Необходимата информация за Европейския съюз

• 304 520
  • 327
  •   1
Отговори
# 165
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Не знам дали въпросът ми е за тук, но скоро бях в Будапеща и в една от книжките-гид за града имаше инфо граждани на кои държави от ЕС могат да пребивават в града само с лична карта. България не беше сред тях. Та въпросът ми е- след като можем да пресичаме границите на въпросните държави само с лична карта, как е възможно градските власти да изискват от нас паспорт?

# 166
Може би е заради старите ни лични карти, на които липсват биометрични данни.

# 167
Ами те и в паспортите май липсват, поне в старите варианти. Иначе аз си нося навсякъде паспорт, и тук, ако им покажа лична карта, не им стига. Унгарците пък са още по-зле, те като видят кирилица, и искат виза, за тях тази азбука е ползваема само в Русия Tired.

# 168
Ами те и в паспортите май липсват, поне в старите варианти. Иначе аз си нося навсякъде паспорт, и тук, ако им покажа лична карта, не им стига.

Да, правилно. Вероятно тогава им е по-лесно да прочетат данните от паспорта  newsm78

Унгарците пък са още по-зле, те като видят кирилица, и искат виза, за тях тази азбука е ползваема само в Русия Tired.

Така е, неграмотни хора има доста и навсякъде.  Mr. Green

# 169
Може би, притеснението ми беше, ако тръгна нанякъде само с лична карта, да не се озова арестувана за липса на документ за идентификация Mr. Green

# 170
Може би, притеснението ми беше, ако тръгна нанякъде само с лична карта, да не се озова арестувана за липса на документ за идентификация Mr. Green

Твърде вероятно е. Аз не бих рискувала. Успех  Peace

# 171
Според мен инфото е било старо. Няма абсолютно никакъв проблем да пътуваш и прибиваваш само с лична карта в която и да е държава-членка на ЕС.

# 172
Доста хора пътуват само с лични карти и нямат никакви проблеми, но аз винаги съм била с паспорт.
Аз и моите познати винаги сме били с паспорти, а тези с личните карти, който съм виждала, са ми изглеждали като туристи.
Естествено, че мога да пътувам само с лична карта, но при положение, че в държавни служби са ме питат дали имам виза, то нищо чудно да се случи, да ми поискат паспорт и да не ми признаят личната карта.

# 173
Здравейте на всички отново!Бих искала да дам малко полезна информация!В момента сам в 7-ми месец и смятам да родя в Германия.До преди няколко денa не бях наясно със законите и какво точнио трябва да направя,за да си родя нормално без да плащам някакви ненормални суми и ето какво разбрах.Наложи се роднините ми от България да поискат нужната информация директно от НЗОК.... Цитирам директно законите и извадките от ИНСТИТУЦИЯТА ПО КОМПЕТЕНТНОСТ НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА :
           1.НЗОК поема ли зажодите за раждане в страна-членка на  Европейския съюз на българка, с непрекъснати здравноосигурителни права и притежаваща ЕЗОК?
      - Раждането се смята за част от пакета на неотложната медицинска помощ и може да бъде получена срещу предоставянето на ЕЗОК(европейска здравноосигурителна карта).Основание за това дава Решение номер 195от 23 март 2004г(2004/481/CЕ) на Административната комисия за социална сигурност на работниците-мигранти.Разходите за оказването на подобна помощ са за сметка на компетентната институция (НЗОК),която по служебен път ги възстановява на осигурителната институция в страната членка на ЕC,където лицето пребивава.Задължително условие за това е лицето да не е заминало с цел да роди,а да има друго основание за пребиваване.
( Бих искала да кажа и за моя случеи: първото нещо което аз направих беше да си извадя  ЕЗОК,след това отидох в немската здравна каса която има отношения с НЗОК в България , в случея АОК.Там ми копираха ЕЗОК.Следващата стъпка беше да си намеря генеколог които да следи бремеността ми тук в Германия,които от своя страна ми издаде декларация в която аз потвръждавам,че не съм в страната само за да родя(тази декларация се издава на всеки 3 месеца)след което декларацията се подава във АОК.Това е всичко което трябва да се направи!)
               2.Бременна българка,пребиваваща в чужбина при съпруга си, които работи и е осигурен там.От къде ще бъде изплатено майчинството,къде ще бъде осигурена и как?
        -При условие,че бременната живее със съпруга си в страна членка на ЕC,ако не се осигурява на собствено основание в здравен фонд,ще има право на медицинска помощ за сметка на здравния фонд на съпруга си, т.е. ще има статута на неосигурен член на семейството,които черпи здравноосигурителни права от осигурения член на семейството.Това на практика означава, че попада единствено под осигурителното законодателство(социално и здравно)на страната членка, защото в рамките на  ЕC съществува законова забрана за ,,двойно,, осигуряване.Следователно за нея няма задължение за внасяне на здравни осигуровки в България.Ако бременната базнамерява да роди в БГ, тогава следва да поиска от здравния фонд на нейния съпруг, да и бъде издадена  ЕЗОК, която ще и даде право на медицински грижи във връзка с раждането, ако се намира на българска територия.
Паричните обезщетения за майчинство ще се изплащат от съответната чуждестранна институция, ако законодателството в страната-членка предвижда изплащането им на неосигурени членове на семейството.Нещо повече- тя ще има право на тези обещетения, дори и да се намира в БГ ,при условие, че продължава да черпи права от правата на съпруга си, разбира се, той трябва да продължава да се осигурява по законодателство на страната членка от ЕC.
Ако бременната възнамерява да остане в БГ за по дълъг период, около и след раждането, а нейния съпруг остане на работа в чужбина, то здравният фонд на съпруга следва да и предостави формуляр Е 109 , с които тя ще се регистрира в Националната здравноосигурителна каса , за да има право на целия здравноосигурителен пакет по българското законодателство , защото  ЕЗОК дава право само на необходима спешна и / или неотложна медицинска помощ  ,като преценката за необходимост се прави от местен лекар.Ако Ако бременната реши да остане в чужбина и да роди там, тогава  ЕЗОК или Е 109 не са и необходими , а медицинските услуги ще бъдат директно заплатени от здравния фонд на съпруга.
        Надявам се да помогна на някои!!  bouquet

# 174
Здравейте!
 Аз имам един въпрос и искам да кажа, че темата е страхотна. Моята история е следната. Аз съм бременна в седми месец и се върнах в България преди 10 дни. Работих сезонна работа в Кипър за 8 месец. Работих с договор, здравно и социално осигурена. Въпросът ми е има ли начин да ми се признаят социалните осигуровки от Кипър в България за да ми се изчисли майчинството на базата на тези соц. осигуровки? И какво трябва да направя. Подала съм молба в Кипър за документ Е 104 и чакам да пристигне, а и имам ЕЗОК. Но до колкото разбрах Е 104 е само за здравните осигуровки.

# 175
Здравейте,момичета!
Сега Ви намирам,ама то нали е казано-който търси-намира Peace!
И така:
В началото на темата е дадена информация,която е страшно полезна за такива като мен,на които им предстои пътуване и работа в чужда държава.В моя случай-Дания!
Само един въпрос имам и се надявам да има отговор на него,защото се страхувам,че работодателите,при които отивам може да не са твърде коректни!
В тази информация /за Дания говоря/ пише,че минималната работна заплата е 14500 крони!
Но дали тази сума се получава чиста,или се облага с данъци и тогава вече става минимална работна заплата?
Много ще бъда благодарна за отговора!
Просто ми се иска да отида подготвена и чета оскъдната информация,която се пояявява в нета!
Благодаря още веднъж предварително! Hug

# 176
  • The QC to be!!!
В тази информация /за Дания говоря/ пише,че минималната работна заплата е 14500 крони!
Но дали тази сума се получава чиста,или се облага с данъци и тогава вече става минимална работна заплата?
Почти сигурно е, че това е бруто заплатата, освен ако не е като контрактор, но и тогава важи същото. Така, че от тази сума ще се приспадат данъци. Май никъде не съм виждала обявени заплати и да са нето. За да се знае нетото, трябва да се знае семейното положение на бъдещият работник, а това не е възможно докато не се направи предложение на такъв и той приеме. Така, че ако в обявата пише сума = бруто.  Peace

# 177
Baby,  bouquet  bouquet  bouquet

# 178
Здравейте! Някой може ли да ми даде информация за това дали можем да си върнем данъците от Кипър и по какъв начин? Моля някой ако има някаква информация да сподели! Благодаря предварително!

# 179
Здравейте, имам нужда от помощ и незнам откъде да я получа!Мъжът ми катастрофира в Италия, а аз искам да отида там и да остана в болницата като придружител, но незнам дали имам право да остана там като такава.Опитвам се да се свържа със шефа му, но той не ми отговаря и търсих из нета информация, но не можах да намеря никаква.А той е с тежести на крака и след 10 дена ще му правят операция на тазобедрена кост.Моля, ако някой знае, чувал е или има някаква информация да пише.Благодаря ви предварително!Според мен трябва да мога да остана там, но незнам.

Общи условия

Активация на акаунт