(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 103
  • 730
  •   1
Отговори
# 165
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не знам как ще го понесат орхидеите.
нищо чудно да има и между корите някъде, но да не се вижда. тая гад все от някъде трябва да е изпълзяла.

# 166
Аронията според вас ще се прихване ли или да купя нова. Така е може би от почти 3 седмици листата са свити и замаляли. Нещо май не се справих с нея.
Скрит текст:
За сметка на това френското грозде май се хвана
Скрит текст:
още от първия ден си е така свежо даже и не разбра, че вече не живее в найлонов пакет.

Едни ягодки, които сама си отгледах от семена.
Скрит текст:
Бяха много дребни и хилави само ми заемаха  място в саксиите,  беше ме жал да ги хвърля и ги боцнах в градината. Толкова много са пораснали и така да ми харесват. Чак някак горда се чувствам като ги гледам. Интересно ми е какви ягодки ще станат и вече нямам търпение да ги видя.
Предполагам, че ще са много дребни все пак се водят саксийни затова и не ми се занимаваше с тях.

# 167
Аронията според вас ще се прихване ли или да купя нова. Така е може би от почти 3 седмици листата са свити и замаляли. Нещо май не се справих с нея.
Скрит текст:
За сметка на това френското грозде май се хвана
Скрит текст:
още от първия ден си е така свежо даже и не разбра, че вече не живее в найлонов пакет.

Едни ягодки, които сама си отгледах от семена.
Скрит текст:
Бяха много дребни и хилави само ми заемаха  място в саксиите,  беше ме жал да ги хвърля и ги боцнах в градината. Толкова много са пораснали и така да ми харесват. Чак някак горда се чувствам като ги гледам. Интересно ми е какви ягодки ще станат и вече нямам търпение да ги видя.
Предполагам, че ще са много дребни все пак се водят саксийни затова и не ми се занимаваше с тях.

Аробията полята ли е? Да не би да има тор в корена?

# 168
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ягодка от семка! поздравления.
има едни саксийни, висящи, много красиви, но не се ядат.
ефектът им е в това да висят, не знам ка ще стоят в градината, предполагам, че ще се губи ефекта, но пък зеленко. няма лошо.

# 169
Поливам ги, даже май е преполята. Няма тор, те ги продават в стърготини в пакета.

Не помня кой ме вдъхнови тук да опитам и аз със ягодки от семенца. Някой преди мен също беше успял и показал резултат и така и  аз реших. E-gone, май беше и от нея видях и пакетчета семена.
90% от разсада го съсипах. Гледах 3 сорта като с горската и бяла саксийна не успях изобщо. Грешката ми беше, че бяха много нагъсто семената. Аз честно казано изобщо и не вярвах, че ще се получи нещо. Имам няколко снимки
Скрит текст:
  .
Това е след пресаждането им тогава повечето умряха.
Сега май имам към грубо към 30 корена.

Декоративните ягодки и на мен са ми много сладки. Миналата година мислих и аз да си взема, но като ги гледа човек все ще му се преяждат, а и на децата как да обясниш, че не може да се ядат. Та затова се отказах от тях за сега.

# 170
Здравейте,
От скоро сме собственици на имот. Никога не съм била градинар, а вече много искам.
Планирам задигнати лехи по обиколката на имота, ще бъдат П образно. Заради тийнейджър футболист и лудо куче се налага да са на височина мин 80см, макс 1м. Дълбочината, за частта с цветя ще е 50см, за зеленчуци 1м.
Моля за идеи от какво да ги направя. Готовите са по 200 и кусур лв, за бр, а са по метър и нещо. Общата дължина на проекта ми е около 60метра. Мисля, че ще ми трябва голям бюджет, а и естетическият вид също е от съществено значение.
Ще съм благодарна на всякакви мбения, от опит или идеи.
Успешен сезон!

# 171
  • София
Аз нямам за съжаление опит с повдигнати лехи и не мога да помогна.
Пожелавам ти успешен градинарски сезон!

За буболечката на сладкият картоф, точно като едни памуклийки, които ми бяха нападнали преди време орхидеите ми изглежда. Убий я и си гледай сладкият картоф, но разгледай и орхидеите задължително.

Бях почнала да пиша вчера, но не стигнах до публикуване.
Искам да споделя набързо развитието на първите ми насадени домати.
Ръгби и Меделина. Насяти на 17-ти март, поникнали на 21-ви март след 4 дни. Пикирани на 6-ти март, 18 дни след насаждането и 15 дни след поникване. А на 20-ти точно месец откакто са насадени изглеждаха така:
Скрит текст:

Има и огромна разлика в граха размерите и колко е поникнал между двата сорта. Този от който си бях доволна и садих основно половината ред вътре и четири реда навън Преладо  е поникнал добре и е дръпнал доста, а другият е градински грах, от който определено не съм доволна и това ще е последото му садене.
Между другото този навън вече пониква, той е саден на 6-ти март, значи навън за 15 дни. Беше накиснат обаче за един ден преди да го насадя във вода.

Скрит текст:

В оранжерията са били отрицателни температурите, под малките парничета с отопление слава богу положителни. Най-вероятно навън е било поне -3 или - 4градуса, за да е минус 2 близо вътре.

Показвам и моите краставички първо и после тиквички
Скрит текст:

Аспержите от семена за разсад са поникнали. Чудех се дали ще разпозная като поникнат кое е аспержа - кое бурен, но се оказа че и като съвсем малки аспежи си приличат на аспержи. Много са сладки Simple Smile
В кофички от кисело мляко са насадени. За да си представите мащаба.
Скрит текст:

Най-накрая поникна и пресятият спанак. От старият вчера набрах за една супа, дотогава берях основно за салата към салатите и руколата.
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 22 мар 2024, 10:59 от Aila

# 172
Бюджетни повдигнати лехи с голяма квадратура:
1.  от дъски от европалети - здрави и евтини, но за повече трайност трябва да се импрегнират и отвътре да се облепят с непромокаемо платно за градинарски цели.
2. От гофрирана ламарина , например такава за покриви и навеси. Лесно се каже и наставя, има различни размери и дебелини, устойчива на влага, горещина и студ.

Има едни бетонни елементи, които са много удобни за повдигнати лехи. Цената в Бг не знам каква е, тук не са особено евтини, но са буквално вечни, лесно се сглобяват и разглобяват, наставят, преместват. Нещо такова, има и други размери и профили.

# 173
Благодаря ви!
Няма пръст още. В буркан с вода е сложен. Обаче имам много орхидеи.
Дали да не напръскам и тях?

Дъждец, колко е голяма тази въшка? Нещо не мога да се ориентирам от снимката.

# 174
Страхотни са . Личи си , че с мерак ги гледаш . Браво . Аз хвърлих око на парника от прозорци . Изцяло ли е или само от горе ? С както подпирате . Правоъгълен ли е или под наклон ?

# 175
Бюджетни повдигнати лехи с голяма квадратура:
1.  от дъски от европалети - здрави и евтини, но за повече трайност трябва да се импрегнират и отвътре да се облепят с непромокаемо платно за градинарски цели.
2. От гофрирана ламарина , например такава за покриви и навеси. Лесно се каже и наставя, има различни размери и дебелини, устойчива на влага, горещина и студ.

Има едни бетонни елементи, които са много удобни за повдигнати лехи. Цената в Бг не знам каква е, тук не са особено евтини, но са буквално вечни, лесно се сглобяват и разглобяват, наставят, преместват. Нещо такова, има и други размери и профили.

Много благодаря! Горе долу това са и моите предположения, за материали.
Бетонните? Имате предвид, че може без да се зидат и залепват едно за друго ли? Би било чудесно.

# 176
  • София
Страхотни са . Личи си , че с мерак ги гледаш . Браво . Аз хвърлих око на парника от прозорци . Изцяло ли е или само от горе ? С както подпирате . Правоъгълен ли е или под наклон ?
Не препоръчвам прозорците. Иначе имам много още стари прозорци, ако някой му трябват мога да му дам.
При мен са само по два сглобени един за дуг и много ниски идват заради скосяването. Тези порасналите домати вече се допират до прозорците, което не е ок. В случая съм ги подпряла само докато съм там да влезе въздух, през ноща са спуснати.
В поста ми малко по-назад за новият парник може да видите малката оранжерия, с която заместих тежките и неудобни прозорци. Много съм доволна от нея. Вече поръчах още две и пристигнаха. Уикенда мисля да сглобя поне още една и да разкарам тези прозорци. С оранжерията с цип се родих, много по-голяма и висока е и много по-лесно се отваря и работи така.

# 177

Бетонните? Имате предвид, че може без да се зидат и залепват едно за друго ли? Би било чудесно.
Toчно така, не се зидат. Те си имат профил, като лего. Едното влиза в другото и застават стабилно. Тежки са, не се разместват, а като се напълнят и с пръст буквално нямат мърдане. Виж картинката. Има и по-тънки и по-къси, заоблени, различни. Обиколи строителните борси наоколо и виж какво се предлага.

# 178

Toчно така, не се зидат. Те си имат профил, като лего. Едното влиза в другото и застават стабилно. Тежки са, не се разместват, а като се напълнят и с пръст буквално нямат мърдане. Виж картинката. Има и по-тънки и по-къси, заоблени, различни. Обиколи строителните борси наоколо и виж какво се предлага.
Точно това ще направя , щом не се зидат, напълно ме устройва. Дано не са адски скъпи.
Отново благодаря!

# 179
  • София
За съжаление в една борса ги гледах преди време и не беше никак малка сумата за една тухличка, а на теб ще ти трябват доста. Все пак зависи и какъв бюджет си предвидила за това.

Общи условия

Активация на акаунт