Необходимата информация за Европейския съюз

• 304 513
  • 327
  •   1
Отговори
# 180
geritag,
естествено, че може да отидеш при мъжа си, но не мисля, че ще можеш да нощуваш в болницата. Това тук в Германия се разрешава само при малки деца. Възсрастните си стоят сами, има достатъчно санитари и медицински сестри, които ги обслужват. Посещенията са разрешени целодневно, така че ако имаш познати там, или пък може да си позволиш хотел, то ще можеш през деня да стоиш при мъжа ти в болницата. Пожелавам му бързо възстановяване:)

# 181
Здравейте, интересува ме какви са необходимите документи за напускане на България от куче, което не е придружено от стопанина си?
Какво трябва да знам и да пирготвя, за да нямам проблеми при преминаване на граници? Става въпрос за заминаване в страна от ЕУ.

# 182
Здравейте, интересува ме какви са необходимите документи за напускане на България от куче, което не е придружено от стопанина си?
Какво трябва да знам и да пирготвя, за да нямам проблеми при преминаване на граници? Става въпрос за заминаване в страна от ЕУ.

При всички положения паспорт на кучето, различните страни могат да имат различни изисквания за необходимите придружаващи животното документи, броя и вида на ваксинациите. За коя страна става въпрос?

# 183

При всички положения паспорт на кучето, различните страни могат да имат различни изисквания за необходимите придружаващи животното документи, броя и вида на ваксинациите. За коя страна става въпрос?
От България за Германия.

# 184

От България за Германия.

Това е добре, Германия нямат карантинен период. Немците изискват както повечето страни в ЕУ животното да има поставен идентификационен чип, паспорт с нанесената на него информация за вътрешното обезпаразитяване и ваксинация срещу бяс,  а ваксинацията трябва да е направена най-малко 21 дена преди пътуването. Ако кучето е под 3 месеца може да влезе в страната при определени условия, като някои опасни породи кучета не са разрешени в този случай.
Успех и приятен път!

П.П. Ако пътувате със самолет трябва да проверите изискванията на авиокомпанията за превоз на животни, както и да се направи предварително запитване дали е възможно с избрания от вас полет да пътува и кучето.

# 185
Някой може ли да ми каже как стои въпроса с децата с увреждания?Признава ли им се българския ТЕЛК? Имат ли право на помощи и  какви други права им се полагат?

# 186
geritag,
естествено, че може да отидеш при мъжа си, но не мисля, че ще можеш да нощуваш в болницата. Това тук в Германия се разрешава само при малки деца. Възсрастните си стоят сами, има достатъчно санитари и медицински сестри, които ги обслужват. Посещенията са разрешени целодневно, така че ако имаш познати там, или пък може да си позволиш хотел, то ще можеш през деня да стоиш при мъжа ти в болницата. Пожелавам му бързо възстановяване:)
Благодаря!

# 187
Здравейте, и аз сега намирам темичката Simple Smile. Имам следния въпрос. Възможно ли е да заминем за Германия цялото семейство без работни визи и там да се установим и да живеем. Подучух че Германия е разрешила това за българи ама колко е вярно незнам, Моля ако някой знае да каже. Имам в предвид - искаме да се преместиме в Германия така, както все едно тук в България можеш да се преместиш от един град в друг. Възможно ли е? Hug

# 188
Здравейте, и аз сега намирам темичката Simple Smile. Имам следния въпрос. Възможно ли е да заминем за Германия цялото семейство без работни визи и там да се установим и да живеем. Подучух че Германия е разрешила това за българи ама колко е вярно незнам, Моля ако някой знае да каже. Имам в предвид - искаме да се преместиме в Германия така, както все едно тук в България можеш да се преместиш от един град в друг. Възможно ли е? Hug
За да се започне работа в Германия тр да имаш адресна регистрация и да си живял на адреса 3 години. Когато минат тези 3 години получаваш разрешение за работа и може вече да работиш. Другия вариант да започнеш работа е ако работодателят те поиска. Но това става много трудно. Само българи, които имат висше образование и тук съответно търсят такива кадри може да се започне, като примерно лекар. Аз има висше образование, но не мога да го упражнявам тук и съответно нямам разрешение за работа все още. Тр да чакам. И мен ме интересуват други варианти, ако някой знае нека пише. Но за сега доколкото знам законите за българи и румънци тук са така. Ако имате деца, след като направите адресна регистрация и здравна осигуровка може да получавате детски, ние взимаме по 180Е на дете.

# 189
За да се започне работа в Германия тр да имаш адресна регистрация и да си живял на адреса 3 години. Когато минат тези 3 години получаваш разрешение за работа и може вече да работиш. Другия вариант да започнеш работа е ако работодателят те поиска. Но това става много трудно. Само българи, които имат висше образование и тук съответно търсят такива кадри може да се започне, като примерно лекар. Аз има висше образование, но не мога да го упражнявам тук и съответно нямам разрешение за работа все още. Тр да чакам. И мен ме интересуват други варианти, ако някой знае нека пише. Но за сега доколкото знам законите за българи и румънци тук са така. Ако имате деца, след като направите адресна регистрация и здравна осигуровка може да получавате детски, ние взимаме по 180Е на дете.
Това за трите години чакане изобщо не е вярно.

# 190
Това за трите години чакане изобщо не е вярно.

Ами кажи как е като не е вярно!

# 191
Вариантите за които аз знам са няколко, със сигурност има и още.
1. Сам си подаваш документите без да имаш работодател и чакаш, но това е най-бавният вариант.
2. Имаш работодател, сам си подаваш документите и получаваш разрешително за работа. Още по-лесно и бързо, работодателят ти подава документите и става и за ден дори. Независимо от това дали ще работиш при дадения работодател по специалност, за която си учил в Бг или дали дипломата ти е призната или не.
3. Ако един от двамата в семейството има разрешително за работа, дори и да е срочно - след една година другия получава автоматично разрешително за работа.

Това че си с висше, което тук не можеш да упражняваш и нямаш право на разрешително за работа, също не е така. Когато са ни издавали разрешителните никой не се е интересувал дали са ни признати дипломите тук.

Това е моят опит, но не пречи да се поинтересувате и какъв е законът, също и да попитате в Агентур фюр арбайт.

# 192
Mariya_AN, а защо не си потърсиш друга работа, която да не отговаря на образованието ти, но за която да издават лесно разрешително за работа? 
Аз така направих в Австрия  Blush  Mr. Green

http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?acro=free&lang=de&cou … ions=1&step=2
Аз на този етап не бих заминала за Германия  Rolling Eyes

Nach welchem Verfahren kann ein Arbeitssuchender eine Arbeitserlaubnis erhalten?

Der Arbeitsuchende muss, nachdem er einen Arbeitgeber gefunden hat, der ihn beschдftigen mцchte, bei der Zentralen Auslands- und Fachvermittlung einen Antrag auf Arbeitserlaubnis-EU stellen

Nach welchem Verfahren kann ein Arbeitgeber Arbeitnehmer mit der folgenden Staatbьrgerschaft einstellen: Bulgarien
Zum Verfahren der Arbeitserlaubnis-EU wird auf die oben stehenden Ausfьhrungen verwiesen. Besonders ist zu beachten, dass bei einem Antrag des Arbeitssuchenden auf Arbeitserlaubnis-EU von dem potentiellen Arbeitgeber ein konkretes prьffдhiges Stellenangebot vorgelegt werden muss, an Hand dessen die erforderliche Arbeitsmarktprьfung (Prьfung der Beschдftigungsbedingungen und  ob bevorrechtigte Bewerber zur Verfьgung stehen) erfolgen kann. Mцglicherweise sind noch weitere Verfahren, etwa berufsrechtliche Anerkennungsverfahren, bei den hierfьr zustдndigen Stellen durchzufьhren

Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 22:29 от B & C

# 193
Mariya_AN, а защо не си потърсиш друга работа, която да не отговаря на образованието ти, но за която да издават лесно разрешително за работа? 
Аз така направих в Австрия  Blush  Mr. Green

http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?acro=free&lang=de&cou … ions=1&step=2
Аз на този етап не бих заминала за Германия  Rolling Eyes

Nach welchem Verfahren kann ein Arbeitssuchender eine Arbeitserlaubnis erhalten?

Der Arbeitsuchende muss, nachdem er einen Arbeitgeber gefunden hat, der ihn beschдftigen mцchte, bei der Zentralen Auslands- und Fachvermittlung einen Antrag auf Arbeitserlaubnis-EU stellen

Nach welchem Verfahren kann ein Arbeitgeber Arbeitnehmer mit der folgenden Staatbьrgerschaft einstellen: Bulgarien
Zum Verfahren der Arbeitserlaubnis-EU wird auf die oben stehenden Ausfьhrungen verwiesen. Besonders ist zu beachten, dass bei einem Antrag des Arbeitssuchenden auf Arbeitserlaubnis-EU von dem potentiellen Arbeitgeber ein konkretes prьffдhiges Stellenangebot vorgelegt werden muss, an Hand dessen die erforderliche Arbeitsmarktprьfung (Prьfung der Beschдftigungsbedingungen und  ob bevorrechtigte Bewerber zur Verfьgung stehen) erfolgen kann. Mцglicherweise sind noch weitere Verfahren, etwa berufsrechtliche Anerkennungsverfahren, bei den hierfьr zustдndigen Stellen durchzufьhren
Аз съм в Германия и ноември си получавам разрешителното, просто отговарях на човек, който се интересуваше. По принцип искам да направя аусбилдунг за детска учителка, но става само с разрешително, така ми казаха в Ансбах. Другият вариант, който разбрах за работа е да си направиш фирма- гевербе, но според съпруга ми това е нож с две остриета, заради данъците в края на годината. Ако има някой запознат да каже по- подробно. Ще бъде полезно и на други, които се интересуват.

# 194
Mariya_AN, съпругът ти има право. Това с фирмите се правеше масово, но преди, когато шансовете ни за разрешително не бяха много големи. Сега е по-лесно и не си струва човек да се занимава с "глупости" само защото няма разрешително за работа.
Аз на този етап мисля да си седя в Австрия, но като отпаднат формалностите за българските граждани, сигурно и аз ще се преместя в Германия.  Grinning За сега не ми стиска и ми се вижда доста сложно.  Crazy Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт