Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай! Мартенска вещерска и спортна

• 97 162
  • 2 147
  •   1
Отговори
# 1 125

Какъв празник е точно? Или просто карнавал?

Апокриес! Идва от апо-креас (отказване от месото) и обхваща периода преди големите великденски пости.
Слагам в скрит текст да не досаждам
Скрит текст:
Последните три седмици се яде и пие като за последно. В неделя ,когато всъщност е последния ден от празненствата , се маскират, най-вероятно се гонят зли духове. Накрая се изгаря на клада царя на Карнавала, който обикновено е голяма фигура, често напомняща известен политик. Следващият понеделник се нарича чист понеделник и е началото на Великденските пости. Тогава пък се пускат хвърчила за здраве и се събират семейно на постна трапеза!

# 1 126
То и утре при нас е Прошка!А днес за последно се яде сирене и яйца и се почват пости.
  Май и миналата година я чепкахме темата, но не я приемам аз тая прошка , ако не идва от сърце и душа.Баща ми и сестра ми много държат да им искаме прошка.Ако не го направим се сърдят.
   Та от днес го мисля утре, щото ми е като задължение.
Ма както и да е.Мъглатс при нас бавно се вдига,щ.Купих билети за концерт на Тони Димитрова на Младши.Той много я харесва.Искам да го изненадам.

# 1 127
Ми тук никой не иска прошка, пък иначе са много вярващи! В съботата преди постите, тоест днес се почитат мъртвите, наричат го Психосавато - от психи/душа и савато/събота…

# 1 128
  • тук и там
Добро утро! При нас няма слънце, но и не вали за сега.
Клати ми се един зъб,мисля че всъщност е корона, ама е отпред-трети, горе в дясно(кучешкият) и направо много съм се смърцафръцала.Щото следващата събота тръгваме и нямам време нито тук да я оправя, нито в БГ. Поне да ми дадат час да я закрепят , ако става. Иначе или трябва да я сменям или направо имплант да слагам- ако клатенето е от корена , а не просто короната. И най ме притеснява неподходящото време, щото ако падне в този периид когато сме на път -направо не знам какво ще правя..Супер, супер неприятно усещане-едно че съм на тръни, друго че го усещам че мърда и езика ми все е там,  а  за да ми направят корона или имплант, подавам тук едни документи от стоматолога,  после чакам удобрение  и едва тогава започвам зъболечение(иначе няма да поемат и стотинка осигуровките).
Спокойна събота на всички!

Последна редакция: сб, 16 мар 2024, 11:02 от Кайсия

# 1 129
  • София
Ай, проблем със зъбите е гадно. Аз нямам, но МН много страда, ходи редовно по зъболекари, пари даваме на килограм и ... пак проблеми.

Мьос го е казала много добре. Гонене на победи на всяка цена, незачитане на отделните играчи и здравето им, липса на интерес да развиват и пазят играчите, желание за доказване и липса на опит и преценка на младежите и ето, предпоставка за контузии.

# 1 130
Леле, чета ви и се чудя, родителите никаква дума ли нямат? Каквото реши треньорът ли е, особено в тези ситуации, когато се отнася за здравето?

Сви ми се сърцето за децата, щото големи големи, ама са си деца за мен Simple Smile

# 1 131
  • France
ДобрЮтро.
Да, наистина е много важно да имаш качествен лидер/треньор/мениджър в екипа/отбора. Иначе се случват меко казано кофти случки. Дано да са само без последствия. Hands Pray

Вярно ли е Прошка утре? Татко много го почиташе този празник. Cry Но така ще е занапред. Няма друг начин...

Като сте заговорили за травми и аз да се оплача с една дреболия. От преди Коледа и Нова година ме боли десния лакът. Мислех, че съм го пренатоварила с носенето на тежкия акордеон и че ще мине от само себе си. После имах други емоции и чак сега си дадох сметката, че ме боли от поне 3 месеца. Понякога е по-слабо, понякога по-силно. Тази нощ например се събудих от болка и тази сутрин не мога да държа каната с кафето да си сипя. Май ще трябва да консултирам. Confused

# 1 132
Ули, представи си средната ситуация : Детето ти иска да играе, физиотерапевтите са дали зелена светлина за тренировки и мачове, с препоръка за постепенно натоварване. Треньорите са уведомени и са наясно. Идва мач. На терена са 7 деца, на пейката още 10-15. Мачът е интензивен, детето играе активно и успешно. Не го сменят, за тях всичко е ОК, головете се трупат. Мачът свършва, всички са щастливи, детето казва че е ОК. След мача говориш с треньорите, обещават да внимават. В къщи говориш с детето да внимава и то обещава. Мач след мач едно и също. Срамно е да реагираш като родител, детето ще се почувства неудобно. Мъж е, як и висок, лидер и водач. За теб е дете, за тях е друго. Не го щадят - успешен играч, сърцето на отбора. Пренатоварено коляно, глезен, лакът. Стягаш, изстудяваш, мажеш, масажираш. Това е спорта. Молиш се да не стане по-лошо. Всички са щастливи, но майките се молят тайно, татковците стискат палци. И така до поредната травма, резонанс, операция. Засега нова операция се разминава, но ако се пази. Дали?

Прошката е важна за моите старци. Ще се обадя да ги уважа. Аз го разбирам различно, но не ми пречи да направя както на тях ще им е по-добре.

# 1 133
Ох, не знам. Не съм била в такава трудна ситуация, не знам как бих реагирала в реалността.
Просто детето, че се раздава за отбора е ясно, но когато треньорите са показали, че отборът е по-важен буквално от здравето на детето, си мисля, че бих говорила ясно с тях на 4 очи, че мачове няма да има скоро или че ще влиза накрая или каквато е точната препоръка на лекарите най-добре.  Детето че ще ми се сърди, това е ясно, но ако цената е втора операция. Не знам, хипотетично си разсъждавам, дано всичко е наред и скоро да свършва сезонът, че на вас какво ви е отстрани не ми се мисли.

# 1 134
И аз ще се обадя за прошка.Баща ми държи. Но не го усещам по този начин, тва е.

# 1 135
  • София
Ули, нещата са много сложни, така е. Желанието на детето, физическото му състояние, акъла на треньорите, политиката на клуба и какво гони - да прави и продава състезатели или да гони победи на всяка цена, какъв договор е подписало, професионален ли след 18? Знаеш ли какви скандали и заплахи стават, ако някое дете под 18, особено национален състезател, иска да смени отбора? Търсят се пари и то не малко, не всеки ги има, ужас е някакъв, ако отборът-майка не е диалогичен. Нали знаеш, че спортистите са малко като роби? Картотеки, невъзможност да се разхождат по отборите без да се плащат такси , наложени от федерациите и старите отбори (почти винаги от родителите)? Наказания и глоби за неявяване на тренировки, мачове, ако лекар е казал, че може...Не ми се говори просто. Спортът е забавление за масите и огромни тегло за спортистите. Не всеки е готов да се жертва, аз не бих прежалила себе си в този занаят. Други горят в дадения спорт, не можеш да ги спреш. Травмите са част от нещата, приемаш и бориш. Уф!

# 1 136
Мда, много е вярно това,поне в нашия бг спорт. Клубът, в който играеше моят син така прецака една млада надежда.Поидкаха солидна сума, за да иде да играе в друг клуб, където бяха събрани националите от неговата възрастова група,тренираше ги нац.им треньор.Родителите нямаха сумата, детето не отиде. Другите му набори сега играят в мъжките отбори,вземат ги в националния мъже, той играе в Пирин.Играе добре,последния мач взе плакета за най-полезен играч на мача, но не е на нивото на което трябва да бъде.Заради тъпия клуб и парите,които искаха .
    Синът ми рязко приключи с тренировките, така и не разбрахме защо,но е имало скандал с тренера. ММ смята, че е за добро, аз доста време страдах.Синът ми не говори по темата.

# 1 137
Ох, Бъръльо, да, въобще не ги взех предвид особеностите на нашия роден спортен пейзаж.

# 1 138
  • София
То и в чужбината не е цветя и рози. Може би е (малко) по-уредено, на места.

Марулче, така добре разбирам сина ти. Аз казах, АЗ за себе си никога не бих избрала спорта. Много взима.

# 1 139
Аз казах, АЗ за себе си никога не бих избрала спорта. Много взима.

Това е решение, което взех навремето именно що касае волейбола и моето бъдеще.
Не беше от лесните решения, но бях убедена, че е правилното. В спорта обикновено е всичко, на всяко цена. Не, пас.
За децата ми се радвам, че спортуват, но е единствено като хоби, не и професионално.
Което не пречи синкото в момента да куца с двата крака, защото вчера и двата са му крампирали зверски почти едновременно.
Шашаво време при нас, а чакаме гости за бибикю.

Последна редакция: сб, 16 мар 2024, 16:11 от TuЛи

Общи условия

Активация на акаунт