Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-9

• 49 168
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
  • Ланкър, планините Овнерог
Може и да е нормално и да не е като при мен, но нека се консултира с уролог за всеки случай. При мен беше доста по-сериозно от така описаното и още от болницата ме консултираха и упътиха към урология, но в общия случай имах задържане на урина. Сега съм с втори стент, предстои му смяна.

# 631
Привет!
Включвам се по повод моите перипетии с ТЕЛК. Тотална хистеректомия с отстранени два яйчника, възраст 45г.
Подадени документи за първи път на 30.04.
На 15.08 решение с 0% инвалидност.
Обжалвах пред НЕЛК, имах назначена дата 25.11 за гледане на документи.
В системата за електронно връчване излезе, че има решение от 9.12 ,с което отменя и връща за преразглеждане.
Вчера получих и писмо, качвам и снимки от него.
Констатират съществени нарушения на изискванията от страна на ТЕЛК-Бургас и че липсва консултация с ендокринолог и не са проведени хормонални и инструменталниизследвания.
Някой може ли да ми каже, сега писмо от ТЕЛК ли ще ми пратят с изискуеми изследвания и прегледи или трябва да подавам наново за освидетелстване?

# 632
Снежинка 123, аз съм така. След операцията и до сега, вече 12 години. Отивам и нищо. Напъвам и излиза, спирам и все едно съм готова, но не съм. Продължавам да напъвам на почивки докато не съм сигурна, че съм приключила. В същото време по някога както нямам никакви позиви и си лежа , като стана буквално се излива и на бегом отивам до тоалетната. Случвало се е да станат ,,аварии" и по никакъв начин, не мога да спра . Преди си поплаквах от безсилие, но да кажем, че вече свикнах. По някога усещам, че много ми се пишка и ако задържа, след известно време това чувство изчезва и мога да не ходя дълго време. Най нормално се изхождам, когато пия повече вода. Просто свикнах . По време на операцията е рязан пикочният мехур + лъчетерапия става това. 🤷 При мен не се оправи. Вече се шегувам с мъжът ми, че всяко едно ходене е като малко раждане . 😁

# 633
  • Пловдив
Привет!
Включвам се по повод моите перипетии с ТЕЛК. Тотална хистеректомия с отстранени два яйчника, възраст 45г.
В системата за електронно връчване излезе, че има решение от 9.12 ,с което отменя и връща за преразглеждане.
Констатират съществени нарушения на изискванията от страна на ТЕЛК-Бургас и че липсва консултация с ендокринолог и не са проведени хормонални и инструменталниизследвания.
Някой може ли да ми каже, сега писмо от ТЕЛК ли ще ми пратят с изискуеми изследвания и прегледи или трябва да подавам наново за освидетелстване?

Чакаш нова дата. Трябва да ти искат описаните консултации и изследвания, с които да докажеш функционален дефицит.

В случаите, когато ЕР на НЕЛК е „отменя и връща“, какво трябва да направя?
Отговор: Когато НЕЛК е отменила решението на ТЕЛК и е върнала преписката за ново освидетелстване или преосвидетелстване на лицето, медицинското експертно досие се изпраща служебно от РКМЕ на съответната ТЕЛК в срок от два работни дни от получаването му.

За определената нова дата за разглеждане на преписката, следва да получите уведомление от страна на ТЕЛК.

От тук : https://www.nelk.bg/chesto-zadavani-vuprosi

# 634
Привет!

Чакаш нова дата. Трябва да ти искат описаните консултации и изследвания, с които да докажеш функционален дефицит.

В случаите, когато ЕР на НЕЛК е „отменя и връща“, какво трябва да направя?
Отговор: Когато НЕЛК е отменила решението на ТЕЛК и е върнала преписката за ново освидетелстване или преосвидетелстване на лицето, медицинското експертно досие се изпраща служебно от РКМЕ на съответната ТЕЛК в срок от два работни дни от получаването му.

За определената нова дата за разглеждане на преписката, следва да получите уведомление от страна на ТЕЛК.

От тук : https://www.nelk.bg/chesto-zadavani-vuprosi
Благодаря Ви за отговора!🙂
А прегледите и изследванията по Здравна каса ли трябва да са?
И какво трябва да им покажа/докажа?
На терапия с Естрофем съм, предписана от лекаря, който ме оперира.

# 635
Всичките ми пролежавания в б-ца са били с направления, но в частни б-ци, после прегледите са били или платени, или с ДЗО. Само лъчетерапията и прегледите при онколог са ми изцяло по ЗК, така че за ТЕЛК-а няма значение.

# 636
  • Пловдив
Passionflower

Не зная какви изследвания ти трябват. Предполагам, че от ТЕЛК ще ти напишат какво да представиш.

# 637
За ТЕЛК няма значение дали прегледите са по здравна каса или платени. Важно е да им занесете необходимите амбулаторни листи и изследвания. Моят съвет е да не чакате писмо, а да отидете на място в ТЕЛК Бургас, за да си го получите на ръка. С пациенти работят след 13 ч. в съответните кабинети (не където подавахте документи, а където се минава на комисия). Успех!

# 638
За ТЕЛК няма значение дали прегледите са по здравна каса или платени. Важно е да им занесете необходимите амбулаторни листи и изследвания. Моят съвет е да не чакате писмо, а да отидете на място в ТЕЛК Бургас, за да си го получите на ръка. С пациенти работят след 13 ч. в съответните кабинети (не където подавахте документи, а където се минава на комисия). Успех!
Благодаря за информацията!🙂

# 639
  • Северо=Западналия край
Здравейте,
Преди около месец и половина на майка ми направиха радикална хистеректомия. Сподели ми, че понякога при уриниране има чувството, че пикочния й мехур не се изпразва напълно и урината тече много по-бавно. Това се случва след като е стискала определено време. Попита доктора, който я оперира, и той каза, че било нормално. Аз реших да попитам и тук дали някой е имал подобен проблем и дали е отшумяло от само себе си.
Благодаря Ви за отговорите предварително!
Това с пишкането е ужасно. Вече втора година съм така. Понякога задържам урина, усеща се пълен мехур, не можеш да се изпишкаш, изпускаш се.....за съжаление не отминава.

# 640
За съжаление и аз имам същия проблем като майката на Снежинка (7ми ден след операцията).  Все се надявам да отшуми с времето, но като ви чета, леко се притеснявам как ще продължи.
А аз да попитам, на кой ден ви махнаха конците? Заради празниците, мен ме викат утре в болницата, тъй като на 27ми няма да работят. И се притеснявам, че е 8ми ден след операцията, дали не е много рано?

# 641
Лаленце, щом са преценили, не е! На мен ми казаха 8-10 ден и си ги махнах в родния град при моя си хирург!

# 642
  • Пловдив
За съжаление и аз имам същия проблем като майката на Снежинка (7ми ден след операцията).  Все се надявам да отшуми с времето, но като ви чета, леко се притеснявам как ще продължи.
А аз да попитам, на кой ден ви махнаха конците? Заради празниците, мен ме викат утре в болницата, тъй като на 27ми няма да работят. И се притеснявам, че е 8ми ден след операцията, дали не е много рано?
Не бързайте да се притеснявате. Пикочният мехур е все още много стресиран от операцията.  Дайте му време да се възстанови и пийте много вода, важно е!

# 643
Много съм ви благодарна, момичета. Наистина се чувствам по-спокойна, като чуя и вашето мнение. За съжаление, след няколко дни трябва да отида и в трудната тема, че моята хистеректомия се наложи заради аденокарцином на ендометриума. Никак не са ми ясни следващите стъпки, към кого трябва да се обърна. Още няколко дни да поукрепна и ще почна да чета по-подробно. Ако някой от вас е минал по този път, ще съм благодарна за съвет (от София съм).

# 644
Решение от Онкокомисия?
Във Вита ми придвижиха документите към онкокомисия и на контролния преглед след операцията си го взех заедно с епикризата, в която беше описано и то. Лъчетерапия и диспансер беше при мен. Ако трябва сама да си носиш документите за комисия, не знам точно какво се прави, може би да идеш на онколог. Аз за диспансерно се записах в б-ца Надежда, много добри впечатления имам от онкологията там.

Общи условия

Активация на акаунт