Пролетно-великденски трепети. Немска тема(248)

• 29 774
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
У наше село не само японски вишни, но и люляци яко нацъфтели има. Рано е и за тях, побърка се това време.

Люляк помня, че носехме на първомайските манифестации.

# 136
Вчера си бях на село ( близо до Варна) имаме едни божури, цъфтят 5-10 май поприцип. Вече са цъфнали и даже почти прецъфтели.  
Не ми харесва на мен това топлото време.

# 137
За козунаците знам,че се гледа брашното да е с повече белтъчини!

# 138
Привет, банда Hands V

Тук в понеделник беше 29 градуса - направо лято, вчера и днес по 16/18 с отвратителен студен вятър Astonished. луда разлика..

За козунаците, миналата година правих с брашно "Манитоба" от Реве. То е с високо съдържание на протеини и това го прави по-еластично.

Имам и едно питане.. нещо не успявам да открия категорична информация, мислех да звъня и в югендамт, но първо реших да се съветвам с вас. Хлапето още не посещава градина а скоро ще навърши 4г.  В България знам, че е задължително от тази възраст, но до колкото чета тук не в така. Ще съм благодарна да подскажете.. знам че има хора и в "системата" и повечето сте минали по този път Laughing

Приятен ден на всички! Coffee

# 139
какво общо има югендамт ?

# 140
Няма Kindergartenpflicht, но в интерес на детето е поради ред причини да посещава градина.

# 141
  • Немция
Марморис, не е задължително.
Но е желателно, най-малкото заради усвояване на немския преди училище. Grinning
Детските градини в Германия предлагат различни опции, като детето може да е само и до обяд там. Адаптацията е постепенна и дори може да се проточи, съобразена с детето.

Разбира се, всяка майка мисли доброто на детето си, но... да не стане така, че да получиш непоискани съвети от нас. Grin

# 142
Югендамт няма отношение по въпроса, Марморис.
Трябва да бъдете активната страна и да започнете да обикаляте ЛИЧНО градините в близост, да питате за място , да се записвате в листата на чакащи и да оставяте данни за контакт, в случай на неочаквано свободно място. После да звъните периодично да питате. Ако във вашата община има централизирана система за кандидатстване за ясли и градини, запишете се, кандидатствайте. Посетете и частните градини, тези с финансиране от църковни общности или от организации като AWO.
Заради езика в някои райони приемат с предимство деца, за които немският не е матерен.

# 143
О, да. Аз имам голямо желание да започне, той също, просто не го приемат. Grinning Имаме си и КиТа портал, ходихме на няколко срещи, записват ни във вартелисте и до там. Във всички градини в които сме ходили, казват че е криза с местата.

Мислех за югендамт, просто за консултация и насоки.

Благодаря ви Simple Smile

# 144
Освен да разшириш периметъра на търсене и да опиташ и в съседните общини?

# 145
Така ще стане. Надявах се да е задължително и да го наместят някъде сега, но уви Grinning

# 146
Според мен провери всичко възможно и дори частните в своята . Заради приятелите и заради грундшулето.

# 147
Така ще стане. Надявах се да е задължително и да го наместят някъде сега, но уви Grinning

Желателно е, ама не е задължително. Мисля за Vorschulkinder трябва да намерят задължително място, ама пак си зависи от директорите.

Когато се преместихме в Германия, големият ни беше на 5 и място се намери веднага - в градината към работата на баща му го взеха като извънредна бройка. Но имахме проблеми с намирането на място на втория, тогава на 3. Нямаше места, хората чакаха години, записваха децата в списъци още от раждането им. Чак когато започнах да разпитвам и в съседните квартали и в близкия град, успяхме с място.

# 148
Марморис, попитай в Ратхауса. Там имат информация за местата в градините в целия град и околностите. Също така от септември колко нови места ще се отворят.

# 149
Всички деца на 1+ имат Rechtsanspruch auf einen Betreuungsplatz. Търсете си правата.

Общи условия

Активация на акаунт