Начални училища в Пловдив - Тема 4

• 23 954
  • 465
  •   2
Отговори
# 450
Здравейте, детето ми през септември ще бъде първи клас. Някой има ли информация кои учители ще поемат първи клас?
В целия град🙄😳?

# 451
Допълних пропуска ,благодаря!

# 452
Здравейте! Имате ли някакви отзиви за училището “Димитър Талев” (по-специално за учителите, които ще водят първи клас на есен)? Интересува ме отношението на учителите, децата, самото образование, дали ги водят по състезания, как се представят на външните оценявания след 4-ти клас и прочие? Живеем в район Южен. Приемаме съвети и за други училища. Благодаря предварително!

# 453
Директорката на Талев всяка година върти учителите по занималня и 1 двойка не изкарва цял випуск. След 5 клас са на кабинетен принцип.

# 454
Кабинетната система след 4. клас е в сила за по-голямата част от училищата. Знам със сигурност, че в Княз Александър не обикалят по кабинети, а са в една стая, в МГ също не обикалят по кабинети. В Южен не се сещам за училище, в което да не обикалят по кабинети, май в Михайловски, но се съм съвсем убедена. Иначе Д.Талев се представят доста добре на НВО 7. клас, от училищата в Южен през миналата година бяха най-напред. Тук може да придобиете представа за представянето на НВОтата https://nvoresults.com. Иначе съм забелязала, че в Д. Талев често се сменят учители в начален етап. Там доста от паралелките ги направиха иновативни, като иновацията е целодневно обучение - сутрин имат с един учител български, след това самоподготовка, след това нещо друго, пак самоподготовка, а следобед с друг учител математика, самоподготовка по математика. Не могат да си тръгнат децата за следобяда дори и да искате, защото следобед имат нормални часове, а не часове по самоподготовка и занимания по интереси (класическата занималня). Базата им е много хубава и постоянно я подобряват (тази година пак правиха ремонти и май от училищата в Южен са с най-добра база към момента).  За състезания от 1 до 4. клас със сигурност им организират тези на СБНУ. Ако търсите състезания по БЕЛ (Иван Рилски, Любословие), по математика (Черноризец Храбър, Иван Салабашев, Румен Грозданов и пр.) трябва вие да си ги търсите и да си записвате детето, специална подготовка за тези състезания не се предлага. Провеждат се и състезанията от календара на МОН, но до 4. клас от математическите са само Европейско кенгуру и Олимпиадата по математика в 4. клас, след това до 7. клас има и другите олимпиади. За Математика без граници не съм сигурна дали го провеждат в самото училище.

# 455
Много благодаря за изчерпателните отговори! Бих искала да попитам и за НУ”Св.Климент Охридски”. Иска ми се да запишем детето някъде до 4-ти клас, а от 5-ти силно се надявам да я приемат в МГ. По тази причина търся и училище където наистина да наблягат на математиката и на състезанията по математика до 4-ти клас.
Според вас имаме ли изобщо шанс за “Климент Охридски” при положение, че не сме в района на училището? Живеем в Остромила-4, имаме постоянен адрес и уседналост.
Много бих била благодарна за някакви отзиви за това училище!

# 456
За подготовка за състезания, не разчитайте на училището, което и да е то. Все пак всички училища се водят по една и съща програма от МОН, за състезанията подготовката е или вкъщи, или в школа. Извинявам се, по принцип не ми влиза в работата, но Вие сигурна ли сте, че детето ще иска да е в математическа гимназия? Някак подобна амбиция още преди да е почнало училище, ми се струва излишно натоварваща и Вас, и детето.

# 457
Големият ми син беше в НУ "Климент Охридски", в момента е в 5 клас в МГ. Малкият ми син сега е в 3 клас и се готви за кандидатстване отново в МГ. Състезанията по математика, които се провеждат в училище, както AsitaNew спомена (нейните постове са винаги много информативни и изчерпателни, моите адмирации за което), са единствени Европейското Кенгуру и НОМ в 4 клас. Няма СБНУ, няма нищо друго. Както и няма как учителите да подготвят пълноценно за кандидатванията след 4 клас, особено за МГ, учителите си подготвят по общообразователна програма, състезанията за прием са състезателна математика. Всичко е плод на допълнителни, извънкласни усилия и амбиции на деца и родители.
Писали сме едновременно с предишния потребител Simple Smile

# 458
Здравейте на всички 🥰 Вие сте сила и опит,та за това се обръщам към вас.Синът ми 2026 г ще е в 1 клас.Живеем в района около белите брези в Кичук Париж,по район ни е СОУ Яне Сандански,но не слушам добри отзиви за там.Чувам че ще се сменя директорката,но така ли ще е,пък и не знаеш новият,който ще постъпи какъв ще е.Та съм в търсене на начално училище-дали в Кичука или в съседни квартали,няма значение.Дали е реновирано или не,също,дали имат добра кухня -също не ме касае толкова.интересува ме учителите,който ще поемат тази година първокласниците.Да е добър педагог и човек,който работи добре с деца.Ще ви бъда благодарна да споделите мнение 🙏 Желая ви здрава и успешна година ❤

# 459
  • Пловдив
Относно директорката-едва ли ще бъде сменена, като се има предвид, че е съпруга на един бивш министър на образованието.  За училището ще се въздържа да коментирам, но бих ви препоръчала да проучите учителите,които ще поемат вашия набор. Все ще има някой читав преподавател, който да работи с отношение към децата.

# 460
Относно директорката-едва ли ще бъде сменена, като се има предвид, че е съпруга на един бивш министър на образованието.  За училището ще се въздържа да коментирам, но бих ви препоръчала да проучите учителите,които ще поемат вашия набор. Все ще има някой читав преподавател, който да работи с отношение към децата.
Да,и аз най-вече за това питам,конкретно за учители,друго не ме интересува чак толкова.Ако има родители,чиито деца сега са в 4 клас,съответно техните учители ще поемат тази година първокласниците-моля за мнение 😊

# 461
Здравейте, дали някой може да сподели мнение за конкретните учители, които ще поемат от септември първи клас в основната сграда на “Душо Хаджидеков” - Евдокия Шишманова, Виолета Лалушева и Невена Василева. За съжаление видях назад доста негативни мнения, а това ни е училището по адрес и не съм сигурна със системата и точките какъв шанс имаме за останалите. Ще се радвам ако някой може да сподели мнение за тези преподаватели.

# 462
#AsitaNew здравейте,виждам че сте запозната със системата.Може ли да споделите мнение за СУ Димитър Талев а пък ако имате мнение за учители,който ще поемат 1 клас тази година ще съм ви много благодарна 😊
По моя адрес сме в Яне Сандански,а по на мъжът ми сме в Димитър Талев.Не знам има ли вариант да се кандидатства с регистрацията на бащата 🤨 също ме интересува и за “ Клиент Охридски” и “Кирил Философ”.Ох,май много станаха…Искам да избера най-вече ако мога добър педагог и Човек,не толкова нова база ….
В много малко училища е необходим районът, за да се влезе. Обикновено в централните, но от няколко години наблюдавам, че  и в Патриарх Евтимий (Лиляната) и в Княз Александър 1 и Душо Хаджидеков имат свободни места за 1. клас за деца извън района им, че даже и на 2. класиране. Най-проблемни са Черноризец Храбър и Димитър Талев (там си запълват местата на първо класиране още), но във всички останали училища винаги се намират места и за деца извън района в последните няколко години. Дали ще си при определен учител вече е различно, защото някои училища позволяват избор на учител, други не.
[/quote][video][/video]

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 13:38 от Mariana_ema

# 463
За учителите в начален етап на Димитър Талев не мога да кажа нищо, доста често ги въртят там. Освен да разпитате родители на деца, които в момента са там, друго не мога да ви посъветвам.
Учителите в К.К.Философ, от които имам преки впечатления не са сега на 4. клас. За Топчиева, Видева и Милушева, които в момента са на 4. клас имам много хубави отзиви от познати родители, чиито деца са били при тях, познавам и една от учителките на занималня Костова, която също е много добър преподавател и педагог (мисля, че бяха тандем с Видева). За Кл. Охридски до 4. клас много го хвалят като успехи, не знам като отношение. Децата им са много добре подготвени за 5. клас, защото трябва да продължат някъде, голяма част продължават в Лиляната в профилираните паралелки с български и математика, има и деца, които отиват в МГ, но там вече трябва подготовка   и извън училището от родител или от учител, който да обясни тънкостите на изпитите за МГ.

# 464
Mariana, за Талев детето има шанс главно, ако има адрес там над 3г. Напливът е особено голям последните години. Моето дете не успя да се класира за няколко бройки. Приеха основно деца с макс точки и няколко с 97. Надявам се по-малкото ми дете да има по-голям късмет след няколко години. Директорката много ми допадна. Учители не може да се избират. Те сами разпределят децата по класове.
При кандидатстване са важни адресите на децата. Но ако тази година ви предстои прием е вече късно да го сменяте. Ще имате макс 67т. Иначе може да използвате адреса на бащата за смяна. При раждане децата се записват на адресите на майката до момента, в който не отидете да ги смените. Трябва поне един родител да се води на даден адрес, за да запишете там детето. В случая като гледам шанс имате за  Яне Сандански основно. За всички останали ще имате много малък брой точки. Ако си изберете някое от тях трябва да го пишете на първо класиране и първо желание, за да има шанс за класиране. Районът е най-пренаселеният и не е точно като човек да има избор и да си запише детето, където иска. Не е ли училището по район се борите с деца от целия град. Ако ви е граничен район имате само 2 мижави точки отгоре, които не правят особена разлика.

Общи условия

Активация на акаунт