Изследване на ХОРМОНИ – 27 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 41 745
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Благодаря за поредния бърз отговор, Denis. Изследвала съм вече май всичко необходимо, по-назад сме го обсъждали и с теб. Разбира се, няма как да помниш всички ни Simple Smile Висок пролактин и др., пия добавки и лекарства по предписание вече.
За лекарства за ИР имаш предвид нещо от рода Глюкофаж? Изписан ми е 1 път по 750 mg. Още не съм го почвала, но май да го почвам?

Скрит текст:
Здравей Денис , може ли да удариш едно рамо в разчитане на резултата на домашен тест за витамин Д тестовата
Скрит текст:
линия с коя по си прилича от цветната карта тази на дефицит или на недостиг
Здравей!
Показва, че си в дефицит. Нещо по средата на 0-10 и 10-30ng/ml, което си е дефицит Simple Smile

Denis, с мъжа ми направихме изследване за инсулинова резистентност. Може ли коментар на ОГТТ с изследване на
Скрит текст:
глюкоза и инсулин на 60 и на 120 мин. Не разбирам как да тълкувам стойностите на 60 и 120 мин. Опитах се да изчисля Homa индекс- за мен се получава 0.79, за него 3.26. Не знам коректно ли смятам?
Трябва да отида на ендокринолог чак септември, след терапия. Имам назначен глюкофаж от последния преглед, който не пия. Исках първо да си направя този тест, а не да е изписан само на база изследване на инсулин. Пия си останалите назначени лекарства и добавки.
Мои резултати

На мъжа ми

И двамата сте с ИР.
При теб:  на гладно си добре, но на 60 и 120 мин, освен че Инсулина скача много, не успява да понижи КЗ, която остава доста висока на 120 мин, което не е Ок. и много ти вреди - уврежда органи и системи.
При ТМ: на гладно Инсулинът е много висок... показва, че той, за разлика от теб, не се храни много правилно или употребява повече алкохол, бира... На 120 мин. КЗ пада, което е по-добре ... засега.
Виждам, че лекуващ лекар е доц. К. Тодорова - добра е, така че и се доверете.
Най-важно е храненето, след това спорт, медикамент ( задължителен и за двамата - започва се с ниска доза... 250- 500мг и т.н. каквато лекаря прецени), добавки...
ИР може да се контролира - всичко зависи от вас.
Не е страшно - радвай се, че си разбрала за този проблем.... а не тихо и безсимптомно да се увреждате.
Проверете ЩЖ, Пролактин... Андогените ... за дефицити на вит. и минерали ... Холестерол, че той много скача при ИР
Hug
Ок. тогава. Да, невъзможно ми е да запомня всички, за което се извинявам... и че повтарям някои неща.
Да, Глюкофаж е Ок.... дозата не е висока, започвай смело, самата ти ще се почувстваш по-добре и ще ти бъде по-лесно с храненето.

# 481
denis, здравей отново!

Излязоха ми резултатите и от останалите изследвания. Правени са на 3-ти ден от МЦ, първи цикъл след мисед аборт (в 12 г.с.). Слагам всичко в скрит текст. Ако може коментар и насоки. Благодаря ти безкрайно!

Скрит текст:

Прилагам и тези за ИР:

# 482
Здравей, Денис! Моля за коментар и по моите изследвания. Благодаря предварително!
Здравей, Денис. Може ли мнение за тези изследвания. Правени са 3ти ден от МЦ(цикълът този месец дойде на 41 ден) Момиче на 25г съм с ПКЯ и ИР. Бях на гинеколог и ендо с тези резултати и казаха, че вс е супер освен леко завишените мъжки и недостига на витамин Д и Б. На последният ултразвук месец преди изследванията нямах кисти. За пролактина - имам несекретиращ микроаденом, за който лекарства не съм приемала повече от 3 години.Ти какво мислиш?

# 483
Благодаря ти! Simple Smile
Благодаря за поредния бърз отговор, Denis. Изследвала съм вече май всичко необходимо, по-назад сме го обсъждали и с теб. Разбира се, няма как да помниш всички ни Simple Smile Висок пролактин и др., пия добавки и лекарства по предписание вече.
За лекарства за ИР имаш предвид нещо от рода Глюкофаж? Изписан ми е 1 път по 750 mg. Още не съм го почвала, но май да го почвам?

Скрит текст:
Здравей Денис , може ли да удариш едно рамо в разчитане на резултата на домашен тест за витамин Д тестовата
Скрит текст:
линия с коя по си прилича от цветната карта тази на дефицит или на недостиг
Здравей!
Показва, че си в дефицит. Нещо по средата на 0-10 и 10-30ng/ml, което си е дефицит Simple Smile

Denis, с мъжа ми направихме изследване за инсулинова резистентност. Може ли коментар на ОГТТ с изследване на
Скрит текст:
глюкоза и инсулин на 60 и на 120 мин. Не разбирам как да тълкувам стойностите на 60 и 120 мин. Опитах се да изчисля Homa индекс- за мен се получава 0.79, за него 3.26. Не знам коректно ли смятам?
Трябва да отида на ендокринолог чак септември, след терапия. Имам назначен глюкофаж от последния преглед, който не пия. Исках първо да си направя този тест, а не да е изписан само на база изследване на инсулин. Пия си останалите назначени лекарства и добавки.
Мои резултати

На мъжа ми

И двамата сте с ИР.
При теб:  на гладно си добре, но на 60 и 120 мин, освен че Инсулина скача много, не успява да понижи КЗ, която остава доста висока на 120 мин, което не е Ок. и много ти вреди - уврежда органи и системи.
При ТМ: на гладно Инсулинът е много висок... показва, че той, за разлика от теб, не се храни много правилно или употребява повече алкохол, бира... На 120 мин. КЗ пада, което е по-добре ... засега.
Виждам, че лекуващ лекар е доц. К. Тодорова - добра е, така че и се доверете.
Най-важно е храненето, след това спорт, медикамент ( задължителен и за двамата - започва се с ниска доза... 250- 500мг и т.н. каквато лекаря прецени), добавки...
ИР може да се контролира - всичко зависи от вас.
Не е страшно - радвай се, че си разбрала за този проблем.... а не тихо и безсимптомно да се увреждате.
Проверете ЩЖ, Пролактин... Андогените ... за дефицити на вит. и минерали ... Холестерол, че той много скача при ИР
Hug
Ок. тогава. Да, невъзможно ми е да запомня всички, за което се извинявам... и че повтарям някои неща.
Да, Глюкофаж е Ок.... дозата не е висока, започвай смело, самата ти ще се почувстваш по-добре и ще ти бъде по-лесно с храненето.

# 484
Има ли отделна тема за хормоните по време на бременност?

Казаха ми само да ги следя и че засега са добре. 9та седмица.

Не намерих друга тема. Това е в 13та седмица, по-добре ли са? Първите ги коментираха като нормални или "леко ниски" и само да ги следя.

# 485
Скрит текст:
denis, здравей отново!

Излязоха ми резултатите и от останалите изследвания. Правени са на 3-ти ден от МЦ, първи цикъл след мисед аборт (в 12 г.с.). Слагам всичко в скрит текст. Ако може коментар и насоки. Благодаря ти безкрайно!

Скрит текст:

Прилагам и тези за ИР:

Аз се чудя първи цикъл след аборт не е ли рано за изследване за инсулинова резистентност?

# 486
Здравейте, моля за мнение за прикачените изследвания правени в 2-3ти ден на мц. На 38г съм и от повече от година правим неуспешни опити за забременяване. Наскоро ми пратиха ултразвук и откриха кисти по яйчниците, съмняват се за pcos, но чакам направление за диагноза (и версия още изследване). Аз обаче винаги съм имала редовен цикъл и съм правила тестове за окупация, които изглеждат положителни този месец, както и през май/юни. Възможно ли е да имам pcos и ако не на какво друго да обърна внимание

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 12:40 от Исса

# 487
Исса, редактирайте си поста и си скрийте личните данни.

# 488
Здравейте,

Щом опитите са вече над година, според мен е добре да се обърнете към репродуктивен специалист. Не мога да се наема да кажа нещо конкретно за изследванията, освен че пролактина изглежда на границата със завишени стойности, което по принцип води до проблеми със забременяването (друг е въпросът и са спазени изискванията за покой преди взимането на пробата) И изтрийте личните данни от скрийншота 😉

# 489
  • София
denis, здравей отново!

Скрит текст:

Прилагам и тези за ИР:

Здравей!
В12 трябва да е на горна граница (900)
ФСХ и Е2 са високи... най-вероятно трябва време за да се нормализират?!
Пролактинът е малко висок - предполагам и за него трябва време, за да се нормализира.
Вит. Д е много нисък - трябва да го приемаш... целеви нива, поне 50-60ng/ml лятото, за есента дори по-високи.
Провери т.н. Железен панел, цинк, мед, селен...
Имаш ИР - добре я контролираш, но има още какво да се желае в храненето. Консултирай се с Ендокринолог за терапия, за да ти е по-лесно. КЗ на 60 мин много скача, на 120 мин. остава висока... бавно се повишава инсулина при теб и дълго време си с висока КЗ, което не е много Ок. за тялото. При следващи тестове, пускай и на 180 мин.
Да има по-големи интервали без храна... т.е. ако похапваш между храненията - това ти вреди.
Сега се сещам че това, почти не го коментираме, а е много важно при ИР (за мен си е по подразбиране, но може и да не е така за повечето с ИР).
Андрогените са добре.

Има ли отделна тема за хормоните по време на бременност?
Скрит текст:
Казаха ми само да ги следя и че засега са добре. 9та седмица.
Скрит текст:
Не намерих друга тема. Това е в 13та седмица, по-добре ли са? Първите ги коментираха като нормални или "леко ниски" и само да ги следя.
Първите са били ниски, но и ТСХ е бил доста нисък, за да се прилага терапия?! Сега са малко по-добре, но си показват, че не ви достига хормон. Консултирайте се с Ендокринолог, който работи с или в клиника по репр. медицина... почти до 20 г.с, майката осигурява хормона на бебето ( след 14 до 20-та, започва да намалява тази помощ, постепенно, защото след 14-та, вече си има ЩЖ, макар  и тя да не произвежда, все още, нужното кол-во Т4).
Този хормон е важен за интелекта и т.н. и не трябва да се подценява.
Проверете за дефицити на витамини и минерали, но ако има такива, да се приемат по-ниски дози и след консултация с АГ... че при някои не е много Ок. да се приемат високи дози - съобразява се гестационната възраст на плода и т.н.

Лека, спокойна и безпроблемна бременност, до края! Peace

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 08:37 от denis©

# 490
Здравейте, моля за коментар по моите изследвания в пост 459. Дали мога да си помогна с някакви други добавки, освен тези, които приемам, нещо друго ако трябва да изследвам, или тези назначените изследвания са много (трябва да плащам всичко, не съм нито по касата, нито с фонд). Също още се чудя дали само с ограничения в хранителния режим ще успея да подобря показателите или трябва да започна лечение. Знам че е индивидуално, но все пак ще се радвам на коментар.

# 491
Здравейте! Преди 3 седмици ме диагностицираха с подостър тиреоидит, май месец всичко с ЩЖ беше наред, както и преди това, но юни се е получило възпаление.
Преди 3 седмици резултатите ми бяха:
ТСХ-0.000, Т4- >100; Т3 - 31; тириоглобулин - 260.

Предписаха ми кортико по схема и вчера, 20 дни от началото, пуснах контрола:
ТСХ-0.010, Т4-17; Т3-2,7; тат-14,5; мат-3,2; тириоглобулин-10

Знаете ли дали е нормално всичко да е влязло в норма, освен тсх? Ще приемам хапчетата поне още месец, докато ги спра напълно и съм на контролен преглед в четвъртък, но дотогава, ако някой има опит с подобни резултати?

И още един въпрос. Кортикостероидите влияят ли на половите хормони? Колко време след спирането мога да пусна изследване за тях? Трябваше да правим инвитро скоро, но това с жлезата обърка плановете и сега чакаме да се оправя и да пусна АМХ.

# 492
  • София
Здравейте! Ще бъда благодарна за коментар на моите изследвания. Имам хашимото от 2010 г и инсулинова
Скрит текст:
резистентност, установена в края на 2014 г., за която досега не приемах лекарства. На 39 години съм, 77 кг, приемам 100 мкг еутирокс, магнезий, вит Д, МК7, приемах ензими, но не усетих кой знае какво действие от тях и ги спрях, приемам мио инозитол по 1т. преди вечеря, от скоро по 2 т. дневно THORNE Liver Cleanse.
Пускам си контролни изследвания сама. Миналото лято инсулина ми беше 15, щитовидните задоволителни при 50 мкг еутирокс. При контролно изследване на 08.04.2024 г се установи:ТСХ-4.99, фТ3-4.38, фТ4-14.9, инсулин-37.8, глюкоза-5.38. Вдигнах си сама дозата еутирокс на 100 мкг., опитах да съм по-стриктна с храненето, за да пробвам първо сама да вкарам нещата в граници. Но без успех. Прикачам последните си два резултата от кръвни изследвания:

Реших да посетя ендокринолог. Той ми изписа сиофор ср 1000 по две таблетки дневно и инжекции за отслабване. Нещо ме достраша да го започна сиофора, стори ми се висока дозата от това, което съм чела и реших да отида на втори ендокринолог и да сравня той каква доза ще ми изпише, за инжекциите съвсем не се доверих на лекарската преценка. Вторият лекар обаче ми изписа пизона 7 мг на ден, което сега също ме е страх да започна предвид възможните странични реакции, най-вече хипоглекимии и напълняване. Също не ми е ясно защо при висок инсулин, както е при мен, се изписват лекарства за понижаване на кръвната захар. Вторият ми назначи следните изследвания, които трябва да направя след 45 дни за вторичния преглед: ПКК, феритин, желязо, хомоцистеин, общ и директен билирубин, вирусология - ЕБВ-ИгГ, ЦМВ-ИгГ, хеликобактер, кандида, паразити, зонулин, урина, плюс щитовидните, ТАТ, МАТ, инсулин и кръвна захар.
Моля за коментар на изследванията ми, на това, което приемам. Чудя се кое лечение да предприема, за да си помогна.
Здравей! и Извинявай!
Хормоните на ЩЖ са сравнително добре, но малко трябва да се намали дозата на Еутирокса, защото ТСХ е паднал доста и е възможно още да се понижи. Трябва да се следи. Проблем е ако падне под 0,2 - тогава ще отидеш в Хиперфункция, което не е добре.
Инсулинът е висок - показва, че храненето ти е много, много неправилно и трябва спешно да вземеш мерки.
КЗ също е висока и това ти вреди. Въпреки, че е се повишава доста той, не успява да я държи в оптимални граници.
На 16.07 - КЗ е по-добре, но Инсулинът отново е много висок.
Инсулинът се повишава, за да понижи КЗ и да я вкара в клетките, за да може тялото да я използва по предназначение.  
Холестеролът е висок и една от причините може да е ИР.
Дехидратирана си доста - пий повече вода, ... всеки ден.

Здравейте! Преди 3 седмици ме диагностицираха с подостър тиреоидит, май месец всичко с ЩЖ беше наред, както и преди това, но юни се е получило възпаление.
Преди 3 седмици резултатите ми бяха:
Скрит текст:
ТСХ-0.000, Т4- >100; Т3 - 31; тириоглобулин - 260.

Предписаха ми кортико по схема и вчера, 20 дни от началото, пуснах контрола:
ТСХ-0.010, Т4-17; Т3-2,7; тат-14,5; мат-3,2; тириоглобулин-10

Знаете ли дали е нормално всичко да е влязло в норма, освен тсх? Ще приемам хапчетата поне още месец, докато ги спра напълно и съм на контролен преглед в четвъртък, но дотогава, ако някой има опит с подобни резултати?

И още един въпрос. Кортикостероидите влияят ли на половите хормони? Колко време след спирането мога да пусна изследване за тях? Трябваше да правим инвитро скоро, но това с жлезата обърка плановете и сега чакаме да се оправя и да пусна АМХ.
Здравей!
Няма ли изследвани TRAK,TRAb ... - ТСХ рецепторни антитела?! Трябва и те да се следят.
Много бързо си реагирала на терапията, което е добре. Да, нормално е ТСХ да е все още нисък, трябва малко време - т.е. може да отнеме няколко месеца.
Има тема за Базед и Хиперфункция на ЩЖ, може да пишеш там, момичетата са много отзивчиви и добрички.
Провери за дефицити на витамини и минерали, особено желязото - т.н. Железен панел... както и вит. Д, Калций, Фосфор ... В12, цинк, мед, селен...
Внимавай за психиката, че това състояние те хвърля в едно много неприятно състояние... ако все още нямаш такива симптоми, дано да не ги преживяваш. Ако имаш - не се страхувай и това ще отшуми.
Ще чакам да споделяш какво се случва, моля.
ПП
Ако желаеш, моля да споделиш - медикамент, конкретна добавка, силен стрес или вирус отключиха това състояние ... или някаква друга причина?!

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 15:10 от denis©

# 493
Благодаря, Денис!
Първо да се извиня, че писах в тази тема, ама понеже съм от бебеправещите вече доста време, тук ми беше по-познато.

На първичното изследване имаше Трак - <0.80 резултат. След три седмици (сега) ми беше назначено само т4, т3, тат, мат и тириоглобулин. ТСХ просто вървеше в пакета и затова го пуснах.
Желязо проверявах преди 2 месеца, беше ок. Вит.Д пръскам бетър ю вече от доста време, вдига се бавно, но пак е нисък. Вит.Б 12 също приемам от месеци. Селен ми е ок, другите не съм изследвала.
На вторият преглед ще съм при друга (уж по-добра ендокриноложка) и ще видим и тя какво ще каже.
Психиката ми е добре засега, даже и пулсът ми не беше много висок още преди лечението - 65 rest най-много. Само стресът ми беше висок няколко седмици, явно от кортизола. Вече е ок.
Всичко тръгна от болки във врата - възпаление на лимфните възли, най-вероятно от климатик. 3 седмици лекувахме настинка с единствен симптом температура, накрая се оказа това.

Навсякъде чета, че поне няколко месеца е възстановяването и то в добрия случай. И искам да използвам тези няколко месеца да кандидатстваме по фонда с МФ, но ми трябва и изследване на АМХ. Иска ми се да го направя в края на лятото, че да хвана максимално много вит.Д, защото знам, че има някакво влияние.

# 494
  • София
Благодаря, Денис!
Първо да се извиня, че писах в тази тема, ама понеже съм от бебеправещите вече доста време, тук ми беше по-
Скрит текст:
познато.

На първичното изследване имаше Трак - <0.80 резултат. След три седмици (сега) ми беше назначено само т4, т3, тат, мат и тириоглобулин. ТСХ просто вървеше в пакета и затова го пуснах.
Желязо проверявах преди 2 месеца, беше ок. Вит.Д пръскам бетър ю вече от доста време, вдига се бавно, но пак е нисък. Вит.Б 12 също приемам от месеци. Селен ми е ок, другите не съм изследвала.
На вторият преглед ще съм при друга (уж по-добра ендокриноложка) и ще видим и тя какво ще каже.
Психиката ми е добре засега, даже и пулсът ми не беше много висок още преди лечението - 65 rest най-много. Само стресът ми беше висок няколко седмици, явно от кортизола. Вече е ок.
Всичко тръгна от болки във врата - възпаление на лимфните възли, най-вероятно от климатик. 3 седмици лекувахме настинка с единствен симптом температура, накрая се оказа това.

Навсякъде чета, че поне няколко месеца е възстановяването и то в добрия случай. И искам да използвам тези няколко месеца да кандидатстваме по фонда с МФ, но ми трябва и изследване на АМХ. Иска ми се да го направя в края на лятото, че да хвана максимално много вит.Д, защото знам, че има някакво влияние.
Тези теми са отворени за всеки, който има въпроси, не се притеснявай, а и бременните, винаги са били с приоритет Simple Smile ... и ако можем, помагаме.
За ТРАК - браво, че имунната система не е реагирала, но все пак си ги следи, че това са антитела и "вървят" малко по-бавно като реакция. Не искам да те плаша, а да те предупредя, за да си една крачка напред, ако се наложи.
Дано при теб да си останат ниски.
За пулса ( пропуснах за него, но ето че ти си знаеш) и психиката - Браво!
Желязото ( само то като показател) не е обективно - трябва да се следи целият т.н. Железен панел - най-вече Хемоглобин и Феритин. Феритинът понякога се повишава от самото възпаление и затова е важно да се изследва всичко.
Да, лечението е няколко месеца, зависи как се развива самия процес и как се повлиява от терапията.
Пожелавам ти да се възстановиш по-бързо и да си продължиш пътя към своята мечта Peace

Общи условия

Активация на акаунт