Разделно хранене-рецепти/2/

  • 224 528
  • 302
  •   1
Отговори
# 135
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Ловчански пириан

1 кг тиквички
100 г ориз
3 домата
3 с. л. олио
1 к. ч. оцет
1/4 връзка магданоз
1 стрък чесън
пипер и сол на вкус

1. Тиквичките се нарязват на кръгчета и се нареждат в намаслена тава.
2. Поръсват се с ориз, зърна черен пипер, нарязан магданоз и сол.
3. Отгоре се подреждат нарязаните на кръгчета домати. Залива се с вода, която да покрие продуктите 2 см. Пече се в загрята фурна при температура 180 градуса до омекване на ориза. Всяка порция се овкусява със счукан и размесен с оцет чесън.

Печени зеленчуци

200 г гъби
4 тиквички
4 чушки
3 патладжана
2 глави лук

за маринатата:
2 клонки мащерка
2 скилидки чесън
сок от 1/2 лимон
1/2 к. ч. олио
1 ч. л. сух риган
сол

за доматен винегрет:
4-5 домата
2 скилидки чесън
4 с. л. олио
1 с. л. оцет
1 ч. л. босилек
магданоз
сол

1. Патладжаните и тиквичките се нарязват на филии от по 1 см, чушките - на половини, гъбите - на ивички. Продуктите за маринатата се смесват в купа и се разбъркват до получаване на еднородна смес.
2. Зеленчуците се слагат в тава, заливат се с маринатата и се оставят да отлежат 10-15 минути. След това се пекат на скара по 5-10 минути от всяка страна
3. Сосът се приготвя, като доматите се настъргват на едро ренде. Подправят се със сол, оцет, олио, ситно нарязан магданоз, счукан чесън и босилек. Разбърква се хубаво. Зеленчуците се заливат със соса и се сервират.

Пълнени домати с ризото от тиквички

6-8 домата (по 200-250 г единия)
1 тиквичка (200 г)
100 г ориз
1 стрък праз лук (бялата част)
1 стрък копър
2 стръка магданоз
2 стръкчета пресен риган (1 щипка сушен)
3-4 с. л. зехтин
1 кубче гъбен бульон

за доматения винегрет :
вътрешната част на доматите
2 скилидки чесън
2 стръка магданоз
2-3 щипки сух босилек
2-3 с. л. зехтин
1-2 с. л. оцет
сол на вкус

1. Тиквичката се обелва, нарязва се на филийки, а след това на много малки кубчета. Пържи се в предварително загретия зехтин, но така че да остане твърда (около 3-4 минути).
2. Прибавя се нарязаният наситно праз и се пържи около минута. Поставя се оризът (без да се мие) и се запържва 3-4 минути. Налива се част от водата, къкри на тих огън, докато оризът я поеме. Поръсва се стритият бульон, отново се налива част от водата. Оризът поема общо около 250 мл течност.
3. След като и последната част от течността е поета, оризът се подправя с копър, магданоз и риган. Тиганът се оттегля от котлона.
4. От горната част на доматите се отрязват капачета. Вътрешността и семето се издълбава с лъжичка. Ако е нужно, малка част от дъната също се отрязва, за да могат да се задържат прави. Подреждат се в подходяща за печене форма, пълнят се с ориз и се захлупват с капачетата. Пекат се около 20 минути при температура 180 градуса в предварително загрята фурна.
5. Винегретът се приготвя, като в блендер или в кухненски робот за около 1 минута се смилат всички съставки, след което сместа се прецежда. Преди сервиране доматите се поливат с винегрета. *Tози винегрет е подходящ също за салати от варени картофи, зелен боб, царевица и т. н.

Огретен от тиквички и домати

3–4 тиквички
2–3 домата
3–4 с. л. олио
3–4 стръка магданоз
1 ч. л. мащерка
сол на вкус
кашкавал

1. Тиквичките се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина около 1 см, а доматите се режат на полумесеци.
2. Средно голям йенски съд се намазнява обилно и в него се слага 1 ред тиквички и домати. Овкусяват се с накълцания магданоз, солта и щипка мащерка. По същия начин се правят редове от тиквички и домати до изчерпване на продуктите, залива се с  олиото.
3. Огретенът се пече без капак около 40–50 минути при температура 180 градуса, докато зеленчуците омекнат. Изважда се и докато е още горещ, се поръсва с настъргания кашкавал, след което се запича 2–3 минути.

Тиквички пуфе

2 белтъка
2 тиквички
зелената част от 1 стрък пресен лук
1 скилидка чесън
1 ч. л. сол
5-6 стръка копър
5-6 стръка магданоз
олио за пържене

1. Тиквичките се настъргват, посоляват се и се претриват през цедка, за да се отдели съдържащата се в тях вода.
2. Белтъците се отделят от жълтъците на яйцата и се разбиват на сняг.
3. Изцедените тиквички се поставят в купа, прибавят се нарязаният наситно пресен лук, счуканият чесън и накълцаните магданоз и копър. Сипват се белтъците и внимателно се разбърква.
4. От сместа се оформят малки кюфтенца и се пържат по 2-3 минути в дълбок съд с умерено загрято олио

# 136
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Пълнени картофи с пресен чесън

Сваряваме картофите без да ги белим.Като са готови,тогава ги обелваме.Разрязваме наполовина и леко издълбаваме.Правим смес от една заквасена сметана,сол,черен пипер и ситно нарязан зелен чесън.С тази смес пълним картофите и поднасяме
 
Пълнени картофи със сметана

4 големи картофа (около 200 г единия)
1 малка глава лук, ситно нарязан
1 ч.л. слънчогледово олио
парче пресен джинджифил, около 2,5 см високо (забравих го, но бих сложила не повече от 1 см)
1 ч.л. млян кимион
1 ч.л. ситно нарязан зелен кориандър
1/2 ч.л. куркума
чеснова сол (сложих чесън на прах)

4 с.л. заквасена сметана
стръкчета кориандър

Картофите се измиват добре с четка и се набождат с вилица. Не се белят!!!
Увиват се във фолио и се пекат около час на 180 С на фурна.
Може да се изпекат в микровълновата .

Като поизстинат леко, се разрязват на половинки. Всяка половинка се издълбава с лъжичка. Издълбаното се намачква с вилица и се оставя настрана.

Лукът се запържва в загрята мазнина, докато омекне. Добавят се джинджифил, кимион, кориандър и куркума. След около 1 1/2 - 2 мин се добавят намачканите картофи и се пържат още 2 мин.

Със сместа се пълнят издълбаните картофи.
Върху всяка половинка се слага по 1 с.л. сметана и стръкче пресен кориандър.

Поднасят се по една половинка на порция.

Ладии” от пълнени картофи
(за 2 порции)

4 средно големи картофа
100 г гъби
2-3 стръка пресен лук
4 кръгчета домат

Картофите се измиват и се полусваряват в подсолена вода. Не се белят, а откъм широката страна се изрязва капаче. Вътрешността се издълбава.
За плънката се задушават лука и гъбите като се прибавя и издълбаното от картофите.
Пълнят се, отгоре се поставя кръгче домат и бучка масло. Слагат се в тавичка с малко вода и се запичат във фурната.

Пълнени картофи с коприва и гъби

4 картофа (около 800 г), 1 стрък лук, 1-2 шепи коприва, 100 г гъби, 1 кисела краставичка, 1 стрък чесън, магданоз с корена, 1 ч. л. сол.

Картофите се обелват и вътрешността им се издълбава, така че да станат като лодчици. Долната им част леко се подрязва (без да се пробива), за да стоят изправени.

Лукът, копривата, гъбите и киселата краставичка се нарязват надребно. В тенджера се сгорещява олиото и лукът се запържва за кратко.

Сипва се копривата, разбърква се и след 1-2 минути се добавят гъбите и киселата краставичка. Разбърква се и се задушава на умерен огън, докато гъбите омекнат. Накрая се посолява на вкус.
Картофите се пълнят с плънката и се подреждат в тенджера. Прибавят се нарязаната надребно вътрешност на картофите, чесънът и остърганият корен магданоз заедно със стъблата.
Налива се вода на нивото на картофите, посолява се и ястието се задушава около 30 минути, като се внимава картофите да не се преварят.

Овесен пилаф с гъби

300 г овесени ядки, 200-250 г печурки, 300 г замразен спанак, 50-100 г орехови ядки, 3-4 стръка копър, 2-3 скилидки чесън, 4-5 с. л. олио (зехтин), сол на вкус.

Ядките се заливат с вода, кипват се, изцеждат се и се изплакват с вода. Поставят се в намаслена тава.
Нарязаните наедро гъби се пържат в 2 с. л. олио на силен огън. Когато се зачервят, се прибавя спанакът и се разбърква, докато се размрази.
Счуква се чесън и заедно със ситно нарязания копър се прибавя в тигана при спанака. Разбърква се и сместа се разпределя върху овесените ядки. Пилафът се полива с 2-3 с. л. олио (зехтин) и се пече в предварително загрята до 200 градуса фурна около 20 минути.

# 137
  • из България
  • Мнения: 25
Запечени картофи

Продукти:

1 кг пресни картофи
1 стрък розмарин
450 мл пилешки бульон
2 с л зехтин
15 г масло


1 с л морска сол (ако бульонът е солен, то по-малко)
ситно нарязан шнитлаух

Приготвяне:

• Картофите се измиват добре и се подреждат в тефлонов тиган (25 см), така че да има разстояние между картофите.
• Прибавя се бульонът (бульонът трябва да стига до 3/4 от височината на картофите), стрък розмарин, зехтинът, маслото и солта.
• Довежда се до кипване и огънят се намалява до среден и тиганът се похлупва неплътно с капак.
• Вари се околко 15-20 минути до готовност на картофите (бульонът трябва да остане на половината).
• Тиганът се отнема от котлона и с помощта на чаша се притискат леко картофите, за да се напукат.
• Връщат се на котлона и се готвят без капак, докато не се изпари течността (10-15 минути).
• Картофите се оставят леко да се запържат отдолу.
• Внимателно се обръщат и се запържват още 4-5 минути.
• Тиганът се отнема от котлона и се оставя за 5 минути встрани.
• Картофите се сервират горещи като се поръсват по желание със ситно нарязан шнитлаух (див лук).

# 138
  • Мнения: 4 380
Постна мусака
1-2 тиквички
2-3 картофа
2-3 глави лук
1/2 ч.ч. ориз
2-3 стръка пресен лук
2-3 стръка пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 ч.ч. домати от консерва
червен пипер, черен пипер, сол

Лукът, пресните чесън и лук и ориза се задушават за кратко само в мазнина. Долива се 1/2 ч.ч. топла вода и се задушава докато ориза поеме водата. Прибавят се доматите, нарязания копър, червения, черния пипер и сол на вкус. Маха се от котлона. В намаслена йенска тавичка се нарежда 1 ред тиквички, нарязани на кръгчета, отгоре 1 ред картофи на кръгчета. Отгоре се разпределя сместа с ориза. Върху ориза се подрежда  1 ред картофи на кръгчета и най-отгоре 1 ред тиквички на кръгчета. Тиквичките леко се намасляват. Долива се 1 ч.ч. топла вода, слага се капака на тавичката и се пече до готовност.

Верче,картофи и ориз не е добре да се смесват Rolling Eyes

Защо? И двата продукта са въглехидратни.

# 139
  • Мнения: 4 380
Цитат
Огретен от тиквички и домати

3–4 тиквички
2–3 домата
3–4 с. л. олио
3–4 стръка магданоз
1 ч. л. мащерка
сол на вкус
кашкавал

1. Тиквичките се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина около 1 см, а доматите се режат на полумесеци.
2. Средно голям йенски съд се намазнява обилно и в него се слага 1 ред тиквички и домати. Овкусяват се с накълцания магданоз, солта и щипка мащерка. По същия начин се правят редове от тиквички и домати до изчерпване на продуктите, залива се с  олиото.
3. Огретенът се пече без капак около 40–50 минути при температура 180 градуса, докато зеленчуците омекнат. Изважда се и докато е още горещ, се поръсва с настъргания кашкавал, след което се запича 2–3 минути.

Това го пробвах и много чудно, но хич не е лошо. Въобще не очаквах. И става бързо. Хареса ми.

# 140
  • София
  • Мнения: 576
Постна мусака
1-2 тиквички
2-3 картофа
2-3 глави лук
1/2 ч.ч. ориз
2-3 стръка пресен лук
2-3 стръка пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 ч.ч. домати от консерва
червен пипер, черен пипер, сол

Лукът, пресните чесън и лук и ориза се задушават за кратко само в мазнина. Долива се 1/2 ч.ч. топла вода и се задушава докато ориза поеме водата. Прибавят се доматите, нарязания копър, червения, черния пипер и сол на вкус. Маха се от котлона. В намаслена йенска тавичка се нарежда 1 ред тиквички, нарязани на кръгчета, отгоре 1 ред картофи на кръгчета. Отгоре се разпределя сместа с ориза. Върху ориза се подрежда  1 ред картофи на кръгчета и най-отгоре 1 ред тиквички на кръгчета. Тиквичките леко се намасляват. Долива се 1 ч.ч. топла вода, слага се капака на тавичката и се пече до готовност.

Верче,картофи и ориз не е добре да се смесват Rolling Eyes

Според книгата "Сила за живот" на американското семейство (забравих как се казват  Embarassed), въглехидратите може да се смесват помежду си, защото са с почти еднакъв състав и  тази комбинация не е тежка за организма, както например въглехидрати с белтъчини. Аз винаги смесвам въглехидратите - хляб с картофи, хляб с ориз.

# 141
  • София
  • Мнения: 3 787
Постна мусака
1-2 тиквички
2-3 картофа
2-3 глави лук
1/2 ч.ч. ориз
2-3 стръка пресен лук
2-3 стръка пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 ч.ч. домати от консерва
червен пипер, черен пипер, сол

Лукът, пресните чесън и лук и ориза се задушават за кратко само в мазнина. Долива се 1/2 ч.ч. топла вода и се задушава докато ориза поеме водата. Прибавят се доматите, нарязания копър, червения, черния пипер и сол на вкус. Маха се от котлона. В намаслена йенска тавичка се нарежда 1 ред тиквички, нарязани на кръгчета, отгоре 1 ред картофи на кръгчета. Отгоре се разпределя сместа с ориза. Върху ориза се подрежда  1 ред картофи на кръгчета и най-отгоре 1 ред тиквички на кръгчета. Тиквичките леко се намасляват. Долива се 1 ч.ч. топла вода, слага се капака на тавичката и се пече до готовност.

b]Верче[/b],картофи и ориз не е добре да се смесват Rolling Eyes

Според книгата "Сила за живот" на американското семейство (забравих как се казват  Embarassed), въглехидратите може да се смесват помежду си, защото са с почти еднакъв състав и  тази комбинация не е тежка за организма, както например въглехидрати с белтъчини. Аз винаги смесвам въглехидратите - хляб с картофи, хляб с ориз.


Картофи с ориз,ориз с хляб,картофи с царевица,грах,ориз с царевица и грах-не смесвам PeaceСмесвам само с лекоскорбялни зеленчуци-моркови,цвекло.
Белтъчините също не смесвам-месо със сирене или кашкавал,например.

Давайте рецептите насам,пък всеки сам ще решава какво да хапва Hug

Последна редакция: пн, 28 май 2007, 18:07 от ками

# 142
  • София
  • Мнения: 3 787
Сосове:

Ментово песто

1 връзка мента
сок от половин лимон
75 мл олио
сол

. Всичко се кълца в блендера... залива се с олио... в хладилника..
. Прекрасен сос за месни и/или рибни ястия, зеленчуци.

За да се съхрани дълго време песто .. трябва олиото да го покрива ( това ще попречи да засъхне горния слой )

Маслиново песто

120 г сметана
200 мл зелени маслини без ядки
1-2 склидки чесън
1/4 ч л черен пипер
1 ч л лимонов сок
1 връзка босилек

. Всичко се кълца в блендера. Слага се в подходящ съд и в хладилника.
. Може да се съхранява до 2 седмици.
. Много подходящ за паста, салати и сандвичи.

Последна редакция: вт, 29 май 2007, 00:35 от ками

# 143
  • София
  • Мнения: 3 787
Сосове:

Лимонено песто
/подходящо за печена риба и пиле/

Продукти:
1 връзка магданоз, накълцан на ситно
кората на 2 лимона
сокът от един лимон
1 ч.л.джинджифил на прах
1 ч.л.сол
1 ч.л.черен пипер
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л зехтин

Начин на приготвяне:
Смесете магданоза, лимонената кора, сокът и подправките в купа и разбийте с кухненския робот. Отделно накълцайте на ситно  лука и чесъна. Добавете зехтина. Изсипете  сместа в купата на кухненския робот и разбъркайте двете смеси с лъжица.

Песто с босилек

Продукти за една чаша:
2 с.л.кедрови ядки, печени
2 скилидки чесън
2 1/2 ч.чаша листа пресен босилек
2 ч.л.лимонов сок
3 с.л.зехтин

Начин на приготвяне:
 
С помощта на кухненски робот направете ядките и чесъна на  пюре. Добавете босилека и лимоновия сок и разбийте сместа отново, до хомогенност. Добавете зехтина на тънка струйка, като продължавате да разбивате. Така приготвеното песто можете да зсъхранявате в хладилника около месец.

Песто от червени чушки

Продукти:
100 гр.сушени домати
1 1/2 ч.чаша печени червени чушки, нарязани на ситно
1/2 ч.чаша пресен магданоз, нарязан на ситно
1/2 ч.чаша пресен босилек, фино накълцан
3 скилидки чесън, счукан
3 tс.л.зехтин
1 ч.л.балсамов оцет
прясно млян черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:
Накиснете доматите в купа с вряща вода, колкото да ги покрие. Оставете ги така 20 - 30 минути. Смесете добре отцедените от сока печени чушки с маслините, пресните зелени подправки и чесъна. Отцедете добре доматите и ги прекарайте през цедка. Накълцайте доматите на ситно в кухненския робот.  Добавете зехтина и оцета, и продължете да разбивате доматите, докато не останат големи парчета. Смесете доматите с останалите продукти и овкусете със сол и пипер. Ако пестото стане твърде гъсто, можете да добавите една чаена лъжичка от водата, в която сте киснали доматите.

Последна редакция: вт, 29 май 2007, 00:36 от ками

# 144
  • София
  • Мнения: 3 787
Предястия:

Фаршировани яйца с песто

8 твъдо сварени яйца
1/4 ч ч майонеза
1/4 ч л чесън
1/4 ч л сол
щипка кайен/лют пипер 
1-2 с л сос Песто

Разрежете яйцата на две по дължина, внимателно извадете жълтъците и ги поставете в купа.
Разбъркайте ги с майонезата, скълцания чесън, сол и лют пипер.
Внимателно с лъжица върнете сместа в половинките белтъци.
Преди сервиране поставете върху всяка половинка по 1/4 ч л песто.

Сос Песто:
1 връзка магданоз, накълцан на ситно
кората на 2 лимона
1 връзка босилек,накълцан на ситно
сокът от един лимон
1 ч.л.сол
1 ч.л.черен пипер
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л зехтин
Начин на приготвяне:
Смесете магданоза, лимонената кора, сокът и подправките в купа и разбийте с кухненския робот. Отделно накълцайте на ситно  лука и чесъна. Добавете зехтина. Изсипете  сместа в купата на кухненския робот и разбъркайте двете смеси с лъжица.

# 145
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Картофи на фурна с риган

Продукти: 1,5 кг.картофи
1/2 ч.чаша зехтин
лимонов сок
1/2 до 1 ч.л.сушен риган
сол на вкус
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне: Измийте и обелете картофите. Нарежете ги на кубчета и ги поръсете със сол, млян черен пипер и риган. Оваляйте ги добре. Изсипете ги в тавичка и ги напръскайте обилно със зехтина и лимоновия сок. Печете около час на 180 градуса.

Картофи с песто

 400 гр.картофи
 1 ч.чаша листа пресен спанак
 1/2 ч.чаша листа пресен босилек
 1/3 ч.чаша заквасена сметана
 2 скилидки чесън
 сол на вкус
 2 с.л.зехтин
 2 с.л.вода

Обелете картофите и ги нарежете на едро. сварете ги в леко подсолена вода, за около 20 минути. Отцедете добре.
Междувременно в кухненски робот смесете босилека, спанака, сметаната,чесъна и солта. Като добавяте по малко от водата и зехтина, разбийте продуктите на крем, за да приготвите пестото. Сместа трябва да има гъстотата на размекнато масло.
Горещите картофи намачкайте на пюре. Овкусете със сол и пипер на вкус. Сервирайте всяка порция пюре с малко песто.

# 146
  • София
  • Мнения: 3 787
Паста/тестени:

Спагети със сос от гъби

Продукти: 3 с.л.масло
1 с.л.зехтин
1 средна глава лук, накълцана на ситно
3 скилидки чесън, счукан
4 ч.чаши гъби, нарязани на филийки
1 ч.л.сушена мащерка
1/2 ч.чаша сметана
1 пакет спагети

Начин на приготвяне: Сварете спагетите в студена подсолена вода, до полуготовност.
Запържете в маслото и зехтина лука и чесъна, до омекване - около 4 минути. Добавете гъбите, мащерката, сол и черен пипер на вкус. Задушавайте около 5 минути, като бъркате непрекъснато, докато гъбите омекнат и леко покафенеят. Добавете сметаната и оставете сместа да заври. Намалете огъна и оставете на котлона за няколко минути.
Сервирайте добре отцедената паста със соса от гъби. Гарнирайте със стръкче магданоз.

Спагети със зеле по китайски

1 пакет спагети
1 зелка
1-2 моркова
1 глава лук /2 връзка пресен лук/
2 скилидки чесън
малко олио или зехтин
2 с.л соев сос
къри (микс, може и само куркума, или само джинджифил, или някаква предпочитана подправка)
 
Спагетите се сваряват стандартно.
Соса:
Накълцания чесън се запържва леко в мазнината, след това се добавя лука и малко след това нарязаното зеле и настърганите моркови. Задушават се известно време, но не до пълно омекване, леко хрупкави, след това се слага избраната подправка и соевия сос на вкус.
След това полученият сос се разбърква със спагетите.

Спагети с песто от тиквички

1 пакет спагети
За пестото:
3 тиквички,1 1/2 к. ч. зехтин , 2–3 скилидки чесън ,1 стрък пресен лук, 2–3 стръка копър , 2–3 стръка магданоз , 10–15 листа босилек, сол на вкус ,заквасена сметана

Тиквичките се обелват, измиват се и се разполовяват. Сваряват се за не повече от минута в подсолена вода, изваждат се и се поставят в купа със студена вода, за да се охладят, след което се подсушават.

Спагетите се сваряват в кипналата подсолена вода, където са варени тиквичките.
Сварените тиквички, накълцаните скилидки чесън,зеленият лук, солта, магданоза и босилека се смилат в кухненски робот или блендер. Постепенно към тях се налива зехтинът и се бърка до пълното хомогенизиране на соса. Горещите спагети се заливат със соса, поръсват се със сметана и се сервират.

# 147
  • Мнения: 4 380
Цитат
Картофи с ориз,ориз с хляб,картофи с царевица,грах,ориз с царевица и грах-не смесвам PeaceСмесвам само с лекоскорбялни зеленчуци-моркови,цвекло.
Белтъчините също не смесвам-месо със сирене или кашкавал,например.

Давайте рецептите насам,пък всеки сам ще решава какво да хапва Hug

Ти може да не смесваш нищо, но това не е забранено от системата. Тези "нискоскорбялни" зеленчуци които ти смесваш, са високозахарни. Както и да е...Със забележките ти, които забелязах на няколко места, спираш другите да пишат. Хората започват да си мислят, че нищо не разбират от разделно хранене. Трябва да им обясниш, че си си измислила своя собствена система и в края накраищата имай си едно на ум за себе си, не е нужно да им правиш забележки не на място.

Ето тази рецепта примерно не е на място. Защото плодове не се смесват с нищо.

Цитат
Зелена салата с бекон и портокал


А това изобщо не е вярно:

Цитат
Много интересна рецепта Hug
За съжаление домати с тестени не се комбинират при РХ.Едното трябва да се изключи от рецептата Wink

Последна редакция: пт, 01 юни 2007, 22:43 от xenia

# 148
  • Мнения: 903
xenia, мисля че ако беше толкова запозната със системата щеше да знаеш, че при различните автори има някой различия. Ками не веднъж е казвала това и е призовавала всеки сам да си реши кой вариант да избере. Мисля, че хората трябва да знаят, ако някой публикува неточни рецепти.
За доматите и аз знам, че не се комбинират с въглехидрати, само с белтъчини и захари.
Според мен Ками е една от най-компетентните и има най-голям принос за съществуването на рецептурника ни, и не заслужава да бъде нападна.
Предлагам всеки да си пише рецептите и да изказва мнения с възможно най-доброжелателния тон и без да напада другите Peace

# 149
  • Мнения: 4 380
Изказването ми е най-добронамерено.  Какъвто и да е приноса на някой за рецептурника,  забележки които да парират и най-малкия опит за участие от други, и това при условие, че сам си в грешка в доста рецепти, смятам за некоректно.

Цитат
За доматите и аз знам, че не се комбинират с въглехидрати, само с белтъчини и захари.

Захарите са въглехидрати.

Според някои автори доматът по биохимичен състав може да бъде причислен към плодовете. Според Шетън белтъчини и скорбяла не трябвало да се употребяват с нищо кисело, а доматите били кисели. Според същия автор изобщо не трябвало да минават пред топлинна обработка доматите.
Да подчертаем обаче, че Шелтън има косвено отношение към разделното хранене. Принципите на ситемата за изложени от Харви и Мерилин Даймънд и всичко останало след тях е "интерпретация на тема". Както и ками си интерпретира.  Нищо против тя да си следва чиито иска схващания и да си измисля собствени ако иска, но да не парира другите, които са точно по оригиналните принципи на разделното хранене и ...да уточнява по коя именно система бекон и портокал могат да бъдат съчетавани примерно, там където излиза от рамките на общоприетата система.

Общи условия

Активация на акаунт