Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №25

• 42 033
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
  • Бургас
И аз не съм писала, но преди година започнах да следя темата точно заради проблемите със съня. На мен ми помага вечерната иглика. Пия вече две години, по препоръка на АГ. Спирам за месец през лятото. Може и да си внушавам, но се чувствам много по-добре емоционално и спя по-добре, виждам ефект и върху коса и нокти. Пия и магнезий с цинк.
Вечер не гледам телефон и компютър - поне два часа преди лягане.
Имаше въпрос за сухотата - Вагизан глобули помагат, обикновено няколко дни след цикъл го имам този проблем.

# 151
  • Бургас
Шарпи, тренировките вечер може да са причината.Трябва да е нещо релаксиращо и разтягащо ако е вечер.

# 152
sharpy, и аз мисля че трябва да смениш времето на тренировката, може би сутрин, ако имаш възможност.

# 153
За жалост, нямам друго свободно време за тренировка. Ставам в 6.00 и се подготвям за работа, прибирам се в 19.00-19.30. Но пък като се замисля, винаги съм тренирала вечер и никога не съм имала проблем със съня. Изведнъж се прояви това чудо, преди около 2 месеца.

# 154
Явно много сме с проблеми със съня. Много е изтощаващо това.
Merry ще пробвам идеята с аудиокнигите, благодаря.
Галчудо и аз вземам алора и половин атаракс. Пия също и един лек антидепресант. Но преди цикъл нищо не помага. Пробвала съм с вечерна иглика, не мисля, че имаше някакъв ефект.
Кога ли му идва края на това. Като спре цикъла окончателно регулира ли се някак това?
Да ви кажа, като говоря с майка ми и свекърва ми и двете вече на над 70 г. спят много по-малко. Будят се сутрин към 6 ч. и после си будуват така, въпреки, че за никъде вече не бързат на тия години.

# 155
  • София
Аз пия Ксизал вечер преди лягане, противоалергично е, но ме слага да спя като нищо друго.
Мъжът ми пие мелатонин 3 мг и спи като чук.

# 156
  • Бургас
Тина, така е, няма спокойствие преди Ц, пълнолуние, новолуние, но най-вече ако нещо друго ме превъзбуди и мозъка го върти.В идеалния случай просто заспивам трудно и се събуждам към 3-4-5ч. Слушам понякога дъжд, буря или някакви други неща, които през деня не ми се слушат ако наистина трябва да отвлека мозъка.

Мисля, че по групите съм срещала за връзката на тренировките и кортизола.В някакъв момент се прецакват нещата.Опитай с нещо да го смениш от типа на йога преди сън.Много е трудно да се съчетава работа и спорт, просто няма кога освен много рано сутрин или вечер.

# 157
  • Враца
Честит празник, дами! Бъдете здрави и усмихнати!

За сън аз лично съм много доволна от спрея на д-р Бах от серията Rescue. Впръсквам, след около 10 минути следва едно приятно отпускане и съм заспала. Аудио книгите наистина също помагат или аз си чета любовни романчета на четеца.
След 13 дни зацапване ми дойде доста силен цикъл, но каквото такова.

# 158
  • Бургас
По-старите хора имат нужда от по-малко сън по принцип, аз нямам против да се събудя в 6, ама аз се будя 1-2-3 часа посред нощ и към 5-6 пак ми се приспива и в 7 като трябва да стана съм парцал, добре че не е всяка нощ това, личната ми изписа и на мен тази Алора ама не мога да преценя има ли ефект, често забравям да пия

# 159
  • offshore & overseas
Аз също имам някакви  нарушения на съня, но не съм ги обследвала и не съм търсила медицинско решение. При това при мен нещата са така от години, а не от периода на перименопауза. Нямам проблеми със заспиването, да не кажа, че заспивам права, включително и през деня. Обаче „хубавото“ свършва тук и идват проблемите: лягам си късно, сънят ми е плитък и неспокоен, будя се многократно. Хранителни добавки не ми помагат, при лягане по-рано среднощните будения се увеличават, сякаш за компенсация.

Това явно няма скоро да се оправи, но имам въпрос към онези, които слушат книги за заспиване: слушалки ли използвате и ако да, то какви? Аз съм опитвала да слушам и заспивам веднага (то и по принцип нямам проблем със заспиването), обаче после слушалките ми пречат и ме държат в състояние на полусън. Не съм сигурна как би сработил вариантът да слушам на колонка, при положение, че не съм сама в стаята. Вие как се справяте с това? Или може би слушалките не ви пречат?

# 160
Аз слушам с безжични,едната в ухото😁😁😁😁, заспивам си като пън и сутрин я търся из завивките😂😂😂😂

# 161
И аз съм чела по групите за кортизола, но предполагам трябва да се изследва първо, за да се започне с добавките. Например ако не може да заспите от високо кортизол трябва да вземат ей такива които го сваля - глицин, екстракт от маслинови листа, теанин, Таурин, GABA, Ниацинамид (вит. В3), магнезий.
Това го четох при Рейпитките. Обаче като знам таурина с какво безсъние ми се отрази, не съм сигурна доколко го сваля....🥴
По Зоната, заради инсулина, помага малко хапване непосредствено преди лягане - 1 блок въглехидрати протеини и мазнини. Например една мандарина(100гр. ябълка), с малко извара и няколко бадема.

# 162
По-старите хора имат нужда от по-малко сън по принцип, аз нямам против да се събудя в 6, ама аз се будя 1-2-3 часа посред нощ...
И това е така, ама при мен се промени много рязко. Не някак плавно да се наспивам по-бързо, ми от раз започнах да не мога да спя добре. АЗ, която преди с 3 аларми не можех да отлепя...
И другото, както казваш - то поне като спя 5 или 6 часа, да спя непробудно, а не да се будя по 3 пъти и самия сън да ми е полусън някакъв.
Галчудо, и йога ще опитам, защо пък не. Но тренировката вечер не мога да я пропусна. За жалост, само тогава имам свободно време в работни дни. Спра ли да се движа, при цялото обездвижване на работа, че съм на бюро, то ще стана 100 кила. Не искам. Тъкмо успях да вкарам всички мед.показатели в норма, да се чувствам енергична, свалих излишните кила. Сутрин съм се опитвала да вместя тренировка, обаче просто не остава време. Единствено уикендите това е възможно. Но пък нямам промяна в съня и тогава. В неделя, вместо да се наспя, очите ми се отварят в 5,30. Ставам в 6 по принцип, докато се оправя да изляза за работа става 7,30. 1 час път до работа. Вечер 1 час връщане. Работя в единия край на Пловдив, живея в другия.
Ще купя и предложените капки от wa_wa, записах си и тях.
П.С - Честит празник на всички дами! Flowers Hibiscus

# 163
  • Bristol
Аз слушам с безжични,едната в ухото😁😁😁😁, заспивам си като пън и сутрин я търся из завивките😂😂😂😂
И аз така с една слушалка, но по някое време, полусънена я вадя от ухото и слагам на нощното шкафче 🤪

Аз имам късмет, че мога 2-3 дни да работя от вкъщи. Обикновено тогава и спортувам. Тичам в парка в обедната почивка или с гирички в къщи, преди да започна работа. Когато ходя до офиса, съм си намерила тихи и спокойни улички и се придвижвам с колело. Офисът ни е на 5тия етаж, асансьор не ползвам. Та колелото и стълбите ги броя като спорт в тези дни 🤔

# 164
Така е Една такава!
Утре съм при АГто. Ще го обсъдим!
По принцип и без хормон онкомамолога каза, че с възрастта в гърдите настъпват такива изменения. Кистите не са хубаво нещо, но в повечето случаи с тях ще се сдобием.
Мъчи ме и друг проблем, като не знам кога ми идва и спира ако се падна в цикъл на датата за операция?
Освен това в Примолута пише, че трябва да се спре преди предстояща операция поради опасност от тромби?
Абе, гнусна история!
За ХБ Фрегата предлагам ти да си минеш курса с двата антибиотика и инхибитора на протонната помпа/ демек някакъв вид празол/. Това си е стандартната световна схема!

Да, това са ми изписали + пробиотик. От понеделник ги почвам за 14 дни .

Общи условия

Активация на акаунт