Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-9

• 49 206
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
Операцията с премахване на лимфни възли е по-скъпа и затова искат да ги режат, но премахването не е гаранция за рецидив. После поддръжката на лимфедем не се поема от касата и е много скъпа, и въпреки всичко прогресира.

# 601
Доколкото знам, така са ми обяснявали онколозите в диспансера, рецидив означава поява на същия тумор на същото място. Метастаза означава поява на същия тумор на друго място.. в лимфен възел или друг орган. От тази гледна точка не виждам връзката между рецидив и оставени лимфни възли. Но ако се оставят лимфните възли, една ракова клетка да остане в тях, тръгва метастаза. А има ли ракови клетки в лимфен възел, то значи те циркулират из лимфната система.
Затова, особено ако хирургът прецени, че си има работа с високостепенен рак, агресивен, е по-добре да изчисти и съседните лимфни възли. Защото скенерите не засичат единични ракови клетки, даже и групи.. те засичат метастази с големина милиметри.
Мое лично мнение е... по-добре с лимфедем, но жива.

# 602
Доколкото знам, така са ми обяснявали онколозите в диспансера, рецидив означава поява на същия тумор на същото място. Метастаза означава поява на същия тумор на друго място.. в лимфен възел или друг орган. От тази гледна точка не виждам връзката между рецидив и оставени лимфни възли. Но ако се оставят лимфните възли, една ракова клетка да остане в тях, тръгва метастаза. А има ли ракови клетки в лимфен възел, то значи те циркулират из лимфната система.
Затова, особено ако хирургът прецени, че си има работа с високостепенен рак, агресивен, е по-добре да изчисти и съседните лимфни възли. Защото скенерите не засичат единични ракови клетки, даже и групи.. те засичат метастази с големина милиметри.
Мое лично мнение е... по-добре с лимфедем, но жива.
Ване, абсолютно правилно си го казала, аз съм биолог и доста от тези неща са ми ясни...съвети от рода не давайте да махат лимфните възли са неуместни. Ако има нужда ще се махат...както си казала по добре с лимфедем, но ЖИВА!

# 603
И аз така разбрах - съседни (най-близките) лимфни възли ще се махнат, за да се види дали са засегнати. Няма как да не се съглася, че е необходимо, при положение, че става дума за карцином . Притесненията ми са да не се премахнат всички лимфни възли в тазовата област, ако не е необходимо, точно защото в темата се говори доста за лимфедем. Честно казано, от две седмици съм в тези теми, досега основно в други раздели на форума четях и пишех, та все още всичко ми е ново. Обсъдих го отново с хирурга, потвърди, че след ЯМР-а ще процедира по горния начин, но какво всъщност ще види по време на операцията и как ще действа, не знам. Няколко дни останаха да се притеснявам, другата седмица съм на операция.

# 604
И аз така разбрах - съседни (най-близките) лимфни възли ще се махнат, за да се види дали са засегнати. Няма как да не се съглася, че е необходимо, при положение, че става дума за карцином . Притесненията ми са да не се премахнат всички лимфни възли в тазовата област, ако не е необходимо, точно защото в темата се говори доста за лимфедем. Честно казано, от две седмици съм в тези теми, досега основно в други раздели на форума четях и пишех, та все още всичко ми е ново. Обсъдих го отново с хирурга, потвърди, че след ЯМР-а ще процедира по горния начин, но какво всъщност ще види по време на операцията и как ще действа, не знам. Няколко дни останаха да се притеснявам, другата седмица съм на операция.
Лаленце, искрено ти стискам палци и ти пожелавам всичко да мине по най добрия начин! Heart

# 605
Какви лимфни възли да се махнат преценя хирурга по време на операцията. Освен това, при отворена операция, се прави т.нар. гефрир - експресна хистология. От нейния резултат също зависи какво ще изчисти хирурга. Нека да не се месим в работата на хора, които имат повече знания и умения от нас.
Ако трябва, ще махне всички лимфни възли от таза.

Лаленце, при мен са махнати всички тазови лимфни възли. При оглеждане под микроскоп всички излязоха чисти. Но аз не съжалявам, че хирургът ги махна. Така е преценил с оглед на риска. И оментума ми е махнал, и той излезе чист. Това само ме направи двойно по-щастлива, честно!
Трета година карам след операцията, още нямам лимфедем. Не е късно да се получи, ама каквото такова.

# 606
Какви лимфни възли да се махнат преценя хирурга по време на операцията. Освен това, при отворена операция, се прави т.нар. гефрир - експресна хистология. От нейния резултат също зависи какво ще изчисти хирурга. Нека да не се месим в работата на хора, които имат повече знания и умения от нас.
Ако трябва, ще махне всички лимфни възли от таза.

Лаленце, при мен са махнати всички тазови лимфни възли. При оглеждане под микроскоп всички излязоха чисти. Но аз не съжалявам, че хирургът ги махна. Така е преценил с оглед на риска. И оментума ми е махнал, и той излезе чист. Това само ме направи двойно по-щастлива, честно!
Трета година карам след операцията, още нямам лимфедем. Не е късно да се получи, ама каквото такова.
Ване, не е казано, че ще получиш! Колежка е като теб, пета година след същата операция...живее си живота, не е получила лимфедем. Пожелавам ти да си така!

# 607
  • София
Silver_Mist, какво точно значи "проф. Томов в Плевен ми премахна лимфни възли". На мен ми престои същата операция след няколко дни, ЯМР показа, че не се виждат увеличени лимфни възли. Говорих с двама лекари и двамата казаха, че се премахват няколко лимфни възли, най-близките, и от хистологията по-нататък се вижда дали всичко е наред. Но не се премахват всички, макар че и аз сега чета по въпроса, буквално 10 дни от сблъсъка с диагнозата аденокарцином на ендометриума.

Колко на брой преценява опериращият лекар. В моят случай 8 + 9
Стискам палци! Все пак животът е най- важен.

# 608
Благодаря ви много, момичета!
Наистина притеснението е голямо, но винаги е добре да чуеш, че има и други, минали успешно по този път.
При мен операцията ще е с робот. Тук чух, че е заради парите, но все си мисля, че хирургът е преценил, че така ще е по-добре в моя случай. Аз водих с него този разговор, в смисъл, че съм чела, че при аденокарцином в матката отворена операция е по-добрия вариант, той само ме попита дали тези, които са ми го казали, са работили с робот.  Вчера пред кабинета се срещнах с жена, която е била оперирана преди две седмици от него с отворена операция. Така че искрено се надявам той да е преценил най-доброто за мен. Благодаря ви още веднъж и на всички желая здраве!

# 609
Лаленце, не помня писа ли, при кой ще е операциаята!

# 610
  • Ланкър, планините Овнерог
Стискам палци. При мен 23л.в. са махнати. Веднага след лъчето отидох на съдов, после на контролни. Гаранция, че няма да сдобия лимфедем няма, но поне правя, каквото мога. Не е идеално, но се опитвам да свикна с "новото нормално"

# 611
Извинявайте, че сега отговарям. Операцията ще е при д-р Делчев в Доверие. Всичко стана много бързо, буквално за седмица след хистероскопията имах резултат от хистологията, ЯМР и насрочване на операция.   Благодаря на всички за топлите думи.

# 612
Извинявайте, че сега отговарям. Операцията ще е при д-р Делчев в Доверие. Всичко стана много бързо, буквално за седмица след хистероскопията имах резултат от хистологията, ЯМР и насрочване на операция.   Благодаря на всички за топлите думи.
Колкото по бързо, по добре! Да се маха тая гадост! Още веднъж УСПЕХ!

# 613
Стискам палци. При мен 23л.в. са махнати. Веднага след лъчето отидох на съдов, после на контролни. Гаранция, че няма да сдобия лимфедем няма, но поне правя, каквото мога. Не е идеално, но се опитвам да свикна с "новото нормално"

Надявам се всичко да е наред! Защо са премахнати толкова лимфни възли, имаше ли разсейки?

# 614
Здравейте, операцията ми мина в понеделник, надявам се успешно. От вчера съм с ужасни спазми/ колики. Не можах да мигна цяла нощ. Сега чакам на визитация да кажат какво да ми дадат. Някой дали е имал подобни проблеми?

Общи условия

Активация на акаунт