Майчинството счетоводно - 98

• 45 293
  • 820
  •   1
Отговори
# 675
Благодаря! А какво би било обезщетението, ако роботодателят ме съкрати по свое усмотрение едностранно?
При съкращение обезщетението е 60% от брутната ви заплата за 24 месеца назад. Във вашия случай втората година майчинство е равна на минималната заплата, а за третата неплатена година се взема също минимална, така че грубо казано ще получавате 60% от МРЗ, изчислено среднодневно. Периода за който се полага зависи от общия ви трудов стаж, при 3 и по-малко години стаж борсата е 4 месеца, при 15 години трудов стаж е 12 месеца.

# 676
60%, да, ако ви съкрати. Въпреки процентите има диапазон за минимално дневно обезщетение за 2024г. 18лв и максимално 104лв и стотинки

# 677
Благодаря много за изчерпателния отговор!

# 678
Здравейте, преведоха ли ви вече майчинството за юни? Знам, че на сайта на Нои има календар на плащанията, но съм отскоро в майчинство и все още не мога да се ориентирам ☺ За предишните месеци получавах по две плащания, едно в началото на месеца и още едно в средата.
Благодаря предварително 😊

# 679
Да, преведоха го още в началото на месеца.

Здравейте, преведоха ли ви вече майчинството за юни? Знам, че на сайта на Нои има календар на плащанията, но съм отскоро в майчинство и все още не мога да се ориентирам ☺ За предишните месеци получавах по две плащания, едно в началото на месеца и още едно в средата.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 14:50 от bubastet

# 680

И при мен не са, все още чакам. Миналия месец имаше много голямо забавяне до такава степен, че почти се припокриваха двете изплащания, дано този не е пак така...

# 681
  • София
Здравейте,

В първа година майчинство съм. След приключване на първата година ще се върна на работа и ще ползвам отпуск, докато детето свикне с яслата. След това ще напусна, тъй като нямам възможност да работя хоум дори когато детето ми е болно, а и ще уча магистратура и няма да имам възможност да ги съвместя с работата.
Въпроса ми е: Ако намеря приятел, който да ме назначи и после съкрати каква сума бих получавала обезщетение и за колко време при натрупан стаж над 14 години? И какво съкращение би било най "изгодно" за мен за да го получавам по дълго време?

# 682
Здравейте момичета, на 26.06 тази година ми прекратиха трудовия договор, който беше по заместване - титулярът се е върнал. Повече от три месеца ползвам болнични. Шефката ми каза да продължавам да нося при тях болнични, но ми е много объркано. От НОИ казаха, че имам право на 30 дни болничен от датата на освобождавате и това е. Не можах да се ориентирам в темата, за което се извинявам, а и съм притеснена. Благодаря ❤️

# 683
Здравейте имам следният проблем в момента съм в болничен, но тъй като си смених сметката и я бях пратила на работодателя заедно с болничният лист , счетоводителката не ми я вписала и съответно в Нои стои старата ми сметка . Няколко пъти звъня на работодателя и казват че уж била сменена, а аз имам ПИК и виждам, че не е така . Поисках им номера на счетоводителката за да говоря с нея, но получих отказ. Как мога да излезна от тази ситуация в която нито счетоводителката си върши работата , нито работодателя. Звънях да питам в НОИ мога ли лично аз да декларирам новата си сметка при тях , но те отговориха че единствено счетоводителката имала този достъп и че всичко било електронно.

# 684
  • София-Младост
Здравейте момичета, на 26.06 тази година ми прекратиха трудовия договор, който беше по заместване - титулярът се е върнал. Повече от три месеца ползвам болнични. Шефката ми каза да продължавам да нося при тях болнични, но ми е много объркано. От НОИ казаха, че имам право на 30 дни болничен от датата на освобождавате и това е. Не можах да се ориентирам в темата, за което се извинявам, а и съм притеснена. Благодаря ❤️
Какъв точно е въпросът? Всичко е както са ви го казали.
Здравейте имам следният проблем в момента съм в болничен, но тъй като си смених сметката и я бях пратила на работодателя заедно с болничният лист , счетоводителката не ми я вписала и съответно в Нои стои старата ми сметка . Няколко пъти звъня на работодателя и казват че уж била сменена, а аз имам ПИК и виждам, че не е така . Поисках им номера на счетоводителката за да говоря с нея, но получих отказ. Как мога да излезна от тази ситуация в която нито счетоводителката си върши работата , нито работодателя. Звънях да питам в НОИ мога ли лично аз да декларирам новата си сметка при тях , но те отговориха че единствено счетоводителката имала този достъп и че всичко било електронно.
Ами реално никак. От НОИ са прави, трябва да се подаде корекция. Човешки обяснете на работодателя, че не сте си получили обезщетението.

# 685
Здравейте,

Веднага ли се отразяват постъпилите в НОИ документи, в справката с пик достъп, или трябва време?
Работодателят ми каза, че е входирал болничният ми вчера електронно, но днес все още не го виждам в таблицата, а до колкото знам, днес е последният срок...

# 686
  • София-Младост
Здравейте,

Веднага ли се отразяват постъпилите в НОИ документи, в справката с пик достъп, или трябва време?
Работодателят ми каза, че е входирал болничният ми вчера електронно, но днес все още не го виждам в таблицата, а до колкото знам, днес е последният срок...
Минават няколко дни, докато се отрази.

# 687
Здравейте. Ако съм в неплатен отпуск за гледане на дете до 8г. за този период трупа ли ми се платен отпуск?

# 688
  • София
А аз искам да попитам има ли право на такъв отпуск самоосигурявощо се лице, в случая таткото от който планирам да прехвърля 5 м към моя?

# 689
  • София
Здравейте. Ако съм в неплатен отпуск за гледане на дете до 8г. за този период трупа ли ми се платен отпуск?
Да, за периода на неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г. ви се трупа и платен отпуск.

А аз искам да попитам има ли право на такъв отпуск самоосигурявощо се лице, в случая таткото от който планирам да прехвърля 5 м към моя?
Не, самоосигуряващите се лица нямат право на такъв отпуск, съответно бащата няма как да ви прехвърли нещо, на което самият той няма право.

Общи условия

Активация на акаунт