Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 13

• 39 012
  • 851
  •   1
Отговори
# 690
При нас решиха всички ще плащаме поравно /50лв. месечно, 24 апартамента/ и тези с 50 кв.м. и тези с 100 кв.м., но от началото на плащанията са минали 8 месеца, а ремонтите бяха спешни и наложащи. До тук смениха един щранг и никой нищо друго не предприема, касиера само иска пари.Cry

# 691
Най-справедливо е да се пресметне квадратурата на апартаментите на всеки. Да се направи общ сбор и от него да се изчисляват процентите. Така онези без таванската стая ще са удовлетворени. На другите половиния процент общи части ще се елиминира от еднаквата квадратура или ще се остойности, ако не са еднакви. Като се постигне съгласие кой колко обитава от там на сетне % от общите части е математика.

Скрит текст:
При нас са 9 етажа по три големи апартамента (2х98 и 1х78), има около 4-5, в които не се живее, от останалите поне половината са работещи с добри доходи и въпреки това общите части са страшна мърлящина. Като купих през май още на втората седмица потърсих касиера и домоуправителя и си платих общите части за цялата година.
И не мога да ги разбера как си затварят очите минавайки през допотопната врата под поникналото на козирката дърво. Влизат в асансьора и гледат омазаните с нещо кафяво врати и бетон между етажите (чудих се дали е разлято кафе или масло от механизмите). В коридора да не си поемеш дъх от миризма на прах, пушек, манджи и гълъбарски акита. Не е за понасяне. Но укротих първоначалното си възмущение, защото жилището е за моя близка, аз не съм ежедневно ползваща общите части. Ще видим дали и кога ще има ОС.

# 692
Mama_Nana, не е правилно, би трябвало да се диференцира тази сума от 1200 лв. месечно според процентите.

dariVale, тъжно, но така е свикнал да живее българинът в огромната си част.
Не знам какво може да бъде решението за всички занемарени общи части, околоблокови пространства, фасади, мазета на ЕС.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 15:35 от mama_na_nana

# 693
Mama_Nana, не е правилно, би трябвало да се диференцира тази сума от 1200 лв. месечно според процентите.

dariVale, тъжно, но така е свикнал да живее българинът в огромната си част.
Не знам какво може да бъде решението за всички занемарени общи части, околоблокови пространства, фасади, мазета на ЕС.
След всички разправии, в един момент се съгласяваш само и само да се направи ремонт. Описаното от dariVale с пълна сила важи и при нас. На събрание всички са съгласни с всичко, но когато дойде ред да се реализира всеки се покрива и пари не дават.
Скрит текст:
От няколко години се преместихме в друго жилище, но това засега го запазихме, не знам докога. Тук правилата са съвсем различни - 8 еднакви апартамента, 4 етажа,  но за няма и 10 години входа е почти напълно обновен и събираме по 20 лв. месечно за всичко - ремонти и текущи разходи. Някои неща ги направиха мъжете, но нагласата на хората е много различна и това определя как ще се движат нещата в етажната общност.

# 694
Mama_Nana, ние също сме в малка сграда с по 2 апаратамента на  етаж.  До преди 2017 бяхме в фирма-домоуправител. Едно голямо нищо.
Явно е било полезно де. Узряха някои глави. Организирахме се, разкарахме фирмата. Разбрахме се. Резултатът е- изцяло сменени ВИК верикални и хоризонтални инсталации, сменена абонатна станция, сменена дограма, оправен покрив, изцяло ремонтиртан и боядисан вход, стълбища, парапети, изчистени боклуци отвякъде, нова входна врата, нова козирка на входа, асансьор, отговарящ на изискванията. Останал е един комин на покрива да се измаже и да му се сложи шапка. Много неща си ги правим сами.
От миналата година събираме по 15 лв. за фонд ремонти.
Пари се събират, стига "тиквата"  Simple Smile да е узряла и да ѝ е показано, че не се краде. (не е обида)

# 695
Това преобзавуне няма вещноправен ефект, то е само за целите на този закон - ЗУЕС, това ако някой от съседите се притеснява, че му режеш парче от дяла ...

Дари Вале го е обяснила перфектно, особено това :

В крайна сметка, ако всички идентични апартаменти се приравнят на едно и също число площ (от примера на Тета 71 кв.м) и същото число се използва при определяне сумата на общата площ (в знаменател) - % съотношение на всеки един собственик ще бъде точно отговарящо на притежаваното от него жилище.

# 696
  • София
При нас за момента (да чукна на дърво) нямаме големи проблеми със събиране на текущите пари.
Проблемът е кой да организира и движи всички ремонти, от които имаме нужда.

Наскоро се хванахме с мъжа ми (той е по организацията и доставките най-вече, аз по работата) и заедно с един майстор реновираме асансьора ни. Той е Шиндлер от '39та. Много времеемко и пипкаво се оказа, но резултатът е повече от добър. Но ми отнема толкова време и енергия, че ще ми трябва пауза преди следващия ремонт.
Скрит текст:

# 697
  • София
Илит, много хубаво сте го направили.
Дано пазят, не драскат и чупят съседите.

# 698
При нас за момента (да чукна на дърво) нямаме големи проблеми със събиране на текущите пари.
Проблемът е кой да организира и движи всички ремонти, от които имаме нужда.

Наскоро се хванахме с мъжа ми (той е по организацията и доставките най-вече, аз по работата) и заедно с един майстор реновираме асансьора ни. Той е Шиндлер от '39та. Много времеемко и пипкаво се оказа, но резултатът е повече от добър. Но ми отнема толкова време и енергия, че ще ми трябва пауза преди следващия ремонт.
Скрит текст:
Много е хубав! Браво. От какъв материал са стените и тавана?

# 699
  • Майничка
При нас са 16 сходни апартамента, в част от тях не се живее. Събираме от всички 1% от МРЗ за ремонти. Пак на всички апартаменти делим абонамента за асансьора и техническия преглед. Останалото го делим на живущите под 7г., до втори етаж  плащат по 3лв. на човек, над втори - по 5лв.
По-миналата година очистихме всички резерви от фонда, допълнително събрахме и по ок.400лв. от апартамент за ремонт на покрива, общо към десетина хиляди излезе.
Следващото ще е основен ремонт на асансьора или направо подмяна, дано устиска още 3-4г., та да посъберем парите безболезнено.
Доста дребни неща си правим сами, няма много ентусиасти за физически дейности, но и задни колела за финансиране няма.

# 700
  • София
Много е хубав! Браво. От какъв материал са стените и тавана?
Естествен орехов фурнир. Красиво, но трудно за работа.

# 701
Илит, чудесно сте се справили! Много уважавам самоинициативни граждани!
gargamela, може би над 7 години.

Аз скоро разпитвах за цените на асаньорните уредби. Сериозна инвестиция си е. Има много условности, разбира се. Дали има машинно и къде е, какъв е двигателят, как се отварят вратите. И после също е важно - каква е цената за обслужване и поддръжка.

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 14:07 от mama_na_nana

# 702
Има ли къде да се провери дали домоуправителят се е регистрирал в кметството?

# 703
Има ли къде да се провери дали домоуправителят се е регистрирал в кметството?
Въпроса съдържа отговора.

# 704
иска да знае дали го има в интернет

Общи условия

Активация на акаунт