Майчинството счетоводно - 98

• 46 435
  • 820
  •   1
Отговори
# 195
  • ново
Ако си плащал данъци, получаваш облекчение! В случай, че нямате достатъчно доход, респективно платен данък през 2023 г, тогава да подаде бащата на децата.

# 196
Здравейте! В майчинство съм, първата година. Въпросът ми е, мога ли да регистрирам ЕООД на мое име, в което управител ще бъде съпругът ми? Аз няма да се водя на трудов договор, за да не ми прекъснат майчинството. Въпросът ми е, имам ли право да регистрирам изобщо фирма по време на майчинството и това да е без последствия?

# 197
  • София-Младост
Имате право д арегистрирате фирма, още в началото назначавате мъжът ви за управител. Вие доходи няма да получавате.

relight
Ако не сте попълнили IBAN в ГДД, явно не  е  попълнена правилно. Вероятно сте поискали от парите да се прихващат бъдещи ваши задължения. Подайте си коригираща, ако е така.

# 198
relight
Ако не сте попълнили IBAN в ГДД, явно не  е  попълнена правилно. Вероятно сте поискали от парите да се прихващат бъдещи ваши задължения. Подайте си коригираща, ако е така.

Благодаря, че ми обърнахте внимание! Пуснах отново и видях къде са ми пропуските.

Последна редакция: ср, 10 апр 2024, 22:57 от relight

# 199
Здравейте,

Самоосигуряваща се съм. Как се излиза в болничен 45 дни преди термин в такъв случай?
Следващият ми преглед при следящия гинеколог е точно на датата, на която би трябвало да започне болничният. В този ден или по-рано, при него ли го пускам, или при личния лекар?

# 200
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

Самоосигуряваща се съм. Как се излиза в болничен 45 дни преди термин в такъв случай?
Следващият ми преглед при следящия гинеколог е точно на датата, на която би трябвало да започне болничният. В този ден или по-рано, при него ли го пускам, или при личния лекар?

От гинеколога се взема. Трябва да се подаде в НОИ до 10-то число на следващия месец.

# 201
Здравейте, ако изляза болничен след първия триместър до края на бременността това един болничен ли се води или ще се подновява?
Съответно работодателя ще плати само два дни или по два дни при всяко подновяване?

# 202
  • ново
Само първите два дни са за сметка на работодателя, когато болничните са продължение. БЛ за 30 дни се издава от ЛКК. Няма болничен за повече дни, с изключение когато има болничен престой, тогава към него се добавят 30 дни.

# 203
Само първите два дни са за сметка на работодателя, когато болничните са продължение. БЛ за 30 дни се издава от ЛКК. Няма болничен за повече дни, с изключение когато има болничен престой, тогава към него се добавят 30 дни.

Благодаря! Тоест плаща 2 дни еднократно?

# 204
  • ново
Ако между болничните няма прекъсване, да.

# 205
Здравейте, влизам да разбера дали съм разбрала правилно 😀

От края на Март съм в болничен до след няколко дни. Следователно болничния ми се изчислява на база 18 месеца назад - взимайки Февруари като първи и вървейки назад?  Последния медец ми застъпва месец безработица.
Ако прекъсна болничния, сега през Април, за седмица и излезна в нов до края на месеца, тогава 18 месеца ще започнат от Март назад, нали? Съответно ще съм с по голям доход, защото ще се махне месеца на безработица?
Бременна съм и трябва да лежа, но работата ми позволява да работа и седнала от вкъщи. Имам тези дни разговор с лекар, за да видим какво е положението. Ако каже да лежа- ясно няма какво да го мисля. Ако даде избора на мен да видя 1 седмица как ще се чувствам  искам да имам и тази информация преди да взема решение.
Генерално предпочитам да работя, стига седенето да не е в мой минус, но за момента се очертават леки работи месеци и предполагам ще се справя. Искам да знам какво рискувам ако прекъсна болничния, но за сега виждам, че всъщност имам полза .
За самото майчинство изчислих, че няма да се промени кой знае колко са тези 24 месеца назад. Те са 24 от термина независимо, дали сега ще излезна в непрекъснат болничен, нали?
Благодаря

# 206
  • София-Младост
Ако сега прекъснете и се върнат 18 м назад, ще отпадне въпросния месец като безработна (смятан на МРЗ), но...ще влезе периодът от предния болничен. Той влиза като доход, от който е изчислено обезщетнието...така че аз лично не мога да дам еднозначен отговор, че е по-добър вариант.

# 207
Здравейте имам въпрос
Как се изчислява майчинството ако си в болничен от 4ти месец на бременността?
Тоест майчинството нали се изчислява на база 24 месеца назад ако съм в болничен от 4ти месец на бременността след раждането за изчисление на  майчинството от 4ти месец на там какво ще ми се вземе тоест болничният който ще взимам за месец или осигуровката на която съм осигурявана във фирмата?
Дано не стана много объркващ въпроса

# 208
  • София-Младост
Нито едно от двете. В изчисленията влиза дохода, от който е изчислен самия болничен.

# 209
Нито едно от двете. В изчисленията влиза дохода, от който е изчислен самия болничен.

Въпросът ми е за майчинството след това
Месеците които съм в болничен
Дохода ще се взима за въпросните месеци до раждането дохода от болничния ли?
Тъй като нали болничен се изчислява от дохода 18 месеца назад

Общи условия

Активация на акаунт