Сватба - Булките на 2024 |Тема 12|

• 39 885
  • 825
  •   1
Отговори
# 765
Много бих искала и аз да знам. Също имам неприятни спомени с топ сватбени фотографи от преди 7 години, интересно ми е дали са станали още по-претенциозни.

# 766
Странно е това с фотографите, вероятно си представят, че ако е сватба с чалга, ще има традиционните български обичаи - като взимане на булката, кумовете, зурни и т.н. и не искат такъв таргет клиенти. В момента модерни са сватбите в западен стил и явно към това се стремят и фотографите. Това, обаче означава, че са претоварени с работа, иначе навремето се молеха и си бутаха сами услугите.
Моите наблюдения, когато търсех фотограф, понеже имам опит в тази индустрия, е че повечето са аматьори. Има 3-4, които наистина правят добри кадри, останалите - ако някой гост с малко повече усет, снима с телефон, ще станат същите снимки.

# 767
Ще се опитам да дам някакъв отговор, защото имам опит от другата страна, мога да разбера колегите, които не искат да заснемат такива сватби. Според мен въпросът е основно на имидж и маркетинг, тъй като и на мен ми се е случвало. Има сватби, които съм снимала и при никакви обстоятелства не бих искала да използвам работата си от тях за маркетинг цели, не защото снимките не са хубави, а защото не искам да привличам повече такъв тип "чалга" клиенти. От една страна, цялата сватба е кич и ужас, често има някакви пияни и заляни гости/да не говорим и младоженци, които не помагат, а възпрепятстват работата ни или не са коректни.

# 768
  • Melmak
Maria, проблемът е, че в много такива професии се бута куцо, кьораво и сакато.

Всеки гледа, че едва ли не от една сватба взимаш 2 к, не си в офис, нямаш шеф над главата. Работиш за себе си.

Това е много наивно мислене, което води и до разни такива разочарования с кофти снимки.

Мен ме изумяват разни други контрасти, където дърветата изглеждат с контраст усилен на макс.

Аз като гледам фотографите и се вглеждам в портфолиото. За мен беше водещо да умее да улавя емоциите на хората. И за това харесах толкова нашия.

Да помрънкам за единственото разочарование за сватбата (освен ония двамата, които днес звъняха и минаха с едно “честито”, не се извиниха дори, че не дойдоха и започнаха да обясняват по къщата какъв ремонт щели да си правят.)

Аз не ходя на гел лак и си правя нокти с обикновен лак в нас. Ходила съм на гел няколко пъти при важни поводи.

Отивам аз месец преди сватбата при една маникюристка, за пробен маникюр. Направи ми го и айде след 5 дни се отлепиха 7 нокътя. Аз в шок, тя ме викна в салона, махна лака и сложи няколко различни бази, за да тестваме какво ще стане. Нямаше проблем.

Отивам на маникюр на 25.09, сватбата е на 28.09. Слага ми гела, всичко наред. На 03.10 вече имах отлепен нокът.

Излишно е да казвам, че до сега на други места не се е случвало. Абсурдно е за седмица гел да се отлепи откъм кутикула.
Ходете си на пробни маникюри, прически, всичко, за да сте сигурни!!!

# 769
Ще се опитам да дам някакъв отговор, защото имам опит от другата страна, мога да разбера колегите, които не искат да заснемат такива сватби. Според мен въпросът е основно на имидж и маркетинг, тъй като и на мен ми се е случвало. Има сватби, които съм снимала и при никакви обстоятелства не бих искала да използвам работата си от тях за маркетинг цели, не защото снимките не са хубави, а защото не искам да привличам повече такъв тип "чалга" клиенти. От една страна, цялата сватба е кич и ужас, често има някакви пияни и заляни гости/да не говорим и младоженци, които не помагат, а възпрепятстват работата ни или не са коректни.
донякъде разбирам този аргумент, но човешка простотия и пияни невъзпитани гости се среща навсякъде, например по често съм попадала на нелепи ситуации в дискотеки с друг тип музика, отколкото в чалготека. Дори няма да отварям темата за също толкова пошлите популярни песни от други музикални стилове, на които обаче е инстаграмъбъл да се правят видеа, нали 😀 в крайна сметка явно всеки сам си преценя и така Simple Smile

# 770
Нашите снимки от сватбата са точно така - с увеличени на макс сенки и контрасти. Хората изглеждаме ужасно, аз като травестит, заради грима. Когато има силен грим, се използват специфични настройки, за да изглежда меко лицето, а не напукваш контраст на макс. Добре, че мога да обработвам снимки и пооправих положението. Но не ми е работа.

Сега исках да си правя готина фотосесия за бременни. Леле, аматьор след аматьор. Мъжът ми удома на дивана ще ме снима по-хубаво. Че и цени от 300 лв нагоре за час. В момента куцо, кьораво, сакато купува евтини камерки, прави 5-6 ТФП сесии за портфолио и тръгва да снима събития.
Аз изрових Инстаграм, конкретно за бременната фотосесия, буквално една фотографка намерих, която е добра и тя е в Пловдив. Там ще ходя, това е. Боже, о за сватбените на какви портфолиа попадах - смях и срам и цени от 2К нагоре Grin

Иначе, то е ясно, че заради маркетинг ш портфолио подбират клиентски профил, ама за да подбираш, трябва да ставаш. А те не стават.

# 771
Интересно е това с подбора на клиенти.
Повечето сватбени фотографи са и абитуриентски, там как поставят условия да няма чалга?Няма в България такава гимназия, в която да не се слуша, ако ще и целият Американски колеж да ми се изреди да убеждава.
Аз не понасям чалга, защото не намирам в нея каквато и да е естетика. На нашата сватба категорично се разбрахме с Д. Дж да не пуска такава музика и се спази уговорката. В онези години ( преди 20+)беше наистина гадна, сега тук там може да се намери нещо по прилично. Но да се заявява като фотограф, че не снимаш сватби, в които се слуша чалга звучи наистина странно. Що се отнася до естетиката, може да има чалга и пак да е естетична сватба, а може и да се имитира западния свят и пак да е простотия. То защото завирането под полата на булката за жартиери или пък размахване на обувки, върха на естетиката.

Но за радост, има търсене, има и предлагане, не се ядосвайте за дреболии.
На новите госпожи-честито, щастие, любов и уют в дома!

# 772
  • Melmak
Офф, ужас, крр, с тия снимкииии! То не е твоя работа да оправяш? Говори ли с фотографа? Поиска ли да си ги редактира той, а не ти?

Обаче имайте предвид, че за всеки такъв некадърник има и клиенти, които не са взискателни.

Една моя приятелка се жени тази година, беше подпис и ресторант и снимките дойдоха бързо. Като ми ги показа щях да падна, той кума с телефон беше снимал по-добре. Едни изопачени цветове, едно грозноо! Обаче моята приятелка си ги хареса, че даже ме питаше да ме свърже с този, ако съм нямала фотограф за нашата сватба.

# 773
Евала на всеки, който е достигнал такъв етап в кариерата си, че да си подбира клиентите. Дано на всеки се случи.
Обаче за последните четири години съм била на може би 11 сватбх, на две кумувам и на може би осем от тях всичко се въртеше около прословутите снимки. Цялата сватба се превръща в сцената на филм, фотографите и операторите командват, нагласят, че и тон си позволяват да държат. Голяма работа, че на булката и се ходи до тоалетна, че на младоженеца му се пуши и че са се събрали 100 души, която първоначална цел не е била да са статисти на снимачната площадка. Явно това се търси, щом не видях някой овикан фотограф и явно на повечето младоженци им е важно после да има снимки за инстаграм, но се превръща в мъчение за повечето участници.

# 774
Писах на фотографа, обработи 2-3 снимки и беше потресаващо Laughing
Аз го попитах откога работи, защото той просто беше замазал кожите и беше свивал брадички и смалявал носове Grin

Казах, че изобщо не съм доволна и че работата е аматьорска и спря да отговаря. В друг случай бих се занимавала, сега не ми се разправя, честно казано. Жив и здрав да е, то естественият подбор ще си каже думата, след 3-4 години, когато няма да е модерно вече да правиш сватби или ще е много скъпо Grin
Иначе, съгласна съм с теб, че хората нямат претенции и критерии и затова и такива фотографи все още имат работа.

# 775
  • София
Странно, за фотографите и чалгата.
Дори и да има чалга на сватбата, всички (или поне моите) искат да е след тортата, разбирайте 22:30-23ч
Това е и момента, в който (обикновено) фото и видео сгъват цирк и се изпаряват. Буквално са единици, тия които остават.
Не съм се и замислял да има чалга и не-чалга декорация.
Нещо не им се е занимавало според мен и са се чудели как да ви отсвирят

# 776
Mariaaa94, проблемът не е конкретно в музиката, а в манталитета и допълненията към него.
Помислете го и от тази гледна точка, всеки може да има по-предпочитана сфера в работата си. Да, професионалистът се заема с всичко, без излишни емоции и все пак, ако има право на избор, защо да не подбира Simple Smile
Естествено, трябва да е доста деликатен, все пак не е идеята да обиди някого.

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 17:33 от ribozyme

# 777
Според мен изобщо не е до чалгата, а до манталитетът именно, когато това е основната предпочитана музика. Прави се асоциация с цигании, пияни гости, не толкова фотогенични традиции и т.н., което ще доведе до кадри, които не са привлекателни за портфолио. А и като имат възможност на една дата да избират между българска традиционна сватба и помпозна западна сватба, с красиви декорации, ще изберат второто

# 778
  • Melmak
Писах на фотографа, обработи 2-3 снимки и беше потресаващо Laughing
Аз го попитах откога работи, защото той просто беше замазал кожите и беше свивал брадички и смалявал носове Grin

Казах, че изобщо не съм доволна и че работата е аматьорска и спря да отговаря. В друг случай бих се занимавала, сега не ми се разправя, честно казано. Жив и здрав да е, то естественият подбор ще си каже думата, след 3-4 години, когато няма да е модерно вече да правиш сватби или ще е много скъпо Grin
Иначе, съгласна съм с теб, че хората нямат претенции и критерии и затова и такива фотографи все още имат работа.

Ужас, ужас, ужас! Да, разбирам те, че не ти се занимава. Аз бих му оставила ревю и бих сипала с черпака. Как ще спре да отговаря??? Направо като чуя нещо такова и ми става зле.

Нашият ни каза, че снимки ще има след около 6 месеца. То беше толкова и по договор, не се изненадах.

Склонна съм да чакам, защото предварително бяхме уговорили този срок.

Наши приятели чакаха снимките от сватбата над година и 3 месеца, при уговорка 6 месеца. Беше направо…

Иначе снимките им бяха топ, просто това мотаене е некоректно.

# 779
При нас бяха готови след 2 седмици, но и ние нямахме толкова кадри. Но какво като, щом не стават хахаха

Общи условия

Активация на акаунт