Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 46

• 43 879
  • 798
  •   1
Отговори
# 750
Зависи, тоест нищо не може да докажете. Иначе стигнах някъде до втория ред районен съд Русе и спрях да чета.

# 751
Зависи, тоест нищо не може да докажете. Иначе стигнах някъде до втория ред районен съд Русе и спрях да чета.
Че и с претенции Simple Smile
Отворете си коя да е правно-информационна система и си намерете стотици решения, щом РС Русе не Ви е по сърце, макар и да подозирам, че и на РС Варна да бях попаднала, също нямаше да Ви устройва.   
Аз нямам какво да доказвам, помогнала съм с правна информация, доколкото се обсъждаше съществува ли законова възможност съсед да поеме част от разходи за ограда, за което изграждане не е дал съгласие или дори се е възпротивил.Е, законът е допуснал тази възможност точно с нормите, които съм цитирала, а по всяко дело (не само от този вид) изходът зависи от доказателствата, в което няма нищо необичайно.
А Вие помогнахте с?
Ако Ви е трудно да разберете две правни норми, не е трудно да се въздържите от заядливи и очевидно издаващи некомпетентността Ви в материята забележки.   
Да, зависи дали ще се приложи нормата на чл. 61, ал.2 или на ал.3, защото двете хипотези са различни и като факти, и като последици.
Не бих разисквала точно с Вас повече въпроса (даже сегашният ми пост в този контекст е излишен), наистина е безсмислено и не ще си губя времето, но Вашите постове са абсолютно подвеждащи, а тук влизат хора с очакването да получат достоверна информация по тема, която ги интересува.

# 752
Кубратова, благодаря за тоя юридически абсурд, изчетох го целия. Две прави са успоредни ако лежат в една равнина и нямат пресечни точки. Въпреки че имат пресечна точка двете прави са успоредни защото имам право да реша така.

Изглежда ми че имаме удобен прецедент на чиято база общината да започне да изисква по десетина хиляди евро от всяко жилище което се намира в радиус от 200-300 м от новоизградена метростанция, тъй като това се явява подобрение на имотите в този радиус. Инвеститорите построили молове
би следвало също да се замислят. Смятам че така може да се реши и инвестиционния проблем в обществена инфраструктура.

# 753
Вчера и аз имах разговор с новия ми съсед за оградата  между двата  ни имота, казах че ще участвам в разходите за направата и. Иска ли се проект за ограда ако е до 0.6 , после пак ще чета закона ,но там по спомен пишеше за разрешение от съсед, а това в общината сигурно трябва да питам. Трябва и геодезист нали така, друго какво ни трябва да не забравим . Благодаря .

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 08:06 от sunrise_67

# 754
Кубратова, благодаря за тоя юридически абсурд, изчетох го целия. Две прави са успоредни ако лежат в една равнина и нямат пресечни точки. Въпреки че имат пресечна точка двете прави са успоредни защото имам право да реша така.

Изглежда ми че имаме удобен прецедент на чиято база общината да започне да изисква по десетина хиляди евро от всяко жилище което се намира в радиус от 200-300 м от новоизградена метростанция, тъй като това се явява подобрение на имотите в този радиус. Инвеститорите построили молове
би следвало също да се замислят. Смятам че така може да се реши и инвестиционния проблем в обществена инфраструктура.
Аз абсурда го виждам в това, че не е изяснено дали строежът е законен и въпреки това искът е уважен. Бих могла да потърся съдбата на решението на въззивна инстанция, евентуално ако е стигало и до ВКС, ако някой се интересува.
Останалата част от решението отговаря на точното прилагане на чл.59-чл.61 ЗЗД, което си е института на неоснователното обогатяване, който съществува в цялото европейско право от римско време насам. Комуто е интересно, да прочете и теория, иначе трудно се схваща съдържанието на самите норми (както става ясно).
И не, изобщо не е прецедент, нито удобен. Когато общината подобри инфраструктурата, тя не подобрява точно твоя имот, чиято граница е вътрешната ограждаща стена на блока (ако е къща - външната) или линията на поземления имот (ако има двор и ПИ съвпада с УПИ) и метростанцията не обслужва пряко именно него наред с общинския), а само подобрява средата, което пък дава повод най-много да се вдигне местният данък, но не и да се дължи друго плащане на облигационно основание. Това са отношения на друга плоскост и се уреждат от други норми, нямат общо с обсъжданите.

# 755
  • София
Най-логичното мислене е, че яко аз не искам в имота си ограда, не би следвало нито да я плащам, нито да съществува. Пак питам, като сте така запознати, ако аз кажа, че не желая и в момента на строежа подам жалба, че строят такава в имота ми какво? Пак ли ще плащам. Оградата е право, не здължение, нали така... Значи колкото има единия правото да има, толкова и другия да няма... Проста логика.
Не говорим, ако и двамата искат, ама единия гледа да се скатае. А мога ли ако той си я дострои аз просто после да я бутна, защото е и в моя имот и е построена въпреки желанието ми?

Принципно говоря... Нямам подобни драми, просто наистина е абсурд в много ситуации.

И който тръгне да дава съгласие по подобни въпроси, може би е най-добре оше тогава нотариално заверено да е договорено, кой какво поема и финансово.

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 08:41 от Angel_Dust

# 756
Най-логичното мислене е, че яко аз не искам в имота си ограда, не би следвало нито да я плащам, нито да съществува. Пак питям, като сте така запознати, ако аз кажа, че не желая и в момента на строежа подам жалба, че строят такава в имота ми какво? Пак ли ще плащам. Оградата е право, не здължение, нали така... Значи колкото има единия правото да има, толкова и другия да няма... Проста логика.
Не говорим, ако и двамата искат, ама единия гледа да се скатае. А мога ли ако той си я дострои аз просто после да я бутна, защото е и в моя имот и е построена въпреки желанието ми?

Принципно говоря... Нямам подобни драми, просто наистина е абсурд в много ситуации.

И който тръгне да дава съгласие по подобни въпроси, може би е най-добре оше тогава нотариално заверено да е договорено, кой какво поема и финансово.
Строи си я съседът ти в рамките на неговия имот и приключва с въпросът. Нито ще те пита, нито ще ти иска съгласието, нито ще ти иска парите, нито път ти ще можеш да я бутнеш. Това важи когато не е плътна ограда над 60 см височина. Голяма драма с тези огради се сътвори в темата. То по селата цели къщи градят на границата на имота без да питат, а вие с едни огради сте се хванали. Ако пък на някой толкова много му се нрави да си създава главоболия с години, нека строи на границата на двата парцела, че пък да праща и нот. покана на съседа си да покрива половината от разходите. Построили сте къща за маса пари, а накрая за една ограда ще се циганите. Направихме всички огради в рамките на нашия имот, две от страните дувар 2.20, т. к. там съществуваше такъв на 1.50, но в лошо състояние, а от едната страна със съден имот половината с подпорна стена над 2.20 дори, защото горният парцел е по-висок, натам стъпаловидно слиза надолу до макс 30 см. височина и над тези плътни, бетонови части мрежа. Това с РС( 2019 г. такова се изискваше и за оградите). Никой не сме питали, от никой пари не сме искали и всички съседи са хепи, че сме вдигнали и вместо тях хубави огради, за които те дори не са сънували.

# 757
  • София
По принцип и аз така ги виждам нещата, да не казвам, че половината къщи и повече към улиците са с плътни двуметрови огради... 🤷‍♀️

# 758
Желая успех на онези, които ще тръгнат по съвета ви. Даже държа, който строи да се обърне към вас да видим всички как се поделят разходи за ограда в общия случай на практика  Simple Smile

# 759
Желая успех на онези, които ще тръгнат по съвета ви. Даже държа, който строи да се обърне към вас да видим всички как се поделят разходи за ограда в общия случай на практика  Simple Smile
Аз съвети не съм давала по конкретен казус (нито му е тук мястото, нито се виждат документи),  та не виждам причина да продължавате да водите разговора в деструктивна посока (очевидно друго не Ви е посилно, макар и вероятно във Вашата си професионална област сте добър, което в случая е без значение) - единствено препратих към действащата приложима нормативна уредба по ЗУТ и ЗЗД.  Ако някой не я разбира или не я приема, е друг въпрос.   
Ако някой пък се интересува как става на практика, всички съдебни актове са публични - може да си чете, колкото му душа иска. 
Сякаш се пропуска от Вас едно важно обстоятелство (видно от самите Ви постове) - ако за изграждането изобщо на оградата, дори и в границите на собствения имот, се изисква по ЗУТ съгласие на съседа (такава е хипотезата на чл. 48, ал.3 от ЗУТ) и то не е дадено по надлежния ред, строежът се явява незаконен и в такъв случай стойността му не подлежи на частично възмездяване от съседа, но не такива случаи има предвид ЗЗД, нито пък аз.
В хипотезата обаче на чл. 48, ал.4 не се изисква съгласие, ако са изпълнени останалите предпоставки.
Ангелче, плътна ограда с височина на плътната част над 0,6 м. без писмено съгласие на съседа не може да се построи законно и в частта на неговия имот, може само в границите на собствения - тъкмо такава е последната цитирана хипотеза от ЗУТ.

# 760
Не намирам на търсачката, някаква алтернатива за гаражна врата на Horman , има ли, за няколко месеца разлика ми искат 30 процента отгоре и се ядосах и реших, че ще търся друг вариант.

# 761
Не намирам на търсачката, някаква алтернатива за гаражна врата на Horman , има ли, за няколко месеца разлика ми искат 30 процента отгоре и се ядосах и реших, че ще търся друг вариант.
Моля сподели ако намериш!

# 762
# 763
Поне на сайта цените не са променени. Аз я пазарувах през април (най-големия размер от стандартните) и цената в момента излиза същата. На архитектурното Експо имаше 10% отстъпка, но само за една седмица.

# 764
Здравейте,искам да проверя, дали имаме излязло разрешение за строителство от Община Марица в гр.Пловдив, има ли някой запознат как мога онлайн да го проверя чрез номера който ми дадоха от общината ? Благодаря!

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 00:35 от Bubana123

Общи условия

Активация на акаунт