Пролетно-великденски трепети. Немска тема(248)

• 29 768
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
Връщам се на пенсиите:
Да, при всички положения ще ги изясня предварително. Действително мъжът ми получава редовно и никога не са му изисквали никакви документи или пък формуляри 🤷🏻♀ Искам да направя термин, но ще е трудно - трябва да си взема евентуално почивен ден или да отсъствам няколко часа, а съм на нова работа и така се случи, че ѝ болнични вече бях и то 2 дни преди отпуска 😕 Налагало ми се е да си тръгвам рано или да идвам късно заради ангажимент. Фирмата е разбрана, но напоследък се натрупаха едновременно много неща и не искам да изглежда, че злоупотребявам. А имам колеги, които очевидно злоупотребяват. За това на този етап се въздържам. Има много въпроси за майчинство: аз съм била в България по майчинство и не знам какво изобщо да пиша… Ще го мисля.

Козунаци:
Преди бях много доволна от Rosenmehl брашната, но нещо не ги намирам. Правих козунаци с брашно тип 550 на Aurora. Дават го специално за печива с мая и бели хлябове. Пресях го 3-4 пъти и с фермерски яйца много хубав козунак стана.

# 121
Пишеш всичко. Какво си работила в България, кога си била в майчинство там, какво си учила/работила след 16-ти рожден ден. Даваш, каквито документи искат, те си проверяват и по служебен път, какво е в България. Накрая ти пишат във Verkauf, какво признават тук като стаж, какво е в България. При пенсиониране се събират сумите от стажа тук и в България. Но мисля се отпускат от двата осигурителни института по отделно.

# 122
Аз го писах това вече. Всички периоди. Това, което сега ми искат са някакви дали сам имали лайстунги за реха, дали и колко на ми плащали лайстунги като болнични например, дали съм била безработна и съм получавала обезщетение …. Е то това се изясни още като им написах периодите кога какво съм привила, и другото е за детето.

# 123
Di Soleil имаш време, нямаш срокове , доколкото аз знам .  Ще направиш каквото можеш

# 124
Di Soleil имаш време, нямаш срокове , доколкото аз знам .  Ще направиш каквото можеш
Две седмици срок са ми дали за отговор и това ме изненада. Първото писмо дойде през март мисля със срок до септември. Отговорих доста бързо. Сега 2 седмици.

# 125
И какво ако не го спазиш ? Обади им се и им кажи че в момента не можеш и да си отбележат в системата че няма да можеш да им спазиш срока и че ще им ги пратиш когато можеш.

# 126
Di  Soleil, при нас (и най-вероятно навсякъде) в Ратхауса има човек, който се занимава с тези неща и помага за попълване, изясняване и изпращане на такива документи. Потърси помощ там, ако ти е трудно да се справиш сама.

# 127
  • Немция
Такава пролет е пукнала, че пълни очите.
Този уикенд сякаш от раз се е раззеленило по улиците.

Японските вишни- разкошно цъфнали...

Последна редакция: вт, 09 апр 2024, 08:04 от Бибит

# 128
Бибит,прекрасна снимка!💐
Дано пролетта ни донесе повече радост,успехи и по-малко стрес.😆

# 129
Аз видях цъфнали божури. Това вече е прекалено рано Sad, Pfingsten е след повече от месец.

# 130
  • Немция
Да, рано се е разцъфтяло и разлистило, също имам това усещане.
Ама каквото-такова, ще му се наслаждаваме.

# 131
Миналата пролет закъсня, тази ми се струва добре, една идея по-топла сякаш, но май топлото беше този уикенд само.
Има ранни божури, има късни, има всякакви сортове. При мен ранния божур ще отвори пъпки до дни, късния едва покарва, а тези нормалните тепърва вадят листа. Не ги виждам да цъфтят преди края на април.

С пенсионното имахме преживявания и ние. Преди 2-3 години решихме да си обединим трудовия стаж, че е от 3-4 държави. За целта писахме мейл до пенсионното, те ни върнаха списък с документи, които да съберем. Събрахме каквото можахме, направихме си термини лично с техен бератер и отидохме. Тоз човечец като се шашардиса, пък да кажеш не сме някакъв сложен случай. Най-обикновени наети, дето поработили в няколко държави и родили няколко деца на няколко места. Какво толкова. То се тюхка, то се почесва, то прехвърли следващите си термини на колеги, че не можел да успее. Па задава един и същи въпрос по няколко пъти, па снима едни и същи документи по няколко пъти, звъня да пита някакви неща други отдели. Мъка, мъка... 4 часа. Накрая събра каквото можа и каза, че изпраща всичко в Берлин, защото не можело тук да ни обработят. Да чакаме писмо от Берлин и в никакъв случай, ама в никакъв случай да не се обаждаме пак там при него. Та така. Като наближи моментът за пенсиониране ще се заемем наистина сериозно , защото първият ни сблъсък със системата беше като виц.

# 132
Тази година пролетта е прекалено подранила. Друг път мечи лук съм брала и май месец, сега сезонът му беше февруари-март. Вече цъфти! И завързали ягоди имам, т.е. до няколко седмици ще узреят, а винаги досега са зреели около 15 юни. Не ми харесва така. И 28 градуса преди юни/юли не ми трябват. Следващите седмици го дават нормално пролетно, дано!

# 133
На мен много ми харесва. В София и тук на някои места глициниите са цъфнали . Много се радвам на аспержите , всички в къщи ги обичаме.
Само ме ядосва че се събудиха мухите и трябва да не забравям комарниците.

# 134
Мьос,
Нищо не разбират някои служители. Не са толкова много хората като вас.
Като отидох на бератунга, служителят ми снима всички преводи на документите без оригиналите на български. Защо, не знам. После получих писмо, че трябва да изпратя и копия на българските оригинали. Изпратих. Следване ново писмо от Ерфурт (отговарящи за Източна Европа) пак да изпратя копия на същите документи. Е, от 3 опит стана.😀

Общи условия

Активация на акаунт