За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 10

• 24 501
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
Olia T извинявам се ,че разкрих събития от сериала, но нали затова е тази тема .Коментари относно сериалите, за да могат другите да са наясно какво биха предпочели да гледат. Разкриването за смъртта на главната изобщо не е проблем за любителите на драми. Те харесват да се измъчват душевно. Докато другата аудитория би била крайно разочарована от такова развитие на сюжета. 32 серии и аха да се целунат и заживеят щастливо и то тя взела че умряла.

# 706
  • България
И аз пуснах снимка точно с нея от последния епизод.
При китайците нищо не е такова каквото изглежда.
Или им свикваш, или тичаш при корейците.
Там умират по по друг начин. Grin
Принципно крия сюжета, защото тук сме се събрали и такива, които гледаме стари сериали.

# 707
Принципно крия сюжета, защото тук сме се събрали и такива, които гледаме стари сериали.
Интересно! Заинтригуваме да доизгледам до края след като е възкръснала мацката. Но вече усещането ми за сериала коренно е променено.Аз съм си реалист и 40 серии за нищо в крайна сметка....вместо добро впечатление остава разочарование

# 708
# 709
От този списък съм гледала Чудесна мама и като за сапунка много ми хареса. И каста ми хареса, и историята.

# 710
  • България
Интересно! Заинтригуваме да доизгледам до края след като е възкръснала мацката. Но вече усещането ми за сериала коренно е променено.Аз съм си реалист и 40 серии за нищо в крайна сметка....вместо добро впечатление остава разочарование
В началото и аз се бунтувах, зарязвах сериали, но после свикнах.
Доста ми се беше промил мозъка от американските розовини - знамето и пеем химна щастливи и живи.
Сега се моля двамата да умират заедно или скоро един след друг.
Реално, китайците са по-прави.
Този свят е доста жесток.
Аз не съм реалист и пак си търся хубавия финал, но вече имам по-друго виждане за такъв.
Вярно, хората сме полигамни, ще поплачем, поплачем, а в един момент вече ще си бършем сълзите на нечие живо рамо.
Иска ми се поне в сериалите да сме моногамни.
A Journey to Love (2023) е с хубав финал за мен.

# 711
Благорадя, запазих си за сега Marry Me Now?, утре ще видя първи епизод Simple Smile

# 712
Аз съм много против пропагандирането на реинкарнацията и съживяването. Мислих си по едно време какво може да е обяснението за това, че в Южна Корея са с най-висок брой самоубийства от развитите страни. Като не ти е лек живота, а вярваш, че  можеш да се преродиш- колко му е да скочиш в река Хан. Има много фино направени такива филми. За мой късмет такъв беше един от първите, които гледах с Дилън Уанг -  "Miss the Dragon". Хубава вечер!

За всички близнаци в скрития текст има колаж на персонажа, който може да изчака всичките си близки да се преродят по няколко пъти. С най- искрените ми пожелания към всички вас. Независимо от зодията.
Скрит текст:

# 713
Аз вярвам в прераждането, но не на 100%. Едва ли някой е толкова глупав, че да вярва, че със сигурност ще се прероди. Няма как да си сигурен.
 Освен ако не смята, че помни предишните си животи - наскоро гледах видео за англичанка (май) на име Ом Сети, която цял живот си е мислела, че е преродена египетска жрица. Това е засегнало всеки аспект от живота й; няма как да знаем дали наистина е имала спомени, или просто е била куку, но е била дълбоко убедена от ранното си детство, до смъртта си.

Самоубийствата по-скоро са свързани с нивата на стрес и депресия сред хората, а не с техните вярвания. Освен това, според повечето религии, самоубийството се наказва в задгробния живот или в следващия.

# 714
  • България
Източните май не наказват.
Те и убийствата не наказват.
Не искам да вярвам в преражданията, а и не мисля че вярвам.
Нищо, че уж "видях" няколко живота.
Още по-голям потрес изпитах, когато започнах да гледам китайски сериали.
Това вече е свързано със сънища/кошмари от съвсем малка за точно такива къщи, дворове, бит като в китайските костюмни драми.
Опитвайки се да разсъждавам трезво си казвам, че може би още 70 те години на миналия век е имало някакви китайски филми и сериали, които съм гледала и всичко ми се е запечатало в ума.
И аз не вярвам, че се самоубиват за по-добър следващ живот. Просто бягат от този и ако са разумни, най-вероятно се молят да няма друг.
Корейските драми не толкова, но когато гледам китайски съвременни сериали ми става едно такова тежко, подтиснато.
Тия хора от малки учат като луди, работят като луди, ужасно ми се струва да е там.
Красиво е, но красиво за богатите както е и навсякъде.
Виждала съм снимки на китайски гета, някакви ужасни, огромни блокове в състояние като прочутите ни квартали, пълни с маргинали.

# 715
Точно източните наказват. Гледам доста видеа за хиндуизма през последните години - там наказанията са жестоки.
А в Япония, както май и в Корея, се превръщаш в жътвар - това не е само по сериалите, бях чела такива японски поверия, от там е вдъхновено.

Будистите имат изненадващо много адове и наказания (повече и от тези, изброени от Данте).

Но според мен, никой не вярва наистина и напълно, не и в днешно време.
Аз не съм атеист и се интересувам доста от религия и митология, но и не съм напълно вярваща. Истината е, че като гледам тези видеа с хиндуисти, които говорят за своята вяра, малко завиждам.

П.п. правила съм си регресия сама, няколко пъти от Ю туб. Опитвах повече от веднъж, защото не ми се получаваше. Естествено, в аудиото има някакви команди от типа "погледнете си краката, вижте къде стоите" и т.н. - просто си измислях на момента (каквото ми дойде, всеки път различно). След 3-4 такива "медитации" загубих интерес и започнах да задрямвам, вместо да слушам. Не вярвам, че от това човек наистина може да си спомни нещо.

# 716
  • пак на Рив Гош
И аз съм чела, че самоубийствата се наказват в източните религии.

Тия хора от малки учат като луди, работят като луди, ужасно ми се струва да е там.
Днес следобед посветих няколко часа на канала в Ютуб на един кореец (ама учил в Англия и Нова Зеландия и доста пътувал по света), който разказва за живота си в Сеул. Едно от видеата беше за нещата, които не харесва в Корея и след изброените беше точно натискът за учене като луди още от малки, училище до 22ч, битката за успех и оценки, за да можеш да влезеш в добър университет и след това да имаш добра работа (разбирайте в голяма фирма) и че всъщност нямаш особен избор и никой не те пита харесва ли ти или не, тъй като семейството те натиска за това, защото иначе "каквощекажатхората". Та, честно казано, интересно е да отидеш да го видиш като турист, ама да не живееш там. Или поне аз не бих искала.

Вики, благодаря за колажа! Grinning

И аз да помоля за скрит текст, ако давате конкретна информация за даден сериал (примерно кой умрял, кой се преродил, кой кого нацелувал в 10ти, 18-ти или 36ти епизод). Така човек, който би искал да го гледа, но не иска да знае предварително какво и точно кога ще стане, има избор да отвори на собствена отговорност. Ако впечатленията са за по-общи неща (например - хареса ми как развиха образа на Учителя или не ми хареса Втората Главна, защото беше лигава), тогава да останат открити. Hug

# 717
  • София
Корейските драми не толкова, но когато гледам китайски съвременни сериали ми става едно такова тежко, подтиснато.
Красиво е, но красиво за богатите както е и навсякъде.
Виждала съм снимки на китайски гета, някакви ужасни, огромни блокове в състояние като прочутите ни квартали, пълни с маргинали.

Малко прилича на БГ в това отношение. Новите им комплекси са все с огромни многоетажни небостъргачи, затворени са, вътре има всичко, което им трябва, повечето са в края на града. Но като привикне окото, че всички са като ЕПК на 50 етажа, не изглеждат зловещо (освен ако не са в мъгла). Иначе старите панелки са си точно тип Люлин и фасадите са окичени с какви ли не изобретения за заграждане на балкони.
Още по в края си има истински гета като нашите - полуразрушени къщи, неизмазани, схлупени, но със слънчеви панели и климатици.

В Пекин има много известни стари квартали - hutong, които обаче мен не ме впечатлиха… и там си ми беше точно като гето. Там видях просяци, клошари и психически нестабилни хора. Къщите в тези квартали сега са евтини, вътре няма канализация и тоалетна.

Честно казано, не изглеждат толкова вглъбени в работата колко японците, например, говорихме си с позната от Щатите, която е била и на двете места. Работят много наистина, но не прекалено като в Щатоте, например. Малко ми е жал за мъжете - с един китаец там си говорих, после четох и из нета - общо взето имаш много малък шанс да си намериш жена ако нямаш собствен апартамент. И младите жени са разглезени много, защото като единствени деца ги гледат като принцеси.

Пак от разговор с местни - като навсякъде всеки гледа да издрапа до работа зад бюро, по възможност в голяма фирма. Местните от големите градове са придирчиви на работа, не искат да се хванат с нещо обикновено.

🤣 А за ученето - за ниво университет знаят около 4000 йероглифа - като знам това чудо йероглифите как се запомнят, сигурно няма друг начин освен нон-стоп учене. Но пък специално в Пекин децата си играеха по улиците след училище - футбол, гоненица, не стояха на телефоните.

Не съм гледала много съвременни китайски сериали, в тези, които съм май показваха само новите комплекси и евентуално някое по-старо кварталче с къщи.

Някой казваше, че ПМ забранила да се показва лукс в сериалите, обаче аз като ги гледам - ми, все луксозни къщи и апартаменти показват, само обзавеждането е на ИКЕА. 😄

Мога да пусна малко снимки на съвременни сгради ако на някой му е интересно.

Последна редакция: чт, 30 май 2024, 23:23 от ElzaFB

# 718
Прилича на България, но е друго ниво (стресът и натискът имам предвид). Преди няколко дни гледах една корейка в Ю туб (мисля, че е омъжена за американец) и тя обясняваше как като проходи малко дете в Корея имат една традиционна церемония, при която го карат да върви по определена пътека и да избере една от различни вещи, които са наредени отстрани и означават различни неща.
Накратко и по нашему - прощъпулник.

Обаче тя каза, че мразела да присъства на такава, защото било много стресиращо и неприятно да се гледа как родителите подскачат отстрани и се опитват да принудят детето да вземе определена вещ (най-вече от тези, които са свързани с богатство). И всички били силно разочаровани ако избере друго (дори да символизира дълъг живот или нещо друго хубаво - само парите ги интересуват).

# 719
Моарейн няма предвид "апатите" Elza. Ще сложа другото в скрит текст, но при корейците е мечта да живееш в "апат" (жилище в многоетажен нов затворен комплекс) заради влагата и плесените, които "разграждат" всяко по-старо жилище и са буквално токсични.
Скрит текст:
Най-ясно се виждат в Хонг Конг- тези комплекси мравуняци, в които буквално за един човек има един квадратен метър площ и „обитателите“ живеят по вертикала в клетки.

Общи условия

Активация на акаунт