Магията на изтока - тема 73

• 24 748
  • 758
  •   1
Отговори
# 750
Рори, Снежанката е Black Out. Понеже е адаптация по новелата "Снежанка трябва да умре" на немска авторка, а и оригиналното корейско заглавие е такова, за това така съкратихме.

# 751
След шести епизод на Shudan Sasen имах усещането, че историята общо взето е приключила и даже се чудех какво толкова има да става още. Обаче в действителност стана по-интересно. Още не съм стигнала до края, но от видяното до момента смело мога да дам висока оценка на сериала.

# 752
  • MJF
Виж ти , как сте се разприказвали. Прочетох ви/наваксах. Но сега с толкоз много инфо вече забравих коментарите ми по споменатите заглавия/ актьори дето текущо/четейки ми възникнаха. Но за Your Honor. С  1:1 причините на Рос към момента го подминавам и си твърдя че е "не гледам". Макар че Kim Myung-Min e в едно от коронните си амплоа. Thinking за сега ще ви чета текущо само по това заглавие.

Шо стигна до Monster / 2
Бързо да си признават зрителите му  в темата защото вчера въобще не се разбрах с тукашната търсачка а съм сигурна че не съм първия му зрител в темата.
Предвид тематика, още когато го споменавахме първите пъти си имах едно наум относно училищна тема и моите гледания на такива Wink , та ми бе ясно че ще отлежи и ще го гледам когато точно му дойде времето на моя екран.
Какво да кажа?! Ако почна по темите и сюжета или трябва да е ферман или по-добре нищо за да не е обида към моя гоооолям приятел Корееда. Хироказу така го е заснел този филм, че докато гледах минах през толко мисли, моции, гледни точки към една и съща ситуация че към финала бях отново в изходна позиция, дори омиротворена/с философската позиция "c'est la vie". Полуиронично го казвам така.
Та сега смятам да споделя само как премина моето гледане.
Скрит текст:
Първи бяха  възприятията от майка-син . Получи се така , че трябваше да си прекъсна гледането и забелязах, че това се случи на 15-тата минута от началото на филма, а вече бях натрупала сума впечатления и мисли от двамата герои. Майстор е Корееда в поднасянето на историите и туй то.  
След това се заехме с учителите , общо , комуникация с родители и конкретния Хори. Гледката прогресивно ме изправи на нокти и вече взех да си мисля , че аз това няма да мога да го изтърпя ако продължава така и ще се наложи с паузи да гледам .....и смени Корееда ъгъла. Ама точно на секундата ме хана, бях вече посегнала към мишока.  
От там нататък нещата покрай децата взеха да се изясняват и понаместват....

Към финала това с духането в тръбата като начин за разтоварване/невъзможността да споделиш и сие  един вид докато го гледах и аз като зрител поех дълбоко въздух и го издишах. След което бях готова с философстването от конкретното , това което видях в този филм , към общото .

От Корееда и сие  съм напълно доволна, нямам грам забележка.
За гледката ясно че не може да се каже такова нещо, тя е "право куме в очи" , напълно полезно да се види така , без излишни украси и популизъм.
Филма разбира се заслужава по-добър превод от този с който гледах на английски. На места откровенно куцаше.

# 753
Шо, писах коментар за Monster веднага щом го гледах. На мен много ми хареса. Преди мен и Рос го беше гледала и коментирала. За мен е прекрасна история за различните (каквото и да означава това) и тяхната борба да бъдат приети от обществото.

# 754
  • MJF
Eee Бел мерси за "подсказката". Hug
Че и с допълнителните възможности на търсачката се позапознах , потренирах аз мързела Blush . Еми гнервирах се , както казва Карлсон. Wink
https://www.bg-mamma.com/?topic=1605698.msg47479332#msg47479332
https://www.bg-mamma.com/?topic=1605698.msg47449508#msg47449508
След като ви прочетох да "пофилософствам" още малко.
Скрит текст:
Първо точно във втората част на филма , когато се заехме повече с децата ми куцаше на моменти превода с който гледах и то точно в тези когато се подмяташе темата за някаква сексуална насоченост на Йори и на Минато и това силно ме подразни. Направо тази част като има по-добър превод трябва да я мина втори път. Споделям мнението на Рос относно това , че е рано  да се слагат етикети за сексуална ориентация на тази възраст. Наклонности да но не етикети- ти си такъв, ти си онакъв а ти си трети и пр. Това тепърва им предстои.  Всъщност тези двамата в един клас/випуск ли са? С тез непонятни за менe homeroom theacher  и сие системи , сега взех да се чудя.
Мда Ейта с този си Хори ме раздразни на 100%. Кофти , даже много кофти когато хора на такива позиции нямат поне грам интуиция и перцепцията им е само на първо ниво. Много лошо.
Бащата на Йори няма дори да го подхващам. Ако разровим анамнезата на такъв човек, още повече че все пак някой е родил Йори, със сигурност не е баща му. Wink За това не остана време във филма, то и другото бе достатъчно.
Докато гледах Йори и Минато как се шлеят, без надзор, мръсни, яли недояли,  по разни небезопасни места -почти постоянно в някакъв риск,  на възрастта на която са , не толкоз физическата а менталната и на фона на скорошната О си мислех , колко по-удачно за тези 2 деца би било да са в някакво спортно занимание , под надзор, с нещо което да ги ангажира мисловно/да им е интересно  и "да им хаби" енергията.
Минато и той многопластов случай. Отделна голяма тема.

# 755
Шо, мое лично мнение, но
Скрит текст:
според мен човек няма нужда от етикет относно това кой и какъв е. Важното е собственото му усещане. А сексуалност може да се усети/определи на тяхната възраст, не е рано според мен. Разбира се, изказвам се на базата на своя опит.

# 756
  • MJF
Monster
Скрит текст:
Да се усети да, да разбереш наклонност да. Но нито околните трябва да ти лепят етикет , още повече на тази възраст, че си гей/ лесбийка/би / хетеро...нито пък самия ти трябва да си го слагаш като някакъв вече съвсем сигурен и категоричен етикет.
И всъшност на мен цялата тази патардия с темата ми е съвсем чужда. За мен всички варианти са били норма в пейзажа. Нито някой е правил въпрос за това , нито някой е обиждал/сочил с пръс, пречил по някакъв начин на това. И не съм израснала в парник. Имаше да речем момче което си играеше от малко само с кукли. Като достигна пубертета гласа му стана един такъв интересен/фалцетен. И какво от това?! Носеше се с момичетата които си играеха с кукли като по-малък а като вече "фалцетен" със смесена тайфа, в която никой грам не го е обиждал и пр. Аз пък все съм си играла с камиончета , коли и пр. никакви кукли, лак , гримове и прочие интерес като дете и подрасващ. Като продрастващ се е случвало да се поспречкам физически с момчета. Ама именно с такива, които са си позволявали такива подмятания като "цайс", "педи".... И такъв контингент-подмятащи, словесно дразнещи/обждащи винаги е имало и ще има. Въпроса е колко им се позволява и как им се реагира. Вкл. от околните  възрастни - учители, родители, минувачи на улицата и пр.
Всичко над това за мен е излишна патардия.
В момента като голям човек съм виждала и виждам всичко в околния пейзаж. И не виждам никой да пречи на другия по тази тема, кой с кого и как.  

# 757
Шо, съгласна съм с теб. Твърдо съм против лепенето на етикети. Обаче сякаш за не малко хора е далеч по-лесно ти самият да се определиш недвусмислено (или пък те да те определят по някакъв начин), за да са сигурни какъв си и как да се отнасят към теб.

# 758

Общи условия

Активация на акаунт