепнат до кухненските шкафове?
Тези видове отоплени обаче задължително ще изискват помещение за складиране на пелетите/дървата, ежегодната им доставка, а дървата и нарязване, нацепване и редене и почистване на тези уреди след употребата им, особено ако е камина с дърва.
Вашият казус за пореден път ме убеждава, че е изключителен пропуск в ЗУТ,  в проектанта документация за издава не РС да не се изисква задължително да се представя и одобрява, и част ОВК. Не е нормално, човек да си изгради къщата и тогава да мисли какво да му е отоплението и къде да са му комините, ако такива се налага да бъдат изградени.

# 542
Спира ли често тока?

Ако спира, сложете камина, но такава, която се пали и работи независимо от ток, не със системи, водни ризи и пр. Просто камина, за красота, уют и резервен вариант за отопление. В последните години хубави климатици са дори по-изгодно отопление, отколкото да се занимавате с дърва, пелети и чистене.

Не се нанася кой знае колко боклук, ако говорите за обикновена камина. Няма да влачите постоянно дърва, носите си ги в кош, слагате в някаква декоративна кошница и от време на време слагате в камината. За чистене на пепел - ако е повече, има прахосмукачки за пепел. Предполагам, че няма да е тип "открито огнище", от което хвърчи прахоляк като в средновековна къща.

Ако ще инвестирате тепърва в отопление на пелети - странно ми се вижда да се сложи в кухнята, слагат се в отделно помещение и автоматично се настройва да се зарежда.

Помислете с какво ви се занимава - да си купувате и доставяте пелети, да има място за съхранение, да си търсите всяка година дърва, ама те обикновено трябва да  се цепят, ако не и да се режат, да се нанасят някъде... Ако ще се отоплявате основно с камина, си е хамалогия.

Не разбирам как долепена до кухненските шкафове и вече на втора плоча? Къде ще бъде комина?

# 543
  • Бургас

Това е схемата.
Не спира често тока в селото, само понякога пада напрежението.

# 544
  • София
Аз съм тогава за подово с термопомпа и камина на дърва за уют и резерва.

# 545
  • София
При нас не спира (вече) често тока, но се случва. Къщата е 75 м2, дървена. Топлим се с климатик, конвектори и подово само в банята. Генератор купихме преди инфлацията, ММ мислеше, че ще е малък, а се оказа даже над нуждите ни; струваше под 2000 лв тогава. Понеже сме на сондаж, генераторът е предвиден да захрани помпата на сондажа, климатика, контакти (рутърът за интернет и камерите ни са на UPS). Все пак, токът не спира за дни, а за часове. Вече изкарахме една критична ситуация с около 8 часа без ток, но веднъж на 4 зими се преживява. Тогава бяхме без дете, а сега сме с бебе, но все пак мисля, че няма да имаме проблеми - в най-лошия лсучай ще вземем по-голям генератор и пак ще е по-евтино от другите варианти (пресметнато в пари и време да се занимаваме с отоплението) Simple Smile
Коагто проучвахме, ршеихме, че термопомпа е малко overkill за нашата квадратура и вида конструкция.

# 546
  • София
Да, генератор е хубаво, +на подовото е, че и бавно пада температурата, ако все пак тока спре, защото нагрятия под продължава да отдава, докато климатик, който топли въздуха застудяването ще се усети почти веднага.

# 547
  • София
Според мен има разлика от вида конструкция - през тези 8 часа захладня чак накрая. Но то и това е субективно понятие - на един му е хладно при 23 градуса, на друг при 19 Simple Smile ние напримр спим с бебето на 21, а преди това спяхме на 17 градуса Simple Smile

# 548
Ние сме на печка с водна риза и фурна. Не сменям топлината от печката за нищо. Искам да ми е 30 градуса по възможност 😁 под 25 дзиндзикам.

# 549
Ние сме на печка с водна риза и фурна. Не сменям топлината от печката за нищо. Искам да ми е 30 градуса по възможност 😁 под 25 дзиндзикам.
И аз имам такава една  в селската къща, топлината наистина е несравнима, а гледката на огъня - хипнотизираща.
Искам да я разкарам по други причини, извън основната функция, ама още не ми дава сърце. Не съм зиморничава, просто усещането е много различно и някак, как да го кажа - истинско.

# 550
  • София
Здравейте, следя ви от близо година, но сега вече се включвам с моите въпроси.След вадене на разрешение за строеж на едноетажна къща около 80 кв.м. в близко село до Бургас, стартирахме най-после на 22.04.Бригадата работи бързо и вече сме до 2-ра плоча.В момента довършват кофража и възникна чуденка относно местоположението на комина.По проект е поставен в дневната на една от страните с кухнеските шкафове.Ние обаче не знаем какво отопление да изберем, никога не сме се занимавали с дърва, пелети и т.н.Смятаме да направим изолация с вата 20 см., тухлите ни са ни висок клас и така къщата ще стане енергоефективна.Комшиите до нас са с камина с водна риза и подово отопление, но се консултирахме с тях и не препоръчват в кухнята да се слага камината, заради мръсотията и прохоляка.Дават идея да е изнесена инсталацията отвън.Въпросът ми е дали да си оставим възможност все пак за отопление с камина поне в дневната или да купуваме енергоспестяващи климатици и генератор за всеки случай?

Какво се предвижда по ОВК-проект?
Ако няма такъв, най-малкото трябва да има ОВК-становище, където се описва видът на отоплението.

# 551
И аз имам такава една  в селската къща, топлината наистина е несравнима, а гледката на огъня - хипнотизираща.
Искам да я разкарам по други причини, извън основната функция, ама още не ми дава сърце. Не съм зиморничава, просто усещането е много различно и някак, как да го кажа - истинско.

Ако я махнеш ще съжаляваш, ние често си палим, нищо че сме с водно подово навсякъде. Топлината от огъня е наистина много уютна в студените зимни вечери.

# 552
Точно там му е мястото на комина. Не трябва да има горими материали на по-малко от 10см от него. Ето варианти за камина.

Всичко е хубаво, само това спираловидно стълбище е доста неудобно за ползване.

# 553
Харесахме си имот който е със съществуваща незаконна постройка на 3 етажа на груб строеж, а в нотариалноя акт е вписана само 30 и няколко квадрата. Има прекаран ток, водата в района е на кооперация. Има и кладенец в имота но не знаем дали има вода. Ако купим имота- какво следва - може ли да се узакони или трябва да я съборим и да чакаме ново разрешително за строеж?
Ако потенциално успеем да я узаконим, какво следва? Вероятно е над 100кв съответно ще ни трябва технически надзор. До какъв етап ни трябва и какво можем да си спестим като труд от външна фирма? ( постройката е със завършен покрив и прекаран ток до сградата) нямам много повече информация били сме само на един оглед.

# 554
Харесахме си имот който е със съществуваща незаконна постройка на 3 етажа на груб строеж, а в нотариалноя акт е вписана само 30 и няколко квадрата. Има прекаран ток, водата в района е на кооперация. Има и кладенец в имота но не знаем дали има вода. Ако купим имота- какво следва - може ли да се узакони или трябва да я съборим и да чакаме ново разрешително за строеж?
Ако потенциално успеем да я узаконим, какво следва? Вероятно е над 100кв съответно ще ни трябва технически надзор. До какъв етап ни трябва и какво можем да си спестим като труд от външна фирма? ( постройката е със завършен покрив и прекаран ток до сградата) нямам много повече информация били сме само на един оглед.
Аз бих посъветвала да се обърнете едновременно към юрист и технически специалист за детайлна и задълбочена консултация по всичките си въпроси въз основа на пълната документация за имота и сградите в него + предвижданията на устройствените планове (за регулация и застрояване) - тук във форума и без документи и анализ смислен и полезен за конкретния случай съвет няма как да получите. Преценката на такива казуси в общия случай е доста сложна, свързана с проучването на голям обем информация, документи за имота и правна уредба.

Общи условия

Активация на акаунт